Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Betáblázta magát az Oppo
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Egy picit megpihen az iPhone a 200 megapixeles váltás előtt
- Yettel topik
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Bigya
őstag
Sziaszok!
Az új Epia lelkű moddommról irom ezt.
CL6000E van nekem és azt szeretném kérdezni, hogy speedfan nektek kezeli a fordulatszámot? Fordulatot kiirja, de beavatkozni nem lehet...
kösz -
x.geo
aktív tag
kérdésem lenne hozzátok...
van -e olyan epia, ami sima 4pines tápcsatival (5v-és-12v) beéri?
és ha igen, akkor ven-e valakinek eladó?
[Szerkesztve] -
Peter789
senior tag
amikor elhatároztam hogy carpc-t építek, akkor elsőre én is a via epia-ra gondoltam... nemsokkal utána szereztem egy C3 1200-as procis laptopot, és rá kellett jönnöm hogy vicc a teljesítménye még 1500-on is...
végülis egy 650-es Duron került a kocsiba és lazán porig alázza bármiben a C3-at töredék áron (na jó, ott a via specialitása, az a security kódolós izé, dehát az meg kell a hóhérnak
)...
láttam másik jópofa mini ITX-es lapot is, de mint kiderült sunyi a kereskedő, és Pentium M-es procival hirdeti régóta a lapot 35e-ért, de ha valaki érdeklődik akkor annak már ''véletlenül'' csak Celeron M-est tud hozni 2e-el drágábban... és annyira hülyének néz hogy azt mondja, hogy azért drágább mert passzív a hűtése... :megalol:
valakinek nincsen C7-es procis epia-ja? kíváncsi lennék az hogy teljesít... -
Sanyo
senior tag
Én Epiával váltottam le a régi töltekező gépemet, ami egy K6-2 procival ment, 128 mega rammal. Hangtalan volt az is, a sata kártyán keresztül hajtott vinyó sem volt szélsebes, stb. Ennek a gépnek a fogyasztása 37.5W volt, az Epia M13000 ugyanazzal a vinyóval 41W. A rendszer teljesítménye jóval a K6-2 fölött van (nem csoda
), a gyári ventit kihúztam és egy 12 centist raktam rá. Vannak elképzeléseim arról, hogy mibe építem be, de egyelőre még nem álltam neki megvalósítani. Most csak úgy megyeget az asztal alatt, 2 sata vinyóval. -
yuri11
csendes tag
Igen jók ezek a cuccok. Én a torrentező-letöltő gépemnek használom. Teljesen hangtalan, és keveset fogyaszt (20 watt). Szóval mehet éjjel-nappal.
Annyira szerintem nem drága. proci+alapalap együtt kb 40-50. Máshol csak alaplap ennyi.
Az ex ténlyeg nem rossz, bár egy-két külföldi fórumokban az emberek tanácstalanul áltak, hogy-hogy lehet a HDTV dolgot kihozni belőle. ettzől függetelenül a többi része jó, fejlődött a rendszer az m10000 óta.
Azt hiszem az http://www.interboard.hu/ nagyker forgalmazza. -
Eteke
csendes tag
Hello,
Kár, hogy ilyen halott ez a topic, pedig jópofák ezek az epia cuccok, bár kicsit drágák, de leginkább a nehéz hozzáférés a gond. Olcsóbb egy régi pc-t átalakítani.
-
micro
addikt
DVI-01 eladó!
LVDS portból csinál DVI-t. -
micro
addikt
Epia EX-et látott műár valai élőben?
Hol lehet a legolcsóbb? -
Sanyo
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ha azóta még nem találtad meg: [link] Az enyém ebay-ről van.
-
micro
addikt
Látott már valaki olyan MII lapot, amin ténylegesen rajta volt az LVDS csatlakozó?
Az enyémre nem forrasztották ré, pedig most kéne.
-
ngabor2
nagyúr
begyűjtöttem egy epia sp13000 lapot. van rajta 1gb ddr400, meg egy wlan-kártya. hamarosan egy aranyos kisgép lesz belőle...
-
gesuz
senior tag
Ettől a P2-estől bármelyik EPIA gyorsabb szvsz. C7-tel készülnek notik is és hardveres MPEG 2 / 4 gyorsítás van benne, szóval a DVD lejátszás sem lehet probléma.
Az a legjobb az EPIA-ban, hogy kb annyit fogyaszt bekapcsolva, mint a nagy gépek kikapcsolva
LOL
~17W 
[Szerkesztve] -
Szóval, nem bírja el??

-
válasz
Rover623
üzenetére

Ez így végigolvasva tényleg húzósnak tűnik, de jelenleg ezt egy P2-400@496 lazán elbírja, csak DVD nézés közben kell kikapcsolni a DC-t, és amikor elmentjük az munkát, akkor figyelni kell arra, hogy egyszerre csak egy ember mentsen, de ez utóbbi csak azért van, mert az XP-nek kevés a 192MB RAM.
Gondoltam egy 2GHz-es C7 megbírkózna vele, vagy tévedek??
Ja, a lavalezés alatt nem mail szervert értek, hanem sima levelező progit...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Menne a gép 24/7 üzemmódban SUSE Linux-al, rajta egy filecserélő éjjel nappal. Ezenkívül erre a gépre mentenénk a munkát 5 másik gépről. Asszem az internetet is ez osztaná meg proxy-val, de ez még nem tuti. Menne rajta még levelezés is, és valami titkárnő is gépelgetne rajta OpenOffice segítségével. Ja, és menne rajta az mp3 munka közben, és néha DVD-t is játszana le, bemutató gyanánt.
Esetleg még renderelhetne bérben a Pixar-nak...
LOL
Vagy inkább OMG
-
Ja, még eszembe jutott egy kérdés:
Mennyire megbízhatóak ezek a VIA alaplapok??
Nekem eddigi életem folyamán volt több, mint 10 féle alaplapom, ebből 2db VIA chipsetes, és egy alaplapom sem ment tönkre, kivéve a 2db VIA chipsetest... (egyik P2/P3-hoz való Abit lap volt, a másik meg egy P4-hez való Mercury) Szóval eddig nincs jó tapasztalatom a VIA chipseteket illetően, nektek mi a véleményetek erről???
Köszi! -
Sziasztok!
Én is szeretnék valami hasonlót venni a melóhelyre. Menne a gép 24/7 üzemmódban SUSE Linux-al, rajta egy filecserélő éjjel nappal. Ezenkívül erre a gépre mentenénk a munkát 5 másik gépről. Asszem az internetet is ez osztaná meg proxy-val, de ez még nem tuti. Menne rajta még levelezés is, és valami titkárnő is gépelgetne rajta OpenOffice segítségével. Ja, és menne rajta az mp3 munka közben, és néha DVD-t is játszana le, bemutató gyanánt.
Szerintetek egy C7-es procc mindezekre alkalmas??
(Még nem vagyok szagértő ezen a területen, de ha jól tudom az AMD-nak is van valami hasonló platformja, vagy az más kategória?? Utána guglizok még...)
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Háát...nem tudom, nekem is 512MB memcsivel ment a 600MHz-es EPIA és soha nem használt 300MB-nál többet...

Ha neked ennél több a fogyasztás, akkor vmi nem klafa...vagy annyi progit indítasz, amennyi egy ilyen rendszernél nem egészséges.
Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a gépecskék azért nem teljes értékű asztali PC-k...
Az M sorozatnak egyébként a memcsikezelés az egyik gyengéje. 1.16-os BIOS-al általában megoldódik...vagy el sem indul...
Válogatni kell a memcsiket... -
turho
addikt
válasz
Rover623
üzenetére
Visszaolvastam, megtaláltam magamat is, de nem tudom összeszedni ami nekem kellene. A Maxtor vinyóm M10000 lapban UDMA6 beállítást mutat, ezzel nincs gond, amúgy is elég bénus a lap vinyókezelése. Elég sokáig tölti be az XP-t meg egyéb dolgokat, illetve 512 rammal képes több alkalmazás esetén szinte lemerevedni, és akár soksok percig folyamatosan kerregni. Gondoltam javítani kellene rajta, de nemigen tudom hogy induljak el, mi javítható az M10000-en. Sajna az 1 giga ram eszerint befuccsolt.
-
turho
addikt
Ram-problémám van a VIA EPIA M10000 lapommal. Vettem bele az 512-es eddig működő ddr333-as Samsung modulom helyett egy ddr400 1 gigás nemistudom milyenmárkájú modult. A gép indult vele ugyanúgy klasszul. Használgatom pár hete, de igencsak kerreg a vinyó ha nyomom neki. Nézegettem Sandra tesztprogrammal, és most döbbenek rá hogy a Sandra szerint (meg szerintem a lapozófile-méretből is gyanús, mert minimum 670 megát ír a rendszer-ablak) 512 megát lát a lap az 1 gigás ramból. Van valaki aki tudna segíteni, milyen 1 gigás modul megy biztosan a lapomban? Illetve bios-verzió lehet-e ludas? Nem igazán találtam még site-ot ahol meg tudnám nézni, kellene-e frissítenem biost, esetleg emiatt is. 2005. januárjában vettem a lapot, 2004 szeptemberi gyártású.
OFF: ha valaki tud esetleg 1 gigás modult bele, lenne egy 1 gigás DDR400-asom cserébe, márkát megnézem, de valami alap (infineon, hynix vagy Samsung chip rémlik). -
TESCO-Zsömle
titán
Hol kapok Ilyesmi hűtőket VIA EPIA-ra??
![[kép] [kép]](http://www.fcenter.ru/images/whatnew/2006/apr/07/epiabig.jpg)
Valamint érdekeln, hol szerezhető be egy ilyesmi ''átalakító???''![[kép] [kép]](http://www.deviceforge.com/files/misc/picopsu-3.jpg)
![[kép] [kép]](http://www.deviceforge.com/files/misc/picopsu-2-sm.jpg)
Amibe az adaptert kell bedugni...
Segítségeteket előre is köszönöm!
U.I.: EPIA Lapot keresek: [link] -
george11
addikt
Hello mindenkinek

Van valakinek tapasztalat EPIA-SP13000 LVDS lappal ?
Kedden már a karmaim között lesz. Olvasgattam kinnti oldalakon teszteket, ott azt írják,hogy hűdenagyonjó,csak hangos,és a rmemóriakezelése lassú maradt.
Mire érdemes odafigyelni ezeknél a lapoknál?
Egy dvd író, egy 250-es FSP táp,512/400-as Kingmax ram, és egy 200-as Sata vinyó lesz benne ilyen házikóban : [link]
Először persze,csak kipbálom,hogy megfelel-e a célnak,aztán veszem meg a motyókat hozzá. Net,divX,dvd nézéshez lenne használva. Oprendszer WinXPSP2 lenne.
Ezekre gondolom elég,de ahogy olvasgattam Rover beszámolóját a biosokkal,driverekkel, biztos vannak olyan dolgok amiket érdemes vagy nem érdemes feltenni rá.
-
Rover623
félisten
Vágyaim tárgya:[link]...

-
Dokibá
aktív tag
Ezek a lapok támogatják az USB-ről bootolást? Car PC-n gondolkodom, kivehető USB-s merevlemezzel.
-
Rover623
félisten
Az enyémnél apróbb házat nem nagyon kapsz...no meg nem is érdemes...

Már ebbe is csak slim ODD és 2.5''-os HDD megy bele...
Persze ha se vinyó (DOC rulez
) se optika nem kell bele, akkor egy picit még lehet zsugorítani a rendszert, csak nem tom vannak-e ilyen házak..
Árlistarészletet mindjárt kapsz emilben...
-
atuci
őstag
válasz
Rover623
üzenetére
Hali
Nem tudnál árakat beírni az interboardról, meg hogy milyen házakat forgalmaznak?
Azért kérdem, mert egyelőre elképzelésem sincs, merre találnék kicsi epia házat, még a tiédnél is kissebbet. Hátha van nekik, de ahhoz tudni kellene, milyen házakat forgalmaznak legalább, mert ha én most felhívom, hogy ugyan nem tudok náluk vásárolni, de mondja már el nekem a házak tipusát meg árát, akkor kiröhögnek. -
ngabor2
nagyúr
csendes és olcsó tápot (kisméretűt) lehet olcsón szerezni? vagy ennyi nem játszik egyszerre?
esetleg ezt a bizonyos csatlakozópanelt, amire 12V DC-t rá lehet tenni, és ebből adja mindennek? -
Bodin
senior tag
Via Epia M9000 eladó itt: [link]
-
Rover623
félisten
válasz
Chieftec
üzenetére
Természetesen...
Az egész rendszerben egyetlen venti van, a gép oldalában egy 6cm-es...kétszeres ''gyengítéssel'': ellenállat + fokozatkapcsoló...
Egész napos működés után (hőegyensúly beállt...HDD és ház 38-39 fokos):
Idle (pl. netezés) 47-53 fok...
csúcson 57-59...
[Szerkesztve] -
seaky77
tag
válasz
Rover623
üzenetére
Megkérdezhetem a házat hol vetted?
Nekem jelenleg egy MII-10000 lapom van egy plug in PSU ultra mini táppal (5cmx5cm)
most szegény a gyári dobozában kapott helyet ebbe szereltem egy nyomógombot egy 12V csatlakozót és a noti winyo is helyet kapott benn. Igy csak bedugom a dobozba a szuflát és már megy is a gép.
A problémám az ,hogy mégis jobb lenne egy ''gyári'' ház. -
Rover623
félisten
Háát...már láttam pár Micro ATX lapot...sok van köztük, amelyik csak 8'' vagy még kisebb mélységű...az meg tezsvérek közt is 20cm...vagy kissebb...

Azokon is van minden fontos holmi, de olyan procit raksz beléjük amilyet akarsz, rendes chipsetek vannak rajtuk, egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményt is nyújthatnak mint az EPIA-k...
Egy microATX lap a felébe/harmadába kerül egy EPIA-nak, a maradékból vehetsz bele procit...
Sokkal könnyebb eladni is, hiszen a méretétől eltekintve fullos PC!
A legtöbb integrált VGA-s lapon is van AGP, 775-ös Intel vagy 939-es AMD kivitelben is kaphatók...no rizikó... -
Bigya
őstag
válasz
Rover623
üzenetére
Kösz, megtaláltam, hogy ''hol''...
Jól sejted a 19'' szabványról lenne szó.
És ezt a rack egységet aztán beletolom, egy 1-2 egység magas szekrénybe, amit aztán már pofon egyszerű szállítani a fogantyúk segítségével. Illetva esetenként bele kerülhet magasabb tornyokba is.
Itt néhány kép, hogy világos legyen:
[link]
[link]
[link]
Itt láthatsz egy két olyan ezköszt ami 1 egység magas 19'' széles, és be van építve.
Valamint olyat is ami különálló.
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
A ''hol'' kérdésedre van itt is válasz, meg a másik epia topic-okban is...

Viszont én is kérdeznék:
Lehet, hogy teljesen házi készítésű háza lenne majd, szabványos rack méretű, hogy ha kell, akkor el lehessen vinni melóba.
A ''szabványos rack méretű'' kifejezésről nekem első körben az ebben az iparágban (is) használt 19''-os szélességű szabvány jutott eszembe...szvsz. kicsit hülyén festene egy ekkora házban egy EPIA...arról nem is beszélve, milyen kényelmetlen a villamoson lóbálni egy ekkora füles háza...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aztán arra gondoltam: csak nem a mobil rack-re gondoltál...
Mert a nano-ITX lapok is 12cm szélesek, vagyis kb. full 5.25'' drive szélességűek...egy mobil rack-be csak elfűrészelve férnek be...úgy meg nem biztos hogy működik...szóval...?
-
Bigya
őstag
Jééh, én már jártam itt...

-
Bigya
őstag
Sziasztok!
Megmondjátok, hogy hol tudok venni EPIA motyót?
Lehet, hogy teljesen házi készítésű háza lenne majd, szabványos rack méretű, hogy ha kell, akkor el lehessen vinni melóba.
Van egy CF-->IDE alakítóm, 2G kártyával, meg egy 60-as noti vinya, átalakítóval.
Köszönöm, addig meg olvasgatok! -
ngabor2
nagyúr
Akkor asszem egy darabig még marad a 8000-es nálam. Mindegy, majd kezdek vele valamit, ha lesz időm.
-
halaloszto
csendes tag
Sizasztok!
Koszi a valaszokat.
Sajna akkor ugy tunik, hogy a sima 8000-es nekem nemjo, mert az csak USB1.1
Meg az is latszik, hogy epia, tap, kulso usb haz, vinyo nem all meg 50000 alatt. 25k-ert vehetek ts-u100 (leasd google) dobozt, ami pont az amit en akarok, csak mondjuk sajat sw fut rajta, nem tudom megcsinalni pl wake on lan, shutdown on idle-re.
Egyelore az lesz, hogy veszek egy usb kulso diszkdobozt, es raakasztom az egyik otthoni gepre. Meg megcsinalom hozza a wake on lant.
Koszi mindenkinek megegyszer.
vajk -
Opel13
csendes tag
T. Mindenki!
Most Akciós ház kapható a Vialan-nál.
Érdemes megnézni. -
ngabor2
nagyúr
Csak én vagyok béna a keresésben, vagy valóban nem forgalmazza még senki kishazánkban a nano-ITX lapokat? Mint például az Epia N-et, vagy NL-t. M-et, MII-t még csak-csak látni, hogy árulnak, de ilyen picike lapot nem. Pedig ezek már tényleg közel állnak a médiacenterhez (monnyuk PCI-os tévékártyát igen nehéz beletenni, de van abból külső is).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
halaloszto
üzenetére
A sima EPIA és a V sorozat kivételével mindegyiken 2.0-s USB van. A déli hídtól függ, VT8231 chip még csak 1.1-et tud, a VT8235 már 2.0-t is. gondolom itt már nézted, én is innen merítettem az okosságomat: [link]
Amúgy nekem van egy Epia 8000, nem használom, ha jó árban meg tudunk (magánban, vagy msn-en) egyezni, akkor eladó. -
Rover623
félisten
válasz
halaloszto
üzenetére
Nézd át ezt és a másik topicot...a tulajoknak dobj privit, nem adják-e el a megunt cuccost...

Vagy adj fel aprót itt a PH!-n...nem hiszem hogy boltokban vagy bontókban túl gyakori lenne a használt EPIA...
Amilyen célra ezeket veszik, jó pár évig alkalmasak maradnak a feladatukra, tehát nem nagyon dobják ki...
Látod, én is most vettem...tuti sokáig fog üzemelni...valszeg a következő Winfos változatot is korrektül ki fogja szolgálni...
-
halaloszto
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki ajanlani helyet/barmit, hogy hol, mennyiert, kitol, lehetne venni olcson regi megunt, lassu epia alaplapot? Nem akarok vele internetezni, haztartasi fileszervert akarok belole epiteni.
Tovabba tamaszkodnek a felhalmozott tapasztalatra, es kerdeznem, hogy mi a legregebbi epia, amiben mar van USB2.
koszi elore is.
vajk -
Rover623
félisten
válasz
Iginotus
üzenetére
Ha elolvastad a ''saga''-mat, akkor láthatod: ennél kissebbet nem érdemes venni...

Vásárlási helyeket (kiskert legalábbis) nem tudok, ezt a topicot kell átfutni, meg a másikat ([link]), mindkettőben vannak/voltak címek...
Én az Interboardban shoppingolok, ők az importőr, tudtommal...
Az alaplapokat a VIA-nál ([link]) tudod megnézni (gondolom ezt te is tudtad
), ott vannak linkek a házgyártókra is és a spec. modding oldalakra is...
Háznak (ha nem akarsz barkácsolni) a Morex-et javaslom...erre vannak ráállva:[link] -
Rover623
félisten
válasz
Iginotus
üzenetére
Sok...

Nagyker árat mondok, ha nem baj...mert én így vettem...
EPIA M6000: 22.300+ÁFA
Morex 3677: 18.400+ÁFA
40GB HDD: 14.500+ÁFA
512MB RAM: 8.450+ÁFA
CD-ROM: 0..
mert a szemétből van, de DVD író van már 17-18.000+ÁFA áron...
WiFi adapter: 1.990+ÁFA
Bill. : 1.200+ÁFA
Mojzi: 1.650+ÁFA
Kábelek, átalakítók: kb. 1.500+ÁFA -
TRD
csendes tag
válasz
Rover623
üzenetére
Thx!
Vakegér voltam. Nem néztem át rendesen a viaarenát.
Gentoo linux futott rajta. Meghalt a 2,5'' 20GB vinyóm, és mivel a genyó nekem nem hajlandó USBről bootolni, GeexBoxot használtam rajta sokáig. Nekem nem volt vele DMA gondom, igaz, másmilyen se.
DivX, DVD..... minden akadás nélkül hatol rajta. Miro PcTV Pro tuner volt benne.
A GeexBox überfasza. Egy nyűgöm van vele: Nem lehet (még) DVD-t/CD-t írni vele.
-
ngabor2
nagyúr
Nekem egy jó régi epia 8000 jutott, ezt is érdekes volt beszerezni. Feldobtam rá egy Debiant, ment csont nélkül napokig. a procihűtőt lecseréltem, mert full passzívban akartam nyomni. Ez a táp és vinyó kivételével sikerült is, a procira rátettem egy AeroCool Deep Impactot... szépen néz ki (padlószőnyeg-ragasztó és kertészeti kötöződrót rulez
). Ezek után nem lehet/érdemes oldalra fordítani a lapot, de egyelőre nem is kell. Beletettem egy másik hálókártyát, és egy darabig letöltőgép volt, amin keresztül netezni is lehetett.
Aztán egyszercsak fogta magát, vagy a Deb, vagy a lap, vagy valami egyéb dolog megadta magát, és nem volt hajlandó normálisan bebootolni, betölteni a Linuxot. A billentyűzet is furcsán viselkedett vele, pedig másik gépen jó volt.
Ha lesz időm, még játszadozok vele, megint egpróbálok valami rendszert rákalapálni, esetleg egy házat összehozni rá, mert jelenleg rá van kötve egy hullámpapírdarabra, hogy mégse csak úgy pihenjen bármi tetején. -
Rover623
félisten
Belbecs:
Az átlagosnál jobban rákészültem a dologra...jó előre összevadásztam a drivereket...
Figyelem: a VIA kicsit mostohán kezeli az EPIA cuccosokat! A termék támogató webhelyén nem éppen a legfrissebb driverek vannak! A chipsetekhez tartozó oldalakon 1.5-2 évvel újabbak is találhatók!
Chipset driverből nem érdemes a 4.43-asnál újabbat feltenni, sőt teljesítménycsökkenés is lehet az újabbakkal.
A többi alkatrészhez természetesen a legújabb drivereket kell összevadászni, kivéve a VGA...erről később...
Mivel mindenféleképpen szerettem volna tuningolni, de legalábbis ''hangolni'' a masinát, utánanéztem a BIOS lehetőségeinek is. Mivel a VIA alapvetően nem buherátoroknak szánta az EPIA platformot, elég spártai a BIOS...szerencsére vannak lehetőségek (a BIOS-ok ugyebár megfelelő eszközökkel szét és összeszerelhetőek, megváltoztathatóak, stb...
). Közkézen forognak olyan EPIA M BIOS-ok, amikben elérhetőek azok az opciók is, amiket a VIA gondosan letiltott a hivatalos változatokban...
Beszereztem tehát ezeket is, gondolva a jövőre...
A masina 1.16-os BIOS-al érkezett...erről azt kell tudni, hogy az előző hivatalos változathoz képest (1.13) változtattak a VGA BIOS-on (ezért kell figyelni a driverekre, a legújabb VGA driverek csak akkor működnek helyesen, ha a VGA BIOS-a az 1.16-os változatú...), viszont az előremutató javításokon kívül bogarasabb lett a memóriakezelése...sokan panaszkodtak memóriainkompatibilitásra...
Szerencsére az én A-DATA memómat kapásból megette, ezért nem kellett beégetnem a ''hibrid'' BIOS-t (1.13 hivatalosba belegyömködve az 1.16-ból kiszerelt VGA BIOS), hanem az 1.16-os unlock-olt tuningváltozata pörkölődött bele...
Az alapállapothoz képest az alábbi hangolások történtek:
CPU:
Alapból 4.5x133 az órajele az Eden-nek. Sajnos az FSB változtatást nem tűrte, 133-tól 166-ig akármit próbáltam, az újraindítás után magától reset-elt...és visszaállt 133MHz-re...
Tehát az órajel növelésére egyetlen lehetőségem maradt: a szorzóállítás...
A 6x133 (800MHz) beállítást nem szerette, bebootolt, de az XP betöltődése közben RESET lett a vége...a stabil állapot az 5.5x133 (733MHz) lett...
RAM:
A BIOS beállításai gyatrák: By SPD, Command Rate 2, Bank interleave nincs, Burst Length 4...
Az SPD alapján 133MHz, 2.5-2-2-6 értékekre állt be.
Kézi vezérlésre téve a dolgot (természetesen a 133MHz sajnos maradt), 2-2-2-5 időzítések mellett működött a CR1, 4-es interleave és 8-as Burst length lett az üdvözítő...
VGA:
Aperture 64MB, Fast Write OFF
, 32MB shared memory...ezek helyett 256MB, ON, 64MB lett az optimális
Az eredmény: kb. 15%-os általános teljesítménynövekedés...
Részletes eredmények itt láthatók:[link]...Crystalmark eredmények...természetesen a táblázat végén...de már nem a legvégén...
Probléma:
A S3 Unichrome drivereknek gyenge pontja az OpenGL...! A Crystalmark OGL benchmarkja pl. le sem fut és nemzetközi szinten is sok helyen láttam panaszokat...megoldást még nem találtam, böngészem a világhálót és gyűjtögetem a drivereket...
Összegzés:
Nem olcsó mulatság (nagyker áron 64e nettó a ház, alaplap, RAM, vinyó), ennyiért már kapni teszkógazdaságos PC-t is, de ez pici, csinos, különleges, csendes, élvezet volt szerelni, bütykölni...nem bántam meg...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- XPEnology
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- A felhőbe ment terv: adj ötmilliárdot, kapsz százmilliárdot!
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- A jövőben nem csak a gazdagok kiváltsága lehet az Intel CPU-k tuningja
- Mercedes topic
- Filmvilág
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 100%
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad Gen2 LTE i7-1165G7 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Apple MacBook Neo 13" 512GB Touch ID Indigó Bontatlan / 27% áfás ár
- AKCIÓ! 2TB Kingston Fury Renegade NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ezzel már megoldom
) ezt kellene megoldanom

), a gyári ventit kihúztam és egy 12 centist raktam rá. Vannak elképzeléseim arról, hogy mibe építem be, de egyelőre még nem álltam neki megvalósítani. Most csak úgy megyeget az asztal alatt, 2 sata vinyóval.

~17W

) se optika nem kell bele, akkor egy picit még lehet zsugorítani a rendszert, csak nem tom vannak-e ilyen házak..

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)