Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    válasz VirsLee #13557 üzenetére

    No offense, de ez hulyeseg. Ha megnezel barmilyen nivosabb gazdasagi elemzest, kiderul hogy ez az USA ban is egy tarsadalmi szetszakadast eredmenyezett. Marmint konkretan az, hogy az elozo generacio, a baby boomerek szinvonala a gyerekeinek elerhetetlen. Az elvarasok nem irrealisak, hanem egyszeruen ez a generacio ezen szocializalodott, ebben nott fel, ezt latta mintakent es ehhez igazodik.
    Nyilvan ha te 20 evig nevelkedsz 1keresos csaladi hazas atlagcsaladban, eleycelul nem a ketkeresos egyszobas albit fogod kituzni magad ele.
    A nep azt latta, hogy apuka anyuka munkaba allt rogton az egyetem utan es 24-25 evesen elsore osszejott neki a suburban ketemeletes haziko, igazi szuletett felesegek idillben, brutal diakhitel belkul, ezzel ellentetben az o generacioja nyakaba kapta a valsagot, es a felmenoinel 3x kepzettebben sem tudja 4x hosszabb ido alatt sem osszeszedni az elso lakast, nemhogy az amerikai almot jelento kulvarosi hazat + nyogi a diakhitelt + klimavaltozas hatasai is kezdenek szepen beindulni, valoszinuleg ebbol is kap 10-20 even belul egy valsagot, amit megoldani neki kell, de a felmeoit a fold alatt mar nem erinti.

    Ha a modern tarsadalomban erezheto ez a feszko, akkor kepzeld el egy ppsztkommunista orszagban, hatvanyozottan (na azok vagyun mi).

    PS: magyarorszagon is eleg konnyen lehetett anno hazakhoz, ingatlanhoz jutni. A kommunizmusban aki allamilag kirmelt vallalatnal (manapsag strategiai jelentosegunek hivjak) dolgozott, vasut, banya, femipar stb, mar a 60-70es evekben kapott 25-30e forint tamogatast (kb 3 evi fizetesed?) cegtol (szamold ki ez mai fizuban mennyit erne, es akkpr mennyit ert ha mondjuk egy atlag munkas fizetes meg a 80as evekben is 1000 forint korul mozgott, akkpr plane korabban) , abbol megvette az egesz hazra valo alapanyagot es a ceg dolgozoi egymasnak segitettek kalakaban felepiteni.
    Gyak. ingyen haz volt, de kpzugyeseknek, egeszsegugyiseknek is csurrant dolgozoi ledvezmenyes kolcson.
    A mai statisztika meg ugye arrol szol, hogy az akkori 2-3 eves fizeteshez kepest mar idehaza is 8+ evnyi fizetes kell zsebbol megvenni egy atlagos fizetesbol egy aylagos ingstlant.

Új hozzászólás Aktív témák