- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #9100 üzenetére
Végülis újraraktam. Feltettem az AMD oldaláról a drivert, ezzel ugyanarra jutottam mint az előbb.
Ezzel letöröltem: sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
Most visszajöttek a felbontások is, mint amikor telepítés után voltam.
Az XvBA viszont nem akar menni. (Ez lenne az egész lényege. )
mark@mark-ubuntu:~$ vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Pici segítséget kérnék.
Szeretném ha a pc mindennap ciklusosan kikapcsolna adott időben.
Addig eljutottam,hogy terminálba beírom
p.l.:sudo shutdown -h 23:30
és ugye ekkor kikapcsol 23:30kor.De én szeretném ha ezt mindennap megtenné "szó nélkül".
Hogy is kéne nekem ezt csinálnom
Eddig minden nap bepötyögtem de volt olyan is mikor elfelejtettem ,és bevallom azért szeretném ezt beállítani mert hajlamos vagyok elaludni a gép előtt.[ Szerkesztve ]
-
paramedic
aktív tag
Szervusztok!
Van valakinek akár személyes tapasztalata egy HP ProBook 4340s notebook és az Ubuntu kapcsolatáról?
-
szben05
tag
Üdv mindenkinek
Kíváncsiságból feltelepítettem Az Ubuntu 12.10-et, de van egy problémám. A monitor (Samsung SyncMaster 172s) felbontását 1024x768-nál nem tudom nagyobbra állítani és a kép 10 másodpercenként villan egyet. A videokártyámon csak DVI csatlakozó van úgyhogy D-SUB átalakítót használok, nem tudom, hogy ez számít-e valamit. Kipróbáltam a TV-n is HDMI átalakítóval és semmi probléma nem volt. Windows alatt ezzel a monitorral sincs gond. Van erre valamilyen megoldás?
-
-
szoke12
őstag
na, feltettem a 64 bites linux Mintet az új (~) 64 bites gépemre. nagyon gyors, tetszik!!!
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
MasterMark
titán
Egy partíciót hogy tudok elrejteni?
Esetleg ha valaki tud valamit segíteni XvBA azt megköszönném.
Bár végül is magammal is jól elbeszélgetek.
Switch Tax
-
szoke12
őstag
Srácok!
Lehet olyan, hogy egy rossz linux driver miarr csak a bal oldalon van hang?
Hogy tudom javítani?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
eternam
tag
Na, akkor leírom most már sokadjára hogy kell ATI drivert telepíteni:
1. Az AMD honlapjáról letöltöd a videokártyádhoz megfelelő drivert.
2. Jobb klikk a fájlon és futtathatóvá teszed.
3. Ha az asztalra letöltötted beírod a terminalba hogy:sudo sh /home/felhasználóneved/Asztal/amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
(már ha 12.04-es ubuntut használsz, ha másik verziót, akkor a végére annak a másik verziónak a kódnevét kell írni)
Ez telepíti a függőségeket és előállítja a telepítendő deb fájlokat a saját mappádban.
4. Telepíted a drivert. Sorrendben a következő módon: fglrx, fglrx-dev, amdcccle. Csak rákattintasz deb fájlra és települ.
5. Beírod a a terminalba:
sudo aticonfig --initial
6. Megint beírod a terminalba:
gksudo amdcccle
7. Hogy legyen hardveres gyorsításod a HD videoknál, beírod a terminalba:
sudo apt-get install xvba-va-driver libva-glx1 libva-egl1 vainfo
8. Majd 32 bites rendszer esetén ezt:
sudo ln -s /usr/lib/va/drivers/fglrx_drv_video.so /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
9. Vagy 64 bites rendszer esetén ezt:
sudo ln -s /usr/lib/va/drivers/fglrx_drv_video.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/fglrx_drv_video.so
Újraindítod a gépet és örülsz.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
válasz szoke12 #9113 üzenetére
Próbáld meg úgy hogy frissíted az audioval kapcsolatos dolgokat.
1. Beírod a terminalba:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/ppa
Megint beírod a terminalba:
sudo apt-get update
3. Majd a frissítéskezelővel rányomsz egy frissítésre.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
szoke12
őstag
válasz eternam #9120 üzenetére
próbáltam, de:
szoke12@szoke12-775V88 ~ $ sudo sh /home/szoke12/Letöltések/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty
Created directory fglrx-install.2arPQu
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Generating package: Ubuntu/natty
Error: Distro Version entered incorrectly or not supported, use --listpkg to identify valid distro versions
Error: Distro Version entered incorrectly or not supported, use --listpkg to identify valid distro versions
Removing temporary directory: fglrx-install.2arPQu
szoke12@szoke12-775V88 ~ $mint 11-em van (katya)
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
eternam
tag
válasz MasterMark #9122 üzenetére
A hármas pontnál úgy írd le a drivert, ahogy elolvasod azon a helyen ahol van.
Én, pl így írom le, mert az asztalon van.
sudo sh /home/neo/Asztal/amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
-
lolka1980
aktív tag
válasz eternam #9123 üzenetére
Szia!
Bocs de kicsit belezavarodtam.
Mi is jönne ez után pontosan?
3 pontnál járok.előre is köszi.
[C
zoli@zoli-System-Product-Name:~$ sudo sh /home/zoli/Asztal/amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
Created directory fglrx-install.wwLrC8
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-8.97.100.7....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Ubuntu/precise
apt 0.9.7.5ubuntu5.1 for i386 compiled on Mar 13 2013 21:25:29
Usage: apt-get [options] command
apt-get [options] install|remove pkg1 [pkg2 ...]
apt-get [options] source pkg1 [pkg2 ...]
apt-get is a simple command line interface for downloading and
installing packages. The most frequently used commands are update
and install.
Commands:
update - Retrieve new lists of packages
upgrade - Perform an upgrade
install - Install new packages (pkg is libc6 not libc6.deb)
remove - Remove packages
autoremove - Remove automatically all unused packages
purge - Remove packages and config files
source - Download source archives
build-dep - Configure build-dependencies for source packages
dist-upgrade - Distribution upgrade, see apt-get(8)
dselect-upgrade - Follow dselect selections
clean - Erase downloaded archive files
autoclean - Erase old downloaded archive files
check - Verify that there are no broken dependencies
changelog - Download and display the changelog for the given package
download - Download the binary package into the current directory
Options:
-h This help text.
-q Loggable output - no progress indicator
-qq No output except for errors
-d Download only - do NOT install or unpack archives
-s No-act. Perform ordering simulation
-y Assume Yes to all queries and do not prompt
-f Attempt to correct a system with broken dependencies in place
-m Attempt to continue if archives are unlocatable
-u Show a list of upgraded packages as well
-b Build the source package after fetching it
-V Show verbose version numbers
-c=? Read this configuration file
-o=? Set an arbitrary configuration option, eg -o dir::cache=/tmp
See the apt-get(8), sources.list(5) and apt.conf(5) manual
pages for more information and options.
This APT has Super Cow Powers.
Unable to install dpkg-dev. Please manually install and try again.
Package build failed!
Package build utility output:
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 294: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 295: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
Removing temporary directory: fglrx-install.wwLrC8
zoli@zoli-System-Product-Name:~$Szerkesztve:bocs innen.
[ Szerkesztve ]
-
eternam
tag
válasz lolka1980 #9125 üzenetére
Úgy látom, hogy az újabb kártyák tulajdonosainak drivere zippelve. Tehát ki kell bontani.
Jobb klikk, kibontás ide.
sudo sh /home/neo/Asztal/amd-catalyst-13.4-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
-
eternam
tag
válasz MasterMark #9127 üzenetére
A saját mappádban:
/home/felhasználóneved/
Ha ennyi segítség sem elég gyerekek, akkor én azt ajánlom használjatok valami más operációs rendszert, a win8 nemrég jelent meg.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz eternam #9129 üzenetére
Én alapból kibontottam az asztalra a ZIP-et, és egy .run lett belőle, és úgy adtam meg a parancsot.
Amit mondasz ott csak az alap mappák vannak.
Win 8 nem megy a gépemen, mert nincs NX bit.
A Win 7 meg valamilyen driver hiba miatt kékhalálozik és kiakad félóránként, ezért raktam fel most ezt. (Eddig ez nem is akadt ki, úgyhogy egyre jobban tetszik.)[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
lolka1980
aktív tag
válasz eternam #9129 üzenetére
Kibontottam.Erre azért gondoltam én is
A win8 se csomagolja ki magától a tömörített állományt.Szerkesztve:ezek szerint nem egyedi
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Egyébként a Flash videók valamiért egy nagyon picivel gyorsabban kerülnek lejátszásra mint kéne. Ez a videón nem érzékelhető, viszont pont arra elég, hogy mindenkinek egy picivel magasabb hangszínt adjon. Ezzel lehet mit kezdeni?
Amúgy Chrome-mal, és Firefox-al is.
Szerk.: Úgy néz ki ezt minden hangnál csinálja. (Eddig nem vettem észre, csak videón beszédhallgatásnál.)
Viszont átállítom az analóg kimenetre a hangot akkor jó (ugyanúgy spdif-en szól így is), spdif-en meg gyorsítva van. Hmm.[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Nos. Kipróbáltam a 13.04-et. Ez egy instabil tákolmány. Csak minden második-harmadik bekapcsolásra indul el a gép, ha meg elindul, folyton beragadnak programok. Többször a shutdown-ba is belefagyott.
Egy napi szenvedés után inkább visszaraktam a 12.04-et.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
eternam
tag
Esetleg annyi, hogy a 3-as pont előtt beírjátok a terminalba:
sudo apt-get install dh-make dh-modaliases execstack
...és aztán próbáljátok azt amit az este írtam.
-
eternam
tag
Mostnézem, akinek legacy driver kell, az könnyebb helyzetben van, mert van külső tároló. Beírjátok a terminalba:
sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
Majd ezt írjátok be a terminalba:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy
Hangsúlyozom, csak a régebbi kártyák tulajdonosainak jó ez HD4XXX-ig, akik legacy drivert használnak.
[ Szerkesztve ]
-
<Lacy85>
addikt
Az érdekes, mert én kb 1-1,5 hete tettem fel, de még csak egy apró akadás sem volt soha
Nem szarakodik, nem lassú, nem hal meg, szóval teljesen jól megy, pedig már vagy 5345234234 progit feltettem rá.
Szóval nekem eddig bejöttNo de lenne egy szakmai kérdésem is. Utoljára 8.10 körül linuxoztam, szóval újra kell tanulnom szinte mindent
Egy kezdőlökést szeretnék kérni a következőhöz:Szeretnék úgy beállítani egy hálózatot, hogy lenne egy szervergép, amin ubuntu server fut, és ezen a gépen keresztül kapna mindent a többi gép (internet, email, stb.). Szűrné a leveleket, kezelné a felhasználókat, stb.
Odáig már tiszta, hogy modem -> szerver -> switch -> munkaállomások a sorrend, viszont nem igazán tudom, merre induljak el irodalom téren. A gépek amúgy valószínűleg Win alapúak lesznek. Ez nem éles project még, mindössze kicsit el akarok merülni a rendszergazdiság világában.Nem akarok Step by Step leírást, mindössze 1-2 ajánlott olvasmányt, amin el lehet indulni.
Köszi előre is[ Szerkesztve ]
-
válasz <Lacy85> #9138 üzenetére
Pont ez a baj a 13.04-gyel (ahogy a 12.10-zel is). Egyik embernél hibátlan, másiknál meg használhatatlan.
(#9139) sh4d0w
Ezzel meg most annyi a nyűgöm, hogy a rendszeradatlapon a grafikára (i3 hd2500) azt írja ismeretlen
Pedig előtte ugyanez az LTS azt írta "Ivy Bridge".Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy miképp tudnék beállítani egy terminált úgy, hogy az össze sfutó folyamatot lássam rajta, azt is, amit grafikusan csinálok egy másik nyitott ablakban. Egyszer volt KDE a gépemen egy vagy két napig, ott mintha lett volna egy ilyen alap beállítás, de már nem emlékszem pontosan.
-
Thusor
őstag
Nekem mindig is ismeretlennek írta, teljesen mindegy melyik verzióját használtam az ubuntunak, de ettől függetlenül jól működik. Jelenleg 12.04 LTS alatt is ismeretlennek látja az intel i5 540m processzorom grafikáját.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
megema
őstag
válasz quailstorm #9090 üzenetére
Jobbat. Majd kiderül, mert mindenképpen össze akarom hozni a dolgot.
Más:
Avimerge-vel összedolgoztam a kétrészes avi-kat. Amíg a kapott fájlméret 2 GB alatt van, addig semmi gond. Viszont 2 GB feletti fájlméret esetén, ha Samba megosztáson keresztül, Win 8-on nézem a filmeket, akkor a 2 GB feletti részhez ugráskor több másodperc a reakció és elkezd terhelődni a proci.
Van valami megoldás erre? Tudom, hogy egyes eszközök nem szeretik a 2 GB feletti videókat, de ha eleve egyrészeset sikerül találni, azzal mérettől függetlenül nincs ilyen gond.
[ Szerkesztve ]
-
karamblo
tag
válasz fradi81 #9144 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a grafikus felület használata közben egy másik nyitott terminálon lássam azt, mintha grafikus felület nélkül használnám a rendszert, karakteres módon.Tehát a grafikus felületet egy másik ablakban figyelhetném karakteres módban.FEnébe, nehezen tudom megfogalmazni.:-)
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest