Rengeteg újdonsággal mutatkozott be az iOS 14

Alkalmazásmenü, új megjelenésű widgetek, kép a képben (PIP) mód, fordító, új funkciókkal bővülő CarPlay, NFC-s alkalmazásajánlatok - csomó érdekességet hozhat az új iOS.

Sajnos nem az iOS 13 lett a legjobban sikerült rendszer az Apple történetében, de azon kívül, hogy reménykedünk az új verzió stabilabb működésében, rengeteg egyéb érdekességet is hoz az iOS 14.

Vágjunk is bele az újdonságokba: az App Library névre hallgató felület egyfajta alkalmazásmenü, ami automatikusan elnevezett mappákba, automatikusan rendezi be a letöltött alkalmazásainkat, így teremt egyfajta rendet az appok esetleg főoldali rendezetlensége mellé. Ha már főoldal: mostantól nem csak a külön widget-szekcióban lehet rendezni a minialkalmazásokat, hanem akár a főoldalakon is szétdobálhatjuk widgeteinket. Megjelent a kép a képben mód, amivel végre lebegőablakban lehet videókat, streameket nézni, miközben böngészgetjük a menüt vagy a jegyzeteinket.

A Siri első felbukkanásra kisebb helyet foglal el a kijelzőből, meg persze okosabb is lett, noha magyarul továbbra sem tud. Annál is inkább fájó ez, mert egyébként fordító szoftverrel is bővült a rendszer, de itt sincs magyar támogatás, a lenti képen olvasható, milyen nyelveket ismer.


[+]

Az iMessage-be mostantól fent, az időrendet felülírva rögzíthetjük a legfontosabb kontaktjainkat, némi lemaradást bepótolva pedig végre megjelölten válaszolhatunk konkrét üzenetekre, és csoportbeszélgetésben meg is jelölhetjük az érintetteket, ahogy az a legtöbb chatalkalmazásban már jó ideje működik. Érkeztek persze új memojik is, ilyen újdonság nélkül már szinte nincs is iOS-frissítés.

Apple Maps kapcsán fejlődik a térkép egy csomó országban (Anglia, Írország és Kanada volt megemlítve), és jönnek a bringás útvonalak, veszélyes lépcsők és egyéb hasznos tanácsok. A CarPlay is szintet lép, a következő generációs (2021-től) 5-ös BMW-t például már kulcs nélkül, a mobilunk NFC-jével is kinyithatjuk és beindíthatjuk, ráadásul távolról is adhatunk engedélyt az autó használatára.

NFC-s hivatkozásokat mostantól az App Store is fog tudni értelmezni, tehát például egy kávézóban, ha valamilyen kedvezményhez, rendeléshez szükséges egy alkalmazás, egy NFC-s érintéssel letölthetjük majd az adott helyeken. A közeljövőben kizárólag fejlesztői bétákat várhatunk iOS 14-ből, végleges változat szeptemberben, az új iPhone-okkal együtt várható. A kompatibilitási lista hivatalosan is az, ami az iOS 13-é volt.

iOS 14 kompatibilis telefonok

iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE + iPod touch (7th generation)

iPadOS 14 kompatibilis tabletek

12.9-inch iPad Pro, 11-inch iPad Pro, 10.5-inch iPad Pro, 9.7-inch iPad Pro, iPad (6th generation). iPad (5th generation). iPad mini (5th generation), iPad Air (3rd generation)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés