Hirdetés

Macblog: Az ablakok kezelése

Az alapozás keretein belül rögtön ki is térnék egy olyan dologra, ami valószínűleg mindenkit érdekel, aki valaha is elgondolkodott azon, hogy PC-ről Mac-re váltson: mi a helyzet az ablakok kezelésével? Hogyan működik a dolog? Városi legendákat ugye mindenki hallott arról, hogy nincs teljes képernyő, meg egyébként is, a gombok a másik oldalon vannak, mint "kellene" nekik, a kérdés az, hogy ez akadályoz-e minket bármiben, ha pedig igen, akkor milyen mértékben?

Kezdjük a teljes képernyővel, ami valóban hiányzik az OS X kínálatából. Pontosabban nem hiányzik, mert kézzel (az adott ablak jobb alsó sarkát megfogva) ki tudjuk húzni az ablakokat teljes képernyőre (én ezt csinálom, tizenpár év Windows után az ember igényli a teljes képernyőt), a bal felső sarokban lévő, zöld színű "+" gomb viszont nem ezt teszi, mert bár nagyít, de nem a szó klasszikus értelmében: nem akkorára növeli az ablakot, amekkora a képernyő, hanem akkorára, amekkorában elfér az adott tartalom. Hogy ez egy webböngészőnél hogy néz ki, az egyértelmű, de talán még jobban el lehet képzelni a dolgot a képnézegetőnél: ha a kép felbontása kisebb, mint a kijelző felbontása, akkor értelemszerűen nem fogunk teljes képernyős ablakot kapni, ha viszont elég nagy (és egyező képarányú), akkor igen.

Az ablakok bezárása és minimalizálása is más, mint PC-n: ha minimalizálunk, az adott program/ablak lekerül a Dokkba (erről a korábbi írásban már volt szó), ha viszont becsukjuk, akkor teljesen eltűnik. Windowsoz képest további különbség, hogy az ablak becsukása nem jelenti a program bezárását, hiába csukjuk be például az összes böngészőablakot, a Safari (vagy egy másik böngésző) továbbra is futni fog, amit a Dokkon lévő ikon alatt lévő fehér pötty jelöl. Ez teszi lehetővé, hogy a programok egy pillanat alatt előbukkanjanak, ne kelljen várni az elindulásukra. A programok bezárása a Dokkon keresztül történik (jobb klikk, kilépés, netán cmd+Q billentyűkombó).

Minderről (és még pár alap dologról) szól az alant látható videó:

A különböző ablakkezelés egy ideig furcsa volt nekem, de körülbelül két hét alatt tökéletesen hozzászoktam, sem jobbnak, sem rosszabbnak nem mondanám a Windowsnál megszokott metóduásnál, egyszerűen más, de ez is tökéletesen működik. Aki egy Mac vásárlás előtt élőben is kipróbálná, hogy mégis milyen az OS X-et használni, az pedig nyugodtan menjen el az iStyle-ba, ahol nem csak kipróbálhatja a gépeket, hanem be is ülhet egy ingyenes OS X tréningre is.

A következő írásban még érdekesebb dolgokról (multi desktop, exposé, spaces) lesz szó, bár az is lehet, hogy a Dashboardot fogom bemutatni. Meglátjuk.

Bocha

Azóta történt

Előzmények