Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz #34576640 #1710 üzenetére

    Mi kerül a mondat elejére?

    Breath az lélegzet vagy levegővétel. Breathing az lélegzés. Magyarban sem ugyanaz a kettő. Előbbi egy aktuális cselekedetet jelöl, van eleje, van vége (1 db. levegővétel), míg utóbbi a teljes folyamatot jelenti, és benne van az logikailag, hogy ez egy folyamatos valami. Azt használod a mondatban is ami jelentésileg oda illik.

    Mikor kell present continuous-t és mikor present perfectet használni?

    Először is, a példamondatok közül egyikben sincs sima present perfect. Present perfect continuous-t írtál a második mondatban. Másodszor, így kiragadott mondatok esetén nem biztos, hogy meg lehet mondani, melyik a helyes, mikor melyiket kell használni. Kontextustól függ.

    Például, ha azt akarod kifejezni, hogy a kereset már X éve, vagy X időpont óta csökkent, a beszéd pillanatáig, akkor PPC (az X éve vagy X időpont óta leggyakrabban a mondatban is megjelenik). Ebben szerintem nincs benne jelentésileg az, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog. Előfordulhat, de nem tudjuk. A hangsúly azon van, hogy a múltban valamikor elkezdődött (akár nem is annyira a közelmúltban) és azóta is folyamatosan, "feltartóztathatatlanul" tart.

    Ezzel szemben ha PC-t használsz, ott nem azt fejezed ki, hogy X ideje megy már a folyamat a jelenig bezárólag, hanem valamikor elkezdődött (nem tudjuk mikor, leginkább a közelmúltban) és valószínűleg a közeljövőben is tartani fog ez a folyamat az adott helyzetből ítélve. A lényeg azon van, hogy most éppen "benne vagy" ebben a folyamatban, hogy jelenleg is tart.

    PP-t nem használják olyan cselekvésre/történésre, ami a múltban kezdődött, és a beszéd pillanatáig folyamatosan történt. Tehát mondjuk a vízszint dagály idején X ideje folyamatosan emelkedik, az PPC. Ha elhagytad a kulcsod és most nem tudod kinyitni az ajtót, az PP.

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Új hozzászólás Aktív témák