Bemutatkozott az iPhone SE

Az Apple március 21-re tűzte ki újabb nagyszabású eseményét, melyet Cupertinóban, a Town Hallban tartottak. Hogy, hogy nem, statisztikákkal kezdődött a bejelentés, hiszen olyan eredményeket értek el az elmúlt 40 évben, amire senki sem számított a cégnél (április 1-jén lesz a születésnap): immáron egymilliárd Apple eszköz van használatban. Nem maradhatott el a beszólás az FBI felé sem, a mostanság egyre nagyobb reflektorfényt kapó pereskedésben az Apple a felhasználók privát szférája mellett tartott ki. Két éve a száz százalék volt a cél, mostanra az üzemek 93 százalékát megújuló energiaforrás hajtja, a csomagolás 99 százaléka pedig újrahasznosított anyagokból készül. A Liam névre hallgató robot képes ripityára szedni az iPhone-okat, így az alkatrészek más dolgok gyártása során is felhasználhatók.


[+]

A Research Kitről is szó esett, egyre több applikációt fejlesztenek, melyek különféle egészségügyi problémáknak, valamit azok eredetének kivizsgálását segítik. Napvilágot látott a CareKit, ami speciális egészségügyi betegségekhez kapcsolódó alkalmazásokat ölel fel, az első ilyen program a Parkinson-kórban szenvedőknek próbál segíteni. Természetesen az egész csomag nyílt forráskódú, és áprilisban lesz először elérhető. Az Apple Watch nagyon apró frissítést kapott, új szíjjal lehet immár megvásárolni, méghozzá meglehetősen trendi színekben, 299 dollárért cserébe. Megérkezett a TvOS frissítés is, így már mappakezelés és még több tartalom elérhető.


[+]

Végre az iPhone következett. 2015-ben több mint 30 milliót értékesítettek a 4 hüvelykes modellekből, és az Apple szerint a felhasználók egy része még mindig szereti a ma már kis méretűnek számító készülékeket, úgyhogy visszatértek az alapokhoz: bemutatkozott az iPhone SE, ami négyféle színben lesz elérhető (ezüst, arany, szürke, rózsaszín). A szerkezet szíve az Apple A9 chipset, ezzel az SE az iPhone 5s-nél kétszer gyorsabb processzoros (két darab 1,85 gigahertzes Twister mag) és háromszor grafikus (PowerVR GT7600 GPU) teljesítményben, emellett az M9 chip figyeli a mozgásokat.


[+]

A hátlapra 12 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, dupla tónusú ledes villanóval megtámogatott, 64 megapixeles panoráma képek készítésére képes iSight kamera került. Természetesen adott a 4K videofelvétel és a Live Photos is, az előlapi szenzort retina vaku támogatja (a képernyő villan fel az átlagosnál nagyobb fényerővel). Az előlapi szenzor 1,2 megapixeles és f/2.4 apertúrájú. A Hey Siri kifejezésre mindig figyel a telefon, a személyi asszisztens tehát alig várja, hogy a segítségét kérjük. A 4 hüvelykes IPS kijelzőn 640 x 1136 pixel jelenik meg, ahogy a korábbi hasonló méretű eszközöknél megszokhattuk, elmaradt viszont a 3D Touch, vagyis a megjelenítő nem nyomásérzékeny.


[+]

Az LTE modul maximum 150 Mbps letöltési sebességet tesz lehetővé, nem maradt el a 802.11a/b/g/n/ac-es WiFi és a Bluetooth 4.2 sem. A home gombban megtalálható a Touch ID ujjlenyomat-olvasó, amit az Apple Payhez is használhatunk. A 123,8 x 58,6 x 7,6 milliméteres és 113 grammos készülék ára 399 dollár lesz, ez a 16 gigabájtos verziót takarja, a 64 gigabájtos változat 499 dollárba kerül. Magyar árak is vannak már, a hivatalos weboldal szerint 159 illetve 199 ezer forintos árakkal kalkulálhatunk. Az előrendelés március 24-én kezdődik, 31-én már néhány országban megvásárolható lesz, május végéig pedig további 110 országba jut el. A mobil iOS 9.3-at futtat, itt említették meg, hogy már 90 százaléknál jár az iOS 9 részesedése.


[+]

Az iOS 9.3-nak több újítása is lesz, ilyen a Night Shift, ami a fényviszonyokat figyelembe véve melegebb fehéregyensúlyt állít be, ahogy beesteledik, vagy sötétebb környezetbe kerülünk. A Jegyzet alkalmazásban az irományok immár ujjlenyomat mintával is védhetőek lesznek, fejlődött az Egészség és a Hírek szekció. A CarPlay is további újításokat kapott, jobb lett a zenekezelés és a navigáció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Egyre biztosabb az „iPhone SE" név

    Újabb fotó árulkodik arról, hogy hívják majd az Apple következő okostelefonját, melyből 16 GB-os variáns is készülhet.

  • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

    A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

  • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

    A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

Hirdetés