- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
Hát, nagyot csalódtam a 11-es mint-ben. Megy a helyére a 12.04.2-es ubi.
Ez állandóan kifagy, az office omlik össze, a wine indításakor kijelentkezik....
Pedig minden frissítés fent van (tudom, már nem támogatott).Ezzel szemben a laposomon a 12.04.2 elpusztíthatatlan A múltkor próbából elindítottam kb 40 programot, de meg se kottyant neki. Pedig nem egy erőgép a lapos (2gb ram, 2x2,3GHz).
De lenne egy nagy kérdésem. Egy 64 bites gépre mit érdemesebb tenni? 64 vagy 32 bites rendszert? És miért?
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
God Vazzeg
veterán
válasz szoke12 #9801 üzenetére
11-es Mint nagyon régi, próbáld a 13-ast, az az LTS-ből van, vagy a 14-es is jó, a 15-ös annyira nem stabil, de ahogy jönnek a frissítések egyre jobb.
32 bites elég, csak akkor kell a 64-es ha valami extra natív 64 bites progit használsz Itt nincs memória korlát, a 32 bites is lekezel 8Gb ramot simán
-
kriszpontaz
veterán
válasz God Vazzeg #9802 üzenetére
Kicsit tudatlan vagyok, de a 32 bites rendszer memória korlátja nem valami 3,3GB?
-
Rimuru
veterán
-
szoke12
őstag
Értem, köszi.
De akkor miért van 32 meg 64 bit is? Mert sokan használnak 64-est. A 64 a 64-en gyorsabb? jobban kihasználja?
Bocsi a tudatlanságért, de nem sokat teszteltem eddig."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
God Vazzeg
veterán
válasz szoke12 #9806 üzenetére
Alapból lassabb kicsit talán a 64 bites, és több memót is eszik (gondolom a 32 bites libeket is behúzza) de ha natív 64 bites progit használsz, az maga gyorsabb lesz, tehát ha grafikázol, 3D-zel, stb. Legalábbis én így gondolom, a fentieket nem csinálom, szóval majd javít valaki ha rosszul tudom
Eleinte én is a 64 bitre törekedtem, de rájöttem hogy amire én használom bőven elég a 32 bit is, meg én cserélgetem sokszor a linux alatt a platformot, volt hogy egy celeron ketyegett alatta 64 bit nélküli! Kinek mire kell, úgy válasszon, de a linux kernelnél nincs a 4GB memória címzési korlát, PAE kernellel valami 32GB-ig tud ha jól emlékszem
Szerk: 64GB, megnéztem, az azért elég lehet már
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz God Vazzeg #9807 üzenetére
Köszi!
Akkor ezek tükrében telepítek legközelebb"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
joecontra
addikt
Ami a Mint 13 LTS-t illeti, meg tudom erősíteni. Nálam teljesen stabil és jól megy (MATE 32-bit).
Üdv,
J -
janos666
nagyúr
Juj! Mióta van alapértelmezésben bepipálva a Disk utility Benchmark részében a Write test? Ma szépen belefirkáltam vele egy lemez adataiba, pedig arra voltam kíváncsi, hogy olvasható-e (csak hogy tovább bonyolítsuk, ez egy RAID kötet része, ezért bootoltam Ubuntu-s pendrive-ról, hogy egyenként is elérjem a kötet lemezeit).
Mondjuk szerencsére a fontosabb dolgokról volt backup, azt vissza is másoltam, a többi adat nagy részét pedig le tudom hasholtatni és szükség szerint akár javíttatni, de azért kellemetlen. Régebben ez szerintem alapból nem volt bepipálva. Még jobb lenne, ha még egy figyelmeztetés is külön el kéne fogadni arról, hogy tényleg akarok-e RAW módban a lemezre írni (mondjuk ha látott volna partíciókat, akkor talán előjön ilyesmi, na de tudjuk ha nem látszik, attól még lehet ott valami hasznos/értelmes).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
Elnézést, hogy nem emlékszem pontosan mikor (gondolom már több éve?), hol (talán windows-os és/vagy szoftver jogvédős témában?) és pontosan mit (úgy sejtem az idézett részt, hogy a Torval gyakorlatilag lopta a Linux kódját) mondhattam, amitől ez most ilyen ironikussá válik.
Két dologra használom:
- Live CD módban bootolok diagnosztikai célokból, ha ismeretlen probléma van a telepített Windows-al vagy a hardware-el, esetleg valamit olyan hardware-közeli módban akarok babrálni egy hardware-el, amit csak Linux-os utility tud.
Így könnyebb lehet kiszúrni, hogy ha hardware és nem Windows-os hiba, illetve egyszerűbb pendrive-ról bootoltatni az Ubuntu-t, mert csak kb. negyed annyi adatot kell átmásolni USB-n (azt pazarlásnak érzem, hogy fixen rajta tartsam bármelyik telepítőt egy USB meghajtón, főleg a nagyobbat). Illetve a Live környezet néha több mindenre elég, mint a Windows előtelepítő környezet (bár mondjuk pl. NFTS filerendszert kalapálni meg épp nem oly nyerő, de annak automatikusan neki szokott állni a win8 akkor is, ha nem tud rendesen bootolni, ráadásul a külön recovery particióról, ami kis eséllyel megy egyszerre tönkre).- Linux fut a routeremen, és egy Virtualbox-os Ubuntu alól szoktam magamnak fordítgatni OpenWRT-t (mint egyfajta hobbi).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Thusor
őstag
Ubuntu Server 13.04 alatt a home könyvtárat titkosítottam. Terminálban parancssoros módszerrel hogyan tudnám feloldani a titkosítást, mert már nem szeretném titkosítva tartani?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
donceleger8
őstag
Hali! Windows 8 fut a gépemen, de a mai napon sikeresen telepítettem az XBMC 12.2-t is. A merevlemezem két részre van osztva. C: Windows és D: media fájlok. Utóbbiból csíptem le helyet az XBMC számára.
A problémám most az, hogy a D meghajtón található media fájlokat hogyan tudnám elérni XBMC alatt?
Ha rámegyek a video hozzáadása menüpontra, akkor sehol sem találom.
Remélem tud valaki segíteni.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
félisten
válasz donceleger8 #9814 üzenetére
Ha W8-t használsz, akkor miért az Ubuntu topikban érdeklődsz?
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
quailstorm
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #9815 üzenetére
há mert gondolom linux alapon rakta fel azért...
szerintem az NTFS-3G-t kéne felraknia, de nem értek hozzá
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9815 üzenetére
Mert ez ubuntut nem win felületre telepítettem, hanem bootolható változatban telepítettem, és amikor a gépem elindul választhatom, hogy a win8 vagy az ubuntu induljon el.
Szóval xbmc elindul, onnantól már linux-os a téma, a kérdésem meg az volt, hogy linux alatt hogyan érem el a windows-os mappáimat, ami szintén ezen a meghajtón található meg, hogy a media fájljaimat meg is tudjam nézni az xbmc alatt.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
félisten
válasz donceleger8 #9817 üzenetére
Indítsd el a fájlkezelőt, ott látszódnia kell minden partíciónak, válaszd ki a D-nek megfelelő partíciót(ilyenkor felcsatolja a rendszer automatikusan), majd ezt követően próbálkozz az XBMC-vel. Ha így minden OK, akkor csak annyi a gond, hogy nincs automatikusan felcsatolva az NTFS partíció.
Itt a topikban is le lett már írva párszor, hogy hogyan is kell eljárni és a neten is találsz infót.
UI: Ha nem valami nagyon régi Ubi-t használsz (kb 2007 vagy az előtti), akkor az NTFS-t automatikusan tudják olvasni és már jó ideje írni is.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9818 üzenetére
Nem értem ezt a fájlkezelő részt!
Nekem egyből az xbmc indul el, csak azon belül tudok mozogni.
A legújabb xbmc van feltelepítve, de sajnos nem találom a D-nek megfelelő partíciót. Pedig már szinte az összes mappát végignéztem. Igazából egyetlen fájlt sem találok, ami a merevlemezen van!Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
Tamás88
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9818 üzenetére
Kivéve, ha van lapozófájl, és hibernálási fájl, ugyanis a Windows 8 alapból a gyors leállást használja, ami ugye nem más, mint hibernálás, így az Ubi nem tudja megnyitni az NTFS meghajtókat.
-
félisten
válasz donceleger8 #9819 üzenetére
Hát akkor csukd be az XBMC-t, hogy végre az Ubuntu asztalt lásd és az oldalsávon a Saját mappa ikonon katt.
(Azt nem tudom melyik verziót használod, de az biztos, hogy nem a 13.04-t, mert az automatikusan felcsatol minden meghajtót induláskor. (12.10-re nem emléxem, 12.04 meg biztosan nem csatol fel semmit induláskor))Tamás88
Nem tudok ilyenfajta összefüggésről, pláne úgy nem, hogy egy külön partíciót kellene felcsatolni (amin biztosan nincs lapozó meg hiber)[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #9821 üzenetére
Ha XBMC oldaláról töltötte le akkor jó kérdés hogy mi van rajta (bár úgy nézem Gnome van), egyébként fstab szerkesztéssel könnyen tudja csatolni.
Egyébként azt nem értem miért jó így külön felrakni mikor megy Windows alatt is.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
félisten
Windows alatt, amikor utoljára telepítettem az XBMC-t (régebbi verzió), ott igen lomha dög volt (SSD-vel is), Linux alatt viszont egész korrekten teker (igaz SSD-kről használok mindent)
Én inkább udisks-el operálok indítópultban, de az fstab is teljesen jó persze.
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9823 üzenetére
Köszi szépen, így már sikerült.
Viszont valamiért nem tökéletes a dolog. Ha arrébb húzok egy ablakot, akkor ott marad a nyoma, mintha lefagyna, de mégsem.
Illetve két megjelenítőt használok, a monitor és a tv, de amikor kikapcsolom a mirror funkciót, nem engedi elmenteni vmi felbontás hiba miatt, illetve nem tudom kiválasztani csak a tv-t, mint megjelenítőt.
Továbbá hang sem volt, pedig az xbmc felületen a hdmi van kiválasztva. Érdekes, hogy normál hang sem volt, a házi mozi ugyanis a sima hangkimenetre van kötve, de ott sem jött hang. Az Ubuntu felületen viszont a beállításokban ugyanakkor látszik mindkettő lehetőség.
Amúgy a filmet először szépen elindította, de utána akadozott mint az állat. Ez másnál is előfordult ahogy olvastam a fórumokon.
Ha ezeket sikerülne beállítani tetszene a dolog, a windowsos változat pedig valóban nagyon gyenge.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
félisten
válasz donceleger8 #9824 üzenetére
A videokaridhoz fel lett telepítve a gyártó zárt drivere?
[ Szerkesztve ]
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9825 üzenetére
Nem és erre magam is rájöttem kb 45 perce. Mekkora láma vagyok mi?
Épp most szereztem be a linuxos drivert, feltelepítem és majd jelzem hogy alakult a dolog.
Köszi az eddigi segítségeket!
üdvAmelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
donceleger8
őstag
Én naiv, azt hittem letöltöm a drivert és majd simán feltelepítem, mint a windowsban!
Hát nem! Eleve a run kiterjesztésű fájlt nem indítja el az ubuntu, aztán utánaolvasva létre kellene hoznom valamilyen deb állományokat, amit valamilyen titokzatos terminálban tudok megcsinálni.
Közben megnéztem a verziószámot, 12.10-es, én viszont olyant nem látok, hogy alkalmazások fül és azon belül terminál. Semmi baj, elvileg Alt+F2 megoldja a problémámat, majd gépeljem be a gnome-terminal parancsot majd enter, de semmi! És ahogy néztem a találok között sem szerepelt semmilyen féle terminál.
Szóval itt megakadtam és lehet maradok a windows mellett az eddig bevált mpc-hc lejátszóval.
Csak gondoltam egy látványosabb megoldást alkalmaznék ami csak a tévét használná mint megjelenítőt és egy vezeték nélküli egérrel vezérelném a kanapémban fekve.....Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
quailstorm
nagyúr
válasz donceleger8 #9827 üzenetére
először is nVidia vagy AMD a kártya? Ha nVidia akkor tudok segíteni, repókkal dolgozz: [link]
De a run fájl is megy, használtam már. Csak adni kell neki futtatás jogot(lehet nautilusban meg chmod +x-szel is). Aztán le kell ölni a lightdm-et, felrakni, és rebootolni. De ha megy a repó semmi értelme nincs.
Ne ijedj meg a termináltól, nem harap. -
donceleger8
őstag
válasz quailstorm #9828 üzenetére
Nem ilyedek meg tőle, mert még csak el sem indul. Hogy tudnám működésre bírni?
Amúgy Radeon kártya. HD 6450-es.
Na most elteszem magam holnapra, este folyt köv.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
God Vazzeg
veterán
válasz donceleger8 #9829 üzenetére
Jobb gomb a fájlon, és a futtathatót pipáld be Dupla katt és telepíted. Vagy csinálhatsz .deb fájlt is. A lényegen nem változtat
Terminált a kellékek alatt találod!
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz God Vazzeg #9830 üzenetére
kellékek... szerintem Unity-t használ.
Alt+Ctrl+T ezzel el fog indulni, de ha a dash indítóba beírja, hogy "ter", már arra kidobja.más:
az ati telepítés néha kicsit több,mint egy chmod, de arról nemrég volt egy jó, szájbarágós hsz.[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
félisten
válasz donceleger8 #9832 üzenetére
Ha a támogatás ideje nem zavar (13.04-nek 2014 januárban megszűnik), akkor felpakolhatod, legalább annyival előrébb leszel, hogy ott automatikusan felcsatol minden meghajtót.
AMD driver ügyben viszont nem lesz előrelépés, ugyanúgy fel kell "erőltetni" a zárt driver-t.Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
sh4d0w
félisten
Vagy esetleg elölről kezdeni a 12.04-gyel, mert az LTS kiadás.
https://www.coreinfinity.tech
-
Rimuru
veterán
Ha csak XBMC kell akkor szerintem egy minimál telepítéssel is elég a dolog és szerintem is LTS-t ha Ubuntu vonalon akarsz maradni.
Vigyázat, csalok!
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9833 üzenetére
Miért szűnik meg a támogatás egy elvileg újabb rendszer esetében?
Szerintem megpróbálom a terminált elérni ezen verzióval, ha nem megy akkor 12.04-es lesz.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
MODERÁTOR
válasz donceleger8 #9836 üzenetére
Mert jön helyette több másik kiadás is amikre folyamatosan frissíthetsz. Az LTS-nek meg pont az a lényege, hogy egy biztos, elvileg stabilabb alapot ad, amire hosszabb távon lehet építkezni.
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
Helyedben feltennék egy 12.04.2 LTS-t, azzal tuti, hogy sokáig nem lesz gond.
A partíciócsatolást is elég egyszer beállítani neki."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
donceleger8
őstag
válasz szoke12 #9838 üzenetére
Mondjuk úgy került fel a 12.10-es verzió, hogy az xbmc-t szereztem be bootolható változatban és az ezt tette fel mellé.
Ha felteszem a 12.04.2 verziót és mellé telepítem az xbmc-t futtatható változatban, akkor ugyanúgy használhatom a programot? Leginkább a teljesítménye érdekelne.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
quailstorm
nagyúr
válasz donceleger8 #9839 üzenetére
természetesen nem lennének teljesítményproblémák, amennyiben be bírod lőni a drivert. Azt kéne megnézni hogy gyors beta driver hanyas kernelhez van a kártyádhoz mert a 12.04 még a 3.2-őt használja.
-
donceleger8
őstag
válasz quailstorm #9840 üzenetére
Mintha kínaiul írtad volna. A kártyám típusa Ati Radeon HD6450.
Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
quailstorm
nagyúr
válasz donceleger8 #9841 üzenetére
Ha nem is a kernel miatt, de 12.04-en nem fog menni a driver: [link]
Nekem soha nem volt AMD meg ATi kártyám csak kapálózni tudok, de láttam már zárt driverrel nevetségesen lassan teljesíteni. Meg itt a fórumban is volt valaki aki kernelt downgradelt és régi drivert rakott fel hogy menjen a TF2...
Az a hsz inkább a többieknek szólt. -
donceleger8
őstag
válasz quailstorm #9842 üzenetére
Akkor lehet mégis a 13.04-et teszem fel, végül is nekem a támogatás nem fontos, úgyis csak az xbmc miatt használnám.
Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
-
félisten
válasz donceleger8 #9843 üzenetére
A 13.04-el amúgy óvatosan, épp most borítgatom szépen sorba be őket, pedig csak az aktuális frissítéseket pakoltatom fel velük (Ubuntu, Lubuntu, Zorin 7 padlót fogott, le sem áll vagy el sem indul többet, most még megsasolom a PepperMint 4-t...)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #9846 üzenetére
PeppermInt 4-el nincs gond, de csak azért, mert annyira frissen van csomagolva, hogy nincs mit frissítenie.
-
God Vazzeg
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #9847 üzenetére
Mint 15-öt is tesztelheted, nekem itt ketyeg, nincs vele gond
-
félisten
válasz God Vazzeg #9848 üzenetére
Igen, Mint-el nincs gond (csak ennyi)
Folyamatosan figyelem a disztrókat, jelen épp ennyit: [link]Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
donceleger8
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9846 üzenetére
Már késő!
Tegnap este felraktam a 13.04-es verziót, a telepítés rendben lezajlott, de újraindítás után semmit sem volt hajlandó csinálni. Többször is megpróbáltam. Mérgemben szakítottam az Ubuntuval, helyreállítottam az MBR-t és visszaadtam a meghajtót a D meghajtóm számára.
Marad a Windows és max majd veszek egy mediaplayert.
Azért köszönöm szépen mindenkinek a segítséget.Amelyik cápa a tenyeredből eszik, az a lábadból is fog!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest