Hirdetés

Apple iPad WiFi + 3G - újratesztelve

Internetes sebességteszt, összegzés

Internetes funkciók és sebességteszt

Ha már egy 3G-s iPad járt nálunk, megnéztük azt is, hogy hogyan működik és mennyire gyors a benne található modem. A használattal szerencsére semmilyen probléma nem akadt, az APN beállítása után vígan tudtunk netenzi a T-Mobile hálózatán, ha pedig felcsatlakoztunk WiFi-re, az lett az elsődleges kapcsolat és azt használta a készülék. Korlátozás, hogy a 30 MB fölötti alkalmazásokat mobilhálózaton keresztül nem hagyta letölteni a készülék az AppStore-ból, pedig a tesztkártyánkon 70 GB adatforgalom volt, úgyhogy gond nélkül lehúztuk volna a bolt legnagyobb alkalmazását is. Ez persze alapvetően nem egy súlyos probléma, de pár elvont esetben bosszantó lehet.

A sebességet igen egyszerűen mértük: adott volt két T-Mobile hálózatához tartozó SIM-kártya, melyek közül az egyiket (a microSIM-et) az iPadbe, a másikat pedig a MiFi névre hallgató vezeték nélküli routerbe raktuk be, majd lefuttattunk pár sebességtesztet. Mivel az iPaden nem futnak a Flash-re épülő sebességmérők, viszonylag kevés helyen tudtunk méricskélni, ráadásul a kapott számok sem teljesen egyértelműek. Ha a MiFi-re csatlakoztunk rá WiFi-vel, általában kicsit jobb sebességet kaptunk, mint amire az iPad önmagában képes volt, a legnagyobb mért letöltési érték MiFi-vel 6775 kbps, iPad 3G-vel pedig 6054 kbps volt, ami annak fényében elenyésző különbség, hogy a leglassabb értéket is a MiFi produkálta (2344 kbps az iPad 2878 kbps-ja ellenében). A feltöltésnél viszont nagy különbség adódott, az iPad önmagában rendre 2-300 kbps-os értékeket adott, míg a MiFi-vel 1111 kbps-ot is tudtunk mérni. A magyarázat igen egyszerű: az iPad a HSDPA-t ismeri, de a HSUPA-t nem, tehát felfelé legfeljebb 384 kbps-os értéket kaphatunk.

Hirdetés

Összegzés

Az iPad WiFi + 3G adatátvitel szempontjából tehát jól teljesített, internetezés közben lehetetlen volt megmondani, hogy melyik módszerrel vagyunk fent a neten, de fájlok feltöltésénél és küldésénél azért érződött, hogy a feltöltési sebesség talán egy kicsit gyengébb a kelleténél, az a HSUPA bizony nem ártana bele. Az új rendszer sebességével és használhatóságával viszont maradéktalanul meg voltunk elégedve, a multitasking megléte rendkívül örömteli, az Apple irodai szoftverei pedig tényleg kiválóan használhatók.

Az iPad annak idején a Galaxy Tabhez hasonlóan egy tetszett plecsnit kapott tőlünk, melyet most sem változtatunk meg. Az viszont tisztán látszik, hogy jelenleg két olyan táblagép van piacon, amelyeket tényleg érdemben lehet használni, ezek pedig a fent említett modellek. A többi versenyzővel komoly probléma van, általában lassú, fagyásra hajlamos, nehezen használható eszközökről van szó, aki tehát efféle gépet szeretne vásárolni, csak Apple-en vagy Samsungban gondolkodhat. Egyelőre; a jövő év első felében rengeteg ígéretes eszköz érkezik majd, abban pedig szinte biztosak vagyunk, hogy 2011 az okostelefonok mellett a táblagépekről szól majd. Mi pedig csak azt ígérhetjük, hogy igyekszünk majd megnézni az összes létező megoldást.

Apple iPad WiFi + 3G

Bocha

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés