Apple iPhone 3GS - agyra gyúrt

GPS, üzemidő, összegzés

Jelenleg a Navigon mellett a Sygic féle Mobile Maps Europe navigációs szoftver az, melyet elérhetünk a készülékre (de hamarosan jön az iGO és a TomTom is), gyorsan kipróbáltam hát, hogy milyen. A TeleAtlas-os Magyarország térképet tartalmazó verzió körülbelül 80 MB méretű, egész jól működik. A készülék körülbelül 2-3 órán keresztül tud navigálni teljes töltöttséggel, ami elég sovány, cserébe az Mobile Maps Europe tud magyarul és magyar nyelvű a hangnavigációja is, Laura kellemesen és egész pontosan irányított. A szoftver felvonultat pár egyedi megoldást, ilyen például, hogy a érkezéskor bemondja, hogy a célpont az út bal vagy jobboldalán található, valamint tervezéskor felajánlja, hogy a célhoz közel keres nekünk egy parkolót — ugyanakkor hibái is vannak, bejövő hívás fogadásakor kilép, de nem menti el az aktuális útvonalat. A térképszoftver értelemszerűen nem a legjobb (mint említettem, TeleAtlasos), de el lehet lenni az álló és fekvő módban is futó szoftverrel, melyből a teljes Európát tartalmazó változat ára 80 euró — külön Kelet-Európa vagy Magyarország nincs.

Sygic iDA for iPhone Sygic iDA for iPhone
A Sygic Mobile Maps Europe navigációs szoftver tesztverziója

Az akkumulátoros üzemidő sokat javult, beszélgetni 2G-n 12, 3G-n 5 órán keresztül tudunk, a készenléti idő a gyári adatok szerint 300 óra. Internetezni WiFi-n 9, 3G-n 5 órán keresztül lehetséges, a zenelejátszási idő 30, a videólejátszási pedig 10 óra. Mivel nem volt lehetőségem heteken át tesztelni a masinát, ezeket az adatokat sem alátámasztani, sem megcáfolni nem tudom, a tendencia azt mutatja, hogy az Apple által publikált üzemidők nagyjából reálisak, bár mint minden gyártó, ő is felfelé csal egy kicsit.

Apple iPhone 3GS

Valószínűleg ezzel a bekezdéssel céltáblává varázsoljuk magunkat, de az a helyzet, hogy a szerkesztőség túlnyomó része nagyon szereti az iPhone-t, pedig nálunk szó szerint minden telefon megfordult már, ami csak létezik. Nem állítjuk, hogy ez az egyetlen helyes irány, de az a helyzet, hogy az új szoftver és az új vas érkezésével a készülék tett egy hatalmas lépést a tökéletesség felé. Az erőteljes hardver értelemszerűen egy igazi játékplatformmá változtatta az ezen a téren eddig is erős iPhone-t, alig várom, hogy megjelenjenek az első kizárólag 3GS-re elérhető játékok, melyek valószínűleg fityiszt fognak mutatni a PSP-nek és társainak. Ha pedig az iPhone-t szoftveresen nézzük, akkor sem lehet sok kivetnivalónk. Igaz, elég nevetséges, hogy két évet kellett várnunk olyan alapvető funkciókra, mint az MMS, vagy hogy az SMS-eket egyenként lehessen törölni, de végre itt vannak, a múlton rágódni ilyen formán tehát már felesleges. Persze hiányosságok továbbra is vannak, ezek közé tartozik a Bluetooth fájlküldés vagy az, hogy a készülék szinkronizálásához feltétlenül iTunes-t kell használnunk, de utóbbit én szeretem, hiába sérti sok ember önérzetét az, hogy egy gyártó rákényszeríti a szoftverének a használatára, az Apple szoftvere egyértelműen jobb, mint bármelyik más gyártóé.

Apple iPhone 3GS

Hogy érdemes-e átlagfelhasználóként iPhone 3GS-re váltanunk? Nem igazán, a digitális iránytű, a hangfelismerés és a kisegítő lehetőségek nem jelentenek akkora vonzerőt, amik miatt szükséges lenne a váltás, a többi újdonság pedig ugye a sima 3G-re is elérhető. Ha viszont egy játékkonzolt is látunk az iPhone-ban, akkor ha nem is most, de pár hónap múlva érdemes lehet beruháznunk rá, hiszen valószínűleg az eddig látottaknál is sokkal igényesebb programok fognak érkezni. Bár jelenleg még elképesztően drága a készülék — a 32 GB-os verzióért majdnem 300.000 forintot kell fizetnünk — én adok neki egy Ajánlott plecsnit, egyrészt mert az átlagfelhasználóknak mindent megad, amire csak szükségük lehet, másrészt mert legálisan függetlenítve 180.000 forint környékén megvásárolható (Domino ár + a T-Mobilos függetlenítési díj). Ezt a masinát bizony én is örömmel használnám — ilyet utoljára az Androidra mondtam.

Apple iPhone 3GS

Bocha

Az iPhone 3GS-t az XXL GSM biztosította. A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés