- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
konci79
őstag
Sziasztok.
Megvettem az alzáról egy bontott Patriot 4400 C19-es memóriát.
Feltételezem az nem jelent jót, hogy változtatja az órajelét
HWinfoban 800 és 1000 között mozog, cmos után, alapon.Szerk: zentimings-ban is, aidában nem...
[ Szerkesztve ]
Eladó DDR4 GSkill 2x8 GB 4000 MHz CL16
-
-
nebulo
tag
Szia!
Igen, külön-külön rendben vannak a modulok. Ha mindkettőt beteszem a teszt sikeresen lefut (és nem jelez hibát), de a bejelentkezőképernyőn már nem jutok túl kékhalál miatt.
Az műkődhet, hogy mivel egy modult kezel, ezért veszek egy darab 16-osat? Vagy ez lutri?
-
KROK640
nagyúr
válasz fudi2002 #61177 üzenetére
"rivatuner osd vagy csak simán feladatkezelő menet közbeni ellenőzése" ennek a kettőnek a kombóját használom, és teljesen informatív, és képet is ad arról, hogy mi a helyzet.
Pl emiatt jöttem rá, hogy nekem 16GB-ról 32-re érdemes átállnom.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
secular
tag
Sziasztok,
adott egy Asrock B450M Pro4-F, upgradeltem 2x16 3200Mhz-es ramra, viszont csak a 3000-es XMP profillal indul el a gép és tartja meg az MHz-t, 3200-sel csippan párat, párszor újraindul, majd alaphelyzetbe állítja a ramokat (2400-ra). Ötlet?
-
nebulo
tag
Hálásan köszönöm a tippet/tippeket.
-
Találtgyerek
veterán
Sziasztok!
Valaki küldött már vissza garanciába memóriát a G.Skill-nek? Tudja valaki, hogy hogy működik?
06-3o/9759I39
-
regvoltrossz
aktív tag
Sziasztok!
Igencsak régóta megérett már a gépcsere nálam, de mindig másra ment el a pénz. Most sikerült áttérni 775 platformról 8-9. generációs procit fogadó gépre. Viszont csak egy darab ddr4-es 4Gb mem van benne, és persze jó lenne minimum 8Gb ram.
[kép]
Pont ugyanilyen 4Gb-sat viszont sehol sem találok. A ebay-en is csak egyetlen eladó árul, de egyben 4db-ot. A hardveraprót és a boltok kínálatát átnézve sem találok ilyen időzítésű mem-et.
Mit tanácsoltok? Emellé vegyek valamilyet node milyet? Vagy pedig helyette valami mást?Oly korban éltem én e földön, mikor a majom visszaszállt a fára,a százrészes tévédrámák közé,hol a hős daliás menedzser, lő, sose fél,s az elhagyott nő könnyek közt kefél. [Orbán Ottó]
-
nebulo
tag
válasz #24845312 #61218 üzenetére
Újonnan: első saját próbálkozás volt gép összerakásra magamtól, nem biztos, hogy kellően jól válógattam össze az alkatrészeket, sőt biztos, hogy nem. Ezt a RAM problémát már majdnem az elejétől fogva csinálja (egy darabig ment a 16GB, aztán elszállt, volt alaplapcsere, meg RAM bevizsgálás boltban, de még mindig fennál, azért írtam végül ide). Saját kárán talul az ember azt hiszem...
-
Frenk
aktív tag
Sziasztok!
DDR4 3200Mhz 32 Gb vásárlásnál - 1 db. 32 Gb-os vagy a 2x16 Gb kit Dual Chanel az ajánlottabb?
-
synaxon
tag
válasz regvoltrossz #61220 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy mennyit bír az alaplap és venni bele olyat - akár használtan -, vagy ha nagyon meg vagy szorulva, akkor vedd meg a legolcsóbbat hasznátlan, aztán majd max mennek 2133-on.
A tökéletesség unalmas.
-
Frenk
aktív tag
válasz Találtgyerek #61224 üzenetére
Köszönöm.
Kingston FURY 32GB KIT-nél a két alábbi közül melyik lenne a jobb választás:
1.
• Default (JEDEC): DDR4-2400 CL17-17-17 @ 1.2V
• XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-20-20 @ 1.35V
• XMP Profile #2: DDR4-3000 CL16-19-19 @ 1.35Vvagy
2.
• Default (JEDEC): DDR4-2400 CL17-17-17 @ 1.2V
• XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-18-18 @ 1.35V
• XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @ 1.35V -
aktív tag
Sziasztok, Lenne 2db ram szettem, egy fekete és egy fehér. Beraktam őket aztán egy ideig szépen mentek aztán jött hogy valami nem stimmel. Nem is indult el a gép kiírta hogy memoria hiba. Utána is jártam egy programmal az Alábbi Különbségeket találtam.
Az alsó a fekete memoria.
Valaki tud abban segíteni hogy kellene beállítanom hogy megférjenek egymás mellett?
A gép:
x370 msi titanium
5600x
A ramok pedig:
Corsair vegance lpx cmk16gx4m2b3000c15w 16gb (2x8gb) 15-17-17-35 1.35v ver. 5.32
Corsair vegance lpx cmk16gx4m2b3000c15 16gb (2x8gb) 15-17-17-35 1.35v ver. 3.21A válaszokat előre is köszönöm.
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=hellboy2387
-
sfknasty
aktív tag
válasz Találtgyerek #61219 üzenetére
Szia.Én már gariztattam G.Skillel ramot.
-
synaxon
tag
válasz regvoltrossz #61228 üzenetére
Szerintem vedd meg ezt, a benne lévőt meg próbáld meg eladni vagy hagyd meg tartaléknak.
A tökéletesség unalmas.
-
zolee1984
senior tag
válasz Hellboy2387 #61229 üzenetére
Add el a két szettet és vegyél egyformát.
Ezek nem fognak együtt menni xmp-ben az majdnem biztos.
Nagy valószínűséggel nem egyforma ic-k vannak rajtuküdv Zoli
-
aktív tag
-
ricsip
addikt
alaplap: gigabyte x570 gaming x
processzor: 3800X3200mhz-es memóriát (összesen 16 vagy 32GB-ot keresek). 2020 előtt a DDR4 3200Mhz még csak XMP használatával és 1,35V -on volt lehetséges. Azóta jött már ki olyan 3200-as RAM (kit), ami nem XMP-ből, hanem szimpla standard SPD-ből megy 1,2V-al, és bírja ezt a sebességet értelmes időzítésekkel, tuning nélkül? Mert úgy tudom XMP profilban nincs benne minden időzítés, ezért sok értéket az alaplapnak kell megtippelnie, és ha nincs benne a saját adatbázisában az a konkrét ram modul modell, és ez a tipp nem sikerül, akkor meg jön a black screen.
[ Szerkesztve ]
-
-
synaxon
tag
válasz ricsip #61234 üzenetére
Ezt eléggé rosszul tudod, már 2018-ban is volt ilyen modul.
A tökéletesség unalmas.
-
synaxon
tag
válasz ricsip #61238 üzenetére
Gondolom a többség itt drágább modulokat vesz, mert húzni is akarja, kevesen használnak olcsó kingston vagy adata memóriát. A milyen ramot vegyek topicban azért gyakrabban kerül elő a minél olcsóbban frázis. Szerintem CL18 alatt nem találsz olyat, ami 1.2V-on menne. De ezek amúgy is kihalóban vannak, manapság már nem nagyon gyártanak CL16 felettieket asztali gépbe.
A tökéletesség unalmas.
-
sphe
senior tag
Sziasztok!
Adott egy következő konfig:
AMD Ryzen 5 5600G
G.Skill Aegis 32GB /3200MHz CL16 KIT
Gigabyte B550M ds3hA memória tudja a 3000Mhz - et, de összerakva a konfigot csak 1067Mhz -én futott (HwInfo és a Gigabyte alaplap segéd programok szerint is). A segéd programban nincs is 3000Mhz. Próbáltam a legközelebbi értéket beállítani a 3000-hez (29.xx) de újraindítás után is visszaáll 2000Mhz körüli értékre. [kép]
Tudnátok egy kicsit ezzel segíteni?Xiaomi 14 tokok eladóak! https://hardverapro.hu/apro/xiaomi_14_telefon_tok_tokok_uj
-
törölt tag
Az 1067 MHz gyakorlatilag a 2133 MHz-et jelenti (x2), ennek így is kell indulnia.
A BIOS-ban az XMP bekapcsolását követően kell 3200 MHz-re állnia (1600 MHz), a hozzá tartozó összes többi beállítással együtt (időzítések, feszültség, stb.).
Ezt tudod a CPU-Z-ben is ellenőrizni a Memory - DRAM Frequency fülön (ha minden oké, 1600 MHz-et kell mutatnia).
A RAM-ok legyenek a gyártó által megadott slotokban (A2-B2).
Vannak modulok, amikhez 2 féle XMP profil is tartozik, jelen esetben a 3200 MHz-est kell választanod, mivel a RAM is tudja, és a processzorod memóriavezérlője is tudja ezt a memóriaórajelet. -
sphe
senior tag
Mást nem állítottam át.
Eszembe jutott hogy mi van ha nem a (logikailag) CPU-hoz legközelebbi memória modul slotokat kellene használni. Áttettem oda a manual alapján memória modulokat, BIOS-t reseteltem (köszi szépen fudi2002!), és már pörög is 3200-on xmp profillal 2 újraindítás után! - csak ezután olvastam az üzenetedet itt Scorp2011 de nagyon köszönöm![ Szerkesztve ]
Xiaomi 14 tokok eladóak! https://hardverapro.hu/apro/xiaomi_14_telefon_tok_tokok_uj
-
sacaaa
újonc
sziasztok! hálás lennék ha valaki kicsit oktatna
a régi gépimben ddr3-as ramok voltak , pl egy 12800U jelzésű ram jo volt asztali gépbe "U" unbuffered , ha a vége "E" volt tudtam hogy ecc , ha "R" akkor registered , csak szerverbe tudtam használni és ennyi tudással el is voltam
most van elöttem pár ddr4-es és van "P" , "V" , "T" jelzésű , szoval nekem káosz a megszokotthoz , de ha linket ad valaki az is segítség lenne , jo lenne nem olyat venni amit nem tudok használni -
synaxon
tag
válasz ricsip #61248 üzenetére
Igen, mert a JEDEC szabvány az talán 3200MT/s, 1.2V, CL 20. Minden ennél gyorsabb, az XMP. Azt gyanítom, hogy fizikai oka van annak, hogy CL16-hoz kell az 1.35V, gyorsabb működéshez szükség van több energiára. A legtöbb alaplap 1.4V-ig legalább kezeli a memóriákat, de úgy rémlik 4000+ felett van olyan is, aminek 1.45 kell, szóval lehet fölött is. Az XMP-től nem igazán kell félni, valahogy meg kellett oldani, hogy a szabványnál gyorsabb memóriák is stabilan működjenek az átlagfelhasználónak, erre találták ki. Az ember belövi a profilt és benne vannak az értékek, nem kell kézzel állítgatni, ez ilyen gyártó által letesztelt OC. Szerintem nyugodtan vegyél és használj XMP-s profilú RAM-ot a 3800x mellé, - ajánlott a 3600@16 - azokkal már nem nagyon szokott memóriaprobléma lenni, az első két generációs Ryzenekkel volt nagyobb baj e téren. De ha tartanád magad a fentebb leírtakhoz, hogy nem akarsz 1.2V fölé menni, akkor még pont tudsz venni egy olyan kitet apróról.
[ Szerkesztve ]
A tökéletesség unalmas.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest