- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- DIGI Mobil
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Mobil flották
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- Drágább lett a Pixel 8a
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Hirdetés
-
Céges verziót mutatott be a HMD a Pulse Plusból
ma Hosszabb szoftveres támogatás és garancia, az Android Enterprise ajánlott irányelvek kipipálása megvan.
-
Folyamatosan hazudott a bitcoin állítólagos feltalálója
it Egy brit bíró szerint Craig Wright, a bitcoin állítólagos feltalálója folyamatosan hazudott és bizonyítékot hamisított.
-
Száguldozáshoz való az új GeForce driver
ph A WHQL minősítésű, 555.88-as eszközillesztő számos Adaptive-Sync monitort is hitelesített.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71686 üzenetére
mennyibe fáj egy refraktométer? tulajdonképpen méregetném én is tanulási céllal...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71691 üzenetére
tulajdonképpen érdekes az elmélet, csak... nem. nekem ott a végcél, hogy olyan élményt adó kávét igyak itthon, mint most ez a saját pöris etióp. már rég megfogalmaztam magamban, hogy:
- ha egy kávé édes, akkor rossz már nem lehet
- ha egy kávé savanyú vagy keserű, akkor jó már nem lehet
édes kávét pedig leginkább a saját pörijeimből tudok inni, bármi is az oka. ez van.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #71683 üzenetére
na most végre végigolvastam a cikket. pár dolog eszembe jutott az olvasás közben, csak cimszavakban (hype, áltudomány, fellengzés, fingfűrészelés, stb...), de a végére arra jutottam, hogy
1) akit ez szórakoztat, vagy ez a szakmája, csinálja
2) én kávézni szeretnék. eljutottam oda a gagyi kis SJmmel, meg a pavonival, hogy tudom élvezni a kávét amit csinálok (és nem szenet iszok) /* hiteltelen, ugye, mert egy LM Linea is a szemétre való */
3) 20asával kiönteni a csilliós kávét, hogy megtaláljam a 10% TDS helyett a 11%ost 2:1 arány mellett n*10k eurós gépparkon, otthonra baromság. csinálják a világ top baristái, lásd 1) -
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71705 üzenetére
a mérhetetlen cinizmus kiváltója pár túl lelkes/hangos ténymegmondó, aki laza mozdulattal dob a kukába kb. mindent, ami az előtt volt, hogy "a szakma" és ő rápörgött valami újra. maradjunk annyiban, hogy egyik sem jó. és hogy remélhetőleg idővel mindkettő elcsitul és jut valami konklúzióra ez az egész. egy időben minden bor szar volt, amit barrique hordóba tettek. volt olyan időszak, amikor 13,5%-os alkoholfok fölött nem lehet jó bort csinálni, mert az egy hulladék, alkoholos, gejl szar. egy az egyben be lehet helyettesíteni egy-egy kávés körbe, de tényleg. kinőttem már ebből, ritkán van az, hogy a spanyolviasz épp pont most találódik fel. divathullámok viszont vannak.
ezzel együtt scott raónak adok a szavára és minimum érdeklődéssel olvasom. ellentétben például matt pergerrel, aki a szememben többször hülyét csinált már magából.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #71705 üzenetére
a baj azzal van, hogy adott időben 1 jó őrlő van és csak az, és mostmár úgylátszik (a cikk szerint) egy gép, és csak az a jó, minden más egy fos. (és talán mi is rájövünk, ha egyszer talán majd iszunk egy jó kávét - ezt mondja)
ez az amit parci is kifogásol. aztán holnap (vagy valamikor) felülnek valami új hypehullámra, onnantól az eddigi csilliós csodagép lemegy a futottak még kategóriába, és az új gép lesz a császár.
de akinek ez tetszik, csinálja.ja, és mindezt úgy, hogy a 20ból 19 kiöntött kávét valószinüleg elégedetten szürcsölne a kávés közösség 98%a, de nekik ihatatlan mosogatólé. na ennyi, nekem csak a fellengzés(és mellé a megmondás) b.xa fel az agyam.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71756 üzenetére
azzal a részével, hogy mindegyik kisgép alkalmas és mindegyik kb. hasonló módon korlátos, egyetértek. egyikkel sem fogsz casmót pörkölni.
de.
-általában nem tudsz mintákat kivenni folyamat közben, amit későb cuppingolva megállapíthatnád melyik szinten oké a kávé
tényleg nem tudsz, de nem is kell. nem 5 kilókat pörkölsz egyben, hanem 250 grammokat, ha olyan kávéról van szó, amit be tudsz szerezni többször és/vagy van belőle pár kilód, kiismered 3-4 pörköléssel, és amúgy sem nézegetnéd, mert kb. másodpercre tudod, hogy hogyan fogod csinálni.
-nincs normális visszajelzésed a hőmérsékletről, nem tudsz megismételni egy profilt
ezt nem értem. a babok hőmérsékletéről nincs normális visszajelzésed, de a gene konkrétan egy pid-del működik (ostoba, de a célhoz elég), pontos visszajelzésed van és meg tudod ismételni a profilt.
-a környezet hőmérséklete nagyban befojásolja az eredményt
befolyásolja, de ez is olyasmi, hogy ha vezetsz egy excelt a pörikről, lesz tapasztalatod. én már elég jól tudom, hogy ami télen xy módon lett jó, azzal nyáron mit csináljak. rossz esetben egyet elrontok nyáron, de aztán nem lesz gond.
-a legnagyobb gond, hogy nem kapsz sehol normális alapanyagot, csak ilyen raktárak aljáról összesöpört past crop valamiket, amiket már csak így tudnak eladni. Persze lehet szerencsével járni, ha kunyerálsz zöldért nagyobb pörkölőktől.
ez valóban gond, de azért megoldható. inkább úgy mondom, hogy ami tényleg jó, az zöldként sem olcsó.
-ha hozzájutsz valami jó, és drága alapanyaghoz, akkor meg azon fogsz gondolkodni, hogy mennyi potencia lehet még benne, normálisan profilozva és nagy dobos gépen lepörkölve.
nem tudom, most, hogy így mondod, belegondoltam, de eddig sosem. ugyanis a mérleg serpenyőjében az is benne van, hogy ha már tudod, hogy mit kezdj az adott zölddel, akkor pont úgy fogod pörkölni, ahogy szereted, ahogy neked pont jó. pörkölőtől vásárolva mindig alkalmazkodsz, néha bejön, amit kapsz, néha nem. megmondom őszintén, hogy nálam ez elég komoly érv, kaptam nekem nagyon ízlő kávékat is a hazai pörkölőktől, de olyat is, ami annyira nem jött be, és sosem tudtam kialakítani egy rutint, hogy ne fussak lyukra.
-lehet sprórolsz vele némi pénzt, hogy olcsóbb a kávé, de számold bele a te idődet is, a kávé súlyvesztését és az esetleges kiöntött, rontott pöriket.
ha nincs hozzá kedved, érdeklődésed, akkor ezek elég ellenérv lehet, de én inkább azt mondanám, hogy buli, friss kávéillat, mindig friss kávé (zölden eláll, akkor csinálsz, amikor kell neked, nem futsz bele, hogy kifogytál, hogy csak három nap múlva tudsz venni stb.).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71772 üzenetére
buta a pid programozása, azért csinálja ezt az 5 fokos liftezést. nem a legjobb, de annyira gyengék ezek a kis villanyvasak, hogy igazából nem számít annyit.
én inkább a készítésben engedtem egy picit a szigorból magamnak, cserébe a pörkölést kézben tartom, amennyire tudom. nyilván egy huky 500 vagy - nekem - méginkább egy quest m3s jobb volna.
a végeredményt viszont megvédeném: egy egyszerűbb ízvilágú (nem 3-4 féle íz, nem olyan összetett), de számomra ideális szintre pörkölt kávé minden sokkal komplexebb, de kellemetlenül savanyú/keserű kávénál jobb. millió ok miatt lehet savanyú egy komoly casmo cucc is, kezdve az én bénaságommal, nem kizárva akár a daráló szűkösségét, de akárhogy is, a végeremény érdekel itthon, a pohárban.
a saját cuccaimban egyszerűen kevesebbet csalódom. ez megéri számomra az abszolút csúcsok elengedését, pedig az is tény, hogy amikor egy csúcs kávé jól is sikerül, az mindent visz. csak egy ilyenre jut három savanyú, amit meg annyira utálok, hogy ilyenkor az egész kávézástól elmegy a kedvem.
bornál dettó. nem akarok már csalódni. a csúcsokat meg megkóstolom erre szakosodott helyeken, a hely kockázatán.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz Deadzone41 #71774 üzenetére
Már többször leírtad rosszul, és szúrja a szemem: a szabályozás nem pontos j..
-
zolnagy
őstag
válasz Deadzone41 #71779 üzenetére
-
mester6
tag
válasz Deadzone41 #71797 üzenetére
Nem mg-ot akartál írni?
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71863 üzenetére
gyerekek, légyszi használjunk magyar szavakat arra, amire van, de ha meg muszáj külföldiaiul, akkor legalább ne ragozzuk magyarul a külföldi szót. proof=bizonyíték.
egyébként sem erre gondoltam. a csóka csinált egy valamilyen kést. gondolom nem véletlenszám-generátor köpte ki a kést, ergo valamiből kiindult, valamit változtatott, ezeknek célja volt. neki kéne leírnia, hogy "azért csináltam ezt a kést, mert a gyári jolly profil helyett a k30 kést vettem alapul, de picit kevésbé agresszív szögben zárnak a tárcsák stb.".
a cucc érdekesen hangzik, de ilyen 50e+ ft-os árakon elvárható már, hogy a hozsannázáson kívül más is legyen ott, például információ. mit kapok a pénzemért pontosan?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71912 üzenetére
gondolom leesett, hogy az "ek" résszel van bajom elsősorban. hívhatnák csak simán lungónak vagy bárhogy, a lényeg a részleteiben van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71916 üzenetére
sok helyen látok azért újabban. azokkal filtert szoktak? (rémlik, hogy a budapest baristasban is van, de már nem emlékszem, hogy kaptam-e belőle presszót. van még egy robur, amiből mindig és egyébként mindig finom is volt a casmo is. meg talán egy mythos?)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
cotagg
tag
válasz Deadzone41 #71912 üzenetére
Köszi, akkor valószínûleg marad a vizbolt.hu, amit ajánlottál korábban. Angol nyelvû oldalakon miért nem figyelmeztetnek, hogy az áruházi desztillált vízzel ilyen probléma lehet?
-
cotagg
tag
válasz Deadzone41 #71932 üzenetére
Deadzone41: köszönöm a választ, sokat segítettél! Egyébként elsôre sima bolti deszt vízzel készítettem a keveréket és sokkal jobbnak tûnik, mint a Volvic.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71978 üzenetére
szokás szerint ennél egy kicsit több infó kéne a késről. de ha valami csúcs daráló késének a profilja, akkor vonzó cucc lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #72001 üzenetére
Nincs észlelhető késés. A transducer 50-szer mér mp-ként, az Acaia-nál meg kevés gyorsabb mérleg van. A mérési pont kiválasztása határozhatja ezt meg. Mivel a kit-nél eddig is direktben a dugattyű alatt mértünk, annál valósabb nincs igazán. A GS/3-nál és az R58-nál szintén nem lehetett észrevehető késést detektálni.
Szerintem kevés az olyan eszpresszógép, ahol képtelenség megoldani a csatlakoztatását.A jeladó az app-pal (egyéb kiegészítők nélkül, értelemszerűen egy Creminához szükség van a kit-re is) valahol 350-450 Euro körül fog landolni. Sajnos még nem látjuk, hol áll meg az applikáció. Nyilván az első 50-100 darabnak vissza kell hoznia a szoftverfejlesztés költségeit is.
Az adatlap már elég komplett. Ez a teaser mutat belőle a legtöbbet:
-
dr.Astic
újonc
válasz Deadzone41 #72001 üzenetére
Igazából bármibe beépíthető, ha van egy port, amin keresztül lehet nyomást mérni.
A másik észrevételed, hogy lehet késés a mérleggel mért flow görbében, teljesen jogos. Jelenleg pucér szűrőtartóval használjuk, ott ez a probléma értelemszerűen nem létezik. A megoldás egyébként nagyon egyszerű, éspedig annyi, hogy a flow görbe egy előre definiálható értékkel csúsztatható. Ha lesz erre a fícsörre valós piaci igény, akkor beépítjük.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72028 üzenetére
ezek az egyszerűbb zacsik szerintem marha messze vannak az oxidáció kizárásától. és kellően szélsőséges esetben az oxidáció is előnyére válhat, attól függ, hogy milyen fázisban van. jóval gyorsabban öregszik úgy, de ha például atom friss, ez ad abszurdum még jól is jöhet. magyarán öregedés van, mindig és annak a sebessége változó, minél több oxigént kap, annál gyorsabb.
baker_: egy hét után még szénsavas volt és nem finom.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz Deadzone41 #72103 üzenetére
Az nem lesz jo, egyreszt fogalmad nem lesz az osszetetelrol masreszt az Na nem jo a kavenak
-
WiZARD
addikt
válasz Deadzone41 #72424 üzenetére
Gaggiaba tettem már mindenféle vizet (Norda, Nestlé, laica szűrős, laica kávé szűrős (+Mg), csapvíz), nem segített a cél elérésében egyik se (legalábbis nem eleget)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Rush77
aktív tag
válasz Deadzone41 #72411 üzenetére
Köszi. Kipróbálom.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Deadzone41 #72435 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, nem a tizedfokon van a hangsúly, hanem a stabilitáson. És valószínűleg x beállított hőmérséklet hétfőn és pénteken is x, nyitás után egy órával és záráskor is pontosan ugyanannyi. Ezt szerintem a mi kisgépeink nem tudják. Ez csak egy vélemény. Nem akarok okoskodni, mivel nincs highend nagygépekkel tapasztalatom.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72543 üzenetére
nekem belefér. nekem egy olaszos espresso blend is belefér, meg a melange. nem szeretem, de nem gondolom, hogy szarabb, igénytelenebb, mint egy szar vagy igénytelen világos pörkölés. mindent lehet jól és rosszul és maximalistán is csinálni. de erősen kettős mércének érzem, hogy kizárunk mindent az egyetlen helyes útra hivatkozva, aztán beengedjük a... zabtejet...
de igazából sz.rok rá. végülis amellett, hogy idegesít djboriska szélsőséges véleménye, én sem akarom kitörölni az internetekről.
idáig a hülyeség.
.
ez meg az, ami foglalkoztatna, de erre persze senki sem reagált: az tényfaktum, hogy egy kávéhoz létezik "tökéletes pörkölés", amihez képest minden más rosszabb? mert én nem ezt tapasztalom itthon a saját, tényleg amatőr kereteim között. nálam tartomány van, amin belül remekel egy kávé és picit más lesz az ízvilága annak függvényében, hogy hol végződik benne. a tartomány alatt valóban alulpörkölt lesz, fölötte meg valóban túlpörkölt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Deadzone41 #72543 üzenetére
A felgőzölt cukros tej szerintem nagyon jó, csak nem kávéba.
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72555 üzenetére
én úgy tekintek a pörkölési folyamatra, mint ami folyamatosan változtatja a kávé ízét (a kávéból kinyerhető ízeket). sokáig alulpörkölt, ha nyerek is némi speciális ízeket ebben a tartományban, annyira agyonnyomja majd a savanyúság és zöldesség, hogy nem éri meg. ugyanígy, ha sokáig húzom, hiába nyerek ilyen-olyan ízeket, a keserűség elviszi a kávét. a kettő közötti tartomány egy részében viszont - szerintem - ízlés kérdése is, hogy mi az optimális, még talán akkor is, ha a cél a kíméletesség és a kávé bemutatása. a pörkölőket kéne megkérdezni, akik rengeteget profiloztak már, hogy mindig egy adott "ízkészlet" van-e egy kávénál és azon csak rontani lehet, avagy mondjuk a citrusos gyümölcsök háttérbe húzódásával elő lehet-e csalni piros bogyós gyümölcsöket -- ha ez utóbbi, akkor véleményes, hogy mi az optimális, nem?
én személy szerint a piros bogyósokat szeretem a legjobban a kávéban, illetve se a keserű, se a savanyú ízeket nem tolerálom (ami elég alap dolog feltehetően, egy kávé legyen saját ízéből édes).
viszont a piros bogyósokhoz eléggé passzol a csokoládé, és bevallom töredelmesen, hogy nem egy olyan kávét ittam már, ami abszolút gyümölcshangsúlyos volt, mondjuk cseresznye, édes cseresznye... és némi feketecsoki. még azt is bevallom, hogy ezt - számomra - nagyon nehéz überelni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72557 üzenetére
valóban nem írtam, hogy én végig csak eszpresszóról beszéltem!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #72557 üzenetére
ez most nem kötözködés, komolyan kérdezem, a cuppingos kávét van aki az élvezeti értékéért fogyasztja?
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #73035 üzenetére
én kértem azt, nem vagyok képben, volt még v60, cold drip, anyámkínja. de mindegy is, hogy mi elnök, mert finom volt, és - tudom, gáz, de - engem egészen pontosan idáig érdekel a dolog ún. szakmai oldala.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
igazából ugyanezt mondtam neki én is, amikor kérdezte, hogy melyik legyen. hogy nem tudom, hogy mi áll jól a kávénak, mit javasol, de nem döntött, csak ilyeneket mondott, hogy a chemex az több kávé, több víz. mondtam neki jó magyar módra, hogy ja, ha több, akkor jobb is, legyen az.
az őrlő elnök volt!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
Szerintem éppen a fogyasztói igény miatt tartanak több eszközt.
Amúgy nekem is ez a véleményem, hogy legyen jó, mindegy mivel csinálja.
WoC-on a kedvenc helyemen Marco gépek voltak, brutál jókat ittam, brazilt is! -
#91073280
törölt tag
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
Mondjuk éppenséggel nem mindegy, de viszont ha presszó témában merészelne valaki olyat mondani, hogy mindegy a hőfok, a tamperolás vagy az őrlő, kapna a fejére.
És akkor még nem volt szó az able kone-ról, ami legalább akkora ugrás chemexnél mint egy spéci felsőszűrő.
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #73035 üzenetére
mi a baj vele?
amúgy én rá szoktam kérdezni, hogy melyiket ajánlják. akkor jön az "amelyiket szereted" de aztán megegyezünk abban amelyik szerinte az adott kávéhoz a legjobban passzol
szerintem amúgy kb azért, amiért a steaket is megkérdezik, és ha átsütve kéred, akkor úgy adják ...
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
Ezzel maximàlisan egyet értek. Ha màr esetleg a barista kikísérletezte, hogy a jelenlegi kàvé melyik eszközzel finomabb, akkor szolgàlja fel azzal és legyen a neve: filter kàvé. Szerintem még a szakavatott kàvé őrült sem mondaná azt egy barista ajànlàsra, hogy "nem, az enyémet mégis inkàbb a màsikkal készítse, amire nem mondta azt hogy ezzel jobb".
-
#91073280
törölt tag
válasz Deadzone41 #73044 üzenetére
Végülis van akinek mindegy, hogy rántott szelet vagy pörkölt készül a húsból.
-
#91073280
törölt tag
válasz Deadzone41 #73060 üzenetére
Akinek van tapasztalata többféle módszerről, lehet hogy jobban preferálja egyiket a másiknál. Akinek nincs annak tényleg nincs értelme tovább feszegetni.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #73069 üzenetére
oké, köszi az infókat, srácok! már csak x hőfokú vízelőállító alkalmatosság kell, de kihekkelem majd valahogyan, például a caravel pid-del
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
válasz Deadzone41 #73190 üzenetére
Espresso tonic : )
-
MODERÁTOR
válasz Deadzone41 #73193 üzenetére
Ritkán iszom presszót.
-
adp
őstag
válasz Deadzone41 #73193 üzenetére
-
CB
senior tag
válasz Deadzone41 #73404 üzenetére
Az ioncserélt víz iható?
Azt hittem, azt nem ajánlott meginni.sz.zs: persze, hogy a gőzcsőre.
[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
yazoo1
tag
válasz Deadzone41 #73407 üzenetére
a puffer az a szóda?!Szódabikarbonát?!
-
CB
senior tag
válasz Deadzone41 #73407 üzenetére
A kávé ízére milyen hatással van?
Többen írták már, hogy az sem mindegy, melyik ásványvízzel készül.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
cotagg
tag
válasz Deadzone41 #73416 üzenetére
Erre es tescós vízre gondolsz ugye?
-
HÁZIGAZDA
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Projektor topic
- EA Sports WRC '23
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Honda topik
- SSD kibeszélő
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest