Hirdetés

Apple iPhone 3GS - agyra gyúrt

Hirdetés

Az iPhone OS 3.0 újdonságai

A készülék debütálásával együtt az Apple kiadta az 3.0-s szoftvert, melyet letölthetünk a korábbi készülékekre is (iPhone 2G/3G, iPod Touch 1G/2G), így azok is megkapják az új funkciók nagy részét, de nem mindet. Először nézzük azokat, melyek univerzálisak, tehát a sima 3G-s készüléket használók is élvezhetik őket.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Az egyik legfontosabb, hogy végre lehetőségünk van szöveget kijelölni, másolni, vágni és beilleszteni. A kijelölésre két mód is van, mindkettő nagyon egyszerű. Ha egy szövegen rajta tartjuk az ujjunkat a kurzor mozgatásához illetve a nagyító megjelenítéséhez, elengedés után megjelenik a select, a select all, illetve a paste funkció. Ha az elsőt választjuk, lehetőségünk lesz mozgatni a kijelölés elejét és végét jelző rudacskákat. Ha egy szót akarunk kijelölni, elég duplán ráböknünk — a rudacskákat ekkor is tudjuk majd mozgatni.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A második fontos dolog, hogy az új szoftverben már található diktafon, melynek segítségével tetszőleges hosszúságú hangfelvételeket rögzíthetünk — ez az iPod Touch 1G-ben értelemszerűen nem érhető el, mivel abban nincs mikrofon. A harmadik újítást csak az iPhone 3G kapta meg a 3GS mellett: MMS. Az új szoftver végre lehetővé teszi multimédiás üzenetek küldését és fogadását, a képek szépen megjelennek a szokásos SMS párbeszédablakban, de persze hangokat is küldhetünk — a szolgáltatás beállítása T-Mobile hálózatban egyszerű, a Pannon és a Vodafone ügyfelek viszont lehet, hogy el fognak vele pepecselni egy darabig. Ha már a képeknél és az üzeneteknél tartunk, megjegyezném, hogy az új szoftverben végre több képet is csatolhatunk az elektronikus levelekhez, továbbá az SMS/MMS üzenetek törlése is javult, ugyanis már lehetőségünk van egy-egy különálló törlésére, nem kell az egész párbeszédet a kukába dobnunk.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Az összes készüléken elérhető az úgynevezett SpotLight kereső, mely a főmenü első lapjától balra található, csak lapoznunk kell ahhoz, hogy megtaláljuk. Egy szabad szavas keresőről van szó, mely a készüléken tárolt összes adat között keres, beleértve a zenéket, üzeneteket, leveleket, névjegyzéket — hogy pontosan miben is keressen, azt a felhasználó adja meg, alapértelmezésben mindenben fog.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Talán minden közül a legfontosabb az úgynevezett tethering, azaz internetmegosztás funkció, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy az iPhone-t most már használhatjuk internet modemként, ha notebookunkról szeretnénk internetezni. A számítógéphez kétféle módon, kábellel és Bluetooth-on keresztül is tud csatlakozni a készülék, előbbinél az üzemidővel sem lesz gondunk, utóbbi viszont gyorsan leszívhatja az akkumulátort, lévén a Bluetooth és a 3G egyidejűleg fog működni. A szolgáltatás bekapcsolása elvileg gyerekjáték, a beállításokon belül csak be kell kapcsolnunk azt — előtte viszont aktiválni kell.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Az Apple is bevezette a rázogatást, ami eléggé adta magát, hiszen a harmadik generációs iPod nano-ban már megtalálható volt ez a funkció. Két helyen használhatjuk, a shake to shuffle funkció bekapcsolása után a zenelejátszóban számot válthatunk — persze csak az adott lejátszási listán belül, tehát ha kiválasztottuk XY előadó egyik albumát, akkor a rázogatás csak azon az albumon felül fog számot léptetni. Szövegbevitelnél a rázással lehetőségünk van visszavonni az egész tevékenységünket, persze a szoftver előbb rákérdez, hogy biztosan ezt akarjuk-e tenni, ezzel elkerülve azt, hogy véletlenül kitöröljünk több sornyi szöveget. Apropó, karaktertámogatás: az új szoftver támogatja a magyar ékezetes betűket, ellenben magyar nyelven az előzetes információkkal ellentétben még mindig nem tud.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Bár az apróbb újítások száma több száz, három jelentőset említenék csak meg közülük. Az egyik, hogy fejlődött a Bluetooth, mely bár továbbra sem alkalmas fájlküldésre, lehetőséget biztosít sztereó fülhallgatók csatlakoztatására — ez a funkció egyébként az iPod Touch 2G-ben is megjelent, mivel a Nike+iPod miatt abban is van Bluetooth. Fontos továbbá, hogy a Safari webböngésző lehetőséget biztosít űrlapok automatikus kitöltésére, ami annyit tesz, hogy a program igény szerint megjegyzi az egyes weblapoknál lévő bejelentkezési adatainkat (felhasználónév/jelszó), így azokat nem kell mindig bepötyögnünk. Utolsó érdemi újításunk nem magához a szoftverhez, hanem az AppStore filozófiájához tartozik: az Apple végre lehetővé tette a fejlesztőknek, hogy GPS alapú navigációs szoftvereket készítsenek a készülékekre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés