- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz DarthSun #89399 üzenetére
Nincs slim, csak sima kartya de azt se epitettem be vegulis. Fura, hogy pl akar egy 462es procival nem gyorsabb. Meg tudod ismerelni az eredmenyt?
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Én is azt néztem hogy gyorsabb proci mellett sem magasabb az eredmény. Lehet hogy a P-III + BX fekszik neki jobban. Emiatt szeretném megnézni a S462- nél is sokkal gyorsabb PCIe S775- ben, hogy ott mi sül ki.
Régen nem volt bekapcsolva, ha állásában nem rosált a gép, akkor simán megismétlem az eredményt. Vagy még magasabbat kapok, mivel már van SD RAMom, mely stabilan megy 133/CL2- őt BX- ben. Ha megnézed a képmentést, ott csak CL3- ban tudtam hajtani.
Legalább lesz egy hitelesebb, időbélyegzős képmentésem róla.Persze majd később, most foglalt a próbapad. Viszont ha kész lesz a mostani project, akkor ebbe beledobom az SLI- t, majd vissza a P-III- ba, mindkettőben eredmény, izgalmas lesz az is. Sőt a P-III- at elvileg meg tudom hajtani majd @1064- en is, mivel már van 800/100- as Copperem, nem utolsó stepping, de sztem menni fog 8x133- on, a Copper nagyon megy, a régebbi stepping is. Az 1000/133- ast pld esélytelen, mert már túl magas az FSB, legalábbis a BE6- nak, max 133- at megy, felette már bizonytalan.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
ityam
senior tag
válasz DarthSun #89397 üzenetére
Voodoo2 nekem az I7 4770 mellett(asrock z97 anniversary lapommal) is tökéletesen ment win10 el kb 2 éve amikor vettem(a voodoo2t). Sok szívás sem volt anno, de talán driver telepítéshez speckó módban kellett indítani a win10 et(talán aláírás megkövetés nélkül), de már nem emléxem pontosan
-
Balathruin
veterán
-
-
válasz Balathruin #89404 üzenetére
Jó, hát ott a kemény OC gárda van, HWBot- on nem is kerestem rá, de ok, akkor meglátjuk hogy a PCIe 775- ben be tudom-e ezt fogni
Amúgy az lenne a legjobb, ha topicbéli kolléga nyomná le az eredményem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz Balathruin #89410 üzenetére
775- ös az nekem is jó későn lett, már a többi hardverhez viszonyítva.
A 4db Voodoo kártyád egész jó készlet, ha a mai állapotokat nézzük, ritkul és drágul.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Ahogy elterveztem, sufnierősítés a 7900GS- en. Könnyű dolgom volt, mivel a nyákon vannak +furatok, gondolom a nagyobb hűtős változat is ezt a nyáktervet használja. A +furatokból kettőt használtam átlósan, és a bevált gyorsbilincses módszerrel stabilan rögzült a 8cm- es venti. Újban csak ez az RGB- s volt itthon, de nem gond, én kedvelem a színkombinációt, meg asszem a kollégák közül is vagy ketten, többiek utálják...
Így már azért több légáramot kap ez a rendkívül értékes kártya. Jó lenne ha nem hibásodna meg, de hát ezeknél már nem lehet tudni. RAM- ok BGA- sak, meg gondolom a GPU is, úgyhogy..., mindegy ennyit azért megtettem az ügy érdekében.
-
válasz DarthSun #89413 üzenetére
Variációk egy kártyára
NVIDIA Quadro FX 3500 : 6pin táp nincs, TDP : 80W (az enyémen van 6 pines táp)
NVIDIA GeForce 7900 GS : 6pin táp van, TDP : 49W , többi adata ugyanaz a 2 kártyának.
NVIDIA GeForce 7900 GTO : 6pin táp van, TDP : 81W, hűtése sokkal nagyobb, jobb, teljesítményre is nagyobb kártya. Viszont már 512MB- os, és a Win98 csak 256MB- ig kezeli jól a kártyákat. Loew mester erre is írt patch- et, evvel úgynézem vegyesek a tapasztalatok, van akinek működik, van akinek nem.
NVIDIA GeForce 7900 GTX : asszem ez a legerősebb.
Ja és van még a NVIDIA GeForce 7900 GT a középmezőnyben.
Sima 7900- at nem is látok, lehet hogy nincs is.Csak nézelődtem, tájékozódtam, gondoltam ha már az utolsó szériát hajtom, mely még megy Win98 alatt, akkor már legyen valami fogalmam róla. A manual szerint a moddolt driverrel még a 8xxx széria is megy, de a gyakorlatban nem, azok szerint, akik próbálták. Mondjuk ezt ki tudom majd próbálni, van egy 8600GTS- em.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
Kivétel ha van plusz tápcsati PCI-E sávoknak az alaplapon, akkor több a limit, bár ez elég ritka.
Darthsun: A 8-as széria nem véletlenül nem fog menni, mivel az egyesített shader-ekkel a Win98 nem tud mit kezdeni, csak XP és újabb OP rendszerek. A gyakorlatban a Geforce 7 széria csak javított + felturbózott 6-os, nem véletlenül tudtak több szoftveres újítást visszaportolni a 6-os szériára utólag. -
arn
félisten
válasz DarthSun #89402 üzenetére
Nyilvan van egy limit, aminel nem skalazodik tovabb, onnantol meg az idozitesek a memkezeles tobbet szamit. De bxbe pakolhatsz tuat is, rosszabb biztos nem lesz.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Van egy érdekes kísérlet quadro m2000-el (tápcsati nélküli gtx950 4gb)
A lényeg hogy 100w fölé is mentek vele. Ugye a 75w az 3.3 és 12v tehát maga a gpu ha 12v-ról megy vrmezve akkor értelem szerűen kevesebb mint 75w lehet.
[link]
Nyilván fene se tudja mit bírnak a pcie sávok maximum. Lap felől nincs limitje mert nem feltételezik hogy nem szabványt vesz fel a kártya. (Bizti lehet van a lapon)
Alaplapja válogatja de jobb lenne 75w felett a 12v-ot nem a lapból venni.
Csak azt akarom mondani ezzel hogy nem lehetetlen a tuning csak a pcie miatt.[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
-
nagyúr
Újra fénykorodban vagy, gratula !
Kíváncsi volnék, hogy W98 alatt a CPU OC hoz-e valami érdemit.
Az E8500 remek alany a mókához, csakúgy mint a P5Q is (ahogy korábban is jósoltam).
#89414DarthSun: az a hűtés valami nagyon alulméretezett cucc lehet, jó hogy átépítetted. Ez a kaliberű hűtés kb. az EVGA 9400GT-n van, de arra bőven elég is.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
envagyok
veterán
Nem jutok dűlőre egy xt boot lemez készítésénél.
Atari pc3 a delikvens, kivettem a benne lévő 360k-s floppyt, hogy felírjam rá egy Atarifan oldalról letöltött 360k-s dos 3.21 lemezképet.
Windows xp pc-vel nem megy, mert az xp nem támogatja a 360k floppyt.
Windows 98-as p3 gépemnél meg a winimage 8.1 (az utolsó w98 verzió) mikor indítom, szabálytalan műveletet hajt végre és kilép
A 360k floppy különben DSDD lemezekre ír olvas formáz, nem az a rossz.Az atari pc3 xt csak ezt a 360k-s floppyt ismeri, szóval nincs b terv. Az mfm hdd-t is hiába csinálom meg at-n, az xt-s vezérlő nem fogja olvasni.
-
frescho
addikt
válasz envagyok #89421 üzenetére
bootolj be egy linuxot USB-ről és írd ki onnan. Gyorsabb, szárazabb érzés...
Ha nem USB-s szarral próbálkozol, akkor Win7 alatt is lehet minden kretén formátumot írni/olvasni img-ként a Winimage segítségével.
Amúgy gyanús az img tartalma, erről nem fogsz gépet indítani, ha nincsenek rajta a rendszerállományok.
https://frescho.hu
-
envagyok
veterán
válasz frescho #89422 üzenetére
Azt hittem xp felett akkor semmi se támogatja a 360k floppyt.
A linuxon kínomban én is agyaltam.
Végül találtam egy rawrite nevű programot, az szépen feltette. [link]
Az a képen a 2 lemez volt már, arra is rápróbáltam.
Azt hittem debuggal kell majd szórakozni, hogy beüzemeljem az mfm hdd-t, de kellemes meglepetés volt, hogy hibajelzés után f1-et nyomva kérdezett párat (c/h/s név) aztán ment is a low level format.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz envagyok #89423 üzenetére
Az, hogy az OS mit kezel, meg okos programok raw regiszter programozással mit tudnak el kell választani. Ez utóbbit tudják az USB-s vackok hazvágni. Sajnos már nincs olyan új lap amire rendesen legacy kompatibilis módon lehet floppy-t kötni. Marad a jó öreg Ivy...
Gépe válogatja a C= PC10 debug-gal működött. De azon is meg kellene már próbálnom a beépített 8bites IDE-vel hogyan működik.
OK, csak gondoltam rákérdezek, nehogy azon csússzon el a próbálkozás.
De a lényeg, hogy működik és ezek szerint már van egy működő MFM-es vinyós géped
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
válasz frescho #89424 üzenetére
Végre.
De még szívás van, mert az atari fan oldalon [link] ott vannak a dos image-k, viszont az 5.25-ös csak németül van 2 lemezen, azt tettem most fel (nincs hányós emoji), az angol az persze 720k-s, viszont a gépben nincs 720k floppy, csak 360-as.
Epson SMD-380-al volt szerelve, olyanom szerintem nincs, pont azon agyalok, hogy vajon lehetne-e kötni rá egy 1.44MB-ost.
Vagy hogy hogyan lehet a 720k-s image-ből csinálni 360-ast, ha kettéosztom. -
frescho
addikt
válasz envagyok #89425 üzenetére
1.44-est simán rá tudod kötni és ha minimális szerencséd van, akkor menni fog 720-asként. Mert elvileg simán mennie kell, nincs forgás sebesség beli eltérés, mint az 5.25-nél, de láttunk már karón varjút. Csak egy megfelelő floppy kábel kell.
Amit még tehetsz, mert ezek elég buták voltak:
megfogod a 720-ast.
Bebootolsz vele egy emu-t (dosbox pl.)
Felcsatolsz egy 360-as img-t
360-as rendszerfloppynak megformáz, szükséges programokat felmásolod (debug, fdisk, format) meg még ami felfér
Második img-re ami nem fért fel az elsőre
EMU lelő, már van két IMG-d.
IMG-ket felírod lemezre
Elsőről újra formázod a HDD-t, csinálsz egy DOS könyvtárt és oda felmásolsz mindent
A másodikról is felmásolsz mindent
99%, hogy ennyi, mert a telepítő sem csinált mást 3.3-nál még nem volt semmi becsomagolva. Ha mégis, akkor ahová felmásoltad könyvtárból elindítod a telepítőt és megint van sok %-od, hogy simán felmegyA PCJr-rel ennél sokkal többet kellett twisztelni, mert azon még debug-gal editálni kellett boot loadert is az 5-ös DOS-hoz amit persze nem evett meg a dosbox, csak crashelt... Több próbálkozás után sikerült, mert a virtualbox megette. Végül 1 hét szenvedés után mégis maradtam a 3.3-nál. A 128kB RAM meggyőzött, hogy KISS
[ Szerkesztve ]
-
Tényleg valamit összekevertek.
(#89416) Fücsök007 : akkor a 8600GTS- t nem is érdemes kipróbálnom
(#89417) arn : igen, valószínű, esetleg azért reménykedik az ember hogy az extrém gyors rendszer ad még valamit rá.
Megpróbálom majd a Tuát, de nemtom végülis hogy a Slot1->S370 átalakítóm tudja-e(#89419) Bile Demon : gratulálok
(#89420) jokeph : , ja, már gyógyulgatok, ahhoz képest hogy majdnem elpatkoltam, már egész jól vagyok
98 alatti OC tuti hoz plusszt, korábbi gépen is hozott, hasonlóan mint XP alatt, vagy csak kicsivel kevesebbet. A retro tesztek elég jól karcolnak 98 alatt is.
A hűtést végülis nem építettem át, csak ráhackeltem a ventit, de így a GPU és a RAMok is több légáramot kapnak, valamennyit biztos használ, a gyári alulméretezett hűtéshez képest.(#89425) envagyok : az XT- vel az 1.44- es FDD működik, és az 1.44- es lemez is, csak az írásvédővel ellentétes oldalon levő kis lyukat kell leragasztani, aztán megy az egész --> 1.44FDD+1.44lemez--->720FDD lesz belőle 720- as kapacitású lemezzel. Ilyen lemezre felvéstem a DOS6.22 boot- ot, aztán simán indult.
-
envagyok
veterán
válasz frescho #89426 üzenetére
@frescho, DarthSun
Thx, megpróbálom.Még egy kérdésem lenne.
Van most 6 mfm hdd-m, amiből 2db jó teljesen, 3db-on sok bad s. van, egy meg reménytelen.
A 3db sok badest próbáltam 286, 386-os lapok biosával low level formázni, illetve sstor, sgatfmt4, spinrite progikkal javítani.
Sajnos nem sok sikerrel.
Most valaki azt mondta, hogy érdemes xt-n a vezérlő biosával leformázni őket, mert szerinte az jobban dolgozik mint az újabb gépek
Érdemes nekilátni?Most rákattantam a régi, korai szériás ATA/IDE HDD-k gyűjtésére is, iszonyat jó hangja van egy wd93044-nek például.
Ahogy nézem, korai számítógépeken (xt,286, korai 386) még csak mfm hdd volt, és késő 386, majd 486 pc-knél meg inkább már ide/ata.[ Szerkesztve ]
-
válasz envagyok #89428 üzenetére
Sztem ebben inkább Frescho tud segíteni. Én hamar eladtam anno az MFM HDD- ket, és sokat felejtettem is a használatukról. Bitang fűrészhangjuk van, nem bírta a fülem, valamint gyakran hibáznak.
Retroként már az XT- hez is IDE HDD- ket használok, már csak amiatt is, mert az ultramodern XT lapomra rá van integrálva az IDE vezérlő.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fücsök007
őstag
-
félisten
-
frescho
addikt
válasz envagyok #89428 üzenetére
Megpróbálhatod, de ha hibás azt nem javítja ki semmilyen újraformázás. Maximum más interleaving-gel átkerül máshová
A kora IDE vinyók jópofák. DarthSun második képén az a segate érdekes darab. X/A, tehát megy 8 bites módban is a nagyon gyorsan elfeledett XT-s IDE-vel.
Ha ez a becsípődés, akkor gyűjtsd. Pár régi tárolót és is összeszedtem. Használati értékben egy XT-IDE simán lekörözi.
-
válasz Fücsök007 #89430 üzenetére
Igazából csak óvatosan tuningolom majd, főleg a videokártyát, abban gőzöm sincs mennyi + lehet. A lap+proci átláthatóbb, arra mondták a kollégák hogy viheti a 4.5GHz- et is, ha szerencsés darabok. Akkor viszont a 4GHz tök biztonságos , nekem annyi is elegendő, a legfontosabb hogy működőképes maradjon.
Tuning majd akkor ha a más fontos dolgokat letesztelgettem, beállítgattam. Nem teljesen végleges, valszeg hogy a Win98 SSD- re költözik(Loew mester TRIM- et is írt hozzá), az XP- nek meg jó lesz a HDD is .(#89431) FoxiestFox : meglepődtem és szerencsés voltam, számtechboltos tette félre, mondta hogy hátha érdekel engem(nem akarta kidobni addig), mivel sok régi cuccot szoktam keresni nála (is).
(#89434) frescho : talán még nem is jártam ezen a weblapon, átugrottam a főoldalra, elolvasgatok pár dolgot.
-
Nekem sem, legalábbis biztosan visszakövethetően nem bizonyítható. A 939- esem is a szerencsétlen molex zárlat miatt romlott el.
Állítólag másnak már okozott meghibásodást az erős tuning.Látom javítottál az eredményeden, frissítettem a táblázatban, szép
-
Pöpec. Nekem GSkill DDR3- ból, hasonló kék hűtős 4x4GB 2400MHz- es van a Phenom-II X4 965 mellett. Asszem közvetlen fotó nem készült róluk, ezen kicsit látszanak.
De látom hogy még mindíg kapható újonnan, itt fotó is van.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Armagedown
őstag
Azt hittem, hogy már befejezik a fejlesztését, de a changelogot megnézve novemberben és most december 9én is új verzió jelent meg a Winampból.
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
nagyúr
válasz Armagedown #89442 üzenetére
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Francia91
veterán
válasz Armagedown #89442 üzenetére
Láttam, de XP-re az már nem telepíthető, így nekem is a 2.78 van
/Athlon XP 2500+ konfig/[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
zoltanz
nagyúr
Boldog mikulást utólag is.
Pale moon friss böngészők kizárólag Sse támogató rendszerekhez:
- 29.1.0 ia32 - sse is even not requried (for PPro, PII, Mendocino core Celeron or classic Athlon/Duron), minimum glibc 2.12 required (Ubuntu 12.04 (Precise) or Debian 7 (Wheezy) or higher supported (usually any 32bit distro since 2012))
- 29.4.6 sse - sse required (PIII and Celeron derivates (Katmai, Coppermine, Tualatin), Athlon Xp/K7 Sempron or Morgan core or newer Duron), minimum glibc 2.12 required (Ubuntu 12.04 (Precise) or Debian 7 (Wheezy) or higher supported (usually any 32bit distro since 2012))
- 31.4.1.1 sse sse required (PIII and Celeron derivates (Katmai, Coppermine, Tualatin), Athlon Xp/K7 Sempron or Morgan core or newer Duron), minimum glibc 2.27 (Ubuntu 18.04 (Bionic) or Debian 9 (Stretch with gcc-7) or hihger supported)
- 31.4.1 unmodified (sse2 required) build on Centos 7 i686, so if it existed this would be the closest version to official, minimium glibc 2.17 required (Ubuntu 14.04 (Trusty) or Debian 8 (Jessie) or higher supported (usually any 32bit distro since 2014 -
zoltanz
nagyúr
válasz Armagedown #89446 üzenetére
Igen , én a friss böngésző verzióra írtam, amit linkeltél v28.10.0 (2020-06-05) aktuális Pale moon 31.4.1.1 (2022-12-01)
Mondjuk más tészta, megnézném ahogy egy Coppermine-128 Celeron 533/66 MHz -es proci betölti a Youtube főoldalát.
-
Megnéztem mennyit lassít a PAE, egy keveset igen.
Az eszme fogyasztása
-standby : 2,4 W
-BIOS : 124,5 W
-XP desktop idle : 102,2 W
- XP_3DM2001_Nature teszt alatt :A konfig :
Asus P5Q lap
Core2Duo E8500 proci + LCPower LC-CC-120 hűtő
2x2GB XMP/1066 Geil DDR2 RAM
NV7900GS video
RagePro PCI video
YamahaXG PCI hang
SB0100 PCI hang
Maxtor 160GB IDE + Samu 400GB SATA HDD
Maxtor 160GB IDE HDD
Asus 24D5MT DVDRW
FSP Hyper K Pro 500W táp
3x12cm LED venti
1x12cm venti
1x8cm RGB LED venti
DOS 7.1, Win98SE, WinXP SP3 oprendszerekA 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
őstag
Az idle fogyasztast merd ujra ugy, hogy csinalsz eleg alapterhelest. Fogj valamni ismert, minimum 10-15W teljesitmenyu figyasztot (pl iroasztallampa) dugd be a gep melle, es ugy merd le az idlet. Sok mero nem tud egy bizonyos figyasztas alatt merni (a specifikaciojuk tartalmazni szokta ezt, kiveve ha kinaiak ).
-
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asszociációs játék. :)
- Androidos tablet topic
- Projektor topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- PlayStation 5
- Tőzsde és gazdaság
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs