Hirdetés

TDK blog: Hordozható Bluetooth fejhallgató a mindennapokhoz

A TDK Life on Record eddigi általunk kipróbált fejhallgatói jellemzően kedvező árú, vezetékes példányok voltak, amik a maguk árfekvésében nagyon korrekt darabok ugyan, de mégsem tudtak semmi különlegeset felmutatni a piac többi szereplőjéhez képest. Most az over-ear kialakítású WR780, a cég jelenlegi csúcsmodellje járt nálunk, ami vezeték nélkül kínálja nekünk a zenehallgatás élményét.


[+]

A kicsomagolás után a fejhallgatón kívül egy töltőkábelt, egy jack kábelt, valamint némi dokumentációt találunk, de tokot sajnos hiába keresünk a viszonylag nagy méretű dobozban. Maga a WR780 nem nevezhető egy kis, könnyű fejhallgatónak, határozottan vaskos, nehéz és némiképp rugalmatlan eszközről beszélünk, ami nekem teljesen kényelmes volt ugyan, de nagyobb fejmérettel rendelkező emberek számára kimondottan kényelmetlen lehet (Bocha és Legendd kollégák például nem szerették, de ők bukósisakból is XL/L méretet hordanak). A fejhallgató zárt, over-ear, supraaural kialakítású, ez utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy a fülpárnák a fülkagylón támaszkodnak, nem ölelik körül azt. A fejhallgató pántjai hordozáshoz összecsukhatók, viseléshez pedig oldalanként kilenc lépcsőben állíthatók. Az eszköz bal oldalán helyezkedik el az NFC érzékelő, a felvevőgomb, a hangerőszabályzó és zenevezérlő gombok, az AUX csatlakozó, illetve a Bluetooth állapotjelző ledecskéje. A jobb oldalon találjuk meg a lemerülésre figyelmeztető piros ledet, illetve a töltésre szolgáló microUSB csatlakozót. A beépített mikrofon és a felvevőgomb segítségével akár telefonálhatunk is a WR780-nal.


[+]

A csatlakoztatás történhet a hagyományos, kábeles módszerrel vagy Bluetooth-on keresztül vezeték nélkül, előbbihez a dobozban egy CTIA lábkiosztású, flat kialakítású, 1,2 méter hosszú kábelt találunk, aminek segítségével a lemerült fejhallgatót is lehet használni. A eszköz névleges impedanciája 32 Ohm, tudása nagy részét egy jobb hangminőséggel megáldott mobiltelefon is ki tudja hajtani. Az izolációja teljesen rendben van, zajosabb környezetben is lehet élvezhetően hallgatni. A telefonálási hangminőségére csendes környezetben nem lehet panasz, zajosabb környezetben kicsit hangosabban kell beszélnünk, hogy a vonal túloldalán minden érthető maradjon.

A hangminőség a wireless fül-és fejhallgatók esetében gyenge pont szokott lenni, de a WR780-nak szerencsére nem kell szégyenkeznie; természetesen nem kell illúziókba ringatni magunkat, hosszan lehet sorolni azokat a fejhallgatókat, amik ennyi pénzért vezetékes kialakítással jobb hangminőséget kínálnak, de ha a helyén kezeljük az eszközt, akkor határozottan pozitívan fogunk csalódni. A hangképére jellemző némi mélykiemeltség, a basszusai nem teljesen pontosak, de nagyon nagy mennyiségben, áthatóan vannak jelen. A közép-és magastartomány valószínűleg a mély kicsit agresszív kiemelése miatt tud néha háttérbe szorulni, az énekhangok pedig esetenként hátulról és laposan szólnak, de ezek nagyon erősen forrás- és felvételfüggő jelenségek. A hangszerek egy „nyugodtabb” zenét hallgatva azonban nagyon jól elkülöníthetők és a tér is a helyén van.

Az akkumulátora körülbelül 5-6 órát bír ki átlagos hangerőn, a fülünk azonban sajnos nem fog ennyit, mivel a jó izoláció eléréséhez az átlagnál jóval erősebben szorító pánt került a fejhallgatóba, 1-2 óra hallgatás után ez a jelenség elkezd zavaró, fárasztó lenni.

Összességében a WR780 egy jól sikerült rétegtermék. A vezeték nélküli kialakítás és a könnyű hordozhatóság a mindennapi használat során nagyon kényelmes, a telefonálási és zenevezérlési lehetőség megléte is kiváló, a hangminőség jobb, mint amit a vezeték nélküli fejhallgatóktól általában hallhatunk, de az eszköz vaskossága, a csomagolásból kimaradt tok és az átlagosnál erősebb szorítás mind-mind olyan hiányosságok, amik esetenként nehezen tolerálhatók. Nagyságrendileg 30 000 forint egyáltalán nem kevés egy hordozható fejhallgatóért, elsődlegesen olyan embereknek tudjuk ajánlani a WR780-at, akik rendszeresen rövidebb távokat utaznak tömegközlekedési eszközökön és szeretnének a Bluetooth-szal és/vagy 3,5 milliméteres jack csatlakozóval megáldott mobiltelefonjuk segítségével korrekt minőségű zenét hallgatni egy viszonylag kompakt méretűre összecsukható fejhallgatóval.

Azóta történt

Előzmények