Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• zsofycka

csendes tag

Azért paradoxon mert a valószínűség számítás és a reális emberi ész ellentmond egymásnak. Nagyon szépen levezetted valószínűség számittással,de a töbség szerint még is 50-50% az esély. Vagyis a számok ellentmondanak az emberi agy gondolatainak.
    Nem a MATLABba,de lefutattam a játékot eddig 240 alkalommal. 120 alkalommal váltottam ajtót és 120 alkalommal ragaszkodtam az eredetihez.És meglepő az eredmeny:ajtóváltásnál 120 ból 84 szer nyertem,mig ragaszkodással 120 ból 50szer. Na nagyon durva kerekitéssel a váltáshoz 2/3 és a ragaszkodáshoz 1/3 mert 84/120 az nagyjából (nagyon eltúlozva,tudom,hogy pontosan nem ennyi)2/3 és ay 50/120 az úgy 1/3.

• zsofycka

csendes tag

válasz CrusherW #2300 üzenetére

Nem a feladat megoldásával van a problémám,hanem a MATLAB-ba való beírásával. Hisz már említettem,és a kérésemet is ezzel kezdtem már a tegnap. Sajnálom,ha félreértettük egymást. A MATLABba egy csomo utasítás szükséges ahhoz is hogy egy átlagos kis mátrixot be generálj,és akkor vajon mennyi szükséges egy olyan programhoz,amelyikben meg kell jelenjen 3 ajtó,melyből egyet választun és egy másik nyilik ki,...és így tovább... Van valaki aki ért is a MATLAB-hoz??? (mert én nem :N )

• zsofycka

csendes tag

Na igen ezt kéne tennem,csakhogy nem tudom,hogyan kell a matlabba mindezt generálni. Nem tudom a parancssort :F :(

• zsofycka

csendes tag

válasz Alg #2289 üzenetére

Hogyha racíonális emberi ésszel gondoljuk végig,akkor tény hogy 50-50% az esélyünk nyerni,de végül is nem :N , a matematikai számítások nem ezt az eredményt adják igaznak :F . Ezért hivják paradoxon-nak. :))
    Nagyon aranyosak vagytok mindannyian,mert próbáltatok segíteni,nagyon köszönöm mindenkinek. :R

• zsofycka

csendes tag

válasz Tv #2283 üzenetére

sziasztok
    Valószínüség számíttásal annak az esélye hogy ajtócserével nyerjük meg az autót 2/3,mert alapbol 3 ajtó van,melyek közül választhatunk;innen jön a n/3. Mi rámutatunk egy ajtóra,és ha nem váltunk,akkor a nyerés esélye 1/3,mert a három ajtóból csak egyiket választottuk. Ekkor kinyit a műsorvezető egy olyan ajtót,melynek kecske a tartalma,vagyis 0. Ha váltunk ajtót,akkor a nyerés esélye megnő,hisz 3 ajtóból a másodikat választjuk, igy 2/3 az esély.
    Ha megnézzük a játék kezdete előtt mind a 3 ajtó esélye 1/3.
    Az én számomra ez egy kis példával lett érthetőbb: ott állsz egy kosárlabda pályán és gyakorlod a kosárra dobást. Ugy számolsz,hogy 1ből 1, 2ből 2,3ból 2,4ből 3,...és igy tovább.
    Vagyis a dobott esélyeid kerülnek a nevezőbe,a találtak a számlálóba.Igy van az ajtókkal is 3ból 1,3ból 2=>1/3 és 2/3.
    Na de az én feladatom,hogy ezt matlab programba irjam és értelmezzem a nyerés esélyeit váltással és nem váltással
    Köszönöm a segitségeteket :R

• zsofycka

csendes tag

Sziasztok. Segitségre lenne szükségem,egy matlab feladatban. Már két honapja töröm magam rajta hiába(igaz,hogy a reál tantárgyak távol állnak tőlem)
    Ime a számomra büvös feladat:
    A Monty Hall-paradoxon
    Sztochasztikus feladat,vagyis egy valószínűségi paradoxon, ami az Amerikai Egyesült Államokban futott Let's Make a Deal (Kössünk üzletet) című televíziós vetélkedő utolsó feladatán alapul, nevét a vetélkedő műsorvezetőjéről kapta.
    A műsor végén a játékosnak mutatnak három csukott ajtót, amelyek közül kettő mögött egy-egy kecske van, a harmadik mögött viszont egy vadonatúj autó. A játékos nyereménye az, ami az általa kiválasztott ajtó mögött van. Azonban a választás meg van egy kicsit bonyolítva. Először a játékos csak rámutat az egyik ajtóra, de mielőtt valóban kinyitná, a műsorvezető a másik két ajtó közül kinyit egyet, amelyik mögött nem az autó van (a játékvezető tudja, melyik ajtó mögött mi van), majd megkérdezi a játékost, hogy akar-e módosítani a választásán. A játékos ezután vagy változtat, vagy nem, végül kinyílik az így kiválasztott ajtó, mögötte a nyereménnyel. A paradoxon nagy kérdése az, hogy érdemes-e változtatni, illetve hogy számít-e ez egyáltalán.
    Egyszerű valószínűségszámítási eszközökkel megmutatható, hogy igen, mindig érdemes váltani, ez azonban annyira ellentmond a józan észnek, hogy a problémát paradoxonnak tekinthetjük.
    Köszönöm a segitségeteket :))

Új hozzászólás Aktív témák