Hirdetés

TDK blog: Újdonság az alsó-középkategóriában

Az elmúlt hónapok TDK Life on Record termékek nélkül teltek, nem jelent meg újdonság a magyar piacon, csak érdekességképp kaptunk különféle japán belpiacos fülhallgatókat, amikről azonban nem volt értelme írnunk (de mivel több modellt is bevezetnek majd hazánkban, hamarosan lesz). A hazai forgalmazótól megkérdeztük és megtudtuk a jelenség okát, a gyártó a következő időszakban a mindenki által elérhető, kimondottan jó ár/érték aránnyal rendelkező termékekre koncentrál, azaz egy időre sajnos búcsút inthetünk a márkát hazánkban ismét ismertté tevő magas minőségű, és ezzel együtt nem éppen olcsó hangszóróknak. A széria mondjuk nem tűnik el, a méltán népszerű A33 például kapott egy utódot, ami már nálunk is van, de a kínálat gerincét a fiatalokat megcélzó fül- és fejhallgatók adják.

Elsőre egyébként nehezen érthető a most követett stratégia; azután, hogy a piacot kimagasló hangminőségű és jó anyaghasználatú termékekkel hódították meg, tulajdonképpen visszalépnek egyet, a muzikalitás helyett a fő üzenet az, hogy a fiatal, okostelefonról zenét hallgató felhasználói réteg számára megkapó hangminőséget nyújtanak szép csomagolásban, elérhető áron. Piaci alapon érthető a dolog, az árazást leszámítva tulajdonképpen ugyanezt csinálja a Beats is, a célközönségük pedig nem kicsi. Valószínűleg a TDK Life on Record korábbi termékei közül is inkább mentek az efféle filozófiát követők, mint az armatúrás fülhallgatók, egy kicsit talán szomorú is látni, hogy az erős edukációs vonal ellenére az anyagi sikert a hangos, nem pedig a kiegyensúlyozott hangzásvilágú termékekkel érték el. Persze a mostani felhozatal felfogható egyfajta útkeresésnek is, remélhetőleg azért lesz folytatása az olyan termékeknek, mint az A73 vagy épp az EB-950.

Az ST460S kimondottan jól mutat a dobozában, ami ugyanazt a stílust követi, mint az általunk márciusban tesztelt ST360; maguk a fejhallgatók is majdnem ugyanúgy néznek ki, de ez mondjuk az elnevezések alapján nem meglepő. Elsősorban a színekkel játszott a gyártó, a fehér mellett egy piros + fekete összeállítás is járt, mindkettő nagyon dögös, ezzel meg is találtuk a fejhallgató legnagyobb előnyét. Sajnos az anyaghasználat nem hozza azt a szintet, amit a dizájn, másként megfogalmazva azt is lehet mondani, hogy ránézésre egy kimondottan jó minőségű fülhallgatónak is lehetne gondolni az ST460S-t, de kézben fogva már elmarad a várakozástól. Kopogós műanyagokból épül fel, a méret állításánál nem ad ki magából finom hangokat, a fülre ülő párna viszonylag kemény. Ezek mondjuk a strapabírást pont nem befolyásolják, a tekergetésre nem reagált rosszul, valószínűleg a táskába behajítva sem lesz baja.

Ezt az imázst erősíti a cserélhető kábel is, ami egyébként az új széria szinte összeg tagjánál adott, ez mindenképp egy üdvözlendő fejlesztés. Gyárilag egy felvevőgombbal, mikrofonnal és hangerőszabályzó csúszkával ellátott, lapított kábelt kapunk, amelynek szabályzója nem a forráseszközön (tehát az okostelefonon) állítja a hangerőt, hanem magán a fejhallgatón, szóval nem léphetnek fel vele kompatibilitási problémák. A kiegészítő működik headsetként, azaz lehet vele telefonálni, ilyenkor tulajdonképpen elégedettek lehetünk, mert mindkét oldalon hangos és jól érthető a beszéd, ugyanakkor torzízás is tapasztalható, kissé dobozhangon szólalunk meg, illetve hasonlóan halljuk beszélgetőpartnereinket is. A pozitívumoknak ezekkel egyébként sajnos nagyjából vége is van; az újdonság nem egy különösebben kényelmes fejhallgató, a problémát a kelleténél kicsit keményebb fülpárnák jelentik. Nem nyomja az ember fülét, ennyire nem rossz a helyzet, de valahogy nem is igazán kényelmes.

A hangminőség kapcsán is hasonlóan nehéz megállapítani, hogy mivel is állunk szemben. A technikai adatok alapján nem tudunk előrébb lépni, a TDK LoR továbbra sem próbálja irreális frekvenciaátvitellel és egyéb okosságokkal elkápráztatni a potenciális vásárlókat, onnan tehát nem tudunk meg semmit. Használat közben viszont igen; a mélyeket erősen túlhangsúlyozza az ST460S, a középtartomány a kelleténél egy picit tompább, a vokál viszont szépen átjön. A magas hangok hallhatók, de nem különösebben hangsúlyosak; ez így leírva nem hangzik túl pozitívan, de a helyzet az, hogy az ST460S pont olyan hangképet nyújt, amire sok fiatal vágyik manapság. Viszont tisztán kell látni, hogy nem olyat, amihez az elmúlt másfél évben látottak alapján számíthatnánk. Az ST460S végfelhasználói ára egyébként 11 300 forint, ennyiért lehet kapni kiegyensúlyozottabb hangképpel rendelkező fejhallgatókat is, a dizájn viszont döntő szempont lehet a vásárlásnál, de ez már ízlés kérdése.

Azóta történt

Előzmények