Apple iPhone 3GS - agyra gyúrt

A 3GS szoftveres újdonságai a 3G-hez képest

A gyártó persze odafigyelt, hogy pár funkciót csak az új 3GS készülék tudjon, elvégre a gyorsabb processzor miatt nem biztos, hogy mindenki új masina vásárlásába ölné a pénzét, ha ezek nem lennének — tegyük hozzá, így sem valószínű, hogy emberek százezrei fognak a boltokba rohanni új készülékeket venni.

Hogy miért? Azért, mert meglepően kevés azon funkciók száma, melyek az új készülékben megtalálható, a régiben nem. Az egyik ilyen az iránytű, funkciója egyértelmű. Nagyon impresszív, fogalmam sincs, hogy hogy működik, indítás után már mutatja is a valódi/mágneses északi irányt (hogy melyiket, azt mi állíthatjuk be), plusz egyből jelző a tartózkodási helyünk koordinátáit, még zárt térben is.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A másik érdemi plusz a hangfelismerés, melynek segítéségével hívásokat indíthatunk és irányíthatjuk a zenelejátszót — ezt a funkciót értelemszerűen a headsetes népek fogják nagyon szeretni. A felismerő szoftver magyarul nem tud, angol szavakat kell neki mondani, de ez a hívásindításnál problémás lehet, mivel a magyarul írt és mondott neveket nem fogja felismerni a cucc. A "call Bog" utasítást rendszerint úgy honorálta a szoftver, hogy elkezdte hívni a Kucu néven a telefonkönyvben lapuló ismerősömet, a "call Anyu" helyett pedig a Zalán nevű ismerősömet hívta, amiben sok rációt nem látok. A zenekezelés viszont megoldható, a "play", "shuffle" stb. szavakat valószínűleg mindenki ki tudja mondani angolul.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A harmadik újítás talán mind közül a leghasznosabb, hiszen a látásban és hallásban károsult embereket segíti hozzá a telefon érdembeli használatához: a nagyításról és a szövegfelolvasásról, a szövegkiemelésről és a mono hangról van szó. A lényeg az első kettő, melyek közül egyszerre csak az egyiket használhatjuk. A nagyítás pofon egyszerű, három ujjal kell egyszerre duplán rábökni a kijelzőre ahhoz, hogy a képernyő bármelyik része szinte tetszőleges mértékig nagyítható lehessen. Tényleg bármelyik részt nagyíthatjuk, akár a főmenüt is, a funkciók mind élni fognak, csak értelemszerűen görgetni kell majd, amit szintén három ujjal kell megtenni. A hangfelolvasás is kiváló, ha bekapcsoljuk, az iPhone meglepően jó angolsággal, ám kicsit gyorsan fogja felolvasni azt a részt, amin épp áll a jelölő kurzor. A funkció bekapcsolásával ugyanis megjelenik egy ilyen, ezt egy bökéssel tudjuk átrakni máshova, a régi szimpla nyomást pedig a dupla bökés váltja fel, tehát programokat elindítani/gombokat megnyomni ezzel tudunk majd. A szoftver minden képernyőn lévő információt fel tud olvasni, még a szöveges üzeneteket is, igaz, a magyar nyelvvel továbbra sem boldogul túl jól. Megjegyezném, hogy a felolvasó algoritmus véleményem szerint sokkal de sokkal jobb, mint a Nokia Series 60 alapú masináiban használt.

A készülék sebesség szempontjából is jobb elődeinél, ez evidens. Ezt leginkább az erőforrásigényes játékok elindításakor és az internetezéskor fogjuk érezni, az új iPhone ugyanis átlagosan kétszer gyorsabban tölti be a weboldalakat, mint a sima 3G. Ugyanez igaz a nagy játékok elindítására is, a gyári alkalmazásoknál viszont nem fogjuk nagyon érezni a dolgot, az e-mail kliens például kevesebb, mint egy másodperc alatt indul el, a 3G-n ez körülbelül fél másodperccel tovább tart.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés