Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • oxox

    addikt

    válasz lao ce #4542 üzenetére

    érdekeseket írtál, de valamiben nem értek egyet.

    Anyai ösztön: az nem igaz, hogy minden nőben kialakul...van akiben nem. (bár ezt Dalai állította), nem nagy százalék, de létező. És nem szüléskor vagy utána indul be. Annak is lehet anyai ösztöne aki adoptál, nem kell vérszerinti gyereknek lennie....akárcsak állatoknál...hányszor nevel tigris malacot az álatkertben....ez érdekes, mert az éhségre a reakció ösztönös, az egyik legerősebb...az anyai pedig képes ezt felülírni....tehát nem lehet a szülés folyamatához kötni. A terhes anyák már ösztönösen a hasukat védik.

    szeretet/szerelem: nem ösztön..érzés. A kettőt ne kavarjuk. Ösztön, hogyha elkapod a fejed, de szerintem a szeretet, szerelem több mint endorfin hatás....Japán áruházakba már a légkondin nyomnak be endorfint, hogy a vásárló kedv megnőjön, mégse lesz orgia az egész kóceráj.

    Álmosság sem ösztön...ez állapot, a test, az agy kimerültsége, ami álmosságként jelentkezik...az éhség se ösztön..az is állapot...az az ösztönös cselekedet az amit kivált (létfentartás, és ez akár lehet állati/elemi megnyilvánulás.)

    Úgy gondolom vannak született ösztönök, és tanult ösztönök... az ösztöneink később a tanulás szoros részévé válnak, egymás támaszai. Az előbbieket (született) hívhatjuk állati részünk belénk égetett részének. pl. emlősöknél a szopási reflex...a feléd irányuló tárgy elkerülése pl nem az!!! ezt azért emliteném külön, mert ez már tanult dolog. Volt egy film (Val Kilmer főszereplésével), mely egy megtörtént eseményt dolgozott fel, miben egy élete kezdetétől vak középkorú férfi egy rövid időre visszanyeri a látását...számára a közeledő autónak csak a mérete nőt, nem érzett veszélyt..nem is ugrott el előle...mert nem állt át az agya térlátásra...nézet de nem látott. Ösztönös a rossz szagra, látoknál az éles fényre, a bőr csipésére reagált védő, kerülő mozdulat. Tanult ösztönre számomra az egyik legjobb példa a küzdősport, csak az lehet profi aki a megfelelő időben ösztönösen cselekszik...egy birkozó pl nem gondolkodhat azon, hogy na most elkaptam a karját, földrevitel, moszkvai, vagy váldobás legyen a következő mozdulat...és aki próbált hosszabb ideig valamilyen küdzősportot, az tudja, hogy egy idő után tényleg nem átgondolt folyamat, csak jönnek a mozdulatok...annyit gyakorolja, tanulja, hogy ösztönösen választ a helyzethez vagy megfelelően, vagy nem (mert ugye erre szerencsés esetben reagálnak)

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

Új hozzászólás Aktív témák