Hirdetés

Újabb 90 nap haladékot kapott a Huawei

Az ideiglenes licenc elsősorban az amerikai vidéki hálózatok karbantartásának kedvez, Google-licencről egyelőre nem esett szó.

Hirdetés

A Huawei, köszöni szépen, az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium tiltólistája ellenére is remekül teljesít. Ám a nyugati piacokon a Google mobilszolgáltatásain jelenleg még nem tud mobilos ökoszisztémája, a Huawei Mobile Services teljes körű alternatívát nyújtani. Így most az a helyzet Magyarországon, hogy a Google Mobile Services engedélyt korábban megkapott telefonok, mint a P30 Pro vagy az ide csak nem rég eljutott Nova 5T használhatják a Google szolgáltatásokat, az időrendben későbbiek, mint a Mate 30 család már nem, így ezek nem is kaphatóak itthon.


A Mate 30 Prón Google szolgáltatások nincsenek, helyett a HMS játssza a főszerepet [+]

Jelenleg meglehetősen szűkös a Huawei mozgástere, ha amerikai beszállítókkal való kereskedésről van szó, és ezt is a többször kiadott, 90 napos ideiglenes engedély biztosítja, a meglévő termékek karbantartására. Ez leginkább a vidéki amerikai 3G / 4G hálózatokat érintik, úgyhogy hiába kapott most újabb 90 napot a Huawei az amerikai adminisztrációtól, új termékekre ez továbbra se vonatkozik. Ahhoz, hogy egy amerikai partner, mint mondjuk a GMS licencet kiadó Google a Huawei-jel kereskedhessen, a minisztériumnál külön engedélyért kell folyamodjon, és bár több száz helyi vállalkozás jelentett be ilyen igényt az elmúlt hónapokban, ezeket a kereskedelmi licenceket még nem kezdték el kiadni.


A Nova 5T csak most érkezett hazánkba, ám a tiltólistára kerülés előtt megkaphat a GMS licencet, ezért lehetnek rajta Google appok [+]

A történetben sok csavar van: a Huawei ugyan idén került a kínai-amerikai kereskedelmi háború középpontjába, ami jelen pillanatban az enyhülés jeleit mutatja, az USA nemzetbiztonsági hivatalai már korábban kockázatosnak nevezték a gyártó hálózati termékeit, melyeken keresztül a kínai kormányzat potenciálisan amerikai szervek és egyének után kémkedhet. Erre semmiféle bizonyítékot nem tártak a világ elé, mindenesetre a Huawei és a ZTE kiesett minden amerikai 5G hálózatkiépítési tenderből. Sőt, a Szövetségi Telekommunikációs Bizottság (FCC) azt javasolta pár napja, hogy foglalják írásba: a helyi szolgáltatók ne vásárolhassanak állami támogatással meglévő 3G / 4G hálózatokhoz a fenti gyártóktól termékeket. Mivel ez a fenntartásukat is érinti, a nyilvánvaló cél az, hogy idővel a meglévő Huawei / ZTE eszközparkot más márka váltsa.


(forrás: Clarin) [+]

Egyébként nem a Huawei telefonok állnak az amerikai aggodalmak középpontjában, ám azokat is érinti a kereskedelmi tiltás. Ami viszont a kereskedelmi külön licencek kiadását illeti, The New York Times múlt héten úgy hallotta: a Trump adminisztráció terméktől függően engedélyezhet bizonyos tranzakciókat, és ha ezek a termékek történetesen a telefonokat és a fogyasztói kütyüket jelentik, akkor megnyílhat a kapu a Google-licenc visszaszerzése előtt. Egyelőre viszont nem tudni, hogy a keresőóriás közötte van-e azon vállalatoknak, amelyek igényt nyújtottak be a minisztériumnál, bár sajtóforrások szerint a tiltás feloldása mellett lobbiznak.

A Huawei Mobile Services alapvető alkalmazásai
A Huawei Mobile Services alapvető alkalmazásai [+]

Az elmúlt hónapok bizonytalansága mindenesetre meggyőzte a Huawei-t, hogy meglévő eszközei, processzorai, AI megoldásai, felhőszolgáltatásai és szoftverei mellett komplett ökoszisztémát építsen ki a Google és az iOS alternatívájaként, ami nyilván hosszabb időt igényel, ám így is egymillió fejlesztő érdeklődik a HMS iránt, és már most sok magyar alkalmazás lelhető fel az AppGallery boltban. Úgy tűnik tehát, hogy amerikai nyomásra ugyan a tervezettnél gyorsabban, ám vállalati célokat követve a Huawei teljes mértékben saját megoldásokra kíván hagyatkozni minden komponens, szoftver és szolgáltatás tekintetében.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés