- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Balinov
titán
'Sztok, LR-t hasznaloknak talan jol johet ez a LensTagger Lightroom plugin. legacy uvegeket exifelni
Ugy latom, ugyes kis GUI/plugin frontend az exiftoolhoz
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
tvamos
nagyúr
válasz Rapid136 #9449 üzenetére
Latom, van belole 25mm-es is, MFT bajonettel. Az nekem pont jo lenne. Vegulis 399 US$ nem is olyan veszes. (Dehogynem!)
Ahogy most olvasgatom a teszteket, a Nikkor 135mm 1:2.8 sem tunik rossznak. Annyi itt a 135mm-es fix, mint a vizcsepp a tengerben... :/ Ki a fene igazodik itt el mar! Mondjuk... egy kis fenyero mindig jol jon... nem?
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Rapid136
őstag
Mit vársz a 135-östől?
A bajonettes obik valószinűleg élesebbek a régieknél, de 5-6 rekeszlamellájuk van.
A régi preseteknek meg 9-19, igy mindig kör alakú a fényfolt a háttérben.
A 2,5-es obik alig fényerősebbek a 2,8-tól, 1,8-as is van de ritka és baromi nehéz (volt a kezemben).
A Jupiter 3,5/135 viszont kicsi.
Na találd ki mi a tuti neked :-)
Nekem egy Tair 11 van, meg egy Adaptallos Close Focus 2,5/135mm, meg egy MD 2,8/135 amit sose használtam, mert dobozban van és olyan mint a bolti. De szerintem a képe amúgy sem közeliti meg a többi obimét.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
tvamos
nagyúr
válasz Rapid136 #9456 üzenetére
Szeretetnék szép régi objektívet. (Nem is annyira régit, mint inkább úgy kinézőt.)
Legyen fényerős, ha már veszek egy fixet, mert nem fényerős zoomom van már.
Nem fogom számolgatni a lamellákat, és az sem baj, ha nem tökéletes kör a bokeh. Lehet, hogy örülnék is neki.
Jó lenne, ha középen, fókuszban, nyitva is éles lenne. A széleken nem nagyon fontos.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Elektrosokk #9458 üzenetére
135mm (115-150)
-
Rapid136
őstag
Egy megoldás van: előre...
Egyszerűen meg kell nézni mi van eladó és elmenni kipróbálni. Vagy megvenni és használni, ha piaci áron vetted, akkor el is tudod adni. 135-ös kisteléket 8000 és 15000 Ft között nem keveset találsz. A Tair11 mondjuk 25000, nem véletlenül :-)
Tesztek alapján hiába választasz valamit, lehet hogy neked épp nem jön be a képe.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
El Joe
tag
Sziasztok,
Megjött az adapterem a Fujihoz (X-E2), véleményetekre lennék kíváncsi; portré, általános kistele felhasználásra Pentacon 135/2.8 15 lamellás bokeh monster, vagy a Sonar 135/3.5? -
El Joe
tag
válasz Elektrosokk #9462 üzenetére
Köszönöm, én is így vélekedtem, csak kellett egy felhasználói megerősítés.
-
tvamos
nagyúr
Hozzajutottam egy Soligor 250mm f/4.5 Telephoto optikahoz. Sajnos hianyzik belole csavar, es lotyog. Szeretnem potolni, de nem tudom, mekkora kell bele. Tudnatok segiteni?
Kene egy jo csavarhuzo keszleti is, mert itthon csal ilyen... biliacel vackok vannak. Tudnatok valami jo keszletet ajanlani, amit webshopbol meg tudok venni, es jo minoseg? (Jo lenne 10 ezer alatt...)
Elore is koszonom a segitseget!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Bubukain
senior tag
belekezdenék egy sony 6000-es vázzal a manuálozásba, de kicst megakadtam az adapternél.
az obi alján található egy kis pöcök, aminek a benyomása húzza össze a blendét.
ezek ismeretében milyen M42 adaptert kéne vásárolnom? -
80hun
addikt
válasz Bubukain #9467 üzenetére
Blendeperemest
Ezek a fajták nekem beváltak
-
Muerte68
addikt
válasz Bubukain #9469 üzenetére
igen ott a perem a menet végén
Nekem fotga van ugyanígy néz ki-az az olcsóbb a kolléga által ajánlott K/F-a drágább minőségibb darab.
Általában az olcsóbbak is jók,de nagyobb az esetleges hibaszázalék esély pontatlanság.[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Rapid136
őstag
válasz Bubukain #9471 üzenetére
Mostanában igen hamar itt vannak a cuccok Kinából, erősen csodálkozom...
Két dogot érdemes még figyelni, hogy állítható legyen a betét és legyen hozzá hátsó kupak. Egyben igy alig drágább.
Amúgy mindegyik állítható, csak az egyszerűbbekhez nem adnak imbuszkulcsot.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Ricardo128
senior tag
M42-es obikból ilyen ritka számba megy a nagylátó, vagy az ultra nagylátó? Akárhol nézem, nem nagyon van, ha meg igen, akkor csilliós összegben mérik kilóját. Ilyen 10-20mm között gondoltam, de százezreket nem ér meg.
gölmétcsül ©
-
Rapid136
őstag
válasz Ricardo128 #9473 üzenetére
Miután a filmes korszakban, a kisfilm elterjedésével indult az m42, nyilván nincs sok belőle, mert nem tartott ott a technika, egykét 20mm létezik, van oroszból, de a többség 28mm-től kezdődik...
Hamar áttértek a bajonettes rögzitésre, abból hamarabb találsz, de azok se olcsók. Van egy 3,5/17mm-es Tamronom Adaptallos cserélhető véggel 50-60000 Ft kintről.
Mondjuk az általad elvárt 10mm-es gyujtótávolság értelmezhetetlen, mert 24x36mm érzékelőnél a 15mm már halszem, 9-10mm körül meg kör alakú 180 fokos képet rajzoló lencsék vannak csak.
Ujonnan meg nem sok értelme van m42 véggel gyártani bármit is.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Tua
tag
Üdv! Szereztem egy CJ Tessar 50mm f2.8-at (M42, fekete változat, 5 lamellás) viszont csak 2.8 és 5.6 között tudom rekeszelni. Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a probléma?
-
H2o-pok
senior tag
Lenne valakinek erről tapasztalata?
YASHICA YASHINON DX 50MM F1.7
Helios 44M-4 em volt,most erre gondoltam helyette. -
Bubukain
senior tag
kérdéseim lennének
megjött a takumar 135 lencsém a hozzá való m42-nex adaterrel.
rátekertem az a6000 vázra, működik, blendét manuálisan tudom állítani, de a vázon nem jelez vissza
semmit csak F - - amit kiír
ez így normális? -
-
Bubukain
senior tag
értem, köszi
akkor ezek szerint a záridőt és az iso-t is manuálisan kell beállítani, mivel rekeszérték nélkül nem tudja a váz beállítani a megfelelő expozíciót.
amúgy azt gondoltam hogy nem tudja kiolvasni a váz a rekeszértéket, de gondoltam hogy manuálisan be tudom állítani az obinak megfelelően.[ Szerkesztve ]
-
fulemuless
csendes tag
Annyira azért nem vészes, mint sokan gondolják. Az tény, hogy nem Nikonra vannak tervezve a bázistáv miatt, de ha lemondasz a végtelenről, akkor egy sima átalakítóval is jó lesz a kép. A végtelenhez lencsés kell, ezért el kell viselni némi minőségromlást vagy átalakítani a bajonettet - erről csak olvastam.
-
jjeahh
nagyúr
Amúgy ennyit erről, hogy melyik obi mennyire éles... eddig a revuenon 55mm F1.4-emet olyan gyenge közepesnek gondoltam m4/3-on, nyitva használhatatlan, egyet rekeszelve oké. Canonon szintén ilyen... erre speed boosterrel egész használható nyitva is, sony a7s-en meg még élesnek is mondható. Revuenon special 135mm F2.8-al még árnyaltabb a helyzet. M4/3-on sima adapterrel életem legrosszabb obija, rekeszelve is botrányos, canonon szintén gáz, m4/3-on speed boosterrel meg nagyon ott van a szeren, komolyan a legélesebb manuálom Aztán amikor felcsavartam a7s-re Szétkarcolja a szenzort... mondjuk az nem meglepő, hogy 12mp ff szenzoron minden éles, az viszont fura, hogy 4/3, apsc szenzorokon és 4/3 + focal reducer-en mennyire össze-vissza viselkednek ezek a manuálok. Komolyan lassan fogalmam sincs, hogy most akkor a 135-ös obim végül egy nagyon frankó üveg-e, vagy szemétbe való És vajon ha váltok fuji + speed booster kombóra, azon mit várjak ezektől az üvegektől?
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
MrChris
nagyúr
válasz fulemuless #9483 üzenetére
Akkor nézd meg mennyi minőségről kell lemondanod. A végtelen se a horizontnál van, nem arról mondasz le. Lencsétől is függ hogyan, de 3-5 méter maximális tárgytávval nem valami praktikus használni az obikat. Az átalakítás meg jól hangzik míg szét nem szeded és kiderül mennyit kéne vele dolgozni, kialakítani... Pár obinál könnyen megoldható, de a többibe jobban bele kell nyúlni, ha szaki csinálja egy vagyon. Olcsóbb venni 30-40ezerért manuálozáshoz egy milcet, arra minden felmegy.
-
p_adam
addikt
Semmi meglepő nincs ebben, egy Lens Turbo nem lesz egy Speed Booster Ultra, a plusz üveg degradálni fogja a képet ha nem optimális a lencsével a párosítás, már pedig ez eléggé kivitelezhetetlen. Nem véletlen hogy pl. a telekonvertereket is csak a drága objektívekhez ajánlják (és még azok is jó drágák).
Persze lehetnek kivételek, ha mossa a sarkokat vignettál de középen jó akkor jól működhet a kis szenzoron de a legtöbb (alapvetően filmre tervezett) objektívnek a felnagyítás nem tesz jót.
Videóra persze teljesen jók lehetnek ezek az adapterek, mert még 4k esetén is csak 8 megapixeles felbontásról beszélünk, vagy ha eléggé le vannak rekeszelve, akkor is tudnak jó képet adni (ugyanúgy mint a telekonverterek esetében).
-
jjeahh
nagyúr
Hm mégcsak nem is lens turbóm van, hanem a legolcsóbb camdiox focal reducer és nem azt írtam, hogy azzal sz*rabb, hanem pont azt, hogy pl. 135-össel nagyon durván javul az élesség
(#9486) fulemuless:
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
p_adam
addikt
Elnézést, nem olvastam el elég figyelmesen, de én is azt írtam hogy esete válogatja, valamivel jó lesz hogy csökken a belenagyítás, valamivel meg nem, az objektív torzításától is függ stb.
Remélhetőleg lassan elkezdenek gyártani olcsóbb kamerákat beépített ND-vel, mert ott ezeknek a focal reducer-eknek hatványozottan megnőne az előnye és használják is (csak egyelőre nem ez az árkategória...).
-
faki_
senior tag
-
MrChris
nagyúr
válasz fulemuless #9486 üzenetére
A rangefinderek?
-
Rapid136
őstag
válasz fulemuless #9495 üzenetére
Próbáltál már A7-et vagy A6000-et?
Meg fogsz lepődni, pláne ha markolat is van az A7-esen...
Én meg azt nem értem minek mászkálnak az emberek gyerekfej nagyságú fényképezőgépekkel és miért kell állandóan elvenni a szememtől a gépet ha vissza akarnám nézni a képet :-)
És hogy lett feleolyan nehéz a fotóstáskám mióta MILC-em van?Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
MrChris
nagyúr
5 év dslr-ezés után váltottam 2013-ban milc-re. Egyik ok a manuálozás volt. És nem is szeretnék itt más témaidegen dolgot behozni. A dslr-embe tettem törőékes mattüveget, chippes adaptert, de így is szenvedős volt a kicsi ovf miatt. Kipróbáltam még pár másik vázat, de láttam, hogy a kroppos váz keresőmérete és fényereje gyenge a biztos élesre álláshoz. Kipróbáltam a létező egyik legnagyobb slr keresőt is az Oly OM-ét, ami tudtommal nagyobb bármelyik legistenibb dslr keresőjénél és világos, nem pentatükrös, mint a legtöbb mai canon, nikon. Öröm belekukkantani, már-már körbe tudsz nézni. Még ezzel is, törőékkel tekergetem a pontos élességet, de mivel ez filmes máshogy állok hozzá.
A megfelelő felbontású evf-ben viszont egyértelműen látható, vagy láthatóvá lehet tenni az élességet, 1:1-es nagyítással, élkiemeléssel, kis gyakorlással pillanat alatt megvan. Végülis a képeket egy nagy monitoron fogjuk viszontlátni ahol könnyen megítélhető hogy jól sikerült e az élesség, hasonló az élmény a nagyfelbontású evf-nél, ehhez képest hol van méretben pl egy Canon xxxD, xxD, vagy 7D kersője? Látványosan kisebbek, élességet manuál üveggel nehezebb megítélni, egy kis határon belül tekergeted mert ilyen méretben pontosan nem látni. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Számomra a dslr-ek keresőjébe nézve elszomorító a látvány, mint egy fekete cső, ennél 40 évvel ezelőtt jobbat, használhatóbbat alkottak.
Manuálfókuszáláshoz most a legjobb megoldás az EVF, ami jó minőségű, nagyfelbontású, nagy méretű, belenagyítós, élkiemelős és ez milc vázakban található.[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
még visszamehetsz az iskolapadba a trollképzőben, ez a produkció egy kettes alára elég.
ha pedig véletlenül komolyan gondolnád, amit írsz, akkor csak a saját tudatlanságodat, tájékozatlanságodat reklámozod. érdemes lenne utánanézni a nagyvonalúan lefikázott technológiáknak (rangefinder, MILC), sőt, gyakorlati tapasztalatot szerezni velük. minden tisztelettel -
-
jjeahh
nagyúr
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Társasjáték topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest