- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Android szakmai topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #110138 üzenetére
"jött hirtelen egy pillanatnyi pénzzavar, kb 10 éven át " - Ez ismerős. 2006 késő őszén jött egy "pillanatnyinak" gondolt pénzzavar és el is tartott 2017 februárjáig. És ebben is a legsúlyosabb időszak a 2010 nyara - 2015 ősze közötti szakasz volt a legrosszabb.
nem véletlen, hogy szegény Phenom 9500 is csak downgradelődött pályafutása során, illetve az I3-as is 16GB RAM kezdet után évekig ment 8-al is.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
sidi
tag
válasz FoxiestFox #110149 üzenetére
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
válasz FoxiestFox #110149 üzenetére
Mit kell Googlezni ?, kb 1millászor leírtam a folyamatot+mellékeltem a teljes diskmanager gyűjteményem linkjét.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Pista0001
addikt
válasz FoxiestFox #110139 üzenetére
Valahol van egy 210-es Connerem, USB-IDE kábellel próbáltam, úgy nem indult.
-
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #110158 üzenetére
Szégyeld magad
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
sidi
tag
Nyugi én sem, 2 kisgyerek mellett. Ezt most pont láttam és vissza is linkeltem Neked, mert én is örülök ha segítenek, most épp én is tudtam, ez ennek a fórumnak az egyik lényege.
-
sidi
tag
Sziasztok!
Ismét Samsung 386SX
Valóban BIOS limit van a memória kezelésben, mivel műanyag pöckösek a foglalatok, így nem próbálgatással, hanem a modulokon lévő IC típus alapján azonosítottam melyik lehet nagyobb mint 1 MB, mert 8 modul másképp nem adhat ki 12 MB-ot.
Itt még 16 bites a memória busz, így párosával kezeli.
Szerencsére a két utoljára betehető, vagyis amit először lehet kivenni, az volt 4 MB-os.
Betettem a helyére 2 db 1 MB-os modult és láss csodát, így már csak 8 MB, memória teszt rendben lefutott, szóval minden jó, csak előzőleg 14 MB helyett BIOS limit miatt csak 12 MB volt használható.
Erről a 386s/20n gépről nem találtam leírást csak a 386s/25 típusnál írták is a 12 MB-os maximális memória méretet.
Megjegyzem jóval gyorsabb lett az indulás, 12 MB RAM indokolatlanul sok egy 386SX-be, túl sokáig számolta fel, ráadásul 2x.
Emlékszem 486-osba már jól jött legalább 12 MB, de ide még felesleges, lényeg hogy több mint 4 MB és akkor rendben van egy 386-os gép.
Azóta került bele FPU is, majd jön az új kép róla, de majd természetes fényben fotózom.
Addig is képek a régi hozzászólásomban megtekinthetőek, amire válaszoltam.Azóta sikerült szereznem a felszabaduló 4 MB-os modulokhoz párt, majd az lesz a következő egy másik gépben 4x1 + 4x4 MB, de már 386DX-40 mellé.
-
Hosssszu
őstag
válasz FoxiestFox #110139 üzenetére
Szia!
Nekem lehet van otthon egy. Este megnézem. Ha van, akkor ingyen odaadom.
-
félisten
-
Semmi gond, a lehetőség adott a diskmanagerre. Én meg mindent elolvasok, de volt hogy nem is régi postra nem emlékeztem, rákérdeztem egy dologra, aztán felhangosítottak, hogy nemrég volt ám róla szó.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
-
-
válasz FoxiestFox #110165 üzenetére
Jók ezek a DM- ek, én kedvelem. Bár csak a Maxtor által kiadottat használom, mert tele vagyok Maxtor vinyóval. Annó az első kísérlet avval ment, bevált, és maradtam is ennél.
De azért összegyűjtöttem a többit is egy csomagba, hátha kell majd, akár nekem, akár másnak.A 3 test probléma nem megoldható.
-
.-..-.
junior tag
Ahogy beszélgettetek itt az öreg HDD-kről, beugrott, hogy van egy 286-os gépem a polc alján, amiről nem sokat tudok.
Gondoltam kipróbálom vajon ad életjelet?Nos, úgy tűnik indul és egy külső 3V elemmel a beállításokat is megőrzi.
Mivel semmi feliratot nem találtam róla, az alkatrészek elrendezése alapján próbáltam beazonosítani.
Szerintem ilyen alaplap van benne: [link]
(annyi különbséggel, hogy nem SIP, hanem normál 9bites modulokat fogad)
Trident video, RTL8019 LAN/BNC, valami I/O kártya 1db HDD csatival, 1.44/1.2 FDD, Quantum 127MB HDD.Van a házban egy "hozzásárgult" CDRom is, de nincs bekötve sehova.
Azt lehet valahogy 286-osban használni? Esetleg valami hangkártyával? -
.-..-.
junior tag
Nem tudom az jelent-e problémát, hogy ennek a BIOS-a csak HDD-t ismer.
Tehát másodlagos eszköznek a BIOS-ban ilyenkor "None" és csak lógjon rajta a CDRom?
Aztán a többit intézni DOS-ból?Azon is gondolkodom, hogy pontosan mit is volna érdemes belerakni, telepíteni erre a gépre?
-
sidi
tag
válasz .-..-. #110170 üzenetére
Így van, a többit DOS driver intézi,
a hangkártyán lévő IDE vezérlő is csak egy IO port, nem tud semmi mást.Amire használni szeretnéd.
NC vagy kisebb VC fájlkezelő, játékok és ha van FPU is benne akkor Fractint.
Memória mérettől függően akár Win 3.1 is, 4 MB-al már egész jól megy."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
.-..-.
junior tag
-
sidi
tag
válasz .-..-. #110172 üzenetére
Szinte bármire amihez elegendő sebessége volt/van, próbálkozni kell,
a legtöbb programnak inkább az akkoriban jellemző 1-2 MB RAM volt kevés,
mint sem a 286 CPU, szóval 4 MB memóriával kitárul a világ.
Anno 386/25-tel mentem a világhálóra, de úgy amint írod, csak üzenetküldésre.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
a hangkártyán lévő IDE vezérlő is csak egy IO port, nem tud semmi mást.
ez nem teljesen igaz. van, amelyik hangkártyán van boot option rom az ide vagy scsi porthoz.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Yutani
nagyúr
válasz .-..-. #110172 üzenetére
Pl. annó én a Castle of Dr. Brain logikai játékot játszottam 2MB-os 286-on, meg még voltak egyéb játékok is, csak azok nem maradtak így meg. Sőt, az a játék mai napig ott a retró gépeimen, és bár Adlibot támogat, egyelőre csak a szpíkeren szól.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
arn
félisten
-
Pikari
addikt
a google szerint az adaptec hangkártyái általában bootolhatók. pl AMM-1570, AMM-1572 bootolható. (az AIC-6xxx-ek nem)
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
itt egy általános célú bios extension, aminek a segítségével bootolni lehet a creative sound blaster kártyák IDE portjáról:
[link]A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
sidi
tag
válasz Pikari #110178 üzenetére
Igen azt látom a jumper manual alapján, hogy van rajta ROM, [link]
amúgy ilyen kártyát még nem láttam, érdekes még képet sem találtam róla.Ilyet láttam valaha, ezen nincs ROM: [link]
Pikari #110179: ehhez azonban be kell valahova tenni ezt a ROM-ot.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Én találkoztam már olyannal, ami gyárilag bootképes, és bekapcsolásnál listázza szépen, hogy mik vannak rádugva, persze ahogy mondod kb 100ból 1 ilyen, másrészt 150 kbyte/secnél nem szoktak többet tudni.
-
Pikari
addikt
mondjuk ez a retró gép vs vinyó téma kicsit túl van misztifikálva. lehet egész egyszerűen azt használni, ami jön a géppel, teljesen mindegy, hogy mekkora. az esetek döntő többségében nincs semmi baja. ha meg igen, az is úgy néz ki, hogy pár db rossz szektor a lemez közepén, amit a scandisk megold, terjedni meg nem szokott.
[ Szerkesztve ]
-
sidi
tag
válasz Pikari #110184 üzenetére
Van akit a hangja zavar, van akinek nincs vagy nem működik már.
Itt éppen megy még a 85 MB Conner, bár hangja az van rendesen, de engem nem zavar,
inkább az, hogy egyre több a BAD szektor, itt-ott megáll olvasási hibával, akárhányszor nekiesek, a Scandisk egy idő után feladja, lehet újra kéne formázni..."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
-
sidi
tag
válasz envagyok #110186 üzenetére
Valóban a 2U magas 3.5" HDD-knek egész jó hangja van,
más kérdés, hogy a seek hang MFM-re emlékeztet.
Nekem ezek vannak, már újabb, csendesebb:
. ST-157A IDE HDD 3.5”x2U 44 MB [link]
. ST-1102A IDE HDD 3.5”x2U 89 MB [link][ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Nullazd vegig, utana formazd. Mongy en nem hasznalok bad sectoros vinyot.
A korabeli gepek hangjat el nem tudom kepzelni hdd hang nelkul.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
Szinte minden gyartonak volt hasonlo megoldasa, en a wd tooljat hasznaltam minden vinyon. Itt nezz korul, lehet tobbet is erdemes kiprobalni. [link]
Ugy remlik ez volt az [link]
Ha par rossz szektor van rajta, lehet segit, amelyik doglodik, mar nem hiszem.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz envagyok #110194 üzenetére
Megneztem az ems-umb dolgot masik gepen:
* az emm386 ems lapozo resze zabal le 64kbot az umbbol, noems parameterrel nincs ott
* az intel zappa alapon kevesebb umb van, mint az asus sis471es lapjan, ezert nem fer bele sokminden
*az emm386 jelenlete okozhat anomaliakatLehet maradok a sima bevalt clean xms/ems konfigoknal.
-
arn
félisten
A gyors socket 5 vs socket 3 konfig osszevetes pre95os dosos cimekhez erdekes, a p120 persze joval gyorsabb konfig, de szamit e? Direkt a 3ds cimekre utaztam:
* a dx4en a cimek fele fut elfogadhatoan (erzesre 15-30fps), fele szimplan nagyon lassu, nehol slideshow szeru,
* p120on a dx4en elfogadhatoan futo cuccok mar szepen futnak, viszont meg mindig van par cim, ami nagyon lassu. Persze ez annyira nem meglepo, ha a par fpst beszorzom 2vel meg mindig keves. Szoval egy 95os topgepen sem lesz minden ok.
* az is erdekes, hogy az idozites nelkuli jatekok, mint pl a hioctane p120nal vgaban tul gyors, svgaban tul lassu, ket szek koze eses
* amugy a socket5 meg mindig eleg kompatibilis a 90-95 erahoz, egy mmx mar tul gyors neholHangkartyak teren ez hozta a legjobb kompatibilitast:
* sbpro2
* gus classic
* midi kartya (mt32+sc55)facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
.-..-.
junior tag
válasz frescho #110193 üzenetére
Na, odáig eljutottam, hogy sikerült felraknom egy Win 3.1-et.
A serial port nagyon nem akart működni. Folyamatosan küzdöttem az I/O kártyával, de nem ment a mouse. Nem tudom mi a gondja, de a serial kivezetés vezetékére gyanakszom, miután rendben látja a gép a portokat és address-eket. Majd alkalomadtán kiderítem.Végül egy másik kártyát sikerül úgy beállítanom, hogy most úgy tűnik rendben van.
Megoldható egy Realtek 8019 lan install Win 3.1-re vagy csak Wfw 3.11-hez lehet felrakni és netere menni vele?
A driverben, amit találtam a kártyához, Workgroups, NT4, DOS, W95 driverek vannak. -
Hosssszu
őstag
válasz FoxiestFox #110163 üzenetére
Szia!
Rosszul emlékeztem, 500-as sajnos nincs.
Viszont van egy WD Caviar 2700 730,8MB-os diszk.
Ha látsz benne fantáziát, akkor ingyen odaadom. Állapota ismeretlen, de ennyi pénzért talán nem gond. -
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest