Kipróbáltuk a Xiaomi 14 Ultra fotós szettjét

A markolat akkumulátort és hasznos gombokat kínál, a tok szűrőket fogad be.

Egy 32 megapixeles előlapi és négy 50 megapixeles hátlapi kamerával, 0,5x-ös, 1x-es, 3x-os és 5x-ös optikai nagyítás mellett a Xiaomi 14 Ultra kínálja a mobilpiac legsokrétűbb fotós szettjét, plusz ott van mellé rengeteg Leica lencse és effektus, a profi fotós és videós mód, a főkamera esetében a rekeszállítás és kismillió szoftveres megoldás. A specifikáció részletekben:


A Xiaomi 14 Ultra mezítelenül [+]

  • Előlapi kamera: 32 MP OmniVision OV32B40, 1/3,14”, 22 mm, f/2, fixfókusz, 4K/60 fps
  • Főkamera: 50 MP Sony LYT-900, 1”, 23 mm, f/1,63-f/4, PD + lézer AF, OIS, 8K/30, 4K/120 fps
  • 3,2x-es zoom: 50 MP Sony IMX858, 1/2,51”, 75 mm, f/1,8, PDAF, OIS, 8K/30, 4K/60 fps
  • 5x-ös zoom: 50 MP Sony IMX858, 1/2,51”, 120 mm, f/2,5, PDAF, OIS, 8K/30, 4K/60 fps
  • Ultraszéles: 50 MP-es Sony IMX858, 1/2,51”, 12 mm, f/1,8, PDAF, 8K/30, 4K/60 fps

A Xiaomi 14 Ultra Photography Kit és benne a védőtok, a markolat, a két gyűrű, a leírás és a 67 mm-es szűrőadapter
A Photography Kit része a leírás, a védőtok, a markolat, a két gyűrű és a 67 mm-es szűrőadapter [+]

Részletes tesztünkben errefelé gyűjtöttünk össze több tucat fotós példát minden lehetőséget körbejárva az automata módtól kezdve a Leica Authentic és Vibrant feldolgozáson át az 50 megapixeles példákig és a négy lencsével készített makrókig. A videós példákkal sem spóroltunk a 8K, és 4K klipektől kezdve a szuperstabil és MasterCinema HDR módon át a LOG formátumig és az egyéni előhívásig, és az az igazság, hogy így sem értünk minden opció végére.


[+]

Ez a bemutató nem a maradék módokkal, hanem egy érdekes tartozékkal foglalkozik: a Xiaomi 14 Ultra Photography Kit hasznos kellék a gyakori kattintás megsegítésére, bár hozzá kell tenni, hogy egyelőre nincs tervben a hazai megjelenése. A jókora doboz két főkelléket rejt: először a tokot érdemes a mobilra pattintani, hogy az egyébként is jó összeszerelés és fogásbiztonság mellé további védelmet és tapadást kapjunk. Ez után lehet a tokra és a Type-C portra tolni a markolatot, amely egy kallantyúval rögzül, a telefon pedig nyomban felismeri a kiegészítőt, néhány szoftveres opciót felkínálva.


[+]

A tok önmagában is hasznos, ám markolattal együtt igazán stabil a fogás, tartsuk fotózáshoz egy kézzel vagy videózáshoz kettővel. Megvan alul a járat a csuklópántnak, bár ilyesmiből sajátot kell beszerezni és befűzni, de a lényeg nem itt, hanem a felső kezelőfelületen van a kétlépcsős exponálógombbal a középpontban. Ezt hosszan lenyomva tüstént indul a kameraszoftver, ahol félig lenyomva előbb a fókusz van meg, teljesen pedig elkattan a kép, de amúgy a markolat menüjében a gomb hosszú lenyomásához a sorozatkép funkciót is társíthatjuk.


[+]

Az exponáló körül két irányban mozgatható pöcökkel tudjuk a zoomot folyamatosan és gyors ütemben szabályozni, akár az optikák között váltva, akár közöttük digitálisan nagyítva. Ez kapóra jön komponáláskor, hogy ne kelljen utólag vágni, viszont videózáskor nem opció a finomabb léptékű, lassabb zoom, plusz határozott ugrással indul vele a nagyítás felvétel közben. Hatékonyabb ehelyett az érintőpanelen, a virtuális tárcsával finoman nagyítani. Arra viszont megkérhető a markolat, hogy a pöcökkel átmenet nélkül, egy-egy mozdulattal váltsunk 0,5x-ös, 1x-es, 2x-es, 3x-os, 5x-ös és 10x-es állás között.


[+]

Az exponáló balján kapott helyet a videógomb, és azért, hogy vétlenül se indítsuk el vele a zsebünkben a felvételt, a rögzítés csak a kameraalkalmazáson belül indul, oda persze pillanatok alatt eljutunk. Ha mégsem erre használnánk, a videógomb az expozíció, a mérési mód, az automata exponálás, a fehéregyensúly, a egyéni stílus, a folytonos videó, a expozícióellenőrzés, a fókuszjelölés, a hangbeállítások, a hang típusa, a képarány, a képformátum és az 50 megapixeles mód beállítását is előhívhatja.

[+]

Csak azért kár, hogy a markolat beállításai nem érhetők el a keresőn, fekvő helyzetben, hanem csak külön panelen, álló megjelenítéssel. Vegyük figyelembe azt is, hogy a markolatot felrakva takarásba kerül az USB-C port melletti mikrofon, ami befolyásolhatja a hangminőséget – vesd össze a tartozék nélküli és az azzal készült 4K 60 fps felvételt. Első hallásra a sztereó hang nem torzult (talán a hangom a jobb csatornán picit erősebb), az extra fogásbiztonság pedig kapóra jött. A kellék végül egy tekerhető tárcsát is kapott, amellyel komponálás közben az expozíciót, a rekeszértéket, a zársebességet, az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, a fókuszt vagy a háttérelmosás mértékét állíthatjuk – a külön menüben kijelölt választás szerint.

A markolat és a védőtok összeillesztés előtt
A markolat és a védőtok összeillesztés előtt [+]

Hozzá kell tenni, hogy kameramódja válogatja, mikor melyik beállítás érhető el: a legtöbb a profi fotós és videós módban opció. Így lehet az, hogy automata módban filmezve tudok menet közben váltani az optikák között, ám az expozíciót nem tudom szabályozni a tárcsával, míg profi módban tudom szabályozni, ekkor viszont a lencseváltás esik ki. Azért ezeket a korlátokat szoftverfrissítéssel fel lehetne oldani, és bejöhetne a képbe az is, hogy a tárcsa azt a beállítást szabályozza, amelyikre éppen az érintőpanelen ráböktem, a külön menübe való lépés nélkül.


[+]

A markolat egyébként Type-C portot is kapott, és nem csak azért, hogy a mobilon hagyva tölteni lehessen rajta keresztül a telefont: maga a tartozék is kínál 1500 mAh akkumulátorkapacitást a Xiaomi 14 Ultra 5000 mAh-ja mellé, mintegy 60 perccel kitolva a kamerahasználatot. Ez igencsak hasznos, elvégre a fényes nappal történő fotózás/videózás az üzemidő legnagyobb ellensége. Kár, hogy ugyanide adatkábelt dugva nem működik a fájlátvitel, ahogy tévére, monitorra kötve a vezetékes kivetítés sem. Ezekhez ugyanis minden alkalommal le kell húzni a tartozékot a mobilról, és annak saját portját használni, ami bosszantó lehet azoknak, akik a markolatot mindig rajta hagynák.

A 67 mm-es adapter a védőtokon stabilan rögzül és a gombbal lehet oldalt kioldani
A 67 mm-es adapter a védőtokon stabilan rögzül és a gombbal lehet oldalt kioldani [+]

Nem véletlenül került amúgy a négy Leica lencse hatalmas tárcsára a hátlapon: a fölé magasodó védőtokra ezüst vagy bronzszínű fémgyűrű tekerhető, egy kis stílust adva. De nem is ez a két kellék, hanem az a 67 mm-es adapter a hasznos, amellyel mindenféle szűrő a kameraszett fölé erősíthető, bár ezeket magunknak kell beszerezni. Ilyen lehet például egy cirkuláris polár-, UV-, szín- vagy neutrális denzitásszűrő, és egy-két ilyenbe belefutottunk a Xiaomi és a Leica közös bécsi rendezvényén, a fotósok pedig jól tudják: van a filterek használatában fantázia.


[+]

A Xiaomi különben is „csak” a drága telefont és piactól függően elérhető, kétségtelenül hasznos fotós tartozékot kínálja, innentől a mi kreativitásunkon van a lényeg, hogy a lehető legelőnyösebb felvételeket készítsük. Azért a profi fényképezőgépet a 14 Ultra továbbra sem váltja ki, és legközelebb jó lenne, ha a finomabb zoomolás is működne a kallantyúval. Az extra üzemidő és fogásbiztonság, a hasznos fizikai gombok a kétlépcsős exponálóval, valamint a szűrők befogadása mindenesetre kapóra jön, hogy az egyébként is remek kameratelefont és a használóját a Photography Kit megsegítse.

Előzmények

Hirdetés