Hirdetés

Apple blog: Az iOS 4.2 újdonságai az iPaden

A hét közepe óta Magyarországon hivatalosan is kapható az Apple iPadje, ráadásul meglepően korrekt áron. A hivatalos forgalmazás megkezdését és a StarKing kínálatában való megjelenést többek között a legújabb szoftverfrissítés tette lehetővé, melyben végre elérhető a magyar nyelv. Ezzel persze közel sincs vége az újítások listájának, a 4.2-es iOS kis túlzással egy teljesen új géppé változtatja az iPadet. Nézzük, hogy miket is tud!

Multitasking

iPhone-on és iPod touch-on már jó ideje elérhető, az iPadra viszont csak a mostani szoftververzióval jött el a multitasking, azaz annak lehetősége, hogy egyszerre több programot futtassunk. Az Apple mindezt egy viszonylag speciális módszerrel oldja meg, mely kíméli az akkumulátort és nem terheli feleslegesen a processzort, miközben a felhasználónak az az érzése, hogy a programok az asztali számítógépekhez hasonlóan egymás mellett futnak. Nagyon kellett már ez a funkció az iPadnek, hiszen egy efféle gép komoly konkurense lehet a note- és netbookoknak, melyek nyilvánvalóan tudják a multitaskingot és az annak köszönhető kényelmesebb használatot.

Mappák

Szintén nem újdonság az Apple telefonjának tulajdonosai számára, az iPadesek viszont nagyon örülhetnek annak, hogy a mappák is megérkeztek kedvenc készülékükre. Mostantól az alkalmazásokat mappákba dobálhatjuk, melyeket aztán nagyon könnyen el is érhetünk.

AirPrint

A beszédes nevű funkció egy nagyon egyszerűen kezelhető vezeték nélküli nyomtatást takar. Használatához nem szükséges meghajtóprogramok telepítése vagy a kábelekkel szenvedés, kell viszont egy olyan nyomtató, mely lehetővé teszi a funkció használatát.

AirPlay

Egy vezeték nélküli streaming eljárás, melynek segítségével az iPadünkön tárolt tartalmakat áttolhatjuk az Apple TV-re vagy a szolgáltatással kompatibilis hangfalakra. Mivel az Apple saját eljárásáról van szó, mely viszonylag kevés eszközzel működik együtt, tehát valószínűleg sokkal kevésbé fog elterjedni, mint mondjuk a DLNA. Ettől függetlenül örvendetes a megléte, hiszen az Apple TV-vel rendelkező iPad tulajdonosok életét nagyban megkönnyíti.

Készülék követése

A Windows Phone 7-ben és az új HTC Sense-ben is megtalálható slágerfunkció természetesen az iPadből sem maradhatott ki. Pontosabban eddig sem hiányzott, de eddig csak MobileMe előfizetők használhatták, mostantól viszont mindenki számára ingyenes: a tulajdonosoknak egy webes felületen lehetőségük nyílik arra, hogy lekérdezzék készülékük aktuális pozícióját, a távolból lezárják azt egy jelszóval vagy töröljenek minden rajta tárolt adatot. Jelenleg ez a legtöbb, amit a tolvajok ellen egy efféle eszközön tenni lehet.

A felsoroltak mellett számtalan kisebb-nagyobb újítást is kapott az iOS 4.2-vel felvértezett iPad. Ilyen például a GameCenter nevű játékközpont megjelenése, mely amellett, hogy közösségi funkciókat is betölt, teret biztosít annak, hogy barátainkkal együtt vagy épp ellenük játszadozzunk egy arra alkalmas szoftverrel az interneten keresztül. Fejlődött az elektronikus levelezés, mostantól egy egyesített postafiókban is megnézhetjük az összes levelünket az összes e-mail fiókunkból. Szintén apróságnak tűnik, de nagyon is örvendetes, hogy mostantól webböngészés közben lehetőségünk van szövegre keresni az adott weboldalon; ezt eddig a nagygépessel ellentétben nem tudta a Safari mobil változata. A jegyzettömbben ezentúl betűtípust is választhatunk, a meghívókra közvetlenül a naptárból is válaszolhatunk (például akkor, ha Exchange-et használunk), vannak új kiosztású virtuális billentyűzetek és hasznos kisegítő lehetőségek. Ezeket tudja az új szoftver.

Újítások tehát szép számmal érkeztek, ráadásul nagyon hasznosak is. Akinek tehát már van iPadje, az mindenképp telepítse az iOS 4.2-t, akinek pedig még nincs, de érdekli, hogy milyen, sétáljon el valamelyik StarKing üzletbe és nézze meg maga, hogy mit tud az Apple táblagépe.

Bocha

Azóta történt

Előzmények