Hirdetés

Macblog: Lassan jöhet az újratelepítés

Bár a közhiedelemben az él, hogy a Windowst leszámítva semmilyen operációs rendszert nem kell újratelepíteni, ha egyszer feltettük a gépünkre, úgy tűnik, hogy az elmélet borul. Már csak azért is, mert jómagam gond nélkül használtam 3-4 évig Windows XP-t is, amikor rájöttem, hogy hogyan kell normálisan megcsinálni és nem bántottam feleslegesen; épp ezért kicsit talán vicces, hogy most a MacBookon futó OS X szorul újratelepítésre. Nem csak nálam, Bognál is.

Nagy gond nincs vele, egész egyszerűen lassabb, mint amilyen az elején volt, holott nem pakoltuk tele fölösleges programokkal. Fent van az iLife programcsalád (gyárilag, ugyebár), pár Adobe cucc (Photoshop CS5 és a kiegészítői), néhány Apple szoftver (Aperture, iWork), a Microsoft Office 2008-as kiadása és pár apró segédprogram, azaz egy SFTP kliens, a Dropbox (erről majd még írok, jó cucc, bár sanszos, hogy pont ő nyírta ki a rendszert), videólejátszó, kodekek. A gép mégis lassú, érezhetően az. Ha videót szerkesztek iMovie-ban, sokszor többször tíz másodpercet kell várnom a semmire, holott processzormunka a fenti tálcán elhelyezett monitorprogram alapján nincs. Nincs hát más választás, mint a teljes újratelepítés, de elég nehezen veszem rá magam, mivel egy partíció van a gépen, épp ezért az adatok lementése csak egy külső merevlemezre lehetséges. Ha megvagyok, jöhet Bog gépe, de az biztos, hogy a szerkesztőség nem élné túl, ha iMovie nélkül maradna: azaz túlélnénk, csak nem lennének videók a cikkekben.

Az iStyle munkatársai egyébként azt mondták, hogy elképzelhető, hogy a 2 GB RAM kevés a rendszernek, de ezzel nem értek egyet: az elején olyan volt a gép, mint egy álom, és most is bőven használható munkára (értsd: sokkal gyorsabb és stabilabb, mint egy "lehasznált" windowsos gép), de mivel tudom, hogy milyen volt, nem vagyok vele elégedett. Vissza akarom kapni a száz százalékos állapotot, a jelenlegi nem elég, hiába jó.

Bocha

Azóta történt

Előzmények