Hirdetés

Apple iPhone 3GS - agyra gyúrt

Előszó

Az Apple-től már megszokhattuk, hogy sikertermékei legújabb generációit szinte óramű pontossággal dobálják piacra, így nem is ad csodálkozásra okot, hogy pontosan két évvel az első és egy évvel a második generációs iPhone piacra kerülése után megérkezett a legújabb, harmadik generációs modell, mely sem nevében, sem küllemében, sem tudásában nem különbözik jelentősen az egy éves iPhone 3G-től. Az új jövevény neve 3GS, pár hardveres és szoftveres újítást tartalmaz, utóbbiak jelentős részét viszont nem csak azok érhetik el, akik mélyen a pénztárcájukba nyúlnak és megvásárolják a legújabb készüléket, hiszen annak szoftvere a korábbi masinákra is letölthető — ingyenesen.

Apple iPhone 3GS

Az iPhone körüli hype-ot szívből gyűlölők kiváló céltáblára akadtak az iPhone 3GS személyében, mert tény ami tény, elég szerény azon fícsörök száma, melyek jobbá teszik a masinát elődjénél. Van viszont egy dolog, ami a harmadik iPhone bevezetésekor sokkal jobban ment, mint előtte: a 3GS kis túlzással a világpremierrel egy időben a hazai boltok polcaira tudott kerülni, igaz, egyelőre csak borsos áron, kártyafüggetlenül. Ennek oka, hogy az új iPhone-t már a kezdetektől lehet kártyafüggetlenül kapni a kiválasztott országokban, a hazai kereskedők pedig minden bizonnyal ezeket a modelleket értékesítik tovább, vállalva azt, hogy ha valamelyik elromlik, akkor visszaviszik a vásárlás helyére (jellemzően Olaszországba), az iPhone ugyanis azon kevés Apple termékek egyike, melyekre nem vonatkozik a világgarancia, így a hazai Apple disztribútorok és szervizek át sem veszik őket javításra. Ezen némiképp változtat majd, hogy napokon belül a hazai T-Mobile is felveszi kínálatába az eszközt, s innentől természetesen a szolgáltató a szerviztevékenységet is ellátja - amennyiben az ügyfél tőlük vásárolta a telefont.

Apple iPhone 3GS

A hozzánk érkezett 16 GB-os tesztpéldányt az XXL GSM biztosította, ők már felhalmoztak egy nagyobb készletet a masinából, így üzleteikben bárki megnézheti és meg is vásárolhatja az újdonságot. A csomagolás mit sem változott, a doboz és a gyári tartozékok is a 3G-ből lettek átörökítve, a készüléken kívül tehát egy sztereó headsetet, egy hálózati töltőfejet, egy adatkábelt, valamint a SIM foglalat kiszedéséhez használatos "tűt" találjuk az igényes, fekete színű pakkban.

Hardveres változások

A külső tekintetében minimálisak a változások, az új iPhone pont úgy néz ki, mint elődje, csak két grammot felszedett, így már 135-öt nyom. Kiterjedése 115,5 x 62,1 x 12,3 milliméter, ugyanúgy fekete és fehér színben kapható, a hátlapon viszont egyből észre lehet venni, hogy a háttértár mérete megduplázódott: 8/16 GB-ról 16/32 GB-ra nőtt. Bár ezt leírva már nem találjuk, de hasonló változás érte a RAM-ot is, mely immár 256 MB-os.

Apple iPhone 3GS

A ház minősége ugyanolyan, az előlapon körbefutó csíkot kivéve minden lakkozott, csillogó műanyag, ami az ujjlenyomatokat erősen gyűjti, de legalább jól néz ki. Az említett keret illesztései nem tűnnek tökéletesnek, por és hajszálak is be tudnak ragadni az apró résbe, ami kicsit zavaró, ezen véleményem szerint illett volna javítani egy kicsit. A kijelző maradt 3,5 hüvelyk átlójú, 320 x 480 pixeles felbontású, ez papíron nem tűnik túl jónak, de az a helyzet, hogy a Samsung nagyfelbontású AMOLED kijelzőitől eltekintve a mai napig egy megjelenítő sem éri el az iPhone paneljének képminőségét.

Apple iPhone 3GS
[+]

A fő változás belül történt: a háttértár és a memória duplázásán túl az új iPhone új processzort és videochipet is kapott, a 412 MHz-es, ARM11-alapú CPU helyett egy 600 MHz-es, Cortex A8 magra épülő változat került az iPhone szívébe, a PowerVR MBX-Lite grafikus chipet pedig egy PowerVR SGX-re cserélték — ezt a processzort használja egyébként a Palm Pré is. Bár a névből nem derül ki, de a Cortex A8 bevezetése generációnyi ugrást jelent az ARM architektúrájú chipeknél, az ARM11-es mag ugyanis a hatodik, az A8-as pedig a hetedik generációs család képviselője. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az órajelbeli különbségen túl a Cortex A8 egyéb tulajdonságaiban is fejlettebb elődjénél: míg az iPhone 2G/3G processzora csak egy egyszerű vektoros lebegőpontos számítási egységet (basic vector floating point unit) tartalmazott, a Cortexben egy továbbfejlesztett, önálló futószalaggal rendelkező, NEON fantázianéven reklámozott SIMD egység található — ennek futószalagja 10 lépcsős, az integer futószalag pedig 13 lépcsős. Az SIMD a single instruction multiple data kifejezés rövidítése, az ilyen elven működő végrehajtó egységek párhuzamosan több adaton képesek ugyanazt a műveletet elvégezni, ami a grafikus megjelenítésnél, multimédia-feldolgozásnál tesz jó szolgálatot. A Cortex A8-ban kétszer több dupla pontosságú lebegőpontos számregiszter található, illetve az L1 cache mérete 2 x 16 kB-ról 2 x 32 kB-ra nőtt, plusz bekerült egy 256 kB-os L2 cache is. Az A8 egyébként egy szuperskalár mag, melynek két ALU egysége képes két egymástól nem függő utasítást végrehajtani, de a soron kívüli végrehajtást nem támogatja (in-order, nem pedig out-of-order). Magyarán: képes egyszerre beolvasni, dekódolni és végrehajtani két RISC utasítást (azaz képes párhuzamos munkavégzésre), viszont csak sorrendben tudja végrehajtani az utasításokat. Összességében kijelenthetjük, hogy a Cortex A8 a legfejlettebb processzor, amit ma mobiltelefonban találhatunk.

Processzor iPhone 2G/3G iPhone 3GS
Típusa Samsung S3C6400 Samsung S5PC100
Architektúra ARMv6KZ ARMv7-A
Család ARM11 Cortex
Utasítás végrehajtás in-order in-order
Integer futószalag 8 lépcsős 13 lépcsős
Órajel 412 MHz 600 MHz
L1 cache mérete 16 kB I-Cache + 16 kB D-Cache 32 kB I-Cache + 32 kB D-Cache
L2 cache mérete nincs 256 kB

A grafikus magnál szintén egy generációnyi előrelépés történt, az SGX az ötödik, az MBX-Lite a negyedik generációs PowerVR mag — az érdekesség kedvéért megjegyezném, hogy a harmadik generációs a Kyro PC-s videókártyákban, a második pedig a Sega Dreamcast játékkonzolban volt megtalálható. Az SGX-ből több típus létezik, a legalapabb az SGX520, a legerősebb az SGX540. Az új iPhone piacra kerülése előtt felröppentek a pletykák, miszerint a készülékben az 520-as variáns lesz megtalálható, mely bár a leggyengébb a családban (mivel csak egy darab 200 MHz-es USSE pipe-ot tartalmaz), 7 millió poligont és 250 millió pixelt tud másodpercenként lerendelni, ami geometriai sebességben hétszerese, fill rate-ben pedig a három és félszerese az iPhone 3G-ben található MBX Lite sebességének. A valóság viszont úgy néz ki, hogy még ennél is vidámabb, mivel hivatalosan meg nem erősített információk szerint az iPhone 3GS-ben az SGX535-ös chip található, ami 28 millió poligont tud kipréselni másodpercenként — a Palm Prében egyébként SGX530 van, az 14 millió poligont tud. Ha ehhez hozzávesszük az OpenGL ES 2.0 támogatását, akkor kijelenthetjük, hogy az új hardver egy igazi gaming-platformmá változtatta az ezen a téren amúgy sem gyenge iPhone-t.

PowerVR Image Chips
A PowerVR grafikus chipek generációi

Az iPhone OS 3.0 újdonságai

A készülék debütálásával együtt az Apple kiadta az 3.0-s szoftvert, melyet letölthetünk a korábbi készülékekre is (iPhone 2G/3G, iPod Touch 1G/2G), így azok is megkapják az új funkciók nagy részét, de nem mindet. Először nézzük azokat, melyek univerzálisak, tehát a sima 3G-s készüléket használók is élvezhetik őket.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Az egyik legfontosabb, hogy végre lehetőségünk van szöveget kijelölni, másolni, vágni és beilleszteni. A kijelölésre két mód is van, mindkettő nagyon egyszerű. Ha egy szövegen rajta tartjuk az ujjunkat a kurzor mozgatásához illetve a nagyító megjelenítéséhez, elengedés után megjelenik a select, a select all, illetve a paste funkció. Ha az elsőt választjuk, lehetőségünk lesz mozgatni a kijelölés elejét és végét jelző rudacskákat. Ha egy szót akarunk kijelölni, elég duplán ráböknünk — a rudacskákat ekkor is tudjuk majd mozgatni.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A második fontos dolog, hogy az új szoftverben már található diktafon, melynek segítségével tetszőleges hosszúságú hangfelvételeket rögzíthetünk — ez az iPod Touch 1G-ben értelemszerűen nem érhető el, mivel abban nincs mikrofon. A harmadik újítást csak az iPhone 3G kapta meg a 3GS mellett: MMS. Az új szoftver végre lehetővé teszi multimédiás üzenetek küldését és fogadását, a képek szépen megjelennek a szokásos SMS párbeszédablakban, de persze hangokat is küldhetünk — a szolgáltatás beállítása T-Mobile hálózatban egyszerű, a Pannon és a Vodafone ügyfelek viszont lehet, hogy el fognak vele pepecselni egy darabig. Ha már a képeknél és az üzeneteknél tartunk, megjegyezném, hogy az új szoftverben végre több képet is csatolhatunk az elektronikus levelekhez, továbbá az SMS/MMS üzenetek törlése is javult, ugyanis már lehetőségünk van egy-egy különálló törlésére, nem kell az egész párbeszédet a kukába dobnunk.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Az összes készüléken elérhető az úgynevezett SpotLight kereső, mely a főmenü első lapjától balra található, csak lapoznunk kell ahhoz, hogy megtaláljuk. Egy szabad szavas keresőről van szó, mely a készüléken tárolt összes adat között keres, beleértve a zenéket, üzeneteket, leveleket, névjegyzéket — hogy pontosan miben is keressen, azt a felhasználó adja meg, alapértelmezésben mindenben fog.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Talán minden közül a legfontosabb az úgynevezett tethering, azaz internetmegosztás funkció, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy az iPhone-t most már használhatjuk internet modemként, ha notebookunkról szeretnénk internetezni. A számítógéphez kétféle módon, kábellel és Bluetooth-on keresztül is tud csatlakozni a készülék, előbbinél az üzemidővel sem lesz gondunk, utóbbi viszont gyorsan leszívhatja az akkumulátort, lévén a Bluetooth és a 3G egyidejűleg fog működni. A szolgáltatás bekapcsolása elvileg gyerekjáték, a beállításokon belül csak be kell kapcsolnunk azt — előtte viszont aktiválni kell.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Az Apple is bevezette a rázogatást, ami eléggé adta magát, hiszen a harmadik generációs iPod nano-ban már megtalálható volt ez a funkció. Két helyen használhatjuk, a shake to shuffle funkció bekapcsolása után a zenelejátszóban számot válthatunk — persze csak az adott lejátszási listán belül, tehát ha kiválasztottuk XY előadó egyik albumát, akkor a rázogatás csak azon az albumon felül fog számot léptetni. Szövegbevitelnél a rázással lehetőségünk van visszavonni az egész tevékenységünket, persze a szoftver előbb rákérdez, hogy biztosan ezt akarjuk-e tenni, ezzel elkerülve azt, hogy véletlenül kitöröljünk több sornyi szöveget. Apropó, karaktertámogatás: az új szoftver támogatja a magyar ékezetes betűket, ellenben magyar nyelven az előzetes információkkal ellentétben még mindig nem tud.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Bár az apróbb újítások száma több száz, három jelentőset említenék csak meg közülük. Az egyik, hogy fejlődött a Bluetooth, mely bár továbbra sem alkalmas fájlküldésre, lehetőséget biztosít sztereó fülhallgatók csatlakoztatására — ez a funkció egyébként az iPod Touch 2G-ben is megjelent, mivel a Nike+iPod miatt abban is van Bluetooth. Fontos továbbá, hogy a Safari webböngésző lehetőséget biztosít űrlapok automatikus kitöltésére, ami annyit tesz, hogy a program igény szerint megjegyzi az egyes weblapoknál lévő bejelentkezési adatainkat (felhasználónév/jelszó), így azokat nem kell mindig bepötyögnünk. Utolsó érdemi újításunk nem magához a szoftverhez, hanem az AppStore filozófiájához tartozik: az Apple végre lehetővé tette a fejlesztőknek, hogy GPS alapú navigációs szoftvereket készítsenek a készülékekre.

Hirdetés

A 3GS szoftveres újdonságai a 3G-hez képest

A gyártó persze odafigyelt, hogy pár funkciót csak az új 3GS készülék tudjon, elvégre a gyorsabb processzor miatt nem biztos, hogy mindenki új masina vásárlásába ölné a pénzét, ha ezek nem lennének — tegyük hozzá, így sem valószínű, hogy emberek százezrei fognak a boltokba rohanni új készülékeket venni.

Hogy miért? Azért, mert meglepően kevés azon funkciók száma, melyek az új készülékben megtalálható, a régiben nem. Az egyik ilyen az iránytű, funkciója egyértelmű. Nagyon impresszív, fogalmam sincs, hogy hogy működik, indítás után már mutatja is a valódi/mágneses északi irányt (hogy melyiket, azt mi állíthatjuk be), plusz egyből jelző a tartózkodási helyünk koordinátáit, még zárt térben is.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A másik érdemi plusz a hangfelismerés, melynek segítéségével hívásokat indíthatunk és irányíthatjuk a zenelejátszót — ezt a funkciót értelemszerűen a headsetes népek fogják nagyon szeretni. A felismerő szoftver magyarul nem tud, angol szavakat kell neki mondani, de ez a hívásindításnál problémás lehet, mivel a magyarul írt és mondott neveket nem fogja felismerni a cucc. A "call Bog" utasítást rendszerint úgy honorálta a szoftver, hogy elkezdte hívni a Kucu néven a telefonkönyvben lapuló ismerősömet, a "call Anyu" helyett pedig a Zalán nevű ismerősömet hívta, amiben sok rációt nem látok. A zenekezelés viszont megoldható, a "play", "shuffle" stb. szavakat valószínűleg mindenki ki tudja mondani angolul.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A harmadik újítás talán mind közül a leghasznosabb, hiszen a látásban és hallásban károsult embereket segíti hozzá a telefon érdembeli használatához: a nagyításról és a szövegfelolvasásról, a szövegkiemelésről és a mono hangról van szó. A lényeg az első kettő, melyek közül egyszerre csak az egyiket használhatjuk. A nagyítás pofon egyszerű, három ujjal kell egyszerre duplán rábökni a kijelzőre ahhoz, hogy a képernyő bármelyik része szinte tetszőleges mértékig nagyítható lehessen. Tényleg bármelyik részt nagyíthatjuk, akár a főmenüt is, a funkciók mind élni fognak, csak értelemszerűen görgetni kell majd, amit szintén három ujjal kell megtenni. A hangfelolvasás is kiváló, ha bekapcsoljuk, az iPhone meglepően jó angolsággal, ám kicsit gyorsan fogja felolvasni azt a részt, amin épp áll a jelölő kurzor. A funkció bekapcsolásával ugyanis megjelenik egy ilyen, ezt egy bökéssel tudjuk átrakni máshova, a régi szimpla nyomást pedig a dupla bökés váltja fel, tehát programokat elindítani/gombokat megnyomni ezzel tudunk majd. A szoftver minden képernyőn lévő információt fel tud olvasni, még a szöveges üzeneteket is, igaz, a magyar nyelvvel továbbra sem boldogul túl jól. Megjegyezném, hogy a felolvasó algoritmus véleményem szerint sokkal de sokkal jobb, mint a Nokia Series 60 alapú masináiban használt.

A készülék sebesség szempontjából is jobb elődeinél, ez evidens. Ezt leginkább az erőforrásigényes játékok elindításakor és az internetezéskor fogjuk érezni, az új iPhone ugyanis átlagosan kétszer gyorsabban tölti be a weboldalakat, mint a sima 3G. Ugyanez igaz a nagy játékok elindítására is, a gyári alkalmazásoknál viszont nem fogjuk nagyon érezni a dolgot, az e-mail kliens például kevesebb, mint egy másodperc alatt indul el, a 3G-n ez körülbelül fél másodperccel tovább tart.

Telefonálás, adatkommunikáció, internet

Telefonáláskor alapvetően semmi nem változott, a hangminőség tökéletes, ha headsetet használunk, hívás indításakor kiválaszthatjuk, hogy az iPhone hangszóróját vagy a kihangosító hangszórót akarjuk-e használni. A telefonkönyv kapacitása továbbra is végtelen, extra mezőkből sok van, az üzenetkezelési funkciókról már volt szó. Az e-mail klienssel kapcsolatban viszont megjegyezném, hogy az a képeken kívül képes fogadni és kezelni a Microsoft Office dokumentumokat (Word, Excel, PowerPoint) és az Adobe PDF fájlokat is, plusz kompatibilis a Microsoft Exchange szerverekkel. Ha már a szinkronizálásnál tartunk, fontos újítás, hogy most már a jegyzeteket is szinkronizálhatjuk az iTunes-szal.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Adatkommunikációs téren csak jelképes előrelépés történt, az HSDPA immár nem 3,6, hanem 7,2 Mbps sebességű. Ha tartózkodási helyünkön nincs lefedettség, használhatunk sima UMTS-t, EDGE-et és GPRS-t is, ha pedig térerő sincs, felmászhatunk a WiFi hálózatra. Utóbbi használatával egyébként majdnem kétszer olyan jól bírja a gép töltéssel, tehát ha van rá lehetőségünk, érdemes azt használnunk.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Internetezésben és az összes ezzel kapcsolatos funkcióban még mindig az iPhone a király. A Safari még gyorsabb lett, elképesztő sebességgel tölti be az oldalakat, gyerekjáték kezelni, gyors is, le a kalappal a fejlesztők előtt! A készüléken gyárilag találunk natív YouTube és Google Maps klienseket, utóbbiban a Steet View funkciót is elérjük. Az AppStore-ból ingyen telepíthetünk natív Facebook kliensprogramot, sőt, nem csak azt: a több tízezer programot tartalmazó virtuális boltból gyakorlatilag bármit beszerezhetünk.

Multimédia

A kamera 3,2 megapixeles, autofókuszos, állóképeket 2048 x 1536 pixeles felbontásban tud rögzíteni, a szoftver semmilyen beállítási lehetőséget nem tartalmaz. A fókuszálás egyszerű, a telefon automatikusan megteszi azt exponálás előtt, ha mozgatjuk a készüléket, akkor az új témára ráálláskor újra és újra megteszi azt. A 3GS készülékkel videókat is tudunk rögzíteni 640 x 480 pixeles felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel, a tesztvideó ide kattintva érhető el.

Apple iPhone 3GS

A képminőség teljesen átlagos, az iPhone képei még mindig nem hozzák a konkurens gyártók képeinek minőségét — most finom voltam. A zajszint elég magas, az automatika sokszor téveszt, helyesen exponált képet alig lehet készíteni az új iPhone-nal, vagy a kicsit alul, vagy a kicsit túlexponált fotók a jellemzők. A vonalélesség jó, a színek nem túl harsányak és nem is túl fakók, a dinamikatartomány közepesen nagy, kromatikus aberráció nincs.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

Zenei téren még mindig nagyon jó az iPhone, de két hibája továbbra is van: nincs benne FM-rádió, a hangszínszabályzóban pedig nem hozhatunk létre egyéni sémákat. Zenéink böngészése nagy élmény, amennyiben szántunk energiát arra, hogy az iTunes-ban megfelelő ID3 tagekkel lássuk el azokat.

Apple iPhone 3GS Apple iPhone 3GS

A szoftver egy újítást tartalmaz, ez a tekeréshez kapcsolódik: ha megfogjuk a tekerősávot, akkor azt tologatva továbbra is tudjuk léptetni a zenét, ha viszont ujjunkat lejjebb toljuk és ott kezdjük el horizontálisan mozgatni, akkor — attól függően, hogy mennyire mentünk le — ugyanez sokkal kisebb lépésközzel fog megtörténni. A dolog azokat érinti, akik több órás mixeket hallgatnak a készülékeiken, ezentúl ők is tudnak pár másodperces pontossággal tekerni, nem csak 2-3 perces lépésközökkel.

Apple iPhone 3GS

A kihangosító hangszórója érzésem szerint egy lehelettel jobb, mint az elődön, de mivel nincs nálam sima 3G, erre nem mernék megesküdni. A gyári füles még mindig olyan, milyen, én szeretem, mert kényelmes, a nálam vájtabb fülűek viszont gyakran kritizálják a hangminőségét. Az első iPhone-nal ellentétben a 3GS-be is bármilyen fülhallgatót bele tudunk dugni, a 3,5 milliméteres jack csatlakozó nincs süllyesztve, tehát belefér a legotrombább csatlakozó is. A kimenet egyébként TV-out funkcióval is bír, a megfelelő kábel beszerzése után akár televízión is nézhetjük az iPhone-on tárolt videóinkat.

GPS, üzemidő, összegzés

Jelenleg a Navigon mellett a Sygic féle Mobile Maps Europe navigációs szoftver az, melyet elérhetünk a készülékre (de hamarosan jön az iGO és a TomTom is), gyorsan kipróbáltam hát, hogy milyen. A TeleAtlas-os Magyarország térképet tartalmazó verzió körülbelül 80 MB méretű, egész jól működik. A készülék körülbelül 2-3 órán keresztül tud navigálni teljes töltöttséggel, ami elég sovány, cserébe az Mobile Maps Europe tud magyarul és magyar nyelvű a hangnavigációja is, Laura kellemesen és egész pontosan irányított. A szoftver felvonultat pár egyedi megoldást, ilyen például, hogy a érkezéskor bemondja, hogy a célpont az út bal vagy jobboldalán található, valamint tervezéskor felajánlja, hogy a célhoz közel keres nekünk egy parkolót — ugyanakkor hibái is vannak, bejövő hívás fogadásakor kilép, de nem menti el az aktuális útvonalat. A térképszoftver értelemszerűen nem a legjobb (mint említettem, TeleAtlasos), de el lehet lenni az álló és fekvő módban is futó szoftverrel, melyből a teljes Európát tartalmazó változat ára 80 euró — külön Kelet-Európa vagy Magyarország nincs.

Sygic iDA for iPhone Sygic iDA for iPhone
A Sygic Mobile Maps Europe navigációs szoftver tesztverziója

Az akkumulátoros üzemidő sokat javult, beszélgetni 2G-n 12, 3G-n 5 órán keresztül tudunk, a készenléti idő a gyári adatok szerint 300 óra. Internetezni WiFi-n 9, 3G-n 5 órán keresztül lehetséges, a zenelejátszási idő 30, a videólejátszási pedig 10 óra. Mivel nem volt lehetőségem heteken át tesztelni a masinát, ezeket az adatokat sem alátámasztani, sem megcáfolni nem tudom, a tendencia azt mutatja, hogy az Apple által publikált üzemidők nagyjából reálisak, bár mint minden gyártó, ő is felfelé csal egy kicsit.

Apple iPhone 3GS

Valószínűleg ezzel a bekezdéssel céltáblává varázsoljuk magunkat, de az a helyzet, hogy a szerkesztőség túlnyomó része nagyon szereti az iPhone-t, pedig nálunk szó szerint minden telefon megfordult már, ami csak létezik. Nem állítjuk, hogy ez az egyetlen helyes irány, de az a helyzet, hogy az új szoftver és az új vas érkezésével a készülék tett egy hatalmas lépést a tökéletesség felé. Az erőteljes hardver értelemszerűen egy igazi játékplatformmá változtatta az ezen a téren eddig is erős iPhone-t, alig várom, hogy megjelenjenek az első kizárólag 3GS-re elérhető játékok, melyek valószínűleg fityiszt fognak mutatni a PSP-nek és társainak. Ha pedig az iPhone-t szoftveresen nézzük, akkor sem lehet sok kivetnivalónk. Igaz, elég nevetséges, hogy két évet kellett várnunk olyan alapvető funkciókra, mint az MMS, vagy hogy az SMS-eket egyenként lehessen törölni, de végre itt vannak, a múlton rágódni ilyen formán tehát már felesleges. Persze hiányosságok továbbra is vannak, ezek közé tartozik a Bluetooth fájlküldés vagy az, hogy a készülék szinkronizálásához feltétlenül iTunes-t kell használnunk, de utóbbit én szeretem, hiába sérti sok ember önérzetét az, hogy egy gyártó rákényszeríti a szoftverének a használatára, az Apple szoftvere egyértelműen jobb, mint bármelyik más gyártóé.

Apple iPhone 3GS

Hogy érdemes-e átlagfelhasználóként iPhone 3GS-re váltanunk? Nem igazán, a digitális iránytű, a hangfelismerés és a kisegítő lehetőségek nem jelentenek akkora vonzerőt, amik miatt szükséges lenne a váltás, a többi újdonság pedig ugye a sima 3G-re is elérhető. Ha viszont egy játékkonzolt is látunk az iPhone-ban, akkor ha nem is most, de pár hónap múlva érdemes lehet beruháznunk rá, hiszen valószínűleg az eddig látottaknál is sokkal igényesebb programok fognak érkezni. Bár jelenleg még elképesztően drága a készülék — a 32 GB-os verzióért majdnem 300.000 forintot kell fizetnünk — én adok neki egy Ajánlott plecsnit, egyrészt mert az átlagfelhasználóknak mindent megad, amire csak szükségük lehet, másrészt mert legálisan függetlenítve 180.000 forint környékén megvásárolható (Domino ár + a T-Mobilos függetlenítési díj). Ezt a masinát bizony én is örömmel használnám — ilyet utoljára az Androidra mondtam.

Apple iPhone 3GS

Bocha

Az iPhone 3GS-t az XXL GSM biztosította. A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Apple iPhone 3GS
Általános
Technológia GSM, UMTS
Méret 115,5 x 62,1 x 12,3 milliméter
Tömeg 135 gramm
Színvariációk fekete, fehér
Kijelző
Kijelző átlója 3,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 480 pixel
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 16,7 millió
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória / max. MMS méret dinamikus / szabadon állítható
Belső memória 16/32 GB
RAM mérete 256 MB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok 850/900/1800/1900 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / van (7,2 Mbps) / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (csak sztereo/mono headset)
WiFi van
USB egyedi csatlakozó (2.0)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő van (A-GPS képes)
Alapfunkciók
Profilok nincsenek
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iPhone OS
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van (POP3, IMAP4, hitelesített)
Java nincs
Játékok gyárilag nincsenek
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek Google Maps, tudományos számológép, iránytű, tőzsdei alkalmazás, időjárás előrejelző, Application Store és iTunes Music Store
Multimédia
Fő kamera 3,2 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (VGA felbontás)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor ismeretlen kapacitású, nem cserélhető
Készenléti idő 300 óra
Beszélgetési idő 5 óra (3G) / 12 óra (2G)
Internetezési idő 5 óra (3G) / 9 óra (WiFi)
Zenelejátszási idő 30 óra
Videólejátszási idő 10 óra
Egyebek
giroszkóp, multi-touch érintőkijelző, 600 MHz-es ARM Cortex A8 processzor
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés