- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacc
aktív tag
válasz Uyuarasy #31500 üzenetére
Igen a beázás, na arra nem gondoltam, s főleg, hogy Dorian írtad, még megszavazzák stb.
Mert én úgy gondoltam, hogy inkább ne legyen hangzavar felettem (mennyezeti hangszigetelést nehezebb elérni, mint oldalsó falaknál), a klíma energia ára okés, belefér, de az sem mindegy, hogy mennyit megy, milyen intenzíven, egy idő után az is lehet zavaró. -
tag
Ha csak ennyi zavar, nalunk volt olyan hogy a kozoskepviselo/gondnok felment valakivel a padlasra szetnezni (en laikuskent nem tudom mit vennek eszre, gondolom szakertovel erdemes), plusz erdemes kotni kiegeszito lakasbiztositast, ha nagyon durva lenne a karesemeny akkor nem feltetlenul kell a lassu burokraciara varni.
-
sss
őstag
válasz Csabroncka #31495 üzenetére
Teljesen elborult árak ezek. Én még idén le akartam tudni a lakásvásárlást (mert jövőre további emelkedésre számítok), de egyre kevésbé vagyok benne biztos hogy megér ennyit a dolog.
Lacc: én is egy időben kizártam a földszint/magasföldszint/félemelet illetve a legfelső emeleteket is. Csak ha alapból sem túl nagy a kínálat... ezek után meg tényleg alig maradt bármi is.
-
pit stop
addikt
Az elmondottakon felül az új építésű házak esetén sok helyen padló/mennyezet fűtés van. Ezek mire felérnek a nagy nyári melegben ha nagyon sok szintes a ház, akkor nem érzel szinte semmit.
Ismerősnek azt mondta egyik beruházó pl., hogy 5 fok különbséget garantál felső szinten kinti levegőhöz képest, többit oldja meg ahogy akarja.
Szigetelés/rendszer/beruházó függő is, de sok csittivitti penthouseban kellett plusz klímákat is szerelni, ami kb dupla kiadás.Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
veterán
válasz pit stop #31504 üzenetére
Ez sajna ilyen, a mennyezethűtésnek van egy tervezési kapacitása, az is megfelelő árnyékolás mellett. Társasházakban a pára is komoly gond lehet.
Nálunk pl. az van, hogy nem veszik alacsonyra az előremenőt, mert egy csomó lakásban nincs párátlanító, és náluk azonnal kikapcsolna az automatika. Ezért a többi lakó szív a nem megfelelő teljesítményű hűtés miatt.
-
tototos
őstag
válasz Vision #31505 üzenetére
Mi áprilisban költöztünk mennyezet hűtés és fűtéses lakásba. Alapból kint 30-35 fokos hőmérséklet melett 26 bentit grantálnak megfelelő árnyékolással. A párásodás probléma, mert ugyan raktak elszívókat, de ilyen lakásnál energiavisszanyelős hőcserélés lenne szükséges, de hát ezt kihagyták anno.
-
tototos
őstag
Másik téma. Ki mit mond mikor éri meg a házvásárlás és mikor éri meg jobban bérelni? 120 milliót környékén van a ház ami megfelel az elvárásoknak és 400-500 ezer forint körül vannak kiadó házak. 60-70 millió forint van kp-ban a többit hitelből kellene a vásárlás esetén.
-
sakal83
addikt
válasz tototos #31507 üzenetére
Vegyel. Ne berelj. Ugyanebben a cipoben vagyok. Az eddig 130mert hirdetett ikerhazat 150re emeltek a heten. 2 eve adtam ki hazat. Szo szerint duplazodott a berleti dija. Egyszeruen penzkidobas az alberlet hosszútávon.
Egyszeruen olyan draga lett egy notmalis lakas haz, hogy akkor is extrem draga ha berled, akkor is ha megveszed,.
Gondolj bele. 120m ft kamatkoltsege havonta 300e ft (torleszto 800e) 20 evre az amortizacioja az epuletnek mondjuk 1.5%, ami 100e/ho, ha 80m az epulet, azaz 400e ft a kvazi toke hasznalati dij es a felujitasi ktg.
Tehat 20 ev alatt kifizetsz 192.000.000ftot plusz 24.000.000 amortizaciot, azaz. 216.000.000-ftot. Es maradcegy 120.000.000 jelenerteku ingatlanod
Albival pedig 120.000.000Ft-ot.es a zsebedben marad 72.000.000Ft.
Es ki vagy teve barmilyen emelesnek bérlőkent.
De azert lehet izlelgetni ezeketba szamokat ugy h 420.000 ft az atlagber.
[ Szerkesztve ]
-
-
VMatteo
őstag
jövőre mennyit emelnétek az albérleti díjon? ha új albérlő jönne, tehát nem a jelenlegi maradna tovább?
Tisztelet a Gépésznek!
-
veterán
válasz axioma #31510 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy az építési költségek elszállnak, azt 1-2 éven belül nem tartom reálisnak. Most változtak meg az építési szabályok is (drasztikusan), aminek az önkormányzati része még ki sincs dolgozva. Pl. megszűnt az építménymagasság fogalma, eresz és épületmagasság jön helyette, de egy csomó HÉSZ-ben nincs ilyen. Amíg ezek nincsenek meg, addig a tervezések is állni fognak, és itt most csak a magán családi házakról beszélünk. A társasház átfutása eleve több év, szóval ha itt most hirtelen ráömlik egy csomó pénz az emberekre, a beruházók is meglódulnak, akkor is több év lesz, mire ebből felfut a kivitelezés.
A változások miatt a már engedélyezett tervek is kérdőjelesek. De ilyenből sincs sok szerintem.
-
sakal83
addikt
válasz VMatteo #31511 üzenetére
100%ot
Minden evben meg kell nezni az adott lakas median hirdetesi arat, es 5%os hozammal es 1% amortizacioval szamolva kell meghatarozni a dijat, mert az 5% realhozam teljesen evidens
Tehatva 13ban egy ujszeru n+2es lakas medianja kb 110m lett, igy sima liba a havi 550e ft.
Nem neked szol az ironia szemelyesen, cdak a mostani helyzetnek es a magyar nep penzugyi kultúrajanak.
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #31513 üzenetére
Na ezt a tervezes leallast nem is mondtak me'g nekunk, siman vallalnanak... mondjuk mi annyira messze vagyunk minden szokasos hatartol beepitesben, hogy vszinu mennie kene barmi valtozik (de ertem hogy esetleg nem dontenek, ha nincs meg a szabaly amit ellenorizni kene).
-
tototos
őstag
válasz sakal83 #31508 üzenetére
És ha a 60-70 milliót 20 évre ETF_be rakod? Tudom a jövőt senki nem tudja de 10 év alatt az S&P500 900%-ra ment fel.
Nem én akarok venni hanem egy ismerős, én inkább a bérletet javasoltam nekik, mert akkor nem nullázzák le a teljes keretüket, amit aztán beleraknak egy ingatlanba. -
pit stop
addikt
válasz sakal83 #31517 üzenetére
Árazásban hozzá szoktatták őket a magas haszonkulcshoz a korábbi támogatások. Úgy, hogy százalékosan akár csökkentik haszonkulcsot, úgy sincs annyi megrendelés, mint korábban (generálossal beszélgetve).
/Nem azért mondtam, hogy sajnálni kéne őket, csak mint tapasztalat/Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
gg07
tag
Déli agglomerációban senki nem adja el a lakását? Vagy a puszutlatokat látom, amire kapásból 10M-et költeni kéne..persze túlárazva. Vagy szintén túlárazva pár darab jobb állapotút. Pl 45-50M kategória ami kb érne 40-42M. Vagy a 60-70M kategória ami érne 50-60M-et. Dehogy kicsi a kínálat. Mindenki kivár? Vagy hol érdemes keresni?
-
MrCsiT
addikt
Déli agglóban Taksonyban nézegess, ott biztos találsz jó áron valamit.
(2026-tól pedig várhatóan már a vasúti közlekedés is újraindulhat a térségben, azzal még könnyebb lesz ingázni.)Egyébként az inflációt mindenki érzi minden nap. Így viszont a drágulás miért is épp ezt (az ingatlan) piacot kerülné el, nem is értem, ki mire gondol, hogy majd pl. épp az agglóban és Bp-n csökkenni fognak az árak? Vannak nagyobb számok, és ennyi. Ez szerintem az idősek számára igazi kihívás, akik még abban élnek, hogy minden legyen olcsó, egy kg kenyér meg 200 Ft.. Fel kellene ébredni lassan.
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
sakal83
addikt
Sajnos a kedves volt jegybankarunk szobeli intervenciot alkalmazott az ingatlanpiacon, amely miatt az eladok tekintelyes meretut emeltek az araikon, amely lavinat inditott el. Gyakorlatilag az emberek jo resze eleteben nem latott es nem is fog annyi penzt egyben amennyit a lakasuk er.
Sajat peldamon probalom szemleltetni a problemakort:
Feltettem a hazam egy realisabb aron(legolcsobb hasonlo - 12m), egy jelentkezo volt, mas meg csak nem is hivott. Adott egy elsore elfogadhatatlan ajanlatot azzal hogy januárba kotne csak szerzodest, mert az o vevoje januarban venne fel hitelt, mert akkor 5% lesz...Nagy nehezen magamban eldontottem, hogy adok 11 honap fizetesi haladekot! En pedig befoglalok egyet.
Erre itt jott a fonak, hogy amit kineztem vagy elkelt, mert megijedtek a vevok a hirekre, de nagyreszt 10-40mos emeleseket csinaltak az eladok.
Igy vagy keritek egy olcsobbat, vagy visszautasitom es leveszem a hirdetest, es ekkor a vevom is, mert nem tud dragabbat venni,. Harmadik lehetoseg hogy ugy emelek 20mot, hogy igy sem viszi a kutya sem.
Na, ezert nincs kinalat es ezert emelik az arakat sokan latszolag ok nelkul.
Most hogy belekerultem, rajottem a motivaciora...
Ebbol ingatlanlufi lesz. Az igazi szerintem.
Es ami igazan keseredes jovo a cegeknek, hogy sanszos hogy ezert parom egy 1.1.-1.2m ftos berajanlatot utasit vissza, mert nem jon ki matek a lakhatasnal
[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
válasz MrCsiT #31525 üzenetére
Ne nevettess kerlek 3800-5000 euros nm arak lettek pesti keruletekben es normalisabb agloban is mar egy uj/ujszerunel, a berleti dij pedig 14-17 eur/ho.
Ezek nemet nagyvarosi arak, a fizetes meg 2-2.5* ott...
Ha piacon lennel rajonnel, hogy gyakorlatilag elenyeszo aki ennyit ki tud fizetni egy ingatlanert itthon.
Vecsesen 1-1.1m a lakasok nm ara... Pedig nem New York... (tudok olyat ott aki az ikethazat a tavalyi 70mrol 115mra emelte mostanra? Ilyen inflacio nem volt 1 de 2 ev alatt sem...)
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz sakal83 #31527 üzenetére
Melyik német nagyváros ára?
Sztem hasonlót hasonlóval.
Amúgy teljesen igazad van, de Magyarországnak Budapest olyan, mint mondjuk Németországnak München.
Függetlenül attól, hogy Németországban tökre élhető egy kisebb város is. Itthon meg kevésbé, mert vízfejű az ország.
Ha így nézzük, akkor München ár != Budapest árA másik, amit olvastam, hogy itthon jelentősen megnőtt az újépítésűek aránya az értékesítésen belül, ami már önmagában torzítja a statokat a korábbi évekhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
gg07
tag
válasz sakal83 #31526 üzenetére
valahogy én is így érzem. Az ingatlanból szinte részvény lett..a jövőt árazza a piac és spekulál. Másrészt a kölcsönhatás..ha nekem is drágább lett én is drágábban adom. Igen, ebből lufi lesz.. vagy már az is. De az állam fújni akarja, de már látszik,h nem "teli tüdőből". Semmi sem tart örökké..de likviditás az van..csak koncentráltan kisebb csoportnál..az ország nagyobbik része kiárazodik és a felvevő piac is telítődik majd.
-
sakal83
addikt
válasz attiati #31528 üzenetére
Mondjuk Dusseldorf berleti arai smik marvsiman beertek.
A lakasarak is erosen kozelitenek...
Sajnos videken is draga minden, fizetesranyosan meg dragabb mint bp erzesre.
Pl itt ez a Zalaegerszegi csoda 1.3m/nm
Azert ez mar enyhe tulzas...
[ Szerkesztve ]
-
Lacc
aktív tag
-
MrCsiT
addikt
válasz sakal83 #31531 üzenetére
Az új építésű ingatlan milyen paraméterére alapozva véled, hogy az ár túlzó?
pl. Én még sosem vettem új autót, mert annak kezdeti értékvesztését nem tudtam vagy akartam megfizetni.
Aki nem akarja az új építésű ingatlan költségét megfizetni, azt mi is tartja vissza attól, hogy régebbi építésűt nézzen? (netán még eltérő lokációban is, amitől szintén olcsóbb lehet az ár?)Érdekes..
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
axioma
Topikgazda
Ezt a gondolkoasmodot... [link] hirdetesfigyelo arvaltozas 33M -> 41.9M ugy, hogy mar minimum tavasszal hirdettek, es amugy nagyfesz megy folotte...
szerk. tevedtem, tavaly szeptemberben mar neztem... azt nem tudom akkor mennyiert[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
válasz axioma #31537 üzenetére
Sajnos az egesz piacon ez van Nagy Marton one man showja utan...
Tegnap hivtam egy uj projektet. A lakas ara 127m, erre kinyogik, hogy az ar nem aktualis, mert januarban kezdik a projektet, es az akkori piachoz arazzak a 4 lakasos tarsashazat..., ez idei arazas, de nem volt vevojelolt igy nem kezdtek el...
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz sakal83 #31538 üzenetére
Lehet el kene adni a telket 1.25x ar + bontas ara -- me'g el is mehetne sztem. Leadozni 3.75%-ot kene, egyeb koltsegek stb. 20% haszonert nem banom, vihetik... persze ha csak hirdetni lehet nem eladni akkor nem jo, plusz akkor megint nem lesz mi hova epitsunk, es ennyi kulonbseg nem eleg [emeles elotti] nekunk jobb helyre sem [pl. III. ker duplaja inkabb]
Igaz, az szarul jon hogy ugy volt hogy most vakuum lesz az epitoiparban kicsit, hat nem.[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
20 éves hitelszerződés kötése.
Van értelme végig fix helyett 10 éves kamatperiódust választani, ha cserébe 10 ezerrel alacsonyabb a havi törlesztő?
Persze ha 10 év múlva a kamat alacsonyabb lesz mint a hitel megkötése pillanatában, akkor az még további előny. Legalábbis mondanák ezt sokan, de a végig fixet is ki lehet váltani ha közben lejjebb mennek a kamatok (bár ebben nem vagyok biztos, erősítse meg valaki).
Tehát ez akamatperiódusnál alacsonyabb is lehet a törlesztő
érv nálam megbukik, mert hát amúgy is ki lehet váltani ha akarja az ember.
Egyébként 10 év múlvára vissza akarom előtörlesztésekkel/végtörlesztéssel fizetni az egészet, csak ha valami nagy cumesz miatt nem sikerül, akkor meg nem akarok pórul járni hogy addigra felmegy a kamat jelentős szinten.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
sakal83
addikt
válasz TomMusic #31543 üzenetére
1. Szerintem vegig fix a legjobb
2. Elotorleszteni a legtobb esetben nem logikus, foleg az elso 8 ev utan, mert akkor mar az osszkamat jo reszet kifizetted. Siman befektetni akkor az elotorlesztesre szant osszeget, mert tobbet hoz.3. Ha nem vegig fix=valtozo kamat. Ha nem lesz mindenkitismegmento politika, akkor egy 22 ota tarto idoszak kamatperiodusvaltasa fincsi lenne
-
axioma
Topikgazda
válasz TomMusic #31543 üzenetére
10 ev mulva a mai torlesztod ugy el lesz inflalva, hogy baromira nen erzed meg azt se, ha 20%-ot emelkedik [teljes bevetel 40%-a helyett a 20%-a lesz, abbol 24%, vonod a vallad a 40-hez kepest]
es ez egy extrem szitu
ket dolog fontos: 1. nominalisan azonos a torleszto
2. a hosszabb futamidonel a bank a realisan varhato kamatra tobb kockazati felarat rak, mintha csak rovidebb idore kell szamoljon
En a legolcsobbat vennem szinte mindig, ha egyforma akkor attol fuggoen, hogy az atlagos alatt v felett erzem a kamatot valasztanek legrovidebb v lrghosszabb futamidot -
axioma
Topikgazda
válasz sakal83 #31544 üzenetére
konyorgom ne adj mar tanacsot minimalis penzugyi ismeretek nelkul! kamatot mindig annyit fizetsz, ami addig jar, se tobbet se kevesebbet, nincs itt semmi kicaeszes csak matek, hogy az elejen kevesebb marad toketorlesztesre!
szakmadbol irsz erdekeset, de ez most netto felrevezetes lenne... -
TomMusic
őstag
válasz axioma #31545 üzenetére
Köszi!
Igen, végülis ha nagy gebasz becsúszik se állhat olyan elő, hogy jelentősen megterhelőbb legyen a törlesztő 10 év múlva az eredetihez képest.
De hogy számításba vegyem az érem másik oldalát:
Amitől tartok végülis az, hogy pont abban a 10 évben (tehát a 20 év második felében) felmegy a kamatszint annyival, hogy jóval többet fizetek vissza, mint ha végig fixen veszem fel. És ugye a kiváltással se megyek semmire, mert nincs mire váltani ha mindenhol magas lesz a kamatszint. És emellett mondjuk a most elkövetkezendő 10 évben meg alacsony lesz az infláció...
Csak nagyon felületesen vagyok benne a gazdasági témákban, így nem tudom mennyire van realitása annak, hogy a következő évtizedben alacsony lesz az infláció, és utána (vagy már közben) pedig emelkednek a (hitel)kamatok.#31544 sakal83
Köszi Neked is a választ![ Szerkesztve ]
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz axioma #31548 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy ha az elkövetkezendő időszakban alacsony lesz az infláció, akkor a
10 ev mulva a mai torlesztod ugy el lesz inflalva, hogy baromira nen erzed meg azt se, ha 20%-ot emelkedik
kevésbé lesz helytálló.
Bár tudom ez nem feltétlenül probléma, ha mellette meg jelentősen emelkednek a bérek. Vagyis ha jelentős a reálbér növekedés.Más:
Még a multkor találtam egy tök jó hitel kalkulátort: [link].Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
sakal83
addikt
válasz axioma #31546 üzenetére
Msc kozgazdasz. 14 ev penzugyi szektor
Ismerem a nezopontod - es abbol igazad van- a kamatrol es a lakashitelrol, masnak mas. Annuitasos hitelnel az elso 8 evben a toketorlesztes boven kevesebb, mint a kamat 20 ev eseten. Tekintettel arra, hogy a infláció szetszedi a torlesztot, illetve a lakashitelek kamatai annyira padlon vannak, hogy boven arbitrazs lehetoseg van sokszor meg kotvennyel is. tovabba ha van likviditas torlesztesre, akkor a kamatos kamat csodai vannak az elotorlesztesre szant osszegre.
Azert az sem vetlen, hogy a bankok a kezdeti időszakban nem igazan szeretik az elotorlesztest.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest