Három hét múlva itthon is kapható az iPad 2

Hirdetés

Az Apple iPad nevű táblagépe piacot teremtett szűk egy év alatt egy olyan készüléktípusnak, ami korábban a kutyának sem kellett. Az elmúlt kilenc hónapban 15 millió iPad talált gazdára, ami igen jelentős szám az előzmények ismeretében. Érthető, hogy a konkurencia mozgolódására az Apple egy megújult készülékkel válaszol: ez az iPad 2.

Az újdonság megtartotta a 9,7 hüvelykes kijelzőt, amely 1024x768 pixel felbontású IPS panel. A készülék vastagsága azonban harmadával csökkent, a 8,8 milliméteres ilyen irányú kiterjedés kiemelkedően jó érték. Természetesen ezzel együtt az eszköz tömege is mérséklődött. Az iPad 2 két színben érkezik, a fekete mellett a fehéret is biztosra mondta a cég emblematikus vezetője, Steve Jobs, ami annak fényében merésznek tűnik, hogy elvileg iPhone 4-ből is készülnie kellett volna világos árnyalatúnak, azonban ez a mai napig nem került piacra. A külsőt érinti az is, hogy az Apple több színben elérhető tokot is ad a vásárlóknak -  külön összeg megfizetése után.

A belső több ponton jelentősen változott. Az Apple A5 nevű processzora hajtja meg a készüléket, ez 1 GHz teljesítményű, kétmagos. A cég szerint kétszer gyorsabb mint a korábbi modell, grafikai műveleteknél kilencszeres a sebességnövekedés, bár az eredeti iPad sem szenvedett hiányt ezen a területen. Az újítás része az előlapi és a hátoldali kamera is, mindkettővel megy a FaceTime, a hátsóval 720p videók vehetőek fel (az állóképes felbontást még nem tudni), az elülső optika VGA felbontású. Újdonság, hogy az iPad 2 HDMI csatlakozóval rendelkező tévére is köthető, de szokás szerint nem szabványos az Apple megoldása, külön kell hozzá venni kábelt, amely 39 dollárt kóstál az Egyesült Államokban.

Az új géphez új szoftver is dukál, az iOS 4.3 fut majd a készüléken, ami egyébként jelen információk szerint nem tartalmaz lényegi változásokat. Viszont az Apple elérhetővé teszi az iMovie és a Garageband programokat az iPad 2-höz, előbbivel videót lehet vágni, az utóbbi egy hobbiszintű zeneszerkesztő. Mindkét alkalmazás 5 dollár fejében tölthető le. Az iPad 2 hazánkban március 25-től lesz kapható, ára várhatóan a korábbi iPad szintjén lesz, (a legolcsóbb modell 499 dollár) míg a régebbi gép ára ennek megfelelően valamelyest csökken. Hogy szolgáltatói (T-Mobile?), vagy független piaci bevezetés történik-e a meghirdetett napon, azt még nem tudni, de mivel a dátum igen közeli, ezért hamarosan kiderül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés