Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    A vállalkozó vs alkalmazott témánál szerintem gyenge érv az, hogy az arányosan egyenlő tehervállalás jegyében a vállalkozó ugyanolyan rész adót fizessen, mint az alkalmazott után szednek szuperbruttóból.

    Szóval csináljunk a vállalkozóból alkalmazottat, de közben az összes kockázat, befektetés is őt terhelje. Ne feledjünk, hogy alkalmazottaknak is egy vállalkozás vállalja a kockázatot, fizeti ki a munkához kapcsolódó költségeket (felszerelés, iroda, berendezés, adminisztálás...). A NAV a bevétel 60%-ával számol jövedelemként a katásoknál.

    Lényegében a katás öngondoskodásra van utalva, míg az alkalmazott elvárja, hogy utasítsák, ne legyen felelőssége, csak kapja pontosan a fizetését. Persze jól illik az itthoni gondolkodásmódba, hogy az öngondoskodás helyett az állam ossza el a javakat -> általában azok közt népszerű, akik valamilyen okból keveset keresnek / nem dolgoznak, nincs valódi felelősségük. Reneszánszát éli a kommunista ideológia, amiről már többször láttuk, hogy milyen jól működik. A vicces, hogy általában azok köpködik a leghagosabban a kommunista országokat is, akik pont azt az ideológiát követelik - persze közben nem is fogják ezt fel.

    Ha már valakire mindenképp mutogatni kell, akkor azokra lehetne, akik a kata ellenére mégis feketén dolgoznak, számla nélkül, bejelentés nélkül. :U

    Egyébként a németeknél is van hasonló. Ott úgy látom 60 ezer euro profitig vagy 600 ezer euro forgalomig van könnyített megoldás [link]. S az ottaniak közül többen azt mondták, nem is akarnának alkalmazottak lenni, márcsak azért sem mert vállalkozóként választhatnak az állami és magán egészségbiztosítás közt is. És a magán az olcsóbban gyors szerintük.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák