- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Mobil flották
- Honor 20 Pro - megkésve bár, de törve nem
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
válasz Tomika75 #8150 üzenetére
Abban az esetben, ha a filament chipjét beolvastatod. Ha viszont beállítasz egy Generic PLA-t, akkor már azzal is lehet nyomtatni. Egyébként mitől support filament egy filament? Véleményem szerint ezt csak a Bambu kreálta, vagyis hogy a FID szerint ezt a filamentet csak suportra lehet használni. Én simán nyomtattam vele bármit is.
ui.: azt tudom elképzelni, hogy a gyenge minőségű filamenteket használják supportra, más magyarázat nem nagyon van.
[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
Attól support filament egy filamnet, hogy arra a célra gyártják olyan anyagból, ami nem tapad pl. a PLA-hoz . Ilyen speciális filament pl. a Polimaker PolySupport, ami könnyen eltávolítható és sima lesz az alátámatzstott terület (0 hézag), vagy a speckó PVA, ami olyan helyekre is jó támasztéknak, amik egy tárgyon belül kellenek, ugyan is vízben oldható.
Persze nem kell okvetlen támaszfilamenteket használni, PLA-hoz jó a PETG is elválasztó felületnek, illetve fordítva.
Mondjuk komolyabb anyagokhoz lehet nem árt, ha támaszték kell pl. ASA, PC, Nylon, stb.[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
válasz 2thletme2day #8152 üzenetére
A támasztóanyag filamentből nem az egész támaszt kell nyomtatni, csak az elválasztó réteget, ezért egész sokáig elég lesz.
-
Joshi
titán
válasz 2thletme2day #8152 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de konkrétan melyik is ez a "support" filament?
-
poli27
Topikgazda
-
ptesza
senior tag
válasz 2thletme2day #8157 üzenetére
Jó a PETG de nagyon ki kell öblíteni. Ha nyomokban is marad belőle akkor azon a rétegen el lehet majd törni a PLA-t. Azaz ha csak kevés színváltás lesz akkor megéri. Nekem többször volt már bajom abból, hogy a kész PLA nyomat csak úgy elrepedt az alátámasztások mentén. Bekarikáztam, hogy hol áll fenn ilyen típusú veszély. Mivel sokat kell öblíteni ezért ha a model jellemzően olyan alátámasztást igényel mint ez a példa bal oldala akkor lehet jobb ha megvesszük a support anyagot . Ha a PLA-t nem öblítjük ki rendesen a hotendből akkor pedig elképzelhető, hogy nem lehet majd leválasztani a supportot mert összetapad. Láttunk már ilyent is itt.
-
Joshi
titán
Igen, megtaláltam a Support PLA-t amit adtak a nyomtatóhoz. Tulajdonképpen mindenkinek igaza volt, mert csak akkor lehet vele nyomtatni, ha a Support PLA van kiválasztva (RFID miatt), illetve nem úgy viselkedik mint a sima PLA. Ettől függetlenül lehet vele nyomtatni. Furcsa, hogy csak egy sávban lett rossz a benchy, pedig ment a hűtés ezerrel. Amúgy egész korrekt lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Tomika75
tag
válasz spider23 #8159 üzenetére
Hát nem tudom nem szívesen állnék neki farigcsálni...
Jó lenne ha Bambuék kicsit jobban foglalkoznának ezzel a TPU nyomtatással. Prusáék ebben azért előrébb tartanak jóval.
Az A1-ek is küzdenek ezzel a problémával? A Prusámmal nem volt gond ilyen téren ( lehet várnom kellene az eladásával?).
Én eddig csak 95A-s anyagot nyomtattam de azzal nem volt gond viszont szeretnék azért ennél puhábbal is nyomtatni mert valljuk be a 98A és 95A-s TPU-k cipőtalp keménysége nem sok mindenre jó. Jó lenne tömítésnek valót is nyomtatni de ahhoz a Ninjatek filamentjei kellenének és az áruk miatt nem szeretnék beruházni olyasmibe amit nem is tudok nyomtatni. -
H2o-pok
senior tag
Sziasztok.
Full kezdőként az A1 és A1 minit néztem ki első nyomtatómnak. A méret miatt viszont a mini inkább háttérbe szorult. 20éve cnc s ként dolgozom, igy műszakilag nem vagyok egy analfabéta. A véleményetekre lenne szükségem, elsőnek jó választás e, vagy sem. ? +hol tudom megrendelni, és a rendelés ha külföldi, mire számithatok, szállitás, szállitási idő, egyéb költség,stb.
Köszi -
fabula
őstag
válasz H2o-pok #8163 üzenetére
Az A1 kezdésnek jó választás, de kombóban az AMS lite anyagváltóval meg még jobb.
A Bambu EU raktárából érdemes megrendelni [link] , Németországból szállítanak, csak arra figyelj, hogy amikor kiválasztod a nyomtatót, akkor még a 19%-os német ÁFA-val látod az árát, és amikor meg a pénztárnál fizetni akarsz, már drágább lesz a 27%-os világbajnok magyar ÁFA miatt . Szállítási költség mindenképp lesz, ha nyomtatót veszel, pótalkatrészek és Bambu filamentek vásárlásánál azonban egy összeghatár (ha jól emlékszem 50 EUR) felett már ingyenes a szállítás. A legtöbben - ha nem mindnyájan - inenn vettük a Bambu nyomtatónkat .[ Szerkesztve ]
-
axlfsi
veterán
...jó lesz az nem csak kezdésnek!
Én sok év után, úgy, hogy már van egy P1S-em, egy A1 kombót vettem délelőtt. Ár/érték arányban világbajnok, ha elég a PLA, PETG, esetleg TPU, mert ugyebár nem zárt terű nyomtató. Minőségben megegyezik a csúcsmodellekével, sebessége pedig alig(!!!) csak alatta, gyakorlatilag elhanyagolható mértékben.˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
rodman73
aktív tag
A Bambu studio tud olyat hogy egy képből 3d modellt csináljon? Vagy ehhez kell egy külsős program? Ismerős megkeresett, kellene neki egy ford rangerhez ködlámpa tartó, azt szeretném ki nyomtatni neki.
-
fabula
őstag
válasz rodman73 #8168 üzenetére
Az ilyen dolgokhoz jó minőségű 3D scanner kell, az meg nem két forint ám, hanem inkább több százezer. Képből 3D modellt nem lehet méretpontosan csinálni.
A Bambu Studio meg egy szeletelő program, az alapvető feladata az, hogy a 3D-s modellt a nyomtató által értelmezhetően a legjobb minőségben alakítsa át a gép nyelvére, azaz gkódokra.
Ha tervezni akarsz, akkor bár pár alapvető dolgot tud a Bambu Studio is, kell valami specifikokus 3D tervezőprogram is, mondjuk kezdésnek ismerkedni a Tinkercad, után meg az Onshape vagy a Fusion360 vagy esetleg az Ondsel (Freecad továbfejlesztés).
Ezek ingyenesek, de amik többet tudnak, azok free változata sok korlátot tartalmaz, bár hobbi célra még így is jól használhatók.
Javaslom a google és youtube segítségével kezdj el ismerkedni a 3D nyomtatás világával, mert elég összetett dolog, ez nem olyan, mint a lézernyomtató . -
rodman73
aktív tag
Köszi mindenkinek, lesz még pár ilyen noob kérdésem még sztem. Fröccsöntő gépet láttam már, de az azért picit más. Amúgy néhány modellnél a modell mellett csinál egy kis téglalap alakú valamit. Azt megkérdezhetem hogy miért csinálja?
-
-
fabula
őstag
Nem egészen, mert a színváltáshoz a kakiba üríti ki a filamentet, a segédtornyban az egyenletes nyomást állítja be elsősorban, meg a kaki lerázása után maradt kis anyagfolyást törli le.
A másik, hogy nem csak színes nyomtatásnál csinálhat ilyet, hanem timelaps felvételnél is, ha hagyományos helyett simára állítod a BS-ben.[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
válasz rodman73 #8173 üzenetére
A noob kérdésekkel semmi gond, de a fórum önmagában arra nem alkalmas, hogy itt tanítsunk meg veled mindent, amit a 3D nyomtatáshoz tudni kell.
Ezért javaslom, hogy előbb használd a google-t meg a youtube-ot, rengeteg oktató anyagot találsz az alapoktól, igaz nagyrészt angol nyelven.
Ha pedig így sem találod a megoldást, akkor kérdezz itt, szerintem . -
H2o-pok
senior tag
Üdv
Bambu A1 hez milyen pla filamentet ajánlanátok? Dekor jellegü kisebb, utólag festett dolgokra kellene. Első gép,full kezdőként. Márka, gyártó és itthon melyik shopban? Sajnos rendeléskor ezt elfelejtettem.
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
AndrewTdi
addikt
Sunluval nekem max annyi a gondom, hogy a világosabb színeiben eléggé kevés a pigment és nem annyira erősek a színek emiatt.
-
fabula
őstag
válasz H2o-pok #8181 üzenetére
A sima jó mindenre is . A matt felülete tényleg matt lesz és jobban elrejti a nyomtatás rétegeit, a silk meg fényesebb selyem felületet ad, de érzékenyebb is. A meta kicsit erősebb és más színek is vannak benne, meg a normál és matt közötti felületet ad.
A High Speed meg, mint a nevéből következik, gyorsabb nyomtatásra alkalmasabb, de nem olyan nagy a különbség tapasztalataim szerint.
A PLA színei jók a Sunlunak, PETG-ből és ASA-ból én Devil Designt használok, bevált.
ABS-ből jó a Sunlu.[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Fizikailag vagy szoftveresen semmi nem tiltja, de ezzel az erővel tényleg mindenre érvényes az állításod, amit képes a nyomtató adagolni és megolvasztani Ez egy support filament, hiába pla, attól még más elvárások szerint van gyártva, a szakítószilárdsága gondolom a béka segge alatt van, és vélhetően már alacsony hőfokon is vetemedni, deformálódni fog. Erről nem is ír semmit az adatlap, mert minek.
Szóval ha tanácsról van szó, és nem "matematikailag" helyes válaszadásról (aka. "volt tojás..."), akkor nem, ezzel inkább ne nyomtasson senki önálló tárgyakat.
Cautions for Use
- ONLY used for support interface
- Not used for printing models alone[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Nem azért írtam hogy support PLA ugyan olyan jó mint a sima, hanem az egyik fórumtárs írta, hogy a nyomtatóhoz kapott harmadik filamenttel nem tudott nyomtatni. Erre írták hogy azzal nem is lehet mert support filament. De én emlékeztem, hogy azzal is nyomtattam, persze valóban nem arra való ez igaz. Viszont ha kezedbe fognád ezt a support PLA Benchyt, akkor ugyan olyan erős mint a sima.
-
veterán
A Kingroon mixed color papírtekercses.
Nem találtam hozzá nyomtatható adaptert, megpróbáltam szigszalaggal, de visszahúzáskor hibád dob, letekeri magáról.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
rodman73
aktív tag
A hajó tetejének az egyik sarka nem lett túl szép, ez beállítás gond vagy előfordul az ilyen? A többi sarok egész jó lett.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Gitáros topic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Hálózati / IP kamera
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Politika
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Zotac RTX 3080 - AMP Holo LHR 12GB (Garancia 2025.05. + 2 év)
- VADIÚJ BONTATLAN, AKTIVÁLATLAN Midnight blue MacBook Air M3 8GB 256GB Magyar bill, GAR!
- NZXT Hue 2 RGB Lighting Kit + NZXT Aer RGB 2 140mm + NZXT Aer RGB 2 120mm
- Asus Rog XG43UQ 4k Gamer Monitor!43"/VA/10bit/144hz/1ms/G-sync-Freesync/HDR1000/KOnzolhoz is!
- Bontatlan vadiúj! 15" MacBook Air M3 16GB 512GB CTO GAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest