Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz cucka #6492 üzenetére

    Akkor beszéljünk a mai kereszténységről. A középkorban számos szörnyűség megtörtént, de az is tény, hogy előszeretettel tüntetik fel negatívan az egyházak szerepét a valósnál, különösen a szocializmus idején volt ez nagy divat itthon. Hiszen az egyházak ellenségek voltak, és érdekükben járt ezeket lejáratni.

    De beszélhetünk az egyházi emberek zsidómentő tevékenységéről, az emberek segítéséről, hőstetteiről, aminek "hála" a katolikus papok nagy része börtönbe került.

    Izgalmas foglalkozni csak a rosszal, és kicsit felfújni, a társadalmi hasznosságot pedig szépen elfelejteni. Például kórházak, oktatás, rászorultak segítése, és még sorolhatnám. Ha pedig a sötét középkorban a szerzetesek nem másolták volna szorgosan a kódexeket, és őrizték volna a megmaradt tudást, valószínűleg ennyi sem maradt volna ránk, mert ez is elpusztult volna. Csak Giordano Bruno megégetése nagyobb szenzáció. Ami persze elítélendő, és a pápa is elnézést kért, illetve egészen más már a megítélése ezeknek a tetteknek. Tehát az egyházon belül is van ám önkritika. Idén például Galilei év van, amire a kat. egyház is készül, méltó emléket állítva neki.

    A keresztes háborúkról is elég sok tévhit kering. Nem hódító, hanem visszafoglaló háborúk voltak, ugyanis a muszlimok foglalták el a Szentföldet, amelyet a keresztes hadak igyekeztek visszafoglalni, és megtartani. Persze sok szörnyűség , kegyetlenkedés és ármánykodás volt. És felhozhatsz példának néhány rk. pápát is, akik legkevésbé sem példaértékű életet éltek, és még finoman fogalmaztam.

    De nem csak pápák vannak, és a papság bizony elég sokat tett az emberekért, és a mai napig így van. Sok faluban ez az egyetlen közösség, amit a pap tart egyben és működtet. Segít az embereknek, egyfajta lelki gondozó is.

    De nyiván sokkal divatosabb elintézni őket azzal, hogy pedofil inkvizítorok.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák