Hirdetés

Macblog: Játékélmények, LAN, miegymás

Nagyon régen volt az, hogy floppy lemezeken hoztam el az Alone In The Dark 3-at a középiskolai némettanárom férjétől, mert neki már megvolt. 33 lemezen, arj-vel tömörítve, s persze a huszonikszedik diszken CRC error jelentkezett, buktam az egészet, pedig mire összekapartam 33 üres floppy-t... Azóta nagyot változott a világ. Leginkább bennem.

Nem izgulok fel, ha akárki bejelent egy új játékot. Nem töltök le demókat, ha Bocha azt mondja, hogy ezt érdemes kipróbálnom, akkor megteszem, de ennyi. Ettől függetlenül vannak korszakos kedvenceim, azért PC-re bizony megvettem a Civilization 4-et, az aktuális FIFA epizódot, a SIMS összes részét, néhány régebbi stratégiát, a Test Drive-ot, illetve a TOCA-t. Ezekről OSX alatt jellemzően le kellett mondanom, de szerencsére így is maradt bőven szórakozás.

Egyrészt itt van a valaha született egyik legjobb közlekedési játék, az Open Transport Tycoon. Ingyenes, bárki letöltheti. Aki gerjed az ilyen jellegű mütyürkézésre, ne fogja magát vissza, még cikket is írtam róla a Gamepodra. De a dologban nem ez a legszebb, hanem hogy totálisan kompatibilis a Windwows verzióval, ergo tudok vele multiplayer meccseket nyomni, nem csak a neten levő publikus szervereket használva, hanem LAN hálón is, akkor is, ha a többi gép PC. Ezzel gyakorlatilag az általam számítógépes játékokra fordított idő 70%-át ki is lőttük.

Open TTD bejelentkező képernyő
Open TTD bejelentkező képernyő

Sikerült beszerezni a másik nagy szerkesztőségi kedvencet is (az OpenTTD igazából nem az, mert Bocha nem képes megtanulni), a Settlers II 10th Anniversary-t már PC-re is megvettük három példányban (szintén a multiplayer miatt), szerencsére van OSX verzió is. Ez viszont csak Mac-Mac üzemmódban tudja a hálózati játékot, pedig ha még három PC-t felélesztünk, akkor már öten tolhattuk volna. Aki esetleg nem lenne képben: véletlenül erről is írtam cikket a Gamepodra.

Viszonylag friss hír, hogy kijött a Steam OSX verziója. Egyből felugrott mindkettőnk gépére, s természetesen nem hagytuk a parlagon heverni az ingyenesen letölthető Portalt sem, amit nyilván sok olvasónk ismer: FPS nézetű logikai játékról van szó, amit Bocha viszonylag hamar végigtolt úgy, hogy nem is használt egeret, csak a tapipaddal nyomta. Úgy hírlik, hogy a Steam megjelenése erre a platformra eléggé ösztönözni fogja a fejlesztőket, hogy átportoljanak nagyobb sikereket is OSX alá, mi leginkább a Trackmania Mac verzióját várjuk, remélhetőleg ezt is úgy rakják össze, hogy egy OSX-ről indított szerverhez Win alatt futó kliensek is csatlakozhatnak.

Bevallom, hogy irtóra sok időt molyolok el Facebook játékokkal. Miután ezek flash-re épülnek, ezért alapvetően platformfüggetlenek, de megjegyezném, hogy hiába van fent a legújabb Adobe Flash béta az OSX-en, így is elég gyakran változik strandlabdává a világ (konkrétan összeomlik a Safari), s ez teljesen random módon, random alkalmazásoknál történik meg. A Social City, a My Empire, a Bejeweled Blitz is ki tudja akasztani a gépet (nem, nem, FarmVille szóba sem jöhet!), sőt, van olyan app, amelyik állandó reload szekvenciába kerül, mióta frissítettem a Safarit (SuperCity).

Azóta történt

  • Macblog: Exposé és Spaces

    Linuxosoknak nem újdonság, Windows-ról való váltás után viszont egyértelmű, hogy ezt a két funkciót fogjuk a legjobban kedvelni.