- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laszlo733
aktív tag
válasz King Unique #66897 üzenetére
Köszönöm Urak! Még akkor kipróbáltam és rá is jöttem, hogy így sajnos nem kivitelezhető a Mint és a Swap miatt. Amúgy az egérrel nem is sikerült megfognom a csúszkát, efektív nem csinált semmit. Egyenlőre még marahat így a rendszer, akkor sajna törölni kell a linuxokat, de akkor már megy a Win10 is a lecsóba 😃.
-
válasz Laszlo733 #66901 üzenetére
Már miért ne lenne kivitelezhető?
- Windows-ban zsugorítod a lemezt (annyival amennyit hozzáadnál a Manjaro-hoz)
- Bebootolsz egy live linux-ot , és ott a gparteddel egyenként eltilitolizod az üres helyet jobbra, a Manjaro partíciójának végére:
- sda5(mint) partícióját elmozgatod közvetlen az sda4(Windows) partíció mellé, hogy ne maradjon köztük üres hely
- az sd6 swap-ot is elmozgatod az sda5 mellé, hogy ne mardjon köztük üres hely
- az sda7(manjaro)-t is elmozgatod úgy hogy az összes üres hely mögötte legyen (ráhúzod közvetlen az sda6-ra)
- az sda7-et kiterjeszted az üres helyel.Készen vagy.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Másik topikban felmerült egy érdekes probléma: Az USB merevlemezt /dev/sdc-nek nevezi el holott látszólag nincs se /dev/sda, se /dev/sdb.
Linux alatt létezik eszköznév lefoglalás? Mint pl. Windows-on egy külső programmal megadhatom, hogy adott USB eszköz milyen betűjelet kapja Pl. E: lenne az első kiadható betüjel, de mégis az S:-hez társítja.
Fel lehet szabadítani ezeket a foglalásokat, vagy kideríteni miért sdc-vel kezdi sda helyett?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit mond az fdisk -l?
Amúgy Windows alatt usb-s hardver azonosítóhoz vannak kötve a port nevek, amik így véges számú kiosztható azonosítóval rendelkeznek.
Linux alatt alapértelmezésben az udev nem ment ilyesmit így ki sem tud fogyni a kiosztható azonsoítókból, de beállítható úgy is.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
King Unique
titán
válasz Laszlo733 #66901 üzenetére
Ez esetben közvetlenül nem fogja tudni átmozgatni, kiterjeszteni az sda7-re a lefoglalatlan területet a GParted, mint már említve volt. Viszont annyi pontosítással élnék, hogy a másik válaszban leírt módszerrel már működhet, egyenként átmozgatva a partíciókat. De akkor a swap partíciónak kikapcsolt állapotban kell lennie és a linuxos rendszerpartíciók átmozgatásánál fel fog dobni egy figyelmeztetést.
-
nagyúr
válasz King Unique #66905 üzenetére
másik válaszban leírt módszerrel már működhet, egyenként átmozgatva a partíciókat
Ez igaz, bár elég sok buktató van benne, én azért nem említettem ezt a módszert, mert a szürke 1MB-os rész eltüntetését nem a Mint hozzáillesztésével lehet megoldani, hanem az általam nem használt oprendszer zsugorításának pontos beállításán múlik, annak használatába értelemszerűen nem kontárkodom bele. Mint tudjuk, okkal csinálja a rendszer ezeket az 1-2MB-os helyeket a particiók közé.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Laszlo733
aktív tag
válasz King Unique #66905 üzenetére
Átmozgatás alatt mit értetek, mert egérrel nem hajlandó csinálni semmit. Live cd alatt próbáltam természetesen..
-
King Unique
titán
válasz Laszlo733 #66907 üzenetére
Ha le van választva az sda4-ből a lefoglalatlan terület, akkor nem azon, hanem az sda5-nél kell az átméretezés / mozgatás opcióra menni és a felugró ablakban (ilyen) balra tolni a teljes partíciót. Majd ezt ismételni az sda6 és sda7 esetében is, de amúgy már leírták a másik válaszban. Viszont mivel adatok vannak a partíciókon, ezért az átmozgatásuk eltarthat egy ideig. Másrészt megjelenik majd a figyelmeztetés, hogy az átmozgatás bizonyos esetekben gondot okozhat utána rendszer a bootolásánál, ezért javasolt előtte menteni. Vagy kihagyni, aztán jó esetben remélhetőleg nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
Laszlo733
aktív tag
válasz King Unique #66909 üzenetére
Kőszönöm, csak egyszer kell ráéreznem a metodikára és utána menni fog.
-
-
Fred23
nagyúr
Kiadtam a sudo dpkg-reconfigure lightdm parancsot, és megjavult az UNetbootin, hajlandó lett végre a szimplán szürke GUI-nál többet is mutatni magából. Meglepődtem a sikertől, de örülök.
Különféle asztali környezeteket próbálgattam órákon át, váltogattam a display managereket is, de hogy ez bekavarjon az UNetbootin-nek, és csak annak?!
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Laszlo733 #66907 üzenetére
A partíció átmozgatása alatt azt értjük, hogy a zsugorítás után létrejött üres helyre kihúzod a következő partíció elejét, de mindjárt utána a végét is annyival visszahúzod, így a mérete nem változik. Ugyanezt eljátszod a következő partícióval is.
De nem ajánlom, elég bonyás ez így, meg sokáig is tart HDD-nél. Inkább telepítsd újra a Linuxot.
(#66903) cigam: ez a fix /dev/sdc valami disztróba hekkelt spéci udev szabály miatt lehet. Még nem láttam ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Frawly #66915 üzenetére
Sajna nem. Pl. nálam is alapból sda-nak fűzte fel a külső merevlemezt. A kollégánál kefélődött el valami. Pont ez a baja, hogy a LE beállításaiban /dev/sda1/...ra mutat a médiatár. Ha most újrakonfigurálja az egészet, az elfedi a problémáját, de mi lesz ha pár indítás után az sdc-t is megszünteti, és sdg nevet ragasztja rá.
Gondoltam itt is rákérdezek, mert ilyen eszköznév eltolódásról még nem hallottam, érdekes maga a probléma.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
BoB
veterán
De.
Egészen biztosan nem mutat /dev helyre semmilyen LE hanem egy mount pontra. A probléma hogy az udev szabályt úgy adták meg hogy a mount pont elérési útvonalába belekerül az sd akármi is. Ezt kell csak átállítani hogy normálisan elnevezett könyvtárba csatolja, pl a kötet nevet használva
Az hogy sdx akármit kap egy eszköz mindig is random volt, de amúgyis lényegtelen.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
herdsman12
őstag
Linux Mint 19.1, Mate 64 bit verzió beépített "Óra" alkalmazás a beállításnál és a sugóban is helyesen, kettősponttal elválasztva mutatja az időt, terminálban szintén.
A Mate honlapon is a helyes formátumot látom.
A panelen viszont egy ponttal elválasztva (19.10) látható.
Állítási lehetőséget nem találok.
Van megoldás, vagy ez ilyen? -
-
nagyúr
válasz herdsman12 #66922 üzenetére
Ubuntu Mate 19.04-re csodálkozom éppen, hogy már itt is van nonfree driver az Intel VGA-hoz, szóval Debianosodás van......szóval az a Clock applet ilyen, itt a manualja, ott is egy pont az elválasztó.
Inkább zavar az, hogy se időjárást se mást nem lehet benne előhívni.
Aki ismeri az Ubuntu-t, látott már ilyen nonfree drivert?
(benéztem, ez nem az Ubuntu topik, sorry)
[ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
válasz ubyegon2 #66924 üzenetére
Az ott a manualban a 12 vagy 24 órás formátum választás.
Az első oldalon helyes formátumban mutatja az időt.Így aztán valóban gáz ez.
Ez az 1.20.1 Mate verzió, azóta van már 1.22 verzió is.
Nem tudom, hogy lesz ez majd aktuális, de úgy nézem időjárás javítás is van benne.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz herdsman12 #66926 üzenetére
Ez van, nekem fel sem tűnt, pont vagy kettőspont (igaz félórányit használtam)......
amit a Cinnamon appletjeiről említettem nemrég, itt is érvényes...ja mégsem. Azt nem tudom, a Mate-nál a DE-vel együtt fejlesztik-e az appletjeit is.[ Szerkesztve ]
-
CoroStar86
aktív tag
Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni! Szinte teljesen kezdő vagyok Linuxból. Van egy régi laptopom kifogástalan műszaki állapotban. Szeretnék rá Kali Linuxot telepiteni, Windows nem kell, arra van asztali gépem. A laptopom teljes mértékben megfelel Kali futtatásához (2nd gen. i5 CPU, 8GB DDR3, Intel HD/Radeon 5850 Mobility, stb...). A gépben található egy 96 GB-os Kingston SSD és egy 500 GB-os HDD. Telepithető a Linux az SSD-re, nem kell hozzá külön driver, vagy ilyesmi, próbáltam. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan végezzem a telepitést a legszakszerűbben, a legprofibb módon? Több hete túrom a netet, de legtöbbször csak több éves, elavult leirásokkal találkozom, ezért szeretnék aktuális információkat Tőletek. Elsősorban a particionálás érdekelne (root, home, data, user, swap - melyik szükséges/optimális, melyik mekkora legyen, melyik meghajtóra, partició elejére/végére, ilyesmik), de bármilyen más tanácsot is szivesen fogadnék (Linuxszal kapcsolatos ajánott magyar leirások, videók, linkek, amik esetleg az összefoglalóban nem szerepelnek). Az oprendszer fő felhasználási területei a következők lennének: anonim netezés (Tor), Linux, mint oprendszer tanulmányozása, programnyelvek telepitése, tanulása. 10 éve androidos vagyok (főzött ROM-ok, recovery, bootloader, ilyesmik), ennyi tapasztalatom van Linux-(Unix) alapú rendszerekről. Tanácsotokat, ötleteteket előre is nagyon szépen köszönöm!!!
-
Rimuru
veterán
válasz CoroStar86 #66928 üzenetére
Ubuntu LTS, elso korben a particionalast akar a telepitore is bizhatod.
Minden mast amit szeretnel ugyanugy elersz es jobb leirasokat talasz a neten ubuntuhoz.Vigyázat, csalok!
-
törölt tag
Szeretnék Ubuntu Server indításakor egy bash script-et lefuttatni, de user-ként.
Gondolom ilyenkor /etc/rc.local nem jó erre. Hogyan tudnám mással megoldani? -
törölt tag
válasz Rimuru #66931 üzenetére
Valamit elszúrok...
$ loginctl enable-linger peachman
Ezután megcsinálom a $ nano ~/.config/systemd/user/autostart.service fájlt.
[I][C][Unit]
Description=Autostart Applications
[Service]
ExecStart=/home/peachman/autostart.sh
[Install]
WantedBy=default.target[/C][/I]Viszont mégsem indul reboot után.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
És eddig úgy tudtam, hogy mindég az első szabad eszköznevet adja. sda-val indul, aztán jön az sdb,...
Ha csak egyetlen egy eszköz van rádugva hogyan ugorhat át egyből 2 nevet úgy, hogy az első kettőt nem is látni a rendszerben.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok, tudtok ajánlani valami jó Linux kvízes oldalt tudásfelmérésre? Olyat mint az alábbi, csak jó lenne ha kiírná hogy miket rontottam el.
[ Szerkesztve ]
-
Necronom
senior tag
Sziasztok,
Kesz vagyok
Van egy masinam (Gigabyte 1156-os lap, I7860, gyari normal bios) es semmilyen Linux nem akar rajta mukodni....
Sot, mindegyik ugyanott akad el...Kiirtam mar a Mintet, az Archot, a Linux Lite-t pendrivera
Boot sima ugy, elinditom hogy kiprobaljam, aztan a nagy sotetseg....monitor alszik es ennyi....semmit sem csinal, bill. sem el...csak resetre reagal
Mindegyik disztronal ugyanez van, szoval beztos hogy nalam van a baj
Hozzateszem egy masik gepen siman mukodik a Mint, hasznalom is mar jo egy honapja szuperul
Es mire ott tartok, hogy okes, atallok ra, a vacak masineria nem akarja ...
Valaki valami okossag?Udv: Necro
TAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
válasz Necronom #66940 üzenetére
Kicsit pontosítsunk. Milyen chipset(VGA!), milyen porton csatlakozik a monitor.
- Ha a "boot sima ugy" lenne, nem "nagy sotetseg" lenne a vége. Ilyenkor CTRL+ALT+F1 (eseleg CTRL+ALT+F3) kombóra sem jön be egy karakteres felület?
- Ha kompatibilis módban indítod a "Mint live"-ot, akkor mi történik?
- Ha nomodeset paraméterrel indítod, lesz kép a végén?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Necronom
senior tag
Az alaplap itt, a videokartya AMD Radeon HD5750
A bootot ugy ertettem, hogy a menuig eljut, tudok valasztani, tehat elmeletben a pendrivera kiiras jo
Egyedul az installt nem tudtam kiprobalni az Archon, mert nincsen meg szabad SSD hozza, igy live modban szerettem volna futtatni
Mivel a billre nem reagal, igy tokre mindegy mit nyomkodok
Barmi mas inditasi proba kudarc....csak fekete kep es a monitor is bealszik, egyebkent HDMI-n csatlakozok
Sajna masik videokartyaval nem tudom kiprobalni, mivel nincs tobb
Masik gep van (miniITX konfig, integralt proc, onboard video, szinten HDMI), azon szuperul megyTAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
-
-
IO.sys
őstag
Sziasztok!
Debian 7-en cronnal ütemezett rsync csinálja a napi mentést. A szokásos napi mennyiség párszáz fájl és 50 MB kb. Az óraátállítás napján este 2 GB ment át több ezer fájlban.
Próbálom megtalálni a tettest.
A find /home/ment -mtime -1 -print nem dob ki semmi szokásostól eltérőt. Lehet, hogy az óraátállítás okozta?凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IO.sys #66947 üzenetére
Milyen fájlrendszerre mentesz? https://rsync.samba.org/daylight-savings.html
Így elsőre FAT-es rendszereknél találtam ilyen problémát amit írsz, mert unix rendszerek UTC időt tárolnak és alakítják át local time-ra, míg FAT fájlrendszerek meg csak local time-ot. Az rsync meg szerintem annyit látott csak a DST idején emiatt, hogy módosultak a hozzáférési idők, így mindent le kell frissíteni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest