- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
blakey
titán
-
spider23
senior tag
válasz
istvan170 #56457 üzenetére
Üdv!
Nekem jól jönne a segítség mert már vagy 6x próbáltam különféle leírásokkal mind a két verziót, pi hole és adguardot is. De ugyan az a helyzet, miszerint ezt a 192.168.2.2 ip-t beírom a nas hálózat dns beállításhoz a nas kapcsolódásait látja, de amikor a router beállításnál a dns hez is beírom akkor nem történik semmi, bármilyen oldalt megnyitok laptopon vagy mobilon nem is látja azokat az eszközöket és semmilyen kapcsolat nem érkezik az admin oldalra. Tehát olyan mintha nem is működne csak a nas kapcsolatát figyeli. Mi lehet a probléma, hol rontom el?
Router egy TP-link Archer C9 ha ez számít, a nas egy 218+, Az ip a routernek 192.168.1.1
-
-
törölt tag
válasz
istvan170 #56437 üzenetére
Teljesen megértelek, de van különbség, érezhető. Olyan mintha 3G-n lenél 4G helyett. Nyilván ha nincs nagyon más lehetőséged akkor ez is megteszi.
Mondjuk ha a NAS közben mást is tölt felfelé (torrent!, remote backup, DS video, DS photo, webserver, stb.) akkor még tovább lassulhat a dolog.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
istvan170 #56413 üzenetére
Azért nem tudtátok a Samsungon beírni mert nem a megfelelő típusú címet írtátok be...
Meg kell nézni a teló leírásában melyiket támogatja és annak megfelelő címet/formátumban kell beírni:DNS-over-TLS, DNS-over-HTTPS, DNS, IPv4,DNS, IPv6,DNSCrypt, IPv4,DNSCrypt, IPv6
Az enyém pl a "DNS-over-TLS"-t támogatja ezért "dns.adguard.com"
-
-
törölt tag
válasz
istvan170 #56404 üzenetére
Akkor ezek szerint telefonfüggő a dolog. Ez van.
Rákerestem és úgy látom ez alap android feature (legalábbis Android 9-en és felfelé): [link]Marad a VPN.
l2tp/ipsec vagy OpenVPN ajánlott. Dönts belátásod szerint, google a barátod. Jó eséllyel sokkal lassab lesz így a böngészés mint 4/5G-n (függően a NAS-od uplinkjétől). -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
istvan170 #56391 üzenetére
"Telenoros mobilneten szerintem nem tudok DNS-t változtatni."
Biztos tudod, írd be a beállítások keresőjébe hogy "DNS"...."Mondjuk azt sem tudom, hogy a VPN megy-e azon keresztül."
Akkor nem kell VPN reklámszűrésre, pont ez lenne a lényege...
Feltéve más okból nincs szükséged VPN-re, de ha van akkor az is menni fog. -
törölt tag
válasz
istvan170 #56376 üzenetére
Igen, VPN is megoldás, de ha VPN-t csinálsz akkor a NAS UP net limit lesz a szűk keresztmetszet sebességben...
Ha csak a default Pi-hole szűrő kellene akkor vannak publikus PI-hole (vagy Adguard) szerverek amik címét meg tudod adni a telód DNS beállításában és akkor nem lesz sávszélesség gond, nem fut át a NASon a forgalmom.
-
kgymac
őstag
válasz
istvan170 #52650 üzenetére
6.1 alatt használok egy esxi hostot nut clienttel, rendben működik a leállítás, valamint a nas-t és a gépet is elindítja, ha visszajönne az áram (nálam mindennél van pipa). A nut-ban slave mód, user/pass-t (monuser/secret 6.1-nél, de meg lehet nézni a nason, upsmon.conf-ban van) is kell állítani, különben nem megy.
-
gyugyo79
addikt
válasz
istvan170 #46185 üzenetére
Szerintem a vezérlő pulton állítható indexelési szolgáltatást ami a media indexelésre vonatkozik "csak" azt nem mutatta ikonnal soha.
Én legalábbis még csak a universal search -el bevezetett idexeléshez tartozó ikont láttam.
Szerintem a 718+ -on olyan gyorsan végez amikor indexelni is kell, hogy még nem láttad.
De lehet tévedek és én is csak rosszkor néztem ezeket . Bár már pár NAS -on raktam egyik kötetről másikra több TB media tartalmat ezért gondolom csak feltűnt volna az ikon amikor ezeket újra indexelte a NAS.
Míg az universal search az amikor hibás volt az sok általam használt NAS-on előjött és annak tuti van ikonja amit így láttam is mert amíg nem javították végig kint volt -
Madwe
nagyúr
válasz
istvan170 #30170 üzenetére
Filebot és Filebot node-dal Ezen kívül showrss-el szedem automatikusan a sorozatokat.
-
-
gyugyo79
addikt
válasz
istvan170 #26446 üzenetére
Látom sokan megértették a probléma okát ....
Vajon ha azt írod, hogy van egy mac minin futó alkalmazás amiből eddig meg tudtál nyitni egy felcsatolt nas könyvtárában található fájlt most meg már nem , több a valós problémára irányuló tanácsot kapsz?
Én nem vagyok egy nagy mac guru, de nekem valami jogosultsági problémának tünik a finder azért nem jó tesztnek mert az rendszer alkalmazás.
Remélem az is tiszta mindenkinek, hogy ez nem a PLEX szerver hanem a MAC -es kliens funkciója, és hogy igazán egy szintén MAC -el rendelkező tud érdemben igazán segíteni mert a kliensek operációs rendszerenként mások. A windowsos modern appal sem lehet bárhova elkalandozni az operációs rendszerben mert nincs joga csak pár könyvtárhoz. -
Essejó
veterán
válasz
istvan170 #26446 üzenetére
Már bocsi de ez nekem olyan Ágyúval Verébre dolognak tűnik.
Ha a szerveren (NAS) tárolt filmet akarod megnézni pláne felirattal egy számítógéppel (Jézus, a Mac hívők menten kereszteshadjáratot indítanak, hogy csak úgy leszámítógépeztem az Istenüket) Ahhoz mi a bánatnak kell a Plex? Tegyél fel egy nyomorult VLC-t és az eléri neked nem csak a NAS-t de a hálózaton fenn levő összes többi gépet is, és persze le is játssza a filmhez tartozó feliratot. Bónusz ha a filmmel azonos mappában van és pláne ugyan az a neve mint a filmnek akkor még betallóznod sem kell, hanem automatice. -
Patice
Topikgazda
válasz
istvan170 #22217 üzenetére
WOL/hibernálás szvsz. akkor jó, ha olyan rendszerekkel/appokkal használjuk a NAS-t ami tényleg csak az időleges elérhetőséget kívánják meg.
Az időzített ki-/bekapcsolás már egy kicsit nagyobb szabadságot ad, ha még jobban akarunk spórolni a villanyszámlán, pl. éjszaka ne menjen, nap közben meg bekapcsol automatikusan, amikor várhatóan a többi gép/rendszer el akarja érni. Nem tudom mennyi energia ez így havonta, de nem lehet olyan sok.
Az állandó bekapcsolva tartás az meg kb. az amire ezek ki vannak találva, így sem esznek sokat, és állandóan elérhető a tartalom.
Én ez utóbbit használom, mert nekem megy 24/7 a torrent és mellette minden más, nap közben fájlmegosztás, éjszaka biztonsági mentés, így mindig van mit csinálnia a NAS-nak, és erre van elég ideje is. Én probléma nélkül üzemeltetem így a NAS-omat már 3,5 éve.
-
kaciokos
őstag
válasz
istvan170 #22217 üzenetére
Épp most futottam ezzel pár kört. A vélemények megoszlanak arról, hogy mi árt jobban a HDD-nek, ha folyamatosan megy, vagy ha naponta párszor leáll, szerintem az arányokon múlik. Pár hétig teszteltem, hogy különböző használat mellett (pl. torrent be/ki) mennyit futnak a lemezeim, és hányszor állnak le naponta, ezt a SMART adatokból ki lehet olvasni.
Az én esetemben bekapcsolt torrent esetén naponta 2-3 alkalommal álltak le a lemezek, és napi 20 órát futottak. Ez szerintem nem túl sok pihenőidő, és ahhoz képest sok indulás, szóval letiltottam a HDD hibernálást, mennek a diszkek folyamatosan.
A NAS leállítás jó lehet olyan szempontból, hogy fix leállási idő a diszkeknek csupán napi egy indulással, de nem vagyok biztos benne, hogy ettől nőne az élettartamuk.
-
Essejó
veterán
válasz
istvan170 #21529 üzenetére
Engedd meg, hogy megkeressem helyetted a Tudástárban!
-
Patice
Topikgazda
válasz
istvan170 #21529 üzenetére
Elég egyszerű.
Konfigurációt mentsd le, állítsd le a 213j-t, vedd ki a lemezeket és rakd át, az 1-es lemezt az 1-es helyre(!), 2-est a kettesre, 216play-t bekötöd, helyére rakod, start.
Ezután Synology Assistant-al PC-ről megkeresed a hálózatodon a 216play-t és ha minden igaz azt kell majd kiírnia, hogy "migrálható". Ha ezt írja ki, akkor migráld a rendszert. Ha kész, azután ha kell betöltöd a korábbi konfigurációs mentést (a biztonsági mentés és visszaállítás menüben) és kész is vagy.
Ha esetleg nem írja a lemezekre, hogy migrálható, akkor gyere ide vissza kérdezni.
-
Varszegig
veterán
válasz
istvan170 #21091 üzenetére
Az a baj, hogy nem. Amint wifin vagy, bármi bezavarhat, és egyáltalán nem biztos, hogy még egy jó minőségű wifi esetén is, nem esik le mondjuk 10Mbs-re az adatátvitel sebessége. És már annyi is az akadásmentes lejátszásnak. Egy jó cat5e, vagy cat6 kábelen ilyened sosem lesz.
-
llacee
őstag
válasz
istvan170 #21086 üzenetére
Wifin is megoldható a nagy sávszélesség 2016-ban, csak kérdés, hogy megéri e az eszközök megvásárlása szemben egy cat6 kábellel.
Mindenesetre a file másolás csak ránézésre lineáris, kissebb akadások lehetnek benne, ami (akár egy másik eszköz forgalmazásától, akár egy közeli vagy azonos csatornát használó szomszédtól is) már a lejátszás rovására mehet.
-
Sanya
nagyúr
válasz
istvan170 #21091 üzenetére
lehet az, hogy kicsi buffert használ az eszköz, és a wifi-n bár átmegy 8 giga adat 30 perc alatt, csak nem mindegy, hogy ez mennyire folyamatos.
WIFI-nél meg főleg.
Célszerű lenne a QoS-en arra az eszközre, TV-re, medialejátszóra magasabb prioritást adni, minden másra kisebbet, hogy meglásd, szaggat-e úgy is, vagy nem.
A gigabites kábel nem lehetőség, hanem egy nagyon is reális választás.
-
Varszegig
veterán
válasz
istvan170 #21086 üzenetére
Hát épp a 20-30 perc másolás mutatja, hogy mennyire lassú tud lenni a wifi. Ugyanaz gigabites LAN-on pillanat alatt átérne. Egy födém nagyon sokat tud levenni a wifiből. És de, 2016-ban épp hogy érdemes kábelezni, ugyanis a gigabites lan-on bármit bármikor akadály nélkül áttolhatsz. 3D-s filmet, 4K-t stb. Ugyanez wifin már nem biztos.
-
Essejó
veterán
válasz
istvan170 #21080 üzenetére
Minek streamelni? Csatold fel hálózati meghajtóként a film mappát a szüleid gépére. Én is úgy nézek a notin filmet wifin keresztül, hogy 4 fal van a router és a noti közt. És semmi gondja nincs a 720p-s filmekkel. Igaz engem a hideg kiráz a Vlc-től és MPC-HC-t használok. Viszont az is igaz, hogy legalább egy CAT5e kábel behúzása lenne a tuti megoldás,
-
-
Patice
Topikgazda
válasz
istvan170 #15482 üzenetére
Azért írtam, hogy adj minden eszköznek fix IP-t, mert az NFS megadásához kell a fix IP, erre adod meg az engedélyt.
Vagyis a NAS adott mappájára adhatsz NFS engedélyt, adott IP-nek. Igaz, be kell akkor állítani akár több mappára is, de onnantól kezdve nem kér semmit, csak működik, stabilan....
-
ggg666
őstag
-
Patice
Topikgazda
válasz
istvan170 #14189 üzenetére
Ezzel a progival nézd meg, milyen partíciók vannak rajta.
A Win mivel nem kezeli natívan az Ext fájlrendszert, ezért RAW-nak írja azt is, meg a particionálatlan területet is.
Egyébként nekem úgy tűnik, hogy a 3TB-os vinyót valamilyen gép, vagy eszköz nem tudott egybe formázni, mert csak MBR partíciós sémát tud, a 3 TB-hoz viszont már GPT kell.
Ext2FSD-t is tedd fel és akkor szerintem látni fogod a "rejtett" partíciókat és utána már tudsz adatot menteni róla.
Adat mentés után amúgy erősen ajánlott a vinyó formázása.
(#14190) ggg666:
Mostanában Linuxozom otthon és egy Linuxos partíció kezelő progi (Gparted) azt mondta a gépemben lévő 3 TB-os WD RED vinyóra, hogy "valószínűleg olyan alkalmazással lett GPT-vel formázva, ami nem ismeri jól a GPT-t"
Ezt végiggondolva nálad lehet pont ez a hiba, hogy olyan progival formáztad a vinyókat, ami ugyan megcsinálta a partíciókat GPT-vel jól, de valami nem volt OK. És ezért lehetett nyűg sok lemezeddel.
-
Patice
Topikgazda
válasz
istvan170 #14187 üzenetére
Milyen fájlrendszerűek a partíciók?
Gondolom van közte Ext2,3, vagy 4-es is. Ehhez ajánlom Win alá az Ext2FSD nevű ingyenes progit, amivel Wines gép is fogja tudni legalább olvasni ezeket a partíciókat.
Én pont az ilyesmi miatt a külső vinyómat NTFS-re formáztam, és így mennek rá a mentések naponta.
Bár lassan átalakul nálam a szoftveres oldal és alig lesz Windows a hálózatban.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
istvan170 #13568 üzenetére
A linux usb1 usb2 szabvány driverst használók, működnek.
Olvasgass. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- Nintendo Switch
- Formula-1 humoros
- Háztartási gépek
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Elektromos autók - motorok
- Napelem
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB 12 hónap garanciával
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest