Hirdetés

További húsz mobil támogatja a Google Stadiát

Samsung csúcsmobilokon és Razer, illetve Asus ROG telefonokon is elérhető a Google játék streaming szolgáltatása.

Gyorsan terjed a konzolok és a kifejezetten játékra épített számítógépek alternatívája, és most nem a kétségtelenül népszerű okostelefonos gamingre gondolok, amely éppúgy a készülék erőforrásait használja. A felhőalapú játékszolgáltatásokkal nincs szükség a kezünk ügyében lévő eszközök tetemes lóerejére a játékok futtatásához, hiszen azokat távoli számítógépen renderelik, a kép és a hang pedig az interneten fut be, ideális esetben rövid válaszidővel, ami az irányítást illeti.

A Stadia kontroller és a Chromecast Ultra
A Stadia kontroller és a Chromecast Ultra

Nem újkeletű a dolog, a game streaming azonban ebben az évtizedben nőheti ki magát igazán, amiből a megnövekedett internetes sávszélesség (az 5G-t beleértve), a rövidebb késleltetés és egyre többféle eszköz támogatása is kiveheti a részét. A cél az, hogy internetes böngészőben, tableten, konzolon vagy telefonon éppúgy élvezni lehessen a legújabb, legjobb grafikájú játékokat, mintha egy eszközhöz lenne kötve az ember, és erről szól a Google Stadia. A havidíjas szolgáltatás mellett az alapcsomag megvásárlása is szükséges, ami Németországban jelenleg 130 euróba kerül, és a Stadia kontrollert, valamint egy Chromecast Ultrát tartalmaz, előfizetéstől, eszköztől és internetkapcsolattól függően pedig opció lehet a 4K játék 60 FPS-sel, HDR-ben.

Nem mintha sok okostelefon megfelelne ezeknek a paramétereknek, mindenesetre a Stadia eddig is játszható volt a Pixeleken, most pedig a Samsung Galaxy csúcskészülékek csatlakoznak a támogatási listához, az S8-tól kezdve az S20 famíliáig, a közbeeső Note-okat beleértve. A két Razer és ROG Phone szintén engedélyt kapott a Stadia futtatásához abban a 14 országban (ebből 12 európai), ahol a szolgáltatás elérhető. Bár a játékokat valóban a távoli szervereken renderelik, a Google biztos akar lenni abban, hogy nincs késedelem a telefonos megjelenítés, a kontrolleres bevitel és a jel visszaküldése között, ezért szűkös egyelőre a támogatott telefonok listája. Az mindenesetre elég kényelmes, hogy valaki hazafele menet a villamoson elkezdhet játszani a Red Dead Redemption 2-vel, majd a nappaliba érve a méretes tévén folytathatja. Az is igaz viszont, hogy a dolog egyelőre WiFi kapcsolatra korlátozott, és az adott játékot éppúgy meg kell vásárolni, ahogy konzolon vagy számítógépen.

Hirdetés

Azóta történt

 • Nagyot nőtt az online zeneplatformok piaca

  Még mindig a Spotify és az Apple Music tudja magáénak a legnagyobb, fizetős tábort, a vírustól pedig inkább fejlődést, mintsem visszaesést várnak az elemzők.

 • Júliusban jöhet a RoG Phone III

  Az XDA információi alapján az Asus gamer mobiljának új generációja a jövő hónapban érkezik. A specifikációt pedig a TENAA jóvoltából ismerhetjük meg.

 • Továbbra is masszív növekedésben a Spotify

  A koronahelyzet kapcsán talán csak még több előfizetőre talált a zenei szolgáltató, az aktív felhasználók száma pedig majdnem megüti a 300 milliót.

Előzmények

 • Google Pixel 3 - egyszerűen nagyszerű

  Nincs rajta hat kamera, van viszont jó sok káva, a Pixel 3 mégis egy végtelenül kiforrott csúcskészülék, kitűnő mozgó- és állóképekkel.

 • Elstartolt az idei Google I/O

  A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

 • Íme, az új Google termékcsalád

  Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

Hirdetés