Hullámvasutazó emberekhez hívott segítséget az új iPhone

A telefon azt hitte, súlyos autóbalesetet szenvedtek a vidámparkozók, riasztotta a hatóságokat.

Hat esetben hívta a 911-et az Egyesült Államokban a King Island vidámparkban valamelyik új Apple eszköz az elmúlt hónapban, de történtek hasonló esetek a Chicago melletti Six Flags vidámparkban is, írja a Wall Street Journal. A téves hívások mögött az új balesetérzékelő és automata segélyhívó rendszer áll, a hullámvasút által az utasok testére ható erőváltozások, a nyomásváltozás, a GPS-jel és a sebesség hirtelen változásai, valamint a sikoltozva szórakozók hangja ugyanis hajlamosak elhitetni az iPhone-nal vagy az Apple Watch-csal, hogy viselője autóbalesetet szenvedett éppen, ezért a készülék automatikusan riasztja a hatóságokat.

A WSJ újságírója több ilyen hangfelvételt is megkapott a diszpécserközpontoktól, ezek közül párat az alábbi videóban meg lehet hallgatni:

Az Apple reagált a WSJ cikkére, a cég szerint algoritmusuk rendkívül pontos és mindent megtettek az ilyennemű fals riasztások elkerüléséért, de továbbra is fejlesztik, hogy még nyugodtabban használhassák a technológiát felhasználók. Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapban több olyan eset is volt, amikor a telefon tényleg segített, Nebraskában például egy iPhone 14 halálos balesethez riasztotta a hatóságokat. De a WSJ cikke szerint központi segélyhívó kapott már riasztást motorról lerepülő és a tulaj által ott hagyott iPhone 14 Pro Maxtól is, és természetesen hullámvasútról is.

Figyelmeztetés a vidámpark látogatóinak, hogy telefonjuk vagy órájuk véletlenül riaszthatja a hatóságokat.
Figyelmeztetés a vidámpark látogatóinak, hogy telefonjuk vagy órájuk véletlenül riaszthatja a hatóságokat. (forrás: 9to5Mac) [+]

Érdekesség még a sztoriban az is, hogy a Google telefonjai évek óta rendelkeznek hasonló ütközésészlelő és automata riasztó funkcióval, mégsem ismertek hasonló esetek. Erre a magyarázat az lehet, hogy a Google rendszere a telefon helyzete alapján képes felismerni, hogy egy vidámparkban van a felhasználó, így nem aktiválja a vészhívót. A vidámparkok megoldása egyelőre az, hogy táblát tesznek ki, melyben figyelmeztetik a látogatókat a vészhívásra, és kérik őket eszközeik kikapcsolására vagy a repülőgépes üzemmód aktiválására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés