- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
Azért néha érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni hová tart a világ. 1 kg zöld ultrahiend geisha 3M+. Amiből lesz jó esetben 85 dkg kész kávé. Ebből lefőzünk 47 adag 18g os kávét. 70200 ft ért. Erre sajnos nincsenek savak.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
hogyaza
tag
válasz RetepNyaraB #108396 üzenetére
Vissza is lépett,így még megvan. De nyugi,ez a dilemma bennem is dolgozik,jól teszem-e hogy eladom.
Tegnap próbáltam rábeszélni a nejemet,hogy menjen inkább a GC és maradjon ez.De Ő ennek a készenléti idejét nem bírja kivárni,meg azt már megszokta.Ha napközben kávét akar,képes 10 percen belül is húzni egyet.Még ha szar is.Azt mondja, ha kiváló kávét akar,szól nekem.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #108403 üzenetére
A fene, akkor megint itt a dilemma…
Nekem is a fél órával van gondom, nem is magam miatt, mert én kivárom, ill tudom úgy szervezni, de ha vendég kér kávét, akkor ciki azt mondani, hogy várj fél órát. Most egy QM 0800 teljesít. Múltkor voltak a digisek, felajánlottam nekik egy capuccinót. Azt mondták, ilyen finomat még nem ittak. Kérdezték milyen, diós.. Mutattam nekik a gépet, meg akarták venni
Ha lenne helyem a pulton, már megvettem volna a géped, de kettő sajna nem fér el. Illetve elfér, csak más akkor meg már nem.[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
válasz zolnagy #108408 üzenetére
Évek óta követem passzívan a fórumot és rendszeresen vannak ilyen hozzászólások, hogy : "de ha vendég kér kávét, akkor ciki azt mondani, hogy várj fél órát". Lehet hogy az én értékrendem más, de ez miért ciki? Valaki meglátgat várva/váratlanul a lakásodba, miért ciki ha várnia kell? Mintha kötelességed lenne azonnal kávét adni mindenféle "jöttmentnek"? Tényleg nem kötegedésböl írom de kíváncsi vagyok, hogy miért kéne NEKEM a SAJÁT lakásomban rosszul érezni magam, ha nem tudok valakinek kávét adni 5 percen belül? Vagy mi az elvárás, hány percen belül "kell" a vendégnek kávét kapnia hogy ne legyen ciki?
-
bbuffy
senior tag
válasz titusz248 #108409 üzenetére
Ha öt perces vendégem van, azt úgysem kávéztatom meg. Abszolút nem cziki. Nehogy én érezzem magam kellemetlenül. Ha meg tudom hogy olyan vendég jön aki kávés, úgyis bekapcsolom. (Mondjuk nálam megy egész nap ha itthon vagyok, de az egyéni).
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Ármester
-
kzoltann
aktív tag
Amig melegszik az espresso gép/csak 5perced van prezentalni valamit, össze tudsz dobni egy gyors brew-t ha olyan veszettül nyitott a vendéged a jo kavéra.
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz KVfun #108412 üzenetére
Vagy észreveszi, vagy nem, de nekem lelkiismeretfurdalásom lenne az biztos, főleg, hogy nem is tudom mennyire lehet szar citromlé ha átmelegedés nélkül csapolok. Talán valami szénből esetleg összejönne valami de olyat nem tartok itthon.
Aki türelmetlen annak inkább csinálok kotyogóval, esetleg V60-nal. -
bbuffy
senior tag
Summa: a spontán vendég 3az1bent kap
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
djboris
csendes tag
válasz kzoltann #108415 üzenetére
Pont úgy jártam pár hete, hogy volt nálam összeszerelni a konyhát egy asztalos és a tesója. Presszógép eldugva. Mondtam, hogy filterkávét tudok csak készíteni ha megfelel. Ügyesen trollkodtak a srácok. Aztán végül kiderült az egyik srác az egyik tamp&pull-os barista lány férje akit egyébként ismerek. Szóval nem volt gond onnantól.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz titusz248 #108409 üzenetére
Nem veszem kötekedésnek.
Igazad van egyébként, de én rosszul érzem magam tőle, ha nem tudok adni kávét a vendégnek csak fél óra múlva. Más persze, ha “szakmabeli” az illető. Én ilyen vagyok és valószínű így 4x évesen már nem fogok változni. Lehet, hogy megfelelési kényszerem van (sztem van egy kicsi). -
bbuffy
senior tag
válasz Zen42 #108421 üzenetére
Félelmetes mennyiségben fogy amúgy. Az olcsóbb Lidl és egyéb klónok meg kb tonnaszámra.
Pörkölő urak!
Mi a titka a Yirga bukissa pörkölésnek? Próbáltam kettőt kétféleképpen mind a kettő kritikán aluli lett. Toltam neki 230 on egyik pillanatról a másikra lett egy raklap fos fekete, belül meg nyers. Utána toltam 190 en 6 percet és onnan fel, kb ugyanez a fos lett. Parci te vettél ilyet asszem, mi a titok?
Mellette a másik kávé amit csináltam, gyönyörű, szinte szivárvány szinekben pompázó cukrozott unikornis lett.Up: találtam egy ilyet:
Beans quantity: 250 grams
Pre-heat: 200°C
Target temperature 1: 150°C 6 minutes
Target temperature 2: 245°C until the first crack
Target temperature 3: 225°C until the end
Roast Development%: 16-20%[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Bazsee71
őstag
válasz bbuffy #108423 üzenetére
Nekem másik két lottal most az volt a tapasztalat, hogy elég komoly hőt kértek az elején, FC után viszont csak finoman.
Megpróbálkozhatsz magasabb charge hővel, a 6 perces 150 fokos aszalás nem tűnik ígéretesnek.
Ha presszó a cél, akkor DTR inkább 20% körül, de ez nagymértékben függ a FC előtti időtartamtól is, Scott Rao írását ajánlom. -
Gery0505
aktív tag
válasz titusz248 #108409 üzenetére
Az igazi megoldás az, ha az ember felvesz egy fiatal, nagy munkabírású Titkárnőt, akinél bejelentkeznek a Vendégek, és bekapcsolja időben a KV gépet, felteszi a kart, hogy bemelegedjen rendesen. Akkor kaphat a kedves vendég finom KV-t, és a titkárnőnek is lehet néha diktálni egy kicsit a feladatait. A kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
veterán
válasz Silent77 #108054 üzenetére
Ma megint savazni kellett.
Reggel vettem ismét észre öblítésnél, hogy valami nem kerek.
Megmértem 10sec/20ml volt a vízhozam.
Most vagy a Norda, vagy a kevert víz okozza, de eddig sima Nordával nem volt semmi gond.
Kb 2-3 hónapja használom a kevert vizet, de attól sem kéne. Főleg nem ennyi idő alatt.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
tag
Sziasztok!
Cimbora szeretne kis cég irodájába viszonylag rendes karos gépet, kb. napi 30-40 adaghoz. Jó lenne 350e körül megállni őrlőstül. Tejet külön kütyüvel haboznak. Márkák közül a Bezzera, a Quick Mill, ill. Sage.
Ha van valakinek nyerő ötlete, kérlek, ne fogja vissza magát!
Köszönet![ Szerkesztve ]
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
-
PeterAgos
csendes tag
9B használóktól kérdezném: az elkészült kávé kiöntésekor rendjén való, hogy "derék-résznél" kifolyik némi tiszta víz?
-
Kulbi
aktív tag
Sziasztok,
a kevert víz (dm deszt+1,2g keserűsó+0,3g szódabik.) témához lenne két kérdésem, a korábban visszaolvasottak alapján:
- milyen értéket szoktatok tds-re mérni?
- miért szükséges hűtőben tárolni?köszönöm.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
bencefica13
csendes tag
-
ribarszki
őstag
válasz bencefica13 #108439 üzenetére
80 fokos vízben kell elkeverni, majd az oldatot 5liter vízhez önteni. De mint feljebb írtam is, szerintem ez nagyon sok keserűsó, szódabikarbóna. Majdnem csak felezném..
-
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok,
Volt itt már korábban kérdés, ha jól látom nem érkezett rá válasz (gondolom nem ilyen egyszerű a téma) de azért rákérdeznék én is mivel lassan esedékessé válik: "pofozós" Graef őrlő után mi a következő szint ami tudásban többet (és remélhetően hangerőt tekintve kevesebbet) tud? Nézegettem őrlőket, olvasgattam itt hozzászólásokat, de egyelőre úgy érzem, hogy az őrlőkkel kapcsolatos tudásom még nagyon nagyon alap..
Átlag napi 2-3 presszó készítéséhez kellene egyébként. Kritériumot nem igazán tudnék írni, mindenre IS vevő vagyok
(ha nagyon le kellene valahol szűkítenem akkor az árat mondanám, nem igazán szeretnék majd többet költeni rá 80-100 ezer Ft-nál...ha ez így reális..)Köszi előre is!
-
Krajcsi
csendes tag
válasz mjxb90 #108443 üzenetére
Egy jó kézi ennyiért a legjobb választás (Kinu simplicity-M47 ; 1z-presso Je-plus v. K-pro/plus ; Commandante c40).
Ha kézi nem jöhet szóba, akkor nincs más opció ennyi pénzért, mint türelmesen várni egy jó állapotú, Fragolán átment Mazzer Super Jollyra v. Majorra valami fasza kis késsel (pl F64 evo, 151C).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Dolce Gusto
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Építő/felújító topik
- Microsoft Excel topic
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs