Fülhallgatóteszt: Jawbone Icon és Prime

Egyszer már írtunk Jawbone headsetről. Annak idején Bocha nagyon meg volt elégedve a technológiával, de mégsem tudta megszeretni, mert nem volt kényelmes. Az iStyle segtségével tettünk most újabb próbát: két Jawbone is érkezett hozzánk, Icon és Prime fantázianéven futnak. Pillanatnyilag nincs is más terméke a gyártónak, ez a két füles kapható többféle színben és formával, a hivatalos oldalon megtekinthető az összes verzió.

Az elvileg olcsóbbik modell az Icon (azért elvileg, mert egy árban vannak az iStlye-nál), ennek kisebb is a csomagolása, úgyhogy ezzel kezdtem az ismerkedést. A doboz iszonyatosan igényes, felül plexiben ül a füles, alul karton takarja a nagyon okosan elpakolt kiegészítőket. Élből nyolcféle fülpárna (vagy fülharang + fülkarima) van a kütyühöz, illetve egy USB végű töltőfej, amihez kapunk konnetkoros átalakítót is. Magán a fülesen microUSB a bemenet, úgyhogy a legújabb kompatibilitási szabványnak is megfelel.

Hirdetés

A fülesen egyetlen gomb van (a végén), illetve az alján egy pici pöcökkel lehet bekapcsolni. A párosításhoz semmi sem kell, a telefonnal rákeresünk a cuccra, egy kattintás és kész. A headseten levő egyetlen gombbal lehet a hívást felvenni. Ha nem vagyunk hívásban, akkor hosszú megnyomás esetén hangtárcsázás indul (ha a telefon is támogatja), rövid megnyomás esetén egy női hang bemondja, hogy az akkumulátor még hány perc beszélgetési időre ad lehetőséget. Bejövő hívás esetén ugyanez a nő bemondja a hívó fél telefonszámát (angolul, nyilván). Ha a hívást el szeretnénk utasítani, akkor hosszan kell nyomnunk a gombot.

A zajszűrés automatikusan aktív. A használati útmutató is ezt írja, hozzátéve azt, hogy ha beszélgetés közben az ember ki akarja kapcsolni, hogy demonstrálja egy barátjának, akkor hívás közben hosszan kell nyomnunk az egyetlen gombot. Amikor először olvastam, akkor azt gondoltam, hogy ehhez azért arc kell, de kipróbálva a fülest csak elismerően tudtam bólogatni. Tényleg csutkára tekertem az iPigen a hangerőt, konkrétan nem hallottam a saját hangomat sem, a másik oldalon viszont miden szavamat értették, ha teljesen nem is sikerült kizárni a muzsikát. Állítólag a széllel szemben is hatékony, de épp nem fújt a napokban, ablakon kidugott fejjel viszont kissé veszélyes vezetni, úgyhogy ezt nem próbáltam.

Néhány technikai adatot még megosztanék az Iconnal kapcsolatban, hogy teljes legyen a kép. Először is: ez az egész izé csupán 8,2 grammot nyom a mérlegen. Könnyebb, mint egy közepesen csicsás női fülbevaló. Ehhez képest a készenléti ideje 10 napos, egy töltéssel 4,5 órát beszélgethetünk vele. Ha iPhone-hoz kötjük, akkor a telefonon a füles akkumulátor indikátora is megjelenik. Multipoint üzemmódra is képes, 2.1-es szabványt használ, hatótávolsága 10 méter.

A komolyabbnak kinéző termék neve Prime. Ha az előző ketyere technikai paramétereivel fejeztük be, akkor itt érdemes ezzel kezdeni, hogy egyből láthassuk az eltéréseket. Ez a cucc majdnem 3 grammal súlyosabb, ami nem valami nagy érték, de ha úgy nézzük, hogy majdnem 30%-kal nehezebb... mondjuk ránézésre ugyanennyivel nagyobb is a készülék. Kicsit viszont rövidebb az üzemideje, de a 9 napos készenlét is elviselhető. Érdekes, hogy az Icon már a gyártó NoiseAssasin technológiájának 2.5-ös verzióját kapta meg, a Prime "csak" 2.0-s, de ugyanúgy szűri a szélzajt is, multipoint üzemmód is van.

A csomagolás nagyon hasonló, itt is van egy rakás fülpárna, harang és egy karima, de annyival több az alkatrész, hogy egy picinyke mágneses dokkolón keresztül történik a töltés, aminek persze megint USB a vége amúgy. Viszont magán a fülesen egyedi a csatlakozó, tehát ezzel kell okvetlenül etetni a Prime-ot, ebben az Icon jobb. Mint ahogyan az Icon jobban átgondolt a kezelhetőség szempontjából is, pedig a Prime két gombot is kapott, mindkettőt a burkolat alá rejtették a mérnökök, de egyértelműen megnyomhatóak.

Itt tudunk a hangerőn és állítani (az Icon ezt automatikusan csinálja), de hátsó gombot kell nyomkodni ahhoz, hogy végiglépkedjünk a skálán. Ki tudjuk kapcsolni a piros-fehér indikátorfényt is, ehhez egymás után ötször kell az első gombot nyomni. Hangtárcsázáshoz háromszor a hátsót. Párosításhoz négy másodpercig kell egyszerre nyomni a kettőt. Nekem ez azért egy kicsit kuszának tűnik, egyrészt nehéz megjegyezni, meg aztán nyomkodja a fülét ötször az, akinek tényleg ez a hobbija.

Hangminőség tekintetében azonban a Prime is hozza a szintet: kiváló, a zajszűrés itt is remekül működik, mi is jól hallunk mindenkit. Mindezek fényében a magam részéről az Icont ajánlom, egyrészt nem drágább, másrészt egyszerűbb használni, a Prime mellett számomra csak az állítható hangerő szól, ami nem sok érv, pláne, hogy az Iconban ez automatikusan történik, s a próbáim szerint elég jól. Ha nem lenne Icon, akkor biztos nagyra értékeltem volna a Prime-ot is, de így egyértelmű, hogy a kisebb, újabb és átgondoltabb modell javasolt, pláne, hogy árban nincs eltérés, mindkét ketyere 29 900 forintot kóstál.

A végére hagytam még egy apróságot: az Iconhoz le lehet tölteni a MyTalk szoftvert, aminek segítségével kitörölhetjük a korábban párosított telefonokat a memóriából, átnevezhetjük az eszközt, de ami a legnagyobb tutiság: a gyári női hang helyett hat állati karakteres orgánumot választhatunk, komolyan érdemes meghallgatni őket ide kattintva (nálam a Hero és a Bombshell nyert).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés