Jóval drágább iPhone 14 Prót gyártani, mint 13-at

Nem csoda, hogy több piacon emelkedtek az árak, az A16 Bionic különösen költséges.

Hirdetés

Chip szempontjából kettéválasztotta idei mobilkínálatát az Apple: az iPhone 14 és 14 Plus maradt a tavalyi, 5 nm-es A15 Bionicnál, míg a Pro és a Pro Max 4 nm-es A16 Bionicra váltott, és ez az egyetlen komponens 110 dollárba, azaz két és félszer annyiba kerül Cupertinónak, mint az eggyel korábbi, írja elemzésében a Nikkei Asia. Emiatt is 20%-kal költségesebb az Apple-nek iPhone 14 Pro Maxot gyártani, mint eggyel korábbi csúcsmodellt, viszont nem minden piacon nőtt a vételár, nyilván azzal sakkozva, hogy hol hajlandó az emelést a vásárlóréteg könnyebben megemészteni, az eladások visszaesése nélkül.

Állandó megjelenítés halovány kijelzővel, lejátszóval és az időzítővel
[+]

Európának ilyen mostohaszerep jutott: nálunk például az amúgy kitűnő, de a tartozékokon spóroló és a gyorstöltést idézőjelesen használó Pro Max 630 ezer forinton nyit 128 GB-os tárolóval, de 930 ezerért is lehet belőle vásárolni 1 TB-os változatban. Nyilván ebbe az árba az infláció és a forint/dollár helyzet is közrejátszik. Korábban a Pro Max gyártása 400-450 dollárba került az Apple-nek darabonként, a Nikkei számolgatása szerint a 14-es csúcsmodellt viszont 501 dollár eladható formába hozni.


[+]

A méretes, 48 megapixeles főkamera 50%-kal drágább a 12 megapixeles elődnél, és persze hozza a várt színvonalat, akár teljes felbontáson – elemzésünk itt olvasható. Ami a komponensköltségek lebontását illeti országonként, Dél-Korea helyett immár az amerikai részegységek áraránya a legnagyobb 32,4%-kal, és valószínűleg ide számolták az A16 Bionic chipet, noha az a tajvani TSMC-nél készül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés