Hirdetés

Fototrend blog: Panorámaképek

Témánk szinte nem is szorul magyarázatra: mindenki szeret panorámaképet lőni, ám tudunk egy-két tippet adni, hogyan lehet a leglátványosabb eredményeket elérni.

A görög eredetű panoráma szó nagyjából annyit tesz, mint mindent látni, és mivel manapság a szemeinken túl elsősorban mobilkameránkkal látunk, adta magát a dolog, hogy kicsit elidőzzünk a témakörben blogunkban.


A Donner Lake, ultraszéles látószögű felvételből vágva [+]

A legtöbb mobiltelefon alapból kínál panorámamódot, mindjárt rá is térünk. Ugyanakkor az olyan sokkamerás rendszerek, mint a Mate 20 Pro vagy a P30 Pro felkínálnak ultraszéles látószöget is, és egy kattintással kiköthet a galériában egy város- vagy tájkép.

San Francisco Twin Peaks felől
San Francisco Twin Peaks felől, panoráma módban [+]

A látványos háttér elé szeretek valami viszonyítási alapot komponálni, a kanyargó, kígyózó utak például hozzáadhatnak a látótér monumentalitásához.

Bright Angel túraútvonal, Grand Canyon, ultraszéles látószögű felvétel
Bright Angel túraútvonal, Grand Canyon, ultraszéles látószögű felvétel [+]

Bátran bele lehet az embert is komponálni a témába, középre vagy akár a szélére, fent például a Grand Canyon téli hegycsúcsai és csúszós, szűk útjai állnak kontrasztban a sivatagos, gigantikus háttértájjal.

Szintén a Grand Canyon, ultraszéles látószöggel és jómagammal együtt megörökítve
Szintén a Grand Canyon, ultraszéles látószöggel és jómagammal együtt megörökítve [+]

Ugyanezt kis veszélyérzettel megspékelve, némi szakadék széli izgalommal szintén fel lehet turbózni, de nem kell kontinenst váltani a látványos tájért. Kedvenc helyszínem a Budai-hegységben a Nagy-szénás, amely a Pilisre nyújt kiváló kilátást – itt már muszáj volt panoráma módot használni, ilyesmiből egyként nagyjából kétféle van.

A Nagy-szénás, 2D-s panoráma módban megörökítve
A Nagy-Szénás, 2D-s panoráma módban megörökítve [+]

Vagy folyamatosan fordul az ember a telefonnal, és az folyamatosan rögzít, vagy 4-5 szelet képet lő el – a végeredmény ugyanaz: ami már nem fér bele az optikák látószögébe, azt több képből a mobil gyúrja össze kétdimenziós panorámává.

Ez is egy panoráma móddal készült fotó
Ez is egy panoráma móddal készült fotó [+]

Ennek metodikáját a Bogról készült eredmény leplezi le, és alanyunkkal együtt fordulva mindenféle vicces eredmény összehozható.

A Google Camera gömbpanoráma módja nagyobb teret képes rögzíteni a 2D-s megoldásoknál
A Google Camera gömbpanoráma módja nagyobb teret képes rögzíteni a 2D-s megoldásoknál [+]

De mi van akkor, ha annyira méretes a táj, hogy kétdimenziós panorámába se fér bele? Ekkor jön jól az Android végtelen alkalmazástárháza, élén a Google saját kameraszoftverével. A Google Camera és mindenféle telefonra elérhető portjai itt lelhetők fel.

A Horseshoe Bend látványát hagyományos panorámakép nem adja vissza
A Horseshoe Bend látványát hagyományos panorámakép nem adja vissza [+]

A gömbpanoráma az egyik legmenőbb dolog telefonon: nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is fordul az ember a telefonnal, és akár tucatnyi szeletből az algoritmus lényegen nagyobb tér átfogásával rögzít, amit aztán két- és háromdimenziós változatban is vissza lehet nézni.

A teljes 360-as gömbpanorámát a képre kattintva lehet megtekinteni
A teljes 360-as gömbpanorámát a képre kattintva lehet megtekinteni [+]

Gömbpanoráma móddal az égből és a látványos felhőkből is több fér a képbe, sőt: a teljes, 360 fokos látótér is megörökíthető, így körbe lehet utólag fordulni ott, ahol az ember állt, fent a Mt. San Jacinto egyik szikláján, lent a Gerecsében. VR szemüveggel még látványosabb ezeket a felvételeket visszanézni.

A teljes 360-as gömbpanorámát a képre kattintva lehet megtekinteni
A teljes 360-as gömbpanorámát a képre kattintva lehet megtekinteni [+]

A Google Camera egyébként halszemoptika effektet is tud több kép összedolgozásából kölcsönözni, az utolsó példa 180 fokos látóteret mutat meg, két dimenzióban. Tipp: 2D-s és 3D panorámakép rögzítésekor is érdemes odafigyelni, hogy a telefont végig vízszintesen tartsuk.

Halszemoptika mód, szintén a Google Camerával
Halszemoptika mód, szintén a Google Camerával [+]

Gömbpanoráma esetében pedig kevesebb illesztési hiba jön össze, ha nem saját magunk, hanem a mobilkamera tengelye körül fordulunk a felvétel során. Legyen természeti táj vagy városi látnivaló, panorámaképekkel roppant hatásosan meg lehet örökíteni azt, amit egy optikával és látószöggel gyakran lehetetlen.

A teljes 360-as gömbpanorámát a képre kattintva lehet megtekinteni
Bónuszkép, ami röviddel a blog publikálása után született. Kattints rá a 360 fokos nézethez! [+]

Azóta történt

Előzmények

  • Fototrend blog: Ínycsiklandozó ételfotók

    A finom falatok nem tartanak örökké, a nyálelválasztást megindító ételfotók viszont igen. Körbejárjuk, mire érdemes figyelni, és milyen trükköket lehet bevetni.

  • Fototrend blog: Mi fán terem a kézi mód?

    A legtöbb okostelefon felkínál profi módot, de mit is jelent ez, és milyen előnyei vannak az érzékenység variálásának?