Hirdetés

TDK blog: Légiesen könnyű az ST100 fejhallgató

A fejhallgatópiacra különösen jellemző, hogy a belépőkategóriás eszközök többsége olyan sok kompromisszumot rejt magában, amik már nehezen tolerálhatók még azon zenehallgatásra vágyó emberek számára is, akik nem akarnak sok pénzt költeni egy efféle kiegészítőre. A TDK Life on Record ST100 ebben a ligában játszik, a gyártó legolcsóbb on-ear fejhallgatójáról beszélünk, de a minőség tekintetében szerencsére nem kellett csalódnunk. Az ST100 több színben elérhető, nálunk a világoskék/szürke kombináció járt, de kapható még feketében, fehérben, pirosban és pinkben is. A dobozon megtaláljuk az eszköz főbb paramétereit, valamint némi leírást, a kicsomagolás során azonban a fejhallgatón kívül semmi mást nem fogunk találni, egy tokot vagy egy jack adaptert azért elrejthettek volna benne.


[+]

Maga az eszköz teljes egészében műanyagból épül fel, pántjai oldalanként 3,5 centiméteres hosszon állíthatók, cserélhető fülpárnái pedig műbőrből készültek. Fülön támaszkodó kialakítással bír, a kényelemre azonban nem lehet panasz, hiszen a szorítása szinte elhanyagolható mértékű, ráadásul 94 grammos tömegének köszönhetően hosszútávon sem fogja fárasztani a nyakunkat. A készülék impedanciája 32 Ohm, érzékenysége 95 dB 1 KHz-en, a kábele 1,2 méter hosszú, vékony, de kellően rugalmas, egyoldali kábelvezetésének köszönhetően a kényelmi faktor itt sem marad el, a csatlakozója pedig aranyozott. Az izolációja a kis mértékű szorítással párhuzamosan nem tökéletes, annak ellenére sem, hogy zárt fejhallgatóról beszélünk.


[+]

Maga a hangkeltő egy-egy 40 milliméter átmérőjű dinamikus meghajtóból áll oldalanként. Hangminőség tekintetében sajnos kellett némi áldozatot hozni az ST100 tervezésekor, a szomorú igazság az, hogy nem egy kimondottan jó hanggal megáldott fejhallgatóról beszélünk. A legnagyobb hibája a fátyolossága, ami gyakorlatilag a teljes hangzásra rányomja a bélyegét. A magas hangok vannak a legjobban a helyükön, a basszusok kicsit erőtlenek és egyhangúak, a középtartomány pedig ritkán tud érvényesülni.


[+]

Összességében az ST100 egy normálisan összerakott, jó kialakítású, kényelmes fejhallgató, ami a hangjával ugyan egyáltalán nem tud kiemelkedni a tömegből, de a nagyjából 5000 forintos ára mindenképpen kompenzálja ezt a hiányosságát, hiszen ennyi pénzért más márkák sem a legjobb termékeiket kínálják, viszont a TDK esetében vállalhatatlan kompromisszumot még a legolcsóbb eszköz esetén sem kell kötnünk.

szentkuti11

Előzmények