Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz lao ce #5925 üzenetére

    a bajom azzal van hogyha valaki elmondja hogy nincsenek es nem is lesznek soha megismerhetoek tudomanyos torvenyek valahol (szingularitas) es abbol von le kovetkezteteseket.
    Megfigyelések alapján létrehozhatunk törvényeket, azokat igazolhatjuk is, ugyanakkor soha nem fogjuk tudni, hogy mikor találtuk meg a megfelelő törvényeket. Ha egy elmélet a gyakorlatban is működik, az nem jelenti azt, hogy soha nem találhatunk olyan egyedi esetet, amire már nem érvényes. Ilyen nézőpont szerint valóban nem lehet tökéletesen megismerni a körülöttünk lévő világot.

    Amúgy meg igen, azt is lehet bizonyítani, hogy valamiről nem tudunk információt gyűjteni. Például egyszerű belátni, hogy a húrelméletben feltételezett, 11 dimenzióban létező húrok elhelyezkedését nem fogjuk kisérleti úton tanulmányozni, mivel mi 3 dimenzióban létezünk. (Az is érdekes, hogy azért pont 11, mert ez jött ki az egyenletekből. Harmincvalahány dimenzióra is kijött volna, de az egyszerűbb mindig jobb ugye :) ). De mondjuk matematikában azt is bebizonyították már, hogy egy 4.-nél magasabb fokú egyenletnek nincs megoldóképlete. De ugyanígy egyszerű belegondolni, hogy azt sem tudhatjuk, hogy a nagy bumm előtt mi volt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák