Most akkor melyik iPhone-ra jön az iOS 17?

Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a napokban, egyes források szerint csak az iPhone X utáni modellekre jön az iOS 17, mások szerint minden olyan eszközre, amire a 16-os verzió is elérhető.

Hat darab Apple eszköz esik ki a még be sem mutatott iOS 17-es rendszer által támogatott hardverek közül, állítja egy névtelen, korábban több alkalommal igaznak bizonyuló, Apple szoftverekről szóló pletykát szivárogtató forrás. Szerinte az iPhone 8 és 8 Plus, az iPhone X, az ötödik generációs iPad, valamint az első generációs 9,7 hüvelykes és 12,9 hüvelykes iPad Pro modellekre már nem lesz letölthető ősszel az iOS 17 és iPadOS 17. A friss rendszereket az Apple a június elején megrendezésre kerülő WWDC-n mutatja majd be.

A MacRumors szerint az Apple A5-től A11-ig bezáróan található a rendszerchipekben egy utólag javíthatatlan sebezhetőség (checkm8 bootrom exploit), emiatt dönthet úgy a cég, hogy biztonsági okokból eltávolítja a támogatott eszközök listájáról az említett készülékeket. Ha így tesz, várhatóan az iOS 16-hoz még egy évig érkeznek majd rendszeresen biztonsági javítások az említett mobilokra és táblagépekre úgy is, hogy a legfrissebb főverziót nem fogják tudni telepíteni. Utána pedig időszakosan kaphatnak biztonsági patcheket a telefonok.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X mindent újraírt az Apple okostelefonok történetében [+]

A hírek megjelenése után egy nappal a MacRumors egyik Apple-hez közel álló forrása azt nyilatkozta, hogy az iPhone 8-ak és X-ek, valamint említett iPadek támogatás alól való kiesése kacsa, minden modell, mely futtatja az iOS 16-ot, képes lesz a 17-es rendszert is telepíteni és használni. Igaz, egyes funkciókhoz újabb modellek lesznek szükségesek. Az iOS 14-ről iOS 15-re frissítés történt úgy, hogy minden kompatibilis modell maradt, nem esett ki egy telefon sem a szórásból, csak egyes funkciók maradtak ki, majd az iOS 16-ot már nem lehetett a 6S-ekre, a 7-ekre, valamint az első SE-re telepíteni.

Nem lettek szűkebbek a kávák, ezzel meg kell várnunk az OLED-es iPhone X-et
Az iPhone 8 Plus és 8 [+]

Nem először merült fel az a pletyka, hogy az iPhone X és a 8 / 8 Plus kiesik az iOS 17-es támogatási listából, lévén a készülékek már több mint ötévesek, de ezek is csak arra alapoznak, hogy az Apple általában 5 éven keresztül teszi elérhetővé az új iOS főverziókat telefonjaira. Biztosat tehát egyelőre egyik oldal sem tud, mindenki csak találgat, érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket az információkat a június 5-i WWDC-ig, melyen a hivatalos bemutató megtörténik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés