- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
Nem fog bekavarni. Egy a kernelek függetlenek egymástól.
Ha felraktad a header csomagot, akkor menni fog a virtualbox, mert a dkms lefordítja majd a szükséges modulokat hozzá."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
őstag
Nem avi hiba. A probléma abból adódik, hogy az avi headerje viselkedik másképp ekkora méretnél (elavult sajnos már...), így nem igazán tudja egy nem helyi fájlnál, hogy hova nyúljon pontosan. A fejléc többi részére is szüksége lenne... hosszú sztori, nem hiba, feature, együtt kell vele élni.
Workaroundként tudom ajánlani viszont, hogy az xvides filmeket is tedd mkv/mp4 konténerbe. Sok embernek berögződése, hogy az xvid az avi, de NEM. Az avi egy konténer, ahogy az mkv is. Az xvid meg egy codecje a streamnek, ami a konténerben van. MKV/MP4be is kényelmesen elfér az xvid kódolt stream. Ezáltal a avifejléc probléma is lényegtelenné válik.@Sly:
http://www.ubuntuupdates.org/package/core/precise/main/updates/linux-generic-lts-raring
Ezt a fő csomagot kell felrakni, ezzel folyamatosan frissülő 3.8at kapsz majd, headersel, mindennel együtt. Esetleg tehetsz vele egy próbát. (persze ha nem megy, törlöd az összes kapcsolódó csomagot, és visszatérsz 3.5re...vagy grubot módosítod, hogy a 3.5 legyen a default, amíg VBox javítás nincs)
Egyébként Vboxra van hivatalos tároló, nem tudom, hogy ezt felveszi-e a DEB automatán, mint pl Ubuntutweaknél.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Foose
addikt
Asztalra hogyan lehet parancsikont kitenni 12.04 alatt? Mert eddig csak az indítópultra sikerült kitennem amit akartam.
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
-
őstag
Először definiáljuk a DE változatát, aztán okoskodjunk.
Tegnap még működött...
-
Rimuru
veterán
válasz lionhearted #9206 üzenetére
Szerintem az ilyen hozzászólás nem kéne. Egyébként meg Syl féle desktop fájl készítés univerzális. Amúgy ha már itt járunk Thunar-ban alapból van ilyen lehetőség (send menu).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Foose
addikt
De mivel nálam teljes képernyőn van az az ablak ahonnan akartam volna kitenni ikont,így nem megoldható. (vagy csak nem értem hogyan lehetne) Mondjuk az a baj,hogy eddig még nem kezdtem el keresgélni a telepített dolgok hová kerülnek a vinyón,így nem is onnan próbáltam "kihúzni" az ikont. (dash-ból)
(#9205) Syl Utána nézek,köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Magyarul a dashből szeretnéd kihúzni. Akkor ne tedd full képernyőre.
De gondolom valahogy elmagyarázható neki, pl a képernyő szélén, vagy sokáig tartva, akárhogy, hogy nem a dashben szeretnéd basztatni, hanem a desktopra húzni. Legalább is remélem. (nem használom a unity-t )@colomb2: lehet, de ezeregyféle megoldás, többek között a kézi fájlszerkesztés kerül elő, miközben lehet csak egy egyszerű usererror. Egy újabb kommenttel legalább kiderül, hogy mit akar csinálni és hogyan. Persze az jó dolog, hogy van megoldás, és segítünk, de néha (engem legalább is) frusztráló, és egyetnemértésnek, szakikokoskodásának tűnhet.
Kifejezhettem volna jobban is magam.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
God Vazzeg
veterán
Kipróbáltam virtualban a 13.04 ubit és lubit is. Előző nem túl meggyőző teljesítményt mutatott, kb mint a gyantába szorult csiga, egy megnyitás 10-15mp, nem tetszett. Élesben lehet hogy jobb, de ez a bal oldali menü nekem nagyon nem áll kezemre. A lubi viszont tetszik, kézre áll, és virtuális gépen is pattog, alap 120mb memória foglalást produkált live módban, teljesen jó. Sebessége a leggyorsabb szinte amit eddig próbáltam.
A mint 14-et azért nem cserélném le rá, nekem ez a legjobb kompromisszum, szép is, és gyors is.
-
őstag
válasz God Vazzeg #9210 üzenetére
Sajnos a Unity és a VBox nincsenek nagy barátságban, ettől azért gyorsabb a felület.
Persze, közel sem annyira, mint a lubi, ez kétségtelen.Ha megfelel a Mint, minek keresgetsz? Nem kell kompromisszumot kötni.
Persze, ha csak a kíváncsiság hajt, akkor nemszóltam.Tegnap még működött...
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #9211 üzenetére
Kíváncsiság, és a tanulás, imádom az új dolgokat, nagyon izgalmas
-
BoB
veterán
válasz God Vazzeg #9212 üzenetére
Ebben az esetben ajánlom az Arch-ot.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
MasterMark
titán
-
rybank
senior tag
Én meg nem. Az igazság, hogy király. Tényleg úgy szabhatod a saját személyed ízlésvilágára, mintha valami szuper illeszkedő dolog lenne. Csakhogy...
Ehhez idő és energia is szükséges. Mivel rengeteget túrtam a wikit apró dolgok miatt, beletört a bicskám. Inkább kötök kompromisszumot. Ráadásul annyira már nem is foglalkoztat, mint régen ez a nagy személyre szabás. A 12.04-es Ubuntu-val az összes felület kielégítően működik. -
Rimuru
veterán
válasz God Vazzeg #9217 üzenetére
Volt egy ncurses telepítője, de senki sem volt aki karban tartaná ezért elkezdtek scripteket irkálni... Amúgy egyáltalán nem nehéz.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
szoke12
őstag
Helló!
Mint 11-em van 64 biten. De pár napja amikor wine-t akarnék indítani, konkrétan megfagy, vagy jobb esetben csak kijelentkezik, és az addigi munkám oda van.
Hogy tudnám megoldani?
Csak teljes wine törléssel? Vagy ez nem is a wine hibája?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Foose
addikt
Frissített az ubuntu 12.04-em,méghozzá konkrétan mozilla firefoxot. A gyárit,ami beépített. Eddig 20.0 volt a verzió,most 21.0. Honnan lehet megtudni mik változtak? Mert ugye anno xp-n ha frissített pl a mozilla,restart után rögtön a firefox oldalára dobott,és írta mik az újdonságok.
-
őstag
Sziaszok,
minimális Linux ismeretekkel rendelkezem, ezért érdeklődni szeretnék, hogy hogyan tudnám megoldani, vagy merre találnék megfelelő leírást Ubuntu disztro alapokon az alábbi igényeimnek.
készítenék egy korlátozott jogosultságokkal rendelkező porfilt, amiben elérhető egy
- privacy üzemmódban futó böngésző,
- Openoffice,
- PDF olvasó,
- Dropbox vagy Google drive klienstovábbá elérhető a user számára a desktop valamint a gépre csatlakoztatott pendrive és nem tud semmit módosítani, vagy ha tud is akkor egy újraindítást követően alaphelyzetbe áll a profil. Valamint napi rendszerességgel törlésre kerülne az asztal tartalma.
Kiosk feladatokat ellátó megoldásokról ( [link] [link] )már olvastam, de én annál egy picit nagyobb funkcionalitást szeretnék.
Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
A --private kapcsolóval indítható az alaptelepítésű Firefox, aztán telepítve van alapból a LibreOffice, a Dokumentummegjelenítő és az Ubuntu One kliens. Ha másokat szeretnél ezek helyett, akkor telepíted őket, ennyi.
A szabványos felhasználók (szóval nem rendszergazdák) nem tudnak semmit sem módosítani, csak a saját könyvtárukon belül. Annak a tartalmát lehet rögzíteni valahol, majd a rendszer indításakor csak felül kell íratni az eredetit. Ha ennél sűrűbb tisztítás kell (vagyis nincs minden nap újraindítva a gép), akkor meg belehet rakni a cronba egy szkriptet rá, amely megoldja. -
sh4d0w
félisten
Kutatott-e már valaki a következő problémakörben?
Lockolva van a notebook, Ubuntu 12.04 a fedélzeten. Androidos telefonon szeretném leolvasni az ujjlenyomatot, ami aztán feloldaná a képernyőzárat (mellékes, hogy BT-n, vagy hálózati kapcsolaton keresztül kommunikál a telefon és a lapos - mondjuk hálózatos jobb lenne).
https://www.coreinfinity.tech
-
szoke12
őstag
megszakított formázás okozhat gondot?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
nem, új a vinyó
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
lapa
veterán
üdv. van egy olyan bénaságom, hogy egy (sokadszorra másolt) 10.04 rendszeren nem jelennek meg a thumbok. ilyen alap dolgok, mint thumb könyvtár lezúzása meg ilyenek megvoltak már, de nemigen lett jobb.
hogy egészen pontos legyek odáig el vagyok jutva, hogy duplakattal megjelenik ugye nézegetőben, utána f5-re már nautilus is mutatja azt az egy thumbot. édesanyám rengeteg képpel dolgozik, elég rossz így neki. minden ötletet szívesen fogadok. köszi.
-
stopperos
senior tag
Megtaláltam egy ppa szerűséget, ahonnan a gyári firefoxot lehet telepíteni külső tárolóból. Így megoldódott az a probléma, hogy ubuntu 10.04 -en már nem frissül a firefox.
Itt
Csak fel kell rakni a tárolót a leírás szerint, és el kell távolítani az ubuntus verziót. Majd a magyar nyelvet is felrakni, és ennyi. Nincs vele gond."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
TigerCat
nagyúr
Sziasztok,
Van egy Vodafone K3806-Z USB modem, amit nem tudunk működésre bírni Ubuntu 12.04 LTS alatt. Tudnátok segíteni? Nem használtam még Ubit, így egyszerű megfogalmazásra lenne szükség...
Köszönöm előre is!♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu
-
stopperos
senior tag
válasz TigerCat #9235 üzenetére
fenn van az usb-modeswitch csomag?
Tudod telepíteni parancsorból egyszerűen (és akkor kiírja, ha már fenn van) a következő paranccsal:
sudo apt-get install usb-modeswitch
majd enter, add meg a jelszavad (amit látszólag nem fog írni, majd enter enter.
Ha nem volt fenn a csomag, akkor felrakja, és ekkor működnie kell. Ha fenn volt, akkor másnak kell segítenie."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kispx
addikt
Sziasztok,
Ubuntu 12.04.2 LTS-nél nekem a következőt csinálja a rendszer:
a nautilusban rákattintok egy fájlra (mondjuk a neve: java_env.sh), ekkor ugye feljön egy ablak: futtatás terminálban, Megjelenítés, Mégse, Futtatás.
Rákattintok a megjelenítésre és semmi sem történik. Rákattintok még egyszer a fájlra és még egyszer a megjelenítésre, és a geditbe behozza a fájlt.
Másnál is csinálja ezt, hogy először nem nyitja meg a geditben a fájlt?[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
terminálból nézd meg mit ír ki "bash blabla.sh" parancsal indíthatod
(#9235) TigerCat - itt keresgélj
(#9238) hokins - a /home/felhasznaloneved mappába készítesz .themes .icons .fonts mappákat. Elég beszédesek a mappa nevek, hogy mire valók (: oda másolgasd az odavalót és mondjuk gnome-tweak-tool telepítése után választasz témákat. speciális beállítások néven lesz megtalálható.
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
üdv, egy lenovo 575-re kéne egy nagyon megbízható linux. akár lubi is lehet.
szempont lenne az akkuidő is"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
stopperos
senior tag
válasz szoke12 #9244 üzenetére
én azt mondom, hogy a 12.04-es verzióval próbálkozz, az most a legstabilabb. Ha akkuidőre mész, akkor kerülni kell a sok csili vilit (Unity 3D, Gnome3, KDE). Én xubuntut használok (+xfce-dev ppa), nekem nagyon bevállt. De a 2d unity is elérhető még a 12.04-ben.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
szoke12
őstag
válasz Tamás88 #9247 üzenetére
nekem nincs laptopom, így azokat nem ismerem, hogy laposon hogy futnak. pl akkuidőről nincs információm. tegnap feltettem egy mint 14-et neki, de ma már csak egy fekete képernyő jött be. lehet, korai volt a 14...
megnézem a lubi 12.04.1-et , hátha.
az a baj, hogy csak egy napom van telepíteni + tesztelni."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
bb0t
senior tag
Sziasztok!
Fel kellett raknom egy Lubuntut de nem nagyon értek a linuxhoz.
Olyan problémám lenne hogy a nyomtatót szeretném használni de mikor bemegyek a nyomtatókba nem ajánlja fel, hogy hozzáadás csak azt hogy localhost kapcsolódás, azzal de arra is hibaüzenetet dob ki.Tudna segíteni valaki? :S
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
stopperos
senior tag
nem hasznltam lubuntut már egy ideje, ami biztos, hogy nyomtatók kezeléséhez admin jogok kellenek.
Kérni szokta, hogy nyomtató kezelésekor add meg a felhasználódat.
No ha ez nem megy, akkor böngészőben is lehet kezelni, csak be kell írni, hogy http://localhost:631/
ha fenn van rendesen a cups, akkor menni fog a dolog."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple notebookok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- F-Secure termékek
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest