Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4536 üzenetére

    lemondas, onfelaldozas: csaladi vagy tarsas csoportban elo allatoknal a csoport tulelese miatt ez nem kizarolag emberre jellemzo. evolucios elony a csoport tulelese.

    elvont dologert tenni erofesziteseket? ugy erted templomba jarsz meg ilyesmi? tehat a csoportba tartozas, tarsak kozotti biztonsagerzet jutalma, a hatalmas falkavezer joindulatanak keresese lenne a bizonyitek az osztonok legyozesere?

    "Az ő működésükhöz jóval több mindent kellett már előre beprogramozni, hogy működjenek. Nem tud egy állat tervezni, az ösztönei vezérlik, mikor mondjuk a termeszek várat építenek. Az ember az alkotás folyamatában nem az ösztöneit használja, hanem más képességeket."
    egyetertek.
    hozzateszem,kb a korai 70-es evekben gondoltak azt hogy oszton = elore programozott viselkedesek gepies lejatszodasa.
    erdekes az alkotas kerdese is. egy matekkonyvet megirni = 1% oszton, 99% tudatos elemzes, romantkus regeny, legyen mondjuk 50%. mozart zeneje: 99% oszton, beethoven legyen mondjuk kis joindulattal 50% :)

    "A mai világban a hozott ösztöneink kevésnek bizonyulnának csak önmagukban. Egy holdutazás megtervezésében nem sok pluszt tesznek hozzá, legfeljebb az életösztön szól, hogy egy ilyen veszélyes küldetésre talán nem kéne elmenni."
    igy is van. csak azt ne teveszd szem elol, hogy bar a holdutazason sok ezer vagy tizezer ember dolgozott, az megis csak egy kis szazalekot tesz ki az o mindennapi eletuk perceiben, es csak egy icuripicuri szazalekocskaja az egesz emberiseg mindennapi eleteben tortent osztonos dolgoknak. peldaul az arckifejezesek osztonosek. hanyszor tortenik egy nap?

    "A tanulás pedig képesség, és nem ösztön."
    a tanulas genetikai adottsag. a modern etologia szerint oszonok altal beinditott es vezerelt folyamat. az indok roviden kb annyi hogy minden fajnak vannak evolucios es biologiai teruletei es korlatai ezen a teren. ne ugy ertsd hogy nem lehet megtanulni a telefonkonyvet, hanem hogy olyan korlatok amit nem, vagy csak hatalmas nehezsegek aran tud legyozni valaki, mivel nem illeszkedik az eletterehez, nincs rajta a faj fontossagi terkepen (ezt szebben is irhatnam, de keptelen vagyok megfogalmazni szepen). meg a legfejletlenebb allatok is tanulnak, es most nem csak kondicionalasra gondolok.
    masik pelda az oszton altal vezerelt tanulasra: imprinting. a fiatal allatoknal (es embereknel is) az elet korai szakaszaban a bevesodes folyamata egy eleten at meghatarozo. tudod, a kiskacsak akik totyognak az ember utan mert ot lattak meg eloszor es ugy tanultak hogy o a mama. ebben a fajta tanulasban az oszton a foszereplo es a 'kepessegnek' szinte nincs is szerepe, megis tanulasi folyamat.

    "Ösztönöket nem tanulunk. Azok velünk születettek. A tanult viselkedés minták sem ösztönök."
    ez mind igaz. am a tanulas az osztonok resze, vagy inkabb ugy mondom hogy tarsa, hozadeka, faroknyulvanya :) bar velunk szulettek programok es a programot aktivizalo kulcsok, az osztonok 'elsulesenek' is megvan az ideje, es bar bennunk vannak, de sok nem aktivizalodig amig nincs itt az ideje (de neha rosszkor is elsul). vagy akar sohasem, vagy csak mestersegesen teremtett korulmenyek kozott.

    "A szeretet sem ösztön."
    hat akkor mi lenne?
    utodok felnevelese hosszu ideig tart, a biztonsagos parkapcsolat es az eros csaladi kotelek a "falka" tulelesi sikeret megdobja. kb ennyi. cserebe jon a jutalom endorfin formajaban, a szeretet jo erzest valt ki abbol aki szeret, ezert az ember (es talan a fejlett allat is) hajlamos kiprobalni a szeretetet mindennel kapcsolatban ami a keze ugyebe esik, es ha azok nem jonnek be akkor kitalal maganak dolgokat amiket szerethet. osztonos belso kesztetes.

    "Az ember képes felismerni az ösztöneit, és befolyásolni is tudja őket. "
    igy van de nem csak az ember. az osztonok egy fajtajanak ahogy mondtam nyitott program a vege. barmelyik allat kepes befolyasolni ezeket. viszont az amikor almossagot vagy ijedten jobbra nezel mert valaki a fuledbe tusszent azt nem tudod befolyasolni, az oszton program lefut es kesz. de tudod kesleltetni a program lefutasat igy vagy ugy, pont mint a fiokait vedo, a roka orra elott centikkel verdeso anyamadar a sajat menekulo osztonet. persze minden egyednel kicsit mas szett van jelen, mas erossegben, ez az evolucio hatasa (embernel meg meg sokkal nagyobb a szoras).
    gondold el peldaul, menekules veszely eseten. eloszor is a veszelyforrast sokszor tanulassal lehet beazonositani. honnan jon a veszely, levegobol, foldrol, akkor bizony donteni kell. a menekuloutvonal is a kornyezettol fuggo dolog, szoval jo osszetett az egesz. de, ezt az egesz folyamatot az osztonok vezerlik. az osztonos viselkedes nagyon osszetett tud lenni, sokszor nem is lehet megallapitani hogy hol er veget az osztonos viselkedes es hol kezdodik a tudatossag.
    az igaz hogy az embernel ez a 'szabad' resz a programban olyan hosszu idoszakra nyulik hogy az valik meghatarozova minosegileg. ettol alakulhatott ki az intelligencia, tarsadalom, kultura, hiszen volt eleg 'mozgastere' letrejonni.

    "Az anyai ösztön is ilyen. Minden nőben megjelenik, de mégis sok nőnek nincs gyereke."
    csak a szules utan/alatt indulnak be ezek az osztonok egy bizonyos ideintervallumban ha jol emlekszek talan 24 ora korul van. legtobbszor beindul, de nem mindenkinel (a tej, a hiszti meg hasonlok az hormonalis alapon van, nincs koze az osztonhoz). sok tanult mintaval egeszulnek ki ezek az osztonok is.

    hogy hozza is adjak valami keveset ahhoz amirol beszelgetunk:
    bar sokat gondolkoztam ezen, de egyetlenegy tettet vagy cselekedetet sem tudtam kipreselni magambol ahol nincs a hatterben egy biologiai szorito szukseglet, egy melyen gyokeredzo allati osztonviselkedes uk-uk-ukunokaja. legkozelebb all ehhez szerintem az erdek es visszajelzes nelkuli tett, valami vagy valaki iranyaban. az erzelem- es erdekmentes cselekedet. es ez itt kapcsolodik a vallashoz, az en vallasomhoz legalabbis biztosan, szerintem a tiedhez is.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák