Hirdetés

Huawei Experience: Mindent a HMS-ről és az AppGalleryről november 27-én

A HWSW mobile! rendezvény keretein belül fogadja a Huawei a hazai fejlesztőket. A Developer Day főtémája a HMS, vagyis a Huawei mobilszolgáltatások, illetve az AppGallery, a Huawei alkalmazásboltja lesz.

November közepén részletezte először a Huawei saját, végső soron a Google Play és az iOS alkalmazás- és szolgáltatásrendszerének alternatívát nyújtó ökoszisztémáját, melyben a Huawei Mobile Services, vagyis a HMS kulcsszerepet fog játszani. A HMS Core tucatnyi alapvető alkalmazása, az AI megoldások és a felhőszolgáltatások mellett a gyártó megnyitotta a kaput a fejlesztők felé is, és magyar alkalmazásokból már most olyanok telepíthetők az AppGalleryből, mint az Ingatlan.com, a Köpönyeg.hu, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, az E- kárbejelentő, a KFC, a 6X6 Taxi, a Profession.hu vagy a 24.hu. Az AppGallery alkalmazásbolt minden Huawei telefonon jelen van Google-szolgáltatásoktól függetlenül, és rengeteg EMUI alapszoftver innen frissül.

A Huawei tekintélyes eladásait figyelembe véve nem meglepő, hogy egymilliónál is több fejlesztő érdeklődik a HMS iránt világszerte, Magyarországon pedig a november 27-ei Huawei Developer Day fog kifejezetten erre a témakörre fókuszálni, méghozzá a HWSW mobile! kétnapos rendezvényének keretein belül, a MOM Kulturális Központban. A Huawei részéről Roland Bartella fog szerdán, 11:20-tól tájékoztatást adni, és a Huawei Mobile Services, illetve az AppGalleryben való közzététel iránt érdeklődő fejlesztőknek mindenképp érdemes lesz kilátogatniuk, hiszen a a chip-, eszköz- és felhőképességeket egybefogó ökoszisztémának saját alkalmazásuk is része lehet. A gyártó egy sor szolgáltatást, platformot és eszközt kínál amúgy a gyors fejlesztéshez és a teszteléshez (IDE), beleértve a HMS szoftverfejlesztő készletét (Huawei Software Development Kit).


[+]

A DevOps, DevEco Studio és Cloud Test a fejlesztők számára rendelkezésre álló kulcseszközök a HMS Connect (Huawei Ads, AppGallery Connect stb.), a HMS Core (a különféle kitek) és a HMS Capabilities (HiAI Engine, IoT Module Kit) megfelelő beépítésére. A fejlesztők összesen 55 szolgáltatást és 997 API-t használhatnak, közülük pedig kilenc képezi a HMS alap- és öt a növekedési szolgáltatásai részét. A fejlesztőknek a publikáláshoz alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat az Ability Gallery disztribúciós csatornára kell eljuttatniuk, emellett a gyártó ösztönzi partnereit az úgynevezett Quick Appok, vagyis telepítést nem igénylő, azonnal induló alkalmazások fejlesztésére is.

Kuponok és ajándékok, előfizetések és alkalmazáson belüli vásárlások is konfigurálhatók a HMS rendszerén belül
Kuponok és ajándékok, előfizetések és alkalmazáson belüli vásárlások is konfigurálhatók a HMS rendszerén belül

De nézzük röviden egy fejlesztő konkrét lépéseit a HMS rendszerén belül a publikálásig. A természetes vagy jogi személy regisztrációját egy nap alatt ellenőrzi a gyártó, a fejlesztői rendszerbe lépve pedig nagyjából fél óra felvezetni egy alkalmazást, a szükséges adatok konfigurálásával. Ezt a szolgáltatási paraméterek beállítása követi, a következő napokban lehet aztán az SDK-függőségeket konfigurálni, a kódot véglegesíteni, illetve az esetleges fordítást és hibakeresést elvégezni. Az következő lépés az alkalmazás ellenőrzése és felülvizsgálata, és ha a gyártó részéről minden rendben, akár két nap után publikálásra kerülhet a fejlesztés az AppGalleryben.

Az AppGallery a csomópont, ahol a fejlesztők alkalmazásai és szolgáltatásai a felhasznáókkal találkoznak
Az AppGallery a csomópont, ahol a fejlesztők alkalmazásai és szolgáltatásai a felhasználókkal találkoznak

A Huawei egyébként most kezd a nyugati piacokon igazán nagy hangsúlyt fektetni a mobiljain fellelhető alkalmazásboltra, és már így is 370 milliót meghaladó AppGallery felhasználó van világszerte, 11 ezret meghaladó Kínán kívüli alkalmazást elértve, egymilliárdnál több letöltéssel. Nyilván a következő hónapok, évek célja a dinamikus fejlődés és a lendület megtartása, amiből a hazai fejlesztők is kivehetik a részüket. Ezért, és a jóval részletesebb információk, beszélgetések miatt is érdemes lesz 27-én kilátogatni a Mom Kulturális Központba.

Azóta történt

Előzmények