- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110550 üzenetére
Nem értek egyet (de ez nem baj), a hangsugárzó műszaki adata, hogy 4-8 Ohms (és nem patikamérlegen mérve, csak elméletben), szerintem egy korrekt megközelítés a gyártótól, az nem, ha ezt kiátlagolva 4-8 helyett 6-ot biggyesztenek rá, mert azzal egyetértek, hogy a minimum névleges impedanciát igenis meg kell, hogy említsék, azzal viszont vitáznék, hogy "itt álljunk is meg", mert szimplán ha a teljes középmagas szekció és a frekimenet nagy része 8 Ohm-os, akkor ............ akkor jó az úgy, ha 4-8 Ohms.
A felhasználókat valóban megkavarja, de részemről 2 dolog a sztorihoz:
- az ő tudatlanságukról nem tehetek (és ez most lehet bunkó beszólás, nem bántani akarok senkit, csak tettem egy kijelentést, szóval ha az Opel Astra 1.6i 16v legfrissebb iterációja 115 lovat tud, a legtöbb user, aki autót vesz, és ez az adat érdekli, ergo azért veszi ezt, mert az 1.4i csak 90-et tud, az azzal is tisztában lesz, hogy ezt 6200-as fordulat mellett mérték (vagy mennyin)) Szóval: tessék a minimum tudást (tényleg nem sok) felszedni, mielőtt veszünk valami komplex izét (és ilyenekre tök jó amúgy ez a fórum, csak akkoris, *meh*)- nekem, aki érti a hátterét a megoldásnak, és tudom, mit várhatok ettől, kifejezetten jó, hogy leírják kerek perec, hogy "figyelj öcsém, ez alul 4 Ohm, a tartomány nagy részében meg 8) és ez így tök korrekt, mert ez faramuci módon a valóságot írja le
- hogy a MINIMUM impedancia az, ami mérvadó erősítő választáskor, és a user ezt nem tudja, ergo 4-8-ra hiheti azt, hogy 8-asról is hajthatja ? Hááááát... a gyártó hibája ? Vagy a kézikönyv említi, nem említi, a csíziót ? Az Opel Astra kézikönyve említi, hogy hány lóerőt és newtonmétert milyen fordulat mellett mérnek.
Nnnno, szerintem 3. ponton "vitatkozunk" és ezügyben shame arra, aki nem említi meg egy leírásban, hogy "kedves felhasználó, minimum 4 Ohm képes erősítővel hajtsd, különben nem feltétlen, de rábaxhatsz", viszont ha 4-Ohm-képes erősítőd van, kapsz egy fülnek marha kellemes lágy-V valamit (ha nem tolod sarokba bla bla ).. érted.
Lehetne ezt sokáig szőni-csavarni még, nekem teljesen rendben van a 4-8, a valóságot fedi (némi "lötyögést" a számokat illetően, mert mérve valóban alámegy 4-nek is kicsit a legtöbb, kivétel ami nem , de ezt meg rengetegen csinálják-elkummantják a világban és nem drámai a dolog általában - kivétel meg mindig akad, de alapvetően nem ettől fog lefüstölni egy erősítő).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fererencz89 #110548 üzenetére
Ja értelek. Lényegében ... a gyártók névlegesekben gondolkodnak (ettől még áll, hogy benéznek alá ,de nem mind, és erre nincs semmi garancia), szóval .. névlegesnél maradva, 2.5 útnál 4-8 óhatatlanul korrekt (továbbra is névlegesen!!) , 2 útnál is lehet ilyen természetesen, és 3 útnál is.
Kreatív és szép és színes a világ.
Egy 4-8 valóban megkavarhat hozzá kevésbé értőket.
Ilyenkor jó, hogy itt vagyunk és tisztázzuk nekik a dolgokat.De akkoris, az eredeti kérdésre egy Google azonnal elárulja a turpisságot a 2.5 úttal, ráadásul párszáz vagy párezer hsz előtt már volt ez téma, wtf Nem kell megválaszolni, csak ellamentáltam. Mindegy. Végülis, minden kérdés és témakör előbb-utóbb újra és újra jön és jönni fog. Mint az autó a parkolóházban, körbe körbe.. Reméljük, mi itt közben szintet is lépünk azért, hasonló módon
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110551 üzenetére
Van egy olyan érzésem, hogy te mindig valami magas kimenőimpedanciájú erősítőre gondolsz meghajtásként vagy nem is tudom.
Nem lesz semmilyen V meg szmájli átvitel, hacsak a gártó nem úgy akarta (vagy valamilyen cöves erősítő nincs a dologban ). A mai hangsugárzókat már standardszerűen ideális feszültségforrást közelítő (minimális kimenőimpedanciájú) erősítőkkel mérik, 2.83V kimenőfeszültséggel. A legtöbb félvezetős erősítő már régóta ilyen, pl egy ( Ohmon 80-as damping faktorú (0,1 Ohm kimenőimpedancia) erősítő már bőven ideális feszültségforrásnak tekinthető praktikus megközelítéssel. Szóval hiába hullámvasút az impedancigörbe, a legtöbb félvezetős erősítővel ugyanazt a frekimenetet fogja produkálni a hangsugárzónk. Ja hogy vannak magas kimenőimpedanciájú csöves erősítőket használó userek, hát ők így jártak! Mégis milyen kimenőimpedanciához kellene igazodnia a hangsugárzógyártóknak...??? Az egyik csövesé ennyi, a másiké meg annyi és ha eltérő, akkor eltérő frekigörbét fog velük produkálni az adott hangsugárzó, amennyiben nem sík egyenesen a doboz impedancigörbéje. Vagy legyen minden hangsugárzónak sík egyenes az impedancigörbéje? Megoldható, de nem biztos, hogy sokan örülnének ennek.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
@denesdr, amúgy ezért is néztem a LAB12C-t, hogy alkalomadtán passzív is lehessen, míg össze nem gyűjtöm a zsetont egy három útnyi erősítőre.
Oké, hogy kell neki a 4 Ohm erősítő képesség, de tök jó, hogy a LAB12C 100-125Hz körül elkezdve váltva (+ 1 Zobel) 8-Ohm érzékenységre konvertálva dobozban is teljesen jól passzol a 90 körüli 6FE100-hoz, sőt, finoman ki is emelhet, de minimum "flat". Nagy átlagban, papíron. A valóság persze meg hozza, amit hoz.. csak így tervezésnél. Mert .. drága ám egy bivaly Hypex szett, és addig ha passzívval hajtom, ... ideális.
Aktívként meg nem is gondolkodnék másban, a Hypex-eknek ideális a 4 Ohm terhelő impedancia (valóságban néha alatta is picit), itt nagyon jót futnak teljesítményben anélkül, hogy különösebben felfőne a fejük, vagy kihívást jelentene nekik (nem úgy, mint a 2 Ohm például, bár azzal is elvannak, már áramlimitáltak még ők is - kicsit ). Szóval LAB12C real life ha úgy 3.4-3.6 körül megáll az alján az imp. görbének, woo-hoo Hypexből kapja a delejt, fent meg Faital és magas barátunk névleges 8 Ohm-on csiling csiling, minden kerek, nem sovány a hang.
Igazából, érdekes ez, mert az LF21X451 is 8 Ohm névleges, 2kW RMS (és tudom, hogy nem esik szét ettől, ez tényleg bírja), de az életben nincs az a Hypex, ami ezt limitig kihajtja. Talán az NC2000 - de általában a Hypex-ek 4 Ohm-ra adják meg a nevükben sejthető teljesítményt, szóval .. hja .. most nézem NC2k adatlapot:
2 óm - 2000W
4 óm - 2500W
8 óm - 1600WKARCSÚ
És az LF21X451 lavór nem néz be 8 Ohm alá. ELVILEG. Rajzolt görbének tűnik, de van benne egy "röccenés" a felfele ágon (imp görbe), lehet valós is akár + pláne, hogy PA, ott minek csalni, a PA sokkal kevésbé szól a vetítésről, vagy megtévesztésről. Szóval hacsak ez nem néz be úgy "rendesen" 8 Ohm alá a valóságban, akkor baj van hjúszton
(Amúgy nincs, max anyagi totálkár, 2db NC2k-val mondjuk az Apollon Audio-tól, vagy Nord-tól)Jipiáé ...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110553 üzenetére
Nem tudom, ez hogy jött ide, értelek, de nem tudom, hogy jött ide.
Semmi bajom a hangsugárzó impedancia görbéjével, mindaddig, míg aktívan váltok.Azt Te sem várhatod el egyetlen végfelhasználótól sem, hogy utanként 1 külön végfokkal hajtsa a hangszóróit aktív váltóval előtte, márpedig ha passzív váltót használ az ember, alap, hogy az impedanciagörbét előbb kisimítja, nem véletlenül kezdenek ezzel normálisabb iskolák.
Szerk.: nem alap, de többnyire kell.
Hogy az erősítő hogy jön ide, meg hogy én mit akarok, ezt - komolyan - nem értem. Sosem okozott nekem gondot az erősítők kimenő impedanciája, a most készülő sajátomé is csöves létére 0.4 Ohm.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110554 üzenetére
Szerintem nagyon egyéni módon közelítesz az impödansziéhoz.
[RCF LF21X451] minimum impedancia 6.7 Ohm. Figyelt a gyártó, hogy 8 Ohmosnak lehessen nevezni a hangszórót, még hagytak benne 0.3 Ohm tarcsit is.
#110555 "márpedig ha passzív váltót használ az ember, alap, hogy az impedanciagörbét előbb kisimítja, nem véletlenül kezdenek ezzel normálisabb iskolák"
Egyáltalán nem alap , sőt, sok esetben semmi szükség impedanciasimítgatásra. Persze van, amikor jól jön és van, hogy elkerülhetetlen, ha szép átvitelt szeretnénk.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110556 üzenetére
???
(LF21X451: nem, az a "DC resistance" csak helytelenül írják adatlapon Minimum Impedance-nek. Nézd a PDF-en a mérést. Ha mérés és elhisszük, lásd előző hsz-em a görbén történő kis minimál cikkcakkot, talán még igaz is, nemtom, ... ezért akarok már egy normális DATS v3-at beszerezni). Mindig görbét nézek, sosem DC adatot, mivel a hangszórót sosem DC-n használom).
-----------------------------------
Egyéni impödanszié kérdése: mesélték már Neked a passzív váltószűrők méretezésével kapcsolatban a tekercseken átmenő áram mennyiségét és ennek induktivitásra történő hatását, ha a FIX impedanciára méretezett váltószűrő NEM FIX impedancia mellett van kivitelezve a keresztezési freki mondjuk +/- 1-2 oktávos közelében ?Magyarul több, mint jó, ha a szűrő úgy viselkedik a gyakorlatban, ahogy elméletben eltervezted. Ez pedig akkor valósul meg, ha a gyakorlat követi az elméletet, azaz mindkét hangszóró - amit lekeversz, és amit felkeversz - egyaránt azon impedancia-tartományban van stabilan, amire az eléjük tett szűrő (és annak tekercse) kalkulálva van. (!!!).
Szóval - esetünkben - ha mondjuk egy 6db/oktáv elsőfokút jelentő soros tekerccsel akarnék egy LF21X451-ről magasat lekeverni, az adatlapi PDF impedanciamenete mentén nézve (!!) 100Hz-re méretezve 8 Ohm-ra, bajban lennék, hogy vajon alatta a megnövekedett impedancia (és ezáltal a lecsökkent induktivitás-érték miatt gyengült szűrés kisebb baj), vagy efelett egy oktávval (-6dB nem nagy csillapítás) 200Hz-en (10 Ohm) vagy 400Hz-en (-12dB, 14 Ohm) mennyit szűr az én 8 Ohm-ra tervezett szűrőm, ami full vonalzóegyenes impedanciát feltételez.
Ez a kisebb gond. Hangban nüansznyit beleszólhat, amúgy meg a lavór eltűri ezt a kis eltérést, mert kb. szűrő nélküli is tolhatnám, akkora a tekercse és úgy van hűtve, hogy röhögve eldisszipálja.
A gond a magas oldalon jelentkezik, ahol viszont egy közép vagy magassugárzó nem tűri el azt annyira jól, ha a változó impedanciához képest a váltószűrő többet enged rá az alsó, nagyobb teljesítményű tartományból, mint kellene.
1. Ezért jó meredeken váltani, még passzívan is, mindaddig, míg fázis, csoportfutási idő, ringing, stb.... - egyéb paraméterek - ezt engedik. (Ezért akarok Bessel-ezni harmadfokon, mint a Vienna Acoustics - próba, hogy szól, állítólag a páratlan fokú szűrőknek jobb a hangja, meglássuk, negyedfokra is vetemednék passzívan, de nem ajánlják, nem csak mert anyagi csőd megcsinálni, hanem sok pár sorral fentebb behozott hátrányt már hallhatóan behoz).
2. Ezért kell - ha impedanciamenet-változás meredek - korrekció a hangszórókra, hogy a váltószűrő tarthassa azon értékeket, amikre tervezve lettek. Egy rohamosan emelkedő impedanciamenet, mint mondjuk 6FE100 esetén, 2k-n keresztezve még ~8 Ohm, egy oktávval fentebb 4k-n meg már 15 Ohm ergo a váltószűrő kevesebbet kever le a cone breakup-anomáliákból, mint azt én elgondoltam nagyokosan elméletben, és ilyenkor jönnek a "hígend" hívők, hogy csak az elsőfokú szűrő a jó".... aha.. .
Vagy nézzünk balra, itt 1k - 5 Ohm, 500Hz - 4 Ohm saccra, ha a görbe hiteles, de 8-ra méreteztem a szűrőmet, ergo lefele irányba szintén nem feltétlen úgy fog vágni, ahogy én elterveztem fejben, hanem sokkal erősebben (kisebb impedanciára feszültségerősítés mellett nagyobb áram szalad ki, ergo a tekercsem hatékonyabb, ergo erősebben vág, mint ahogy méreteztem, ergo beszoptam).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110557 üzenetére
Ahh Tesókám-Cimborám , izé. Hogy is mondjam.
Vé. Hmm.
1. Fletcher-Munson. Innen indult.
2. Harman. Ide jutott.
3. V. Néha U-nak is mondják. Ki-hogy. Fejeseknél, füleseknél mikor erősebb, mikor lágyabb. Végülis hifiben mindenre használják, szobaira is...Ahh linux. Keresek valami Paint-et
Nem, nem keresek. Már üt a Sauska.
Szóval a fentebbi karakterek nagyon leegyszerűsített verziója, hogy "V" vagy "U" - mindkettőt láttam már használni, DIY Audio-n a "V" megy inkább. És ez lehet természetesen olyan lapos is, hogy alul +3 dB, felül +3dB, közte 0dB névleges, oszt jónap, az is már egy "lapos V" Ennyi csak. Szleng (gondolom).
2-esben annyira nem hiszek, 1-est a régi időkben a "Loudness" gomb benyomása hellyelközel megvalósította (kinél milyen precizitással, de igen), hifiben sokan utálják, pedig annyira nem hülyeség. Sarokba rakott motyón inkább ne, szoba közepére rakottnál meg kötelező szóval semmi kül. Én éltem ON és OFF variációban egyaránt vele.
Vé oszt jó, amcsiknál így a végén egy dupla-egyszerűsítés után szlengben minden "V"-vé alakul és csak annyit tesz hozzá az ember jobbára, hogy lapos, vagy meredekebb (more pronounced).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110559 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy hány Ohm-ra méretezed, hanem hogy CSAK FIX OHM-ra tudod, míg a valós impedanciamenet VÁLTOZÓ
A többivel egyetértek, XXI. század. De az impedancia korrekciót mégis - figyi!!! - a XX-adikban találták ki
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110561 üzenetére
"CSAK FIX OHM-ra tudod"
Nem, hanem a görbé(k)hez. Akár magasról tehetünk is rá, hogy mennyi éppen az abszolút érték, az kizárólag az erősítőnket érdekli, nekünk az a lényeg, hogy a frekimenet olyan legyen amilyennek szeretnénk, hogy legyen vagy legalábbis közelítsen hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110562 üzenetére
Helytelen.
So, we see that this speaker makes a rather poor 8 ohm resistor.
(Az ellenállás végig 8 Ohm impedanciájú, frekifüggetlenül, a hangszóró nem!!! És ez fesz. erősítés esetén hatással van a váltószűrőben használt tekercs(ek) induktivitására, amik fesz. erősítéskor csak adott impedancia mellett értelmezhetők, magyarul ha impedancia változik, a rajtuk átfolyó áram mennyisége változik, az induktivitás-értékük változik, és ezt pontról pontra, Hz-enként vagy még sűrűbb felbontással nincs az a szoftver, ami leköveti, mert az összes szoftver fix impedanciamenetre alapoz, kivéve, ha felrajzolod neki a hangszóró impedanciagörbéjét, az AI algoritmus felismeri annak minimumát, két szélsőértékét mondjuk -24/-48 dB-n (attól függ, mennyi csillapításig számít Neked), értelmezi a görbét, és még ekkor sem tud tenni semmit egy digitális DSP-alapúhoz képest, mert nem tudsz Hz-enként vagy még sűrűbben eltérő impedanciára méretezett tekercseket betenni és használni egy passzív szűrőben.How does this effect our crossover? If the impedance is significantly greater than 8 ohms, the speaker is drawing less current from the amplifier than we might otherwise expect. While this is good for the amplifier, it means the inductors in the crossover don't do much. Inductors "choke off" current, so if the current draw is low, the inductors don't do much "choking". In fact, at frequencies above a few hundred hertz, the woofer looks mostly like an inductor itself, so a simple first order crossover will act like a voltage divider, and not like a crossover at all.
Tankönyv.
Utána progi.Így tudod, mire képes, és mire nem.
Az, hogy a valós életben ennek mennyi a hatása ? Ítélje meg mindenki maga. De a high-end úgy gondolom, precizitásról is szól, nem csak arról, hogy összehányunk valamit.
A progik jók. De mielőtt progizunk, meg kell kérdezni a progit, hogy a megmért frekimenetünket ismeri-e, azt figyelembe véve tesz-e elé korrekciós tago(ka)t, ha szükséges, mert pont egy meredeken csökkenő vagy emelkedő impedanciájú szakasz van balra-jobbra a keresztezési frekitől (és a szűrő meredekség helyes választása itt kardinális), és ezután ha az impedanciagörbe kisimítva, hogy a tekercseim faszán működjenek, jön - ha szükséges - az L-Pad korrekció (sensitivity), és ha ez is megvan, akkor maga a váltószűrő áramkör, amire már jó a progi.
Ha okos a progi, akkor mindent figyelembe vesz, de ezt csak olyan mértékig tudja, amit a fizika enged, azaz:
1. olyan pontra teszel keresztezési frekit, ami lapos balra-jobbra 1-2 oktávban (szűrő meredekségtől függően ugye) ettől
2. ha meredek pontra teszel keresztezési frekit, akkor előtte, utána, vagy mindkettő , kisimítod az impedanciát flat-re, a szűrő elméletben szimulált gyakorlatba ültetéséhez, hogy úgy is működjön, ahogy leszimuláltad
3. a program mindezekkel számol, szóval beimportálod neki a frekimenetet, akár gyári adat, akár mért - és kalkulál Neked a tényleges passzív váltás elé egy Zobel, RLC, vagy ezek kombóját
4. kihagytam mégvalamit
Szóval én ilyen mértékű precíziót és logikát nem nézek ki egyetlen programból sem.
De ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen, és nem jelenti azt, hogy adott felhasználásban ne lenne jó valami teljesen "kretén szűrő", ugyanis ha egy szűrő a hangszóró hülye impedanciamenete miatt (változó impedancia!!!) pont úgy viselkedik, hogy adott helyiségben mikrofonnal mérve az nekem előnyös, akkor örülök, hogy "ú de jó ez a progi és mindenki hülye, aki kézzel számol), ugyanakkor, ha csavarom neki a hangerőt, nehogy belefussak abba, hogy a magasam egyszercsak leég, elszáll, mert túl nagy teljesítmény ment ki rá. Persze a program lehet erre is figyel, mindenre IS figyel - őszintén ? Nem hiszem.
Szóval én is programmal tervezek, de csak magát a tényleges szűrőt.
Mert a tekercs induktivitása a feszültségtől és az áthaladó áram mennyiségétől függ, ami fix feszültség + változó impedancia mellett változó induktivitást, ergo frekvencia-függően elmászó keresztezési freki pontot jelent. Dikkk... ilyet én kösz nem. Ráengedek egy sweep-et és 2200Hz helyett 1800-tól már elkezdjen rámenni a magassugárzómra, lényegesen több decibellel, mint ahogy én elképzeltem ?
No, ezért tervezek hibrid módon:
1. impedanciák kiszögelése. Lehet nem kell, mert azt mondom, passzív harmadfokú 18dB/oktáv és pluszminusz 1-2 oktávval még nincs nagy változás impedanciában - juhúúú.
Ha van nagyobb változás impedanciamenetben, harmadfokú jó lehet, másodfokú már elgondolkodtató (kevésbé csillapít), elsőfokú totálgáz korrekció nélkül, sokáig engedi szólni őket, lassan csillapít vagy kever fel és bő (tág) az a tartomány, amiben az impedancia meg elmászik ahhoz képest, amire (fix!!!) egy tekercs méretezve van.
2. L-Pad ha kell. Csillapítok. Bár lehet 1-2 felcserélhető, most nem megyek bele.
3. Tényleges szűrő. Na itt elő merem venni a progit, kalkulátort, bármit.
Nem szeretem a programot. Ad valamit, ami meg van így vagy úgy érvelve, ami érvek nagyjából hasonló, vagy könnyebb súlyúak, mint amiket én felhozok egy szemmel jól átnézett, humán aggyal jól megértett impedancia görbe és annak kezelése kapcsán.
Nekem bevált, mind, maradéktalanul. Szeretem ezt az iskolát.
De ... tudjuk jól .. Rómába több út vezet. Nem vagyok híve a fullatomata szoftveres tervezésnek, ahova behányok mindent "oszt kiad valamit" egy "GENERATE" gombra.
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110566 üzenetére
Mindent értek amúgy amit írsz, csak máshogy közelítünk hozzá. Én például egy SEAS 27TFFC magassal 1db ellenállás, 1db kondi és 1db tekercs segítségével textbook negyedrendű (24dB/oktáv) Linkwitz-Riley akusztikus átvitelt értem el. Ezt nem nagyzolásként mondom, mert bárki más is meg tudná csinálni szoftveres szimuláció segítségével, ugyanis kihasználtam, hogy a magassugárzó nyers átvitele nem egyenes, illetve az impedancigörbéje sem zavart be.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110567 üzenetére
Akusztikus (!!).
Ezt kammererrel és a többiekkel fusd leNálam köze nincs hozzá, de ez maradjon az én bajom , az akusztikus mindig ott húzza meg a határokat, amiket elektronikus úton direkt próbálunk elkerülni lehetőleg, mert attól még, hogy az akusztika behatárolja egy hangszóró viselkedését, elektronikus szempontból kimegy rá az áram, feszültség, ergo a teljesítmény, és a fülünk számára a két dolog lehet néha ekvivalens, lásd akusztikus elsőfokú váltás vs. elektronikus elsőfokú váltás, utóbbinál limiten belül hajtom a motyót, akusztikusnál meg mondjuk a doboz limitál, közben elektronikusan kimegy rá sokkal több is (csak mondtam egy lehetségest), és az, hogy a fülemen az eredmény mindkét esetben ugyanaz, a hangszóró tekercsén az akusztikus megoldások esetén extra hő fejlődhet, cone breakup-ba viszem (és ez limitál), satöbbi, szóval tőlem totál életidegen, elektronikusan meg garantáljuk azt, hogy a korlátok a hangszóró+doboz kombó képességeinek határai előtt beüssenek, addig el se menjünk - pont ez a szép bennük). Máshogy fogalmazva, egy elektronikus szűrésnek a pontossága a határértékek - eső-emelkedő görbék - mentén precízebb leképzésű, mint az akusztikusé.
Nézőpont kérdése, valóban. Nálam kizárt az akusztikus-váltás és annak bármiféle szándékosan erre építő hatása, elektronikusan limitálom amit kell (és lehet) és a maradékra ott a jó öreg tilitoli a szobában, finom (tényleg finom) EQ, nemtom.. (akár szélessávú DSP is, mikor pl. egy passzív klasszik szettet fogsz, lemérsz, aztán egyetlen útként korrigálsz, nem annyira profin mint Nálad a 3 úttal és aktív váltással, de azért elég jó ez is).
Komám. Elteszem magam. Hétvégén ütközzünk. Meg ha tudod, mutasd meg, mit pakoltál össze a kis sztereót. Zsibbad az arcom. Sauska 11. Kiváló.
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110568 üzenetére
Az egész hangváltóépítésnek (akár aktív, akár passzív, DSP, analóg bármi) az a lényege, hogy elérjük a kívánt akusztikus átvitelt. Egy textbook akusztikus átviteli görbe azért kívánatos, mert ha a másik oldalról egy ugyanolyan textbook akusztikus átvitellel (csak ugye pont a tükörképe, az egyik low- a másik high-pass) csatlakozik a másik hangszórónk, akkor a kettő eredője egy egyenes átvitel lesz tökéletes fáziskövetéssel (amennyiben az időzítések is stimmelnek), legalábbis ha ezek Linkwitz-Riley átviteli görbék. Ennyi.
Aztán persze nem kötelező valamilyen Linkwitz-Riley átvitelt követni, de mindig az akusztikus átvitel a lényeg, annyi, hogy passzívnál a z impedancia manupulálásával kell ezt elérnünk.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110569 üzenetére
Szép németesen: jain
Te úgy éred el.
Én elektronikusan.Indokaimat megfogalmaztam korábban. Nem kergetem a hangszórót oda, hogy akusztikusan "keverődjön fel" vagy "törjön le".
Nekem ez olyan lenne, mint a kóser disznóhús.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110574 üzenetére
Apám BME villanyosmérnök (vót, van).. tőle tanultam, lehet innen jön. Jahh, nálam Linkwitz, Bessel, Butterworth, Chebishev, ööö ... mivan még.. még van 1-2 .. mindegy is...Q-k más lényegében és egyik ilyenkoherens, másik olyankoherens, harmadik amolyankoherens, szóval mind borít valamit (mint minden passzív hulladék a jelútban) , de legalább van 1 fő paraméter ezeknél, amire konzisztensek és optimalizáltak, aztán a júzer eldönti, mi kő neki. Vagy könyvből, vagy bemondásra-ajánlása, vagy fülre, nemtom. Én most a harmadfokú Bessel-el játszok gondolatban, ilyenem még sosem volt, ez a csoportfutási időre optimalizált (értsd: abba nem rondít bele), harmadfokúm sem volt még, állítólag k* jó a hangjuk a páratlan-fokú passzívoknak (és hát már a negyedfok is sok, szóval nagyjából ha jól számolok, kettőről beszélünk , első és harmadfok, ötödfok nonszensz lenne)... Vienna Acoustics előszeretettel használja a Besselt, megnézem, aztán lesz ami lesz.
A végén úgyis veszek alulra valamit a cső mellé, utóbbi meg hajtson közép-felül "oszt jó"
Szeretek kísérletezni, kíváncsi leszek a Bessel harmadfokú hangjára.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
kammerer a másikból.
[link]Jóccak
[ Szerkesztve ]
-
gordonfreemN
addikt
Üdv Urak.
Jelútválasztóhoz keresek egy jól bevált megoldást és leginkább relével oldanám meg. Fokozat vagy forgókapcsolót most mellőzném.
Tapasztalható különbség a különböző relé típusok közt vagy bármi mehet bele?
Esetleg van, amit szívesen alkalmaztatok már korábban és ajánlott?
Tudom, ez nem az építő, hanem a műszaki topik, azért kérdezem itt¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz gordonfreemN #110579 üzenetére
Hello. Ha csak 2 út között kell választani, bistable (latching) SPDT/DPDT, Takamisawa.
Lehet DPDT-t használnám, relékre jellemző a "prell", de a teljes összezárás sem garancia arra, hogy a kontakt az esetek 100%-ában mindig hűde minőségi lesz. Ezért választanék DPDT-t, ahol 2 pólust használnék ugyanazon 1 áramkör zárására, stabilabb fémes kapcsolatot elérve így az egészre nézve. De lehet csak túlagyalom, illetve itt is "csak" felére csökkentem egy esetleges pár milliszekundumnyi nem-érintkezés esélyét, ami nem sok..
[link] [link] és még rengeteg másik ebay Ali stb. Nem tudom, mennyire szeretnéd Magadnak ezt is kézzel összekeccsölni, és mennyire vagy hajlandó ilyen kompakt modulokat megvenni (szerintem jók, a relék minőségiek).
+ vannak hermetikusan zártak is, meg mindenféle egzotikum.
Ez meg egy jó alapozó a bistabil típusokról (latching) bár valszeg képben vagy már ezekkel, csak hátha vkit érdekel, vagy nem tudom.. [link]
Adatlapján a kinézett relének jó, ha "silver contacts" van. Amikkel én összefutottam eddig, mind ilyen volt, lehet ez tök alap dolog ma már. Táp áramkört húzok be (és tartok meg) non-latching standard SPDT-vel, Fujitsu (silver contacts) és 1 éve teszi a dolgát kiválóan, de itt bármi van (pillanatnyi, kis időszeletre történő nemvezetés), "eltűnik" a pufferkondi blokk miatt kvázi, a trafó pedig egy aluláteresztő szűrőként műx bizonyos "pergési frekvencia" felett szintén, így tápban annyira nem feltétlen allergiás a kütyü minőségére az eszköz, mint jelútban.
Mintha a Takamisawa-t is megvette volna már a Fujitsu, DIY Audio-n mindenesetre 2 topic is van arról, hogy "mi az audiofil relé" és mindenki mást mond, a konklúzió pedig az, hogy vagy nem számít, vagy ha igen, hallgassa meg az ember magának (Ha ez segít, de talán könnyíti a választást, hogy nem kell túlagyalni, mert nincs konszenzus ezt illetően).
Esetleg ezt sasold meg, hátha. (Nexem-ekkel szerelt, régen NEC, kis képek lentebb). Ennél jobbat én sem tudnék most így ránézésre itthon összelökni. (Vagy ha tudnék, nem akarnék szívni vele, de ugye kinek mi a fétise)
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz Dißnäëß #110576 üzenetére
k* jó a hangjuk a páratlan-fokú passzívoknak
Általánosságban biztos, ami a tapasztalatom, hogy minél nagyobb a meredekség, ( ezáltal egyre kevésbé zavarják egymást a hangszórók), annál analitikusabb finomabb a megszólalás, ami méréssel is alátámasztható.
Egyébként lehet variálni a fokokat is: a mélyeknél 24-es meredekségűt, a középnél 6! dB/oktávos, a magasnál szintén 24-est használok, ami úgy tűnik az optimális.
A középsugárzóm ( focal audiom 6w )"akusztikusan is váltja magát" elég meredeken 3 khz- felett, így elég hozzá egy kondi+tekercs.
Próbáltam 12-18-as szűréssel is, de nem hozott annyi pluszt, ( sok plusz alkatrész ) ami miatt megtartottam volna, így maradt a 6-os.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz ozzy711 #110581 üzenetére
Bármi járható út, kérdés, mire milyen hatással vannak a "hibrid" (nevezzük így) megoldások. N+1 paramétert nem tudok kimérni ezekről sajnos (passzívnál maradva), negyedfok már sok ide (amúgy kívánatos lenne a FIR/brick-wall is akár) , szóval úgy vagyok vele, hogy olyat építek, amiről tudok egy keveset legalább. Nem tudom hány dimenzióban kellene megvizsgálnom aprólékosan egy szimulátor kimenetét, görbéit, mind fázisra, mind csoportfutási időre, mind ringing-re, mind amplitúdóra, mind tranziens viselkedésre, mind ööö mivanmég ??? Szóval ez brutál sok.
Úgyhogy építsen azt mindenki, ami neki jólesik. Nálam annyi van, hogy ha a mérnök-fizikus hoz egy receptet, hogy "így főzz, ha jót akarsz", akkor úgy főzök. A kerámia Tefal indukciós is csak egy út, ugyanúgy, mint a bogrács a tűzön, vagy a 60-70-fokon szuvidálás. Ennyi a véleményem a témáról, kérem kapcsolja ki ( )
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #110581 üzenetére
"A középsugárzóm ( focal audiom 6w )"akusztikusan is váltja magát" elég meredeken 3 khz- felett, így elég hozzá egy kondi+tekercs."
Így (is) van, mivel nem a passzív váltónk elektromos rendűségét halljuk, hanem a hangszórónk akusztikus átvitelét és ennek rendűségét/meredekségét, ki hogy nevezi.
Disznész által vázolt módszerhez az szükséges, hogy a hangszórónk nyers akusztikus átvitele teljesen flat legyen, lehetőleg minél szélesebb spektrumban, ezzel az az egy probléma van, hogy ez nagyon ritkán valósul meg, főleg miután a helyére szereltük a hangszórónkat a hangsugárzóban.
De nyilván ettől még mindenki úgy csinálja, ahogy neki jobban tetszik.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110584 üzenetére
De, kell hozzá (a váltási meredekségtől függően, a keresztezési ponttól legalább 1-2 oktávra mindkét irányban), mivel ha nem lapos a dobozba szerelt hangszórónk szűrés nélküli akusztikai átvitele és az impedanciasimítás után rárakunk egy textbook passzív elektromos szűrést, akkor a hangszórónk akusztikus átvitele nem fogja követni a textbook elektromos szűrés alkalmazása által elvártat, magyarán vagy módosítanunk kell a valtón (ettől kezdve már nem lesz textbook) vagy olyan hangszórót kell választanunk, amelyik lapos akusztikai átvitellel rendelkezik az említett módon. Ha az első lehetőséget valasztjuk, akkor már amúgysem lesz textbook az elektromos szűrésünk, így kezdhettünk volna az elején ezzel és akkor már lehet, hogy az impedancialapító áramkört is megspórolhattuk volna.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110588 üzenetére
De ez nem hit kérdése (az a másik topik).
Teljesen jó az általad leírt módszer is, csak nem szabad (de nyilván szabad, mert szabad országban, szabad ember azt csinál amitakarszabad) figyelmen kívül hagyni az akusztikai átviteleket, görbéket. Viszont ha figyelembe vesszük, akkor lehet, hogy nem nem is kell flat nyers átvitelű hangszórókat (elég ritka) hajszolnunk és akár egy egyszerű váltóval (kevés alkatrésszel) is jó eredményt tudunk elérni. Megértettem hogy te nem ezt szeretnéd, oké.Ígérem abbahagyom "győzködést" , csak álljon még itt egy példa egy pofonegyszerű, elektromosan másodrendű szűrést használó, akusztikusan negyedrendű váltási átvitellel operáló, bárki által utánépíthető hangsugárzóról: [Zaph SR71]
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #110589 üzenetére
..
Teljesen másik végén fogod a kötelet, de amíg mászol rajta, lelked rajta.
Én nem török pálcát mások módszerei felett, elmondtam a véleményem, kértem, mint Szalacsi, hogy "kérem kapcsolja ki".Nem hiszek abban az irányban, amit említesz, vagy totál félreértjük egymást. Abban a cookbook-ban hiszek, amit linkeltem, és még csak véletlenül sem gondolok akusztikus váltásra, mert számomra értelmezhetetlen ennek fogalma, ha pedig értelmezni akarom, több negatívat látok benne, mint az elektronikusban, úgyhogy én maradok szigorúan monoton módon azon állásponton, hogy a hangszórókat nem kergetjük a határig, se a doboz, se a saját, se semmi határáig, a hangszórókra nem teszünk ki olyan jelet, amit már nem kéne lesugároznia (de mégis megteszi, mondván, akusztikusan majd lekeverjük, wtf), szóval számomra a téma a nullával való osztás esete.
Magyarázni meg hiába magyarázom az impedanciamenet passzív váltóra gyakorolt hatását és hogy ez mennyire fontos, nem ment át, vagy ha igen, 0 reakció, tökfélre vitted erősítő irányba (aminek e kontextusban mi keresnivalója volt itt nemtom), szóval egyelőre úgy érzem, széllel szemben hugyozok és nullával osztok.
Ismétlem, egyiket nem szeretem, másikat meg nem tudom.
Ha Ti igen, csináljátok, és tapsikolni fogok hozzá, hogy mekkora király.
Hozok egy példát link nélkül: nem egy BG planár középpel és középmagassal épít PS Audio, GR Research, és sokan mások még biztosan. Hogyhogy nem, nem egy olyan hangszórójuk van, aminek görbéje közel sem flat, hanem 6dB/oktáv körül nő. Eléb* az ember egy kondit, és jónapot, egyenes lett. És ez csak a kondi, egy korrekciós tag, nem a váltó maga.
Én értem, hogy Ti mindent IS meg tudtok oldani nagyon ügyesen mindenféle non-textbook váltóval, de engedtessék meg, hogy én a textbook mellett tegyem le a voksom, mert bevált, úgy, hogy full vakon vagyok az akusztikus váltásra, figyelmen kívül hagyok mindenféle akusztikus váltást, mert váltószűrő elmélet tantárgyon ilyenről szó sem volt, és hogyhogy nem, amiket eddig építettem, nem lett "figyelmen kívül hagyott random akusztikus váltódás" miatt elb*va a karaktere.
Ez így számomra elég érthető.
Szóval csináljátok a műanyag asztalokat, ötvözzétek krómmal, üveggel, én az az asztalos vagyok, aki a rusztikus, jó masszív tölgy asztalt faragja, és úgy látom, kicsit ki-zoom-olva mindkettőnkre külső szemmel nézve, hogy Te azt nem érted, én miért csinálok valamit úgy, ahogy, és hogy az mitől lehet jó, én pedig azt nem, amit Te írsz.
Ez így meddő vita, lásd széllelszembe, és már pár órája próbáltam elengedni, megpróbálnám - engedelmeddel - ismét.
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #110590 üzenetére
Tökéletesen értem, hogy miért csinálod úgy ahogy és azt is tudom, hogy miért szóltak jól az épített váltóid. Műszakilag legalábbis biztos vagyok benne, lelki szempontból meg talán nem akarsz beállni legtöbb mai hangváltóépítő közé, hanem a régisuli módszerrel nyomod. Érted, hangot akarunk váltani, nem elektromosságot. Na jó, tényleg ne terheljük ezzel tovább a topikot.
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz denesdr #110589 üzenetére
itt egy példa egy pofonegyszerű, elektromosan másodrendű szűrést használó, akusztikusan negyedrendű váltási átvitellel operáló, bárki által utánépíthető hangsugárzóról: [Zaph SR71]
Erre mondják, hogy ilyen átvitel csak a mesében létezik!
-
denesdr
addikt
-
gordonfreemN
addikt
válasz Dißnäëß #110580 üzenetére
Köszi a tippeket, jók a linkek.
Gondolkodtam én is ezen, hogy kész modult veszek, gyorsabb lenne a szerelés, nem kellene pöcsölni.
De én úgy tervezem, hogy lenne 3 be (abból egy XLR) és kettő ki.Lehet nem szokványos, de nekem hasznos.
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
salesman
őstag
válasz gordonfreemN #110579 üzenetére
Én egy ilyet használok, nekem bevált. Vélemények?
[link][ Szerkesztve ]
Türűűűdrááá!
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Mi kell még egy ilyenhez, hogy erősítő legyen belőle?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest