Hirdetés

TDK blog: Korrekt fejhallgató az alsó-középkategóriában

Mivel az elmúlt években elég sokat foglalkoztunk különféle audiotechnikai eszközökkel is a Mobilarenán, sok ismerősöm kér tőlem tanácsot vásárlás előtt. Ha hordozható hangszórókról van szó, akkor az esetek többségében a TDK Life on Record valamelyik termékét szoktam javasolni, bár szerencsére a konkurencia sem tétlenkedett az elmúlt hónapokban, a Harman Kardon Esquire például kimondottan jóra sikerült. A fülhallgatóknál már más gyártók is szóba jönnek, de a középkategóriában az EB-950-et nem igazán tudja lenyomni egy konkurense sem, amiben persze komoly szerepe van annak, hogy az iCentre-ben még mindig tart az ehhez kapcsolódó akció, aminek köszönhetően 13 ezrestért haza lehet vinni.

Fejhallgatók kapcsán viszont az a helyzet, hogy szinte egyáltalán nem szokott eszembe jutni a TDK LoR kínálata. Tavaly egyetlen egy korrekt eszközzel találkoztam ezzel a kategóriában, az MPi110 viszont nem mindenkinek a legjobb választás, mert bár jól szól, nem különösebben megkapó a külseje, és mivel összehajtogatni sem lehet, a szállítása sem a legjobb dolog a világon. Épp ezért nagy izgalommal bontottam ki az ST360 névre keresztelt megoldás, melyre a gyártó saját bevallása szerint nagy hangsúlyt szeretne fektetni idén. A csomagoláson látszik, hogy ez már egy 2014-es modell, ráadásul itt nem csak szép a pakk, hanem könnyen szét is tudjuk szedni; ugyanez a fülhallgatóknál sajnos nem minden esetben mondható el a gyártó kapcsán.

Végre meg tudjuk mutatni a TDK LoR új csomagolását
Végre meg tudjuk mutatni a TDK LoR új csomagolását

Mindenek előtt a kellemes dizájn tűnik fel az embernek, ez egy átgondolt kialakítású, jól hordozható eszköz, melynek mindkét fülpárnája csavargatható, továbbá fel is lehet hajtani őket. A fülre ülő, párnás része kisebb, mint az MPi110 esetében, ráadásul a tavalyi testvérmodellel ellentétben a jól illeszkedik a fejünkhöz, alul nem áll el jobban, mint felül. Ez egyben némi zajszűrést is jelent, ami alatt persze nem az aktív zajszűrő rendszerrel ellátott hatásra, csak a környezeti zajok enyhítésére kell gondolni.

Az anyaghasználat közepes, ránézésre minőségibb hatást kelt a fejhallgató, mint kézbe fogva. A műanyagok többsége "kopogós", a fültányérok forgatás közben még egy kicsit nyekeregnek is, de az összhatást nagyban javítja az ezeket kívülről fedő, körkörös szálcsiszolással eldolgozott fémlemezek megléte, melyek miatt egy kategóriával drágább eszköznek is nézhetnénk, mint amilyen. A párnák viszonylag kemények, műbőrhöz hasonló anyaggal vannak borítva, pár óra használat után már nyomták a fülem, de rövidebb használat után még nem volt gond. Ez egyébként sem egy minőségbeli probléma, az ekkora méretű fejhallgatók közül mindegyik kényelmetlenné válik egy idő után, az otthoni használatra szánt kiegészítők nem véletlenül rendelkeznek sokkal nagyobb tányérokkal. Az eszköz kapcsán említésre méltó szinte elhanyagolható tömege is, mely ugyan a minőségérzetet nem növeli, de hosszú távon erre nem is fogunk emlékezni, hiszen annak fogunk örülni, hogy sem a fejünket, sem a táskánkat nem húzza. A gyártó oldalán egyébként nem derült ki, hogy pontosan hány grammról is beszélünk, de tényleg valószínűtlenül könnyűre sikerült. Valószínűleg ezért nem is párnázták túl a fejhallgató műbőrrel borított, felső részét, az ugyanis a közepesen vastag borítás ellenére sem nyomja a fejünket.

A kábel az eszköz baloldali részéből indul el és 3,5 milliméteres jack-csatlakozóban végződik, hossza pedig 1,2 méter, ami teljesen ideális. A paraméterek kapcsán a 40 milliméteres átmérővel rendelkező membárnokat érdemes megemlíteni, a frekvenciaátvitelben sok érdekességet nem fogunk találni, hiszen a gyártó továbbra is 20 Hz és 20 kHz közötti értéket jelöl meg. Továbbá különösen gazdag basszusról is beszélnek, amit én nem tapasztaltam, de ezt nem is sajnáltam, hiszen az ST360 kiegyenlített, szép hangképet ad, ahonnan persze a mély tartományok sem hiányoznak, de én nem ezt nevezném bass boostnak. Ez egy kicsit félrevezető lehet, mert bár tényleg nem hiányoznak a basszusok, csak egy kicsit vannak túlhúzva, tehát a dübörgő elektronikus zenék rajongói lehet, hogy a feliratok alapján többre vágynak. Mivel a párnák tényleg tompítják a kintről beszűrődő hangokat, elég volt közepes hangerőn használnom a fejhallgatót, pedig nagyon hangosan is meg tud szólalni. Egy picit talán túlságosan hangosan is, használat közben egyszer véletlenül feltekertem a hangerőt, aminek következtében nem győztem elég gyorsan letépni magamról az ST360-at; fejbe csapott, az biztos. A jó hír, hogy a hangok sem magas, sem alacsony hangerőnél nem vesznek el, nagyjából mindenhol ugyanúgy szól az újdonság.

Szépen csillog
Szépen csillog

A TDK Life on Record ST360 végfelhasználói ára jelenleg 9500 forint, amiért egy kellemes vételnek tűnik, hiszen jó a dizájnja, szuperkönnyű, hordozható, ráadásul korrekt a hangminősége is. Hasonló áron lehet hozzájutni az ST170-es modellhez is, melynél az ST360 tapasztalatom szerint jobban szól és nagyságrendekkel kényelmesebb is, ugyanakkor ennél a modellnél pár felhasználót zavarhat a mikrofon és a zenevezérlő gombok hiánya; az ST170-nel lehet telefonálni, tesztünk tárgyával viszont sajnos nem. Viszont zenét hallgatni nagyon is lehet vele. Nem jelenthető ki, hogy ez a legjobb választás a piacon, mert az ST360 egy erős kategóriában versenyez, de az biztos, hogy nem rossz.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

  • TDK blog: Nem mind arany, ami fénylik

    A gyártó minden idők egyik legpofásabb fülhallgatóját készítette el az EB760 személyében, hangminőségben azonban nem alkottak kiemelkedőt.

  • TDK blog: Emberi áron nyújt minőséget az IP150

    A gyártó legújabb fülhallgatója nem különösebben szép, külseje teljesen átlagos. Hangminősége azonban szerencsére átlag feletti.

  • CES blog: Ami kimaradt

    Sok anyagot írtunk a CES kapcsán, de így is van pár dolog, amit kihagytunk; a világ legkisebb notebook töltője, minőségi fejhallgató, VUSE.

  • TDK blog: Megnéztük a Q35 öccsét

    A TDK LoR A360-as hordozható hangszóró a Q35 Qi töltéssel nem rendelkező változata, mégis gyengébben szól annál.