Hirdetés

LG blog: Mobilos történelem

Bár a dél-koreai LG az elmúlt években a telekommunikációs iparág "mindig újító" gyártóinak egyike lett és rengeteg innovatív ötlettel járult hozzá a dolgokhoz, történetükről viszonylag kevés információt lehet fellelni az interneten. Az LG magyar nyelvű weblapjáról bárki megtudhatja, hogy a vállalatot 1958-ban alapították és eleinte rádiók gyártásával foglalkoztak, mivel akkoriban azok a szerkezetek jelképezték a civilizált és modern életet; viszont az ázsiai országban egy cég sem foglalkozott komolyan efféle ketyerék gyártásával. Az évtizedek teltek, a cég pedig folyamatosan terjeszkedett és egyre több területen vetette meg a lábát. A nagy áttöréseket a 90-es évek végén érték el, 1998-ban mutatták be a világ első 60 hüvelykes plazmatelevízióját, gyakorlatilag innen számítható egy új korszak, melyben az LG egy közismert, jó hírnevű, globális márka.

LG-200, az egyik első európai telefonjuk
LG-200, az egyik első európai telefonjuk

Mobiltelefonok gyártásával 1996 óta foglalkozik a cég, azt viszont egyenesen lehetetlen megtalálni, hogy melyik volt az első készülékük. Az biztos, hogy csak Koreában jelent meg, mivel eredetileg kizárólag azt a piacot célozták meg. Európába 2002 körül kezdtek el bejönni viszonylag könnyen megjegyezhető nevű készülékeikkel (LG-200, LG-500, LG-600), melyek 900 és 1800 MHz-es GSM-hálózatokon működő, monokróm kijelzős masinák voltak a kor követelményeinek megfelelő tudással.

Az LG G3000 négy szürkeárnyalatos kijelzővel operált
Az LG G3000 négy szürkeárnyalatos kijelzővel operált

Az első hazánkban is relatíve elterjedt készülékek a 2002/2003-ban megjelentek meg: B1200 és G3000, utóbbi különlegességét a négy szürkeárnyalatos kijelző adta. Igaz, ez akkoriban már messze nem volt újdonság, hiszen a Sony már 2000-ben gyártott efféle mobilt, az Ericsson pedig 2001-ben előrukkolt a színes kijelzővel, de az olcsó árszegmensben azért még lehetett villantani a kék háttérvilágítású, árnyalatos panellel. Persze a színes kijelzőkre sem kellett sokat várni, 2002. utolsó negyedévében került piacra a W7000 és a G7020 is, melyek 128 x 160 pixeles, 256 szín megjelenítésére képes STN-kijelzővel voltak felszerelve.

2002-2003 környékén kagylótelefonos dömping volt az LG-nél
2002-2003 környékén kagylótelefonos dömping volt az LG-nél

Ekkoriban a gyártó ráállt a kagylókészülékek gyártására, nem túlzás kimondani, hogy ötből négy masinájuk ilyen formavilágot kapott. Voltak forgatható kijelzővel felszerelt modellek is (például az UFB-kijelzős G7070), a formavilágon pedig látszott, hogy még nincs kiforrva, pár ma is pofásnak (vagy legalábbis eladhatónak) mondható dizájn mellett olyan szörnyetegek is napvilágot láttak, mint a G3100 vagy az L1100. 2005-ben pár kivételtől (például a Siemensekre hajazó B2000-től) eltekintve már a szép, íves kagylótelefonok domináltak, a formaterv pedig az idő múlásával egyre jobb lett. Emellett persze innovációt is lehetett látni, 2006-ban jelent meg az elforgatható kijelzővel ellátott V9000, mely egyedinek mindenképp egyedi volt, de magunk között szólva nagyon örülünk, hogy nem lett belőle néptelefon. A forgatható kamerás U890 viszont jól nézett ki, kár, hogy a billentyűzet formatervét a Motorola RAZR-ről kölcsönözték.

Csokoládé, avagy LG KG800
Csokoládé, avagy LG KG800

Ebben az évben viszont már nem vádolhatta senki sem azzal őket, hogy nincs egyedi ötletük, márciusban ugyanis megjelent az első Chocolate szériás LG-készülék, a KG800, mely eltalált méretével és gyönyörű formatervével átütő sikert hozott a cégnek. További szépségek (KE800, KU800) követték, majd elkezdődött a valódi sikerszéria, melynek első tagja a KE970 Shine volt, amit többen minden idők egyik legszebb készülékeként emlegetnek. Magyarországon 2007-ben még nem vásárolták meg tömegek (mert bár tudásához és minőségéhez képest nem volt drága, filléresnek sem lehetett mondani), 2008-ban néptelefon lett, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Domino kártyás csomagban 28 000 forintért hozzá lehetett jutni. Érdemes megjegyezni, hogy egy akkoriban kifejezetten jónak mondható, Schneider-Kreuznach optikával ellátott 2 megapixeles kamera került rá.

LG KE850 Prada, a világ első ujjal kezelhető, teljes érintőkijelzős mobiltelefonja
LG KE850 Prada, a világ első ujjal kezelhető, teljes érintőkijelzős mobiltelefonja

A cég azonban nem erre a legbüszkébb, hanem az LG KE850 Prada 2007. januári bejelentésére, amivel a vállalat elkezdte az elsőknek járó címek begyűjtését. Bár az Apple is ekkoriban mutatta be az iPhone-t, a Prada 2-3 hónappal korábban piacra került, így ő lett az első teljesen érintőkijelzős mobiltelefon a világon; persze Windows Mobile alapú PDA-telefonok korábban is léteztek, de azok más kategóriába estek, a Pradánál a lényeg az ujjal való kijelzőhasználaton volt. Közben azért piacra került egy elképesztően jó ár/érték arányú Windows Mobile alapú gép is (a KS20), kikerült pár néptelefon-wannabe (a KE500 és a Shine candybar változata, a KE770, mely sajnos nem ért el átütő sikereket), majd jött a Symbian operációs rendszerre épülő KT610 és a Shine sikereit megismételni kívánó Secret széria első tagja, a gyönyörű KF750.

LG Optimus GT540, hazánk egyik legsikeresebb Androidja
LG Optimus GT540, hazánk egyik legsikeresebb Androidja

Ez pedig már csak pár éve volt, ugyanakkor a mai kínálatot elnézve nagyon is távolinak tűnik. Szeretettel emlékszünk vissza a KC910 Renoir-ra, a GD910-es óratelefonra és az elképesztően sikeres KP500 Cookie-ra, de a legjobb emlékeket mégiscsak a szinte tökéletesre sikerült KM900 Arena juttatja eszünkbe; nem hiába adtuk oda nevünk felét az LG-nek. 2009-ben már megdöbbenve néztük az áttetsző kijelzős GD900-at, nem annyira értettük az új Csokoládét (BL40), a napelemes hátlappal felvértezett GD510 Popnak viszont nagyon drukkoltunk, mert jó kis készülék volt. A jelent pedig a mai is sok példányban futkározó androidos GT540 Optimus alapozta meg, melyet rengeteg zöld robotos és Windows Phone 7 alapú masina követett és követ a mai napig. Az LG nevéhez fűződik a világ első kétmagos okostelefonja, a világ első 3D-kijelzővel szerelt okostelefonja és a kevésbé izgalmas, de említésre méltó kétcsatornás memóriavezérlő bevezetése is, de nem szabad elfeledkezni a Cookie-ból Winkre átkeresztelt belépőszintű, érintőkijelzős okostelefonok és a low-end készülékek sikereiről sem. Az LG napról napra erősebb brand a mobilos körökben, készülékeiket egyre nagyobb rajongótábor üdvözli. Mint mindenki másnak, nekik is sok sikert kívánunk az elkövetkezendő évekre, remélhetőleg továbbra is ilyen tempósan fogják hozni a technológiai újításokat!

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés