Hirdetés

BlackBerry Priv - magánjellegű probléma

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Adatkommunikációs képességek tekintetében nem igazán lehet belekötni a Privbe, mindent belepakoltak, ami csak létezik. GSM, UMTS, LTE, minden játszik és mindenből elképesztő sebességet érhetünk el, az LTE például 9-es kategóriájú, azaz elméletileg akár 450 Mbps-os sebességre is képes a megfelelő hálózatokon. A WiFi is támogatja az aktuális szabványokat, többek között a 802.11ac-t is, WiFi Direct és hotspot opció is van. A Bluetooth 4.1-es, a microUSB csatlakozó viszont régebbi, 2.0-s. GPS és GLONASS van, az NFC sem hiányzik a repertoárból, az pedig ezekhez hasonlóan jó hír, hogy telefonálás közben sem kézibeszélőn, sem kihangosítva nincs gond a hangminőséggel, fülünkhöz tartva talán az átlagosnál jobban is szól a BlackBerry, ráadásul a több ponton elhelyezett mikrofonoknak köszönhetően zajos környezetben is használható.

A BlackBerry Priv üzemideje jó
A BlackBerry Priv üzemideje jó [+]

A beépített lítium-ion akkumulátor kapacitása 3410 mAh, vezeték nélküli töltés csak az Egyesült Államokban forgalmazott változatoknál érhető el, Quick Charge 2.0 viszont az európai változatnál is elérhető, megfelelő tartozékkal fél óra alatt 60 százalékra tölthető a telep. A kombinált üzemidő a BlackBerry szerint 22,5 óra, ami teljesen helytállónak is tűnik, a Priv ugyanis elég jól bírja szuflával, másfél napos üzemidő még komolyabb használat mellett is kihozható belőle. Máshogyan csavarva a dolgokat azt is ki lehet jelenteni, hogy a kanadaiak újdonsága komoly igénybevétel mellett is bírja a nap végéig, ami manapság sajnos komoly erény.

A BlackBerry Priv drága, ám egyedi készülék a többi androidos mobil között
A BlackBerry Priv drága, ám egyedi készülék a többi androidos mobil között [+]

Értékelés: BlackBerry Priv
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A BlackBerry Priv értékelésénél alapvetően a pénz beszél; használt nullperces konstrukcióban bő 230 ezer, áfásan pedig 275 ezer forintba kerül, amivel egyértelműen a csúcskategóriában versenyez, az Apple iPhone 6s Plus sem sokkal drágább nála, bár ez csak annak 16 GB-os háttértárral szerelt verziójára igaz. Ennél sokkal fontosabb, hogy ennyi pénzért gyakorlatilag bármelyik csúcskategóriás androidos okostelefont meg lehet vásárolni, nyilván 10-20 ezer forint különbség mindegyik irányba játszhat, de a közel 300 ezres kategóriában mindez ha nem is teljesen mellékes kérdés, de nem is olyan nagyon fontos. Hogy mint nyújt ennyi pénzért a BlackBerry újdonsága? Sokat, de talán nem eleget. Szépen össze van rakva, megfelelően erős a hardvere, a rajta lévő rendszer kinézetében gyári és elég sok okosságot tartalmaz, korrekt a kamera képminősége, nagyon kellemes az üzemidő, illetve van neki egy megkérdőjelezhető hasznosságú fizikai billentyűzete is, de ezek egyike sem olyan szempont, ami alapján ki lehetne jelenteni, hogy a Priv jobb vétel bármelyik konkurensénél. De nem is feltétlenül rosszabb, viszont ez innentől gyakorlatilag csak ízlés kérdése. Akinek bejön ez a formaterv, a gyári kinézetű Android, az nyilván jól jár majd a vásárlással, de tényleg nehéz lenne olyan dolgot ideírni, ami miatt a tetszett plecsninél többet érdemelne. Az mindenesetre biztos, hogy a BlackBerry még mindig tud nagyon jó okostelefont gyártani, a kérdés innentől már csak az, hogy el is fogják-e tudni adni. Ha kicsit olcsóbb lenne és megfelelő szolgáltatói ajánlatokkal támogatnák, borítékolt lenne a siker, így viszont a márka rajongói csak szurkolhatnak, hogy meglegyen a John Chen által meghatározott, 5 milliós eladás ahhoz, hogy valaha láthassunk még tőlük hasonló készüléket.

BlackBerry Priv

Bocha

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • BlackBerry Leap - jó ez, de nem ennyiért

  A kanadaiak újdonsága a Z30 által hagyott űrt tölti ki; hardveresen semmi extra, de egyébként egy kiváló készülék, de sajnos egészen máshova lőtték az árát, mint ahova kellett volna.

 • BlackBerry Classic - végre egy zöld gomb

  A kanadaiak új készüléke minden eddiginél jobban ötvözi a klasszikus mobiltelefonok és az okostelefonok előnyeit, amivel nem tudni, mekkora felhasználói bázist céloznak meg.

 • BlackBerry Passport - okmány-iroda

  A kanadaiak útlevéllel megegyező méretű, billentyűzetes újdonsága az elmúlt hónapok egyik leginkább formabontó készüléke, melyben hasznos funkciók debütálnak.

 • BlackBerry Z3 - Ázsiára szabva

  Kedvező áron debütál a kanadaiak legújabb BB10-es készüléke, amelynek kijelzőméretét egyértelműen az ázsiai országok preferenciájára szabták.

Hirdetés